Szele Tamás: Prigozsin a pácban

Azt most már egészen biztosan állíthatjuk, hogy az orosz hadsereg vagy elfoglalta Szoledart, vagy nem, mert harmadik lehetőség nincs. Ezen belül folyik a hatalmi- és presztízsharc a Wagner és a VDV-alakulatok között, azzal kapcsolatban, hogy melyiküket illesse a város bevételének kétes dicsősége, bár igazából ezek Prigozsin utóvédharcai a cárevicsi címért.

Amitől azonban, ha minden jól megy, régi haragosai, Sojgu, Geraszimov és Lapin fogják elverni, ha kell, akár bottal is. Most a védelmi minisztérium van kedvezőbb helyzetben, és ha nem fordul a kocka, Prigozsin rájöhet, hogy teljesen feleslegesen játszotta el az ultrapatriótát és vetette be a véres bakhmuti húsdarálóba a féltett, méregdrága Wagner-csoportját, sosem kerül ő a Kreml trónjára, maximum a cár szakácsa lehet, utódja nem.

De lássuk a konkrét napi híreket, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz védelmi minisztérium január 13-án bejelentette, hogy az orosz erők január 12-én este elfoglalták a Donyecki Területen található Szoledárt. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők most már „katlant” tudnak képezni Bakhmut körül, és fenyegetik a Szoledartól délnyugatra futó ukrán utánpótlási vonalakat, amelyek a városban lévő ukrán csapatokat támogatják. A minisztérium kiemelten dicsérte a légideszant alakulatokat és a hadsereg légi, rakéta- és tüzérségi csapatait, valamint az orosz légierőt Szoledar elfoglalásáért anélkül, hogy elismerte volna a Wagner-csoport részvételét a városért folytatott harcokban. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter fenntartotta, hogy Szoledar körül nehéz a helyzet, és megjegyezte, hogy jelenleg nem világos, hogy az orosz egységek ellenőrzik-e a települést. Ugyanakkor más ukrán katonai tisztségviselők arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok január 12-ről 13-ra virradó éjszaka is folytatták a harcokat Szoledarban. Az ukránok még mindig elfoglalhatnak néhány állást Szoledar északnyugati határán, de nem valószínű, hogy jelentős területet ellenőriznek magán a településen belül. Az ISW január 12-én úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg január 11-én valószínűleg elfoglalta Szoledart, de egy ilyen győzelem nem valószínű, hogy előrevetíti Bakhmut küszöbön álló orosz bekerítését.

A bejelentés jelentős visszhangot váltott ki az orosz információs térben, mivel az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el a Wagner-csoport részvételét Szoledar elfoglalásában. Az orosz Védelmi Minisztérium hat órával később egy utólagos közleményt adott ki, amelyben elismerte a Wagner önkénteseket és rohamosztagokat a Szoledarért folytatott csata résztvevőiként, és megjegyezte, hogy a minisztérium számos megkeresést kapott a kiválasztott orosz egységek eredeti megemlékezésével kapcsolatban. Az orosz védelmi minisztérium azzal próbálta igazolni a Wagner-csoport mellőzését, hogy egy orosz „heterogén csapatcsoport” hajtott végre „közös tervet” Szoledar irányában, és a lakott területek elleni támadást a Wagner-erőknek tulajdonította. A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin homályosan reagált a Wagner kihagyására, kijelentve, hogy nem tudja kommentálni a helyzetet, és megjegyezve, hogy az újságírók ezzel kapcsolatos kérdései felfedik a Wagner „Szoledar hősies elfoglalásáról” való megemlékezéssel kapcsolatos aggodalmukat.

A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin úgy rendezte meg az ilyen reakciók feltételeit, hogy napokkal a bevétel előtt személyesen látogatott el Szoledarba, és elvitte a Wagnerhez kötődő milbloggerek csapatát, hogy megemlékezzenek a Wagner-erők napi előrenyomulásáról az orosz közösségi médiaplatformokon. Prigozhin valószínűleg megpróbálta megelőzni a január 12-i bejelentést azzal, hogy meg nem nevezett bürokratákat és kormányzati tisztviselőket vádolt meg azzal, hogy „folyamatosan megpróbálják ellopni a győzelmet a Wagner katonai magáncégtől”, és lekicsinyelték annak érdemeit. A Wagnertől független vagy ahhoz kapcsolódó bloggerek ezt követően kritikák sorozatát generálták, amelyekben az orosz védelmi minisztériumot a Szoledar állítólagos elfoglalásának félreértelmezésével vádolták.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése rávilágított a Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium között fennálló konfliktusra – egy olyan folyamatra, amelyet az ISW korábban már megfigyelt és értékelt. Több prominens milblogger – köztük a Kremlhez kötődők is – kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium és Prigozsin között zárt ajtók mögött és az információs térben folyamatos konfliktus van. Néhányan megjegyezték, hogy Prigozsin felülkerekedett a minisztérium szándékosan homályos retorikáján, arra kényszerítve az orosz védelmi minisztériumot, és ezáltal a Kremlt, hogy véget vessen a Wagner és a háborús erőfeszítések elismerésétől való tartózkodás régóta tartó politikájának. Egy Kreml-közeli blogger viszont azt állította, hogy Prigozsin és a védelmi minisztérium egyaránt megpróbálja lejáratni egymást, és azzal vádolta Prigozsint, hogy nem hajlandó elismerni az Orosz Fegyveres Erőket a harctéren részt vevő erőként.

Igor Girkin volt orosz tiszt és prominens nacionalista hangadó elítélte a hagyományos katonai parancsnokság és a nem hivatalos erők (Wagnerre utalva) közötti „éles konfliktust” háború idején, és azt állította, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök arra törekszik, hogy a Wagnerhez hasonló magán katonai cégeket feloszlassák, és elemeit a védelmi minisztérium struktúrájába integrálják. Girkin kijelentette, hogy a Szoledar komoly dilemmát vetett fel Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, akit úgy fogalmazott meg, hogy választhat, hogy vagy fokozza erőfeszítéseit mind a minisztérium, mind Prigozsin megnyugtatására; megduplázza bármelyik oldalt, kockáztatva, hogy elveszíti a háborúja támogatását; vagy döntőbíróvá és főparancsnokká válik. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin erőfeszítései, amelyekkel egyensúlyt próbál teremteni az egymást időnként kizáró törekvések között, azaz megtartani az orosz védelmi minisztérium támogatását a háborúhoz, nyilvánosan elhatárolódni a katonai kudarcoktól, és kihasználni Prigozsin párhuzamos katonai erőit, kihatással lehetnek a hatalmára.

Prigozsin valószínűleg arra törekszik, hogy a szoledari győzelmet alkudozási eszközként használja fel, hogy növelje tekintélyét Oroszországban. Az, hogy az orosz védelmi minisztérium a közfelháborodásra válaszul utólag megemlítette a Wagner-erőket, jelentős győzelmet jelez Prigozsin számára, ami megerősíti őt mint a háború egyik kulcsfontosságú szereplőjét. Reznyikov kijelentette, hogy Prigozsinnak szüksége van a szoledari győzelemre, hogy bizonyítékot szolgáltasson Putyinnak arra, hogy az ő erői jobbak, mint a hagyományos hadsereg. Prigozsin nyilvánosságra hozott egy újságírói kérdést is, amely a Putyinnal való állítólagos közelgő találkozójáról szólt, hogy megvitassák a szoledari győzelmet, kiemelve a kérdést egy sor más hasonló kérdés közül, amelyek a minisztérium bejelentésére adott válaszára vonatkoztak. Prigozsin azt mondta az újságírónak, hogy olvassa el eredeti nyilatkozatát a Szoledarról, ahelyett, hogy „ostobaságokat csinál”, annak ellenére, hogy megjegyzése szerint az orosz védelmi minisztérium Wagner kizárásával kapcsolatos kérdésekre „válaszokat kell majd adni, de nem most”. Prigozsin, aki a múltban szándékosan homályos üzeneteket használt, azt is megjegyezte, hogy hamarosan mindenki meg fogja érteni, miért tartotta vissza a kommentárt. Bár az ISW nem tudja megerősíteni, hogy Prigozsin találkozni fog Putyinnal, korábban már felajánlotta kritikáit Putyinnak a háború előrehaladásával kapcsolatban, és valószínűleg meg fogja ragadni ezt a lehetőséget a maga javára.

Lehet, hogy Putyin intézkedéseket tesz a Putyinhoz és az orosz védelmi minisztériumhoz hű milbloggerek állományának kinevelésére, hogy aláássa Prigozsin felemelkedési törekvéseit. Az Egységes Oroszország Párt Központi Végrehajtó Bizottságának vezetője, Alekszandr Szidjakin, az Egységes Oroszország Állami Duma parlamenti képviselője, Artyom Turovij, valamint a Donyecki Népköztársaság vezetője és Putyin szövetségese, Denisz Pusilin január 13-án több milbloggerrel találkozott. Ezek a magas rangú Putyin-szövetségesek egy több mint 10 milbloggerből álló csoportnak – köztük Alekszandr Szladkovnak és a Wargonzo egyik újságírójának – hivatalos köszönőlevelet adtak át, amelyet Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország Párt főtanácsának titkára írt alá. Ez a legutóbbi esemény a Kreml azon törekvéseinek sorában, hogy kapcsolatokat ápoljon a kiválasztott milbloggerekkel. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml erőfeszítéseket tett Szladkov, a Wargonzo vezető milbloggere, Szemen Pegov és más milbloggerek kooptálására, akik hajlandóak voltak eladni magukat a politikai presztízsért cserébe. Putyin talán arra törekszik, hogy ápoljon jó kapcsolatokat ezekkel a Kremlnek engedelmeskedő milbloggerekkel, hogy a médiában elért hatókörüket a Prigozsinnal szövetséges milbloggerek Prigozsint népszerűsítő és Putyin hírnevét az orosz információs térben rontó erőfeszítéseivel szemben bevethesse.

Magas rangú ukrán tisztviselők továbbra is azt prognosztizálják, hogy az ukrán és az orosz hadműveletek valószínűleg 2023 tavaszán fokozódni fognak, míg egy orosz offenzíva Fehéroroszországból továbbra sem valószínű. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a BBC-nek adott január 13-i interjújában kijelentette, hogy „a tavasz a legjobb időszak a katonai mozgások felfrissítésére minden fél számára”, és hogy az ukrán tisztviselők megértik, hogy az orosz hadsereg készen áll majd arra, hogy tavasszal nagyobb ütemű hadműveleteket kezdjen, ezért az ukrán csapatoknak is készen kell állniuk erre. Reznyikov azt is kijelentette, hogy az orosz hadsereg megpróbálhat erőt, lőszert és fegyvereket felhalmozni egy offenzívához azokról a területekről, amelyeket már elfoglalt Dél- és Kelet-Ukrajnában. Reznyikov kijelentése az ukrán Katonai Főhírszerző Igazgatóság (GUR) vezetőjének, Kirilo Budanovnak a kijelentését követi, miszerint az ukrán haderő tavasszal nagyszabású ellentámadást kíván indítani Ukrajna-szerte. Az ISW még mindig nem észlelte semmilyen jelét annak, hogy az ukrán haderő a jelenleg folyó ellentámadási műveleteket a télen le kívánja állítani egy tavaszi nagyszabású ellentámadás lefolytatása érdekében. Az ukrán csapatok ehelyett a folyamatban lévő ellentámadási műveleteket arra használhatják, hogy megteremtsék a feltételeket egy esetleges tavaszi nagyobb ellentámadáshoz. Reznyikov előrejelzése az orosz műveletek nagyobb ütemű tavaszi üteméről részben alátámasztja az ISW értékelését, miszerint az orosz erők valószínűleg egy 2023-ra tervezett döntő katonai erőfeszítésre készülnek.

Reznyikov azt is kijelentette, hogy az orosz erők számára „sok időbe telne”, hogy Fehéroroszországból készüljenek egy offenzívára, és hogy az orosz hadseregnek jelenleg „nincsenek erőforrásai” egy ilyen erőfeszítés támogatására. Ukrán tisztviselők továbbra is rendszeresen kijelentik, hogy az orosz hadsereg valószínűleg nem fog Fehéroroszország területéről betörni Ukrajnába. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a legveszélyesebb cselekvési irány (MDCOA), egy újabb orosz invázió Fehéroroszországból Ukrajnába továbbra sem valószínű, és hogy a fehérorosz erők nagy valószínűséggel nem fognak csatlakozni az ukrajnai harcokhoz.

A külföldre menekült oroszokra adandó válaszokkal kapcsolatos nézeteltérés azzal a kockázattal jár, hogy megosztja az orosz tisztviselőket, és feltárja a Kreml és egyes szélsőséges nacionalista szereplők közötti szakadékot. Az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin január 12-én azt javasolta, hogy Oroszország módosítsa büntető törvénykönyvét, hogy elkobozza az országból elmenekült oroszok vagyonát. Szergej Akszjonov krími megszálló vezető méltatta Volodin javaslatát, hogy megbüntesse az Oroszországot „eláruló” „gazembereket”. Egy neves orosz blogger megerősítette Volodin javaslatát, és megkérdezte előfizetőit, és megállapította, hogy a többség támogatja vagy határozottan támogatja Volodin javaslatát. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke azonban ellenezte Volodin indítványát. Peszkov azt állította, hogy az országot elhagyó orosz állampolgárok „mindannyian a mi állampolgáraink, egyformán, és különböző okai lehetnek a távozásnak”, és kijelentette, hogy az orosz hatóságoknak olyan feltételeket kell teremteniük, amelyek visszacsábítják a külföldön élő oroszokat. A Kreml talán azért támogatja a külföldön élő oroszok visszatérését, mert azt reméli, hogy megoldja a növekvő munkaerőhiányt és a demográfiai kihívásokat, elkerülheti a mérsékeltebb orosz közönség kiközösítését, vagy elhatárolódik a nacionalista közösség követeléseitől. A Kreml retorikailag elhatárolódott az elterjedt nacionalista milblogger követelésektől azzal, hogy újra kinevezte a széles körben kritizált és kedvelt katonai tisztviselőket, és talán megpróbálja visszaszerezni az orosz információs tér feletti ellenőrzést.


Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelentések szerint december 7-én az orosz elnöki civil társadalmi és emberi jogi tanács (HRC) tagjaival tartott találkozón utasította az orosz megszálló hatóságokat, hogy az ukrán gyerekeket orvosi programokkal toloncolják Oroszországba. A Kreml január 12-én közzétette azoknak a hivatalos utasításoknak a listáját, amelyeket Putyin december 7-én adott a HRC tagjainak. A dokumentumban szerepel egy utasítás az orosz megszálló tisztviselők számára, hogy tegyenek nem részletezett intézkedéseket a megszállt Ukrajna „egészségügyi rendszere szükségleteinek kielégítésére”. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület megszállóhelyettese január 12-én kijelentette, hogy Putyin személyesen utasította a megszálló hatóságokat, hogy a megszállt Ukrajnában a gyermekeket megelőző orvosi vizsgálatoknak vessék alá, és hogy több mint 110 000 ukrán diákot vizsgáltak meg orvosilag a megszállt Zaporizzsjai, Herszon, Donyeck és Luhanszk megyékben. Rogov kijelentette, hogy több mint 450 orosz „szakember” a Krímről és Adygeából végzi ezeket a vizsgálatokat, és több ezer olyan gyermeket fedeznek fel, akiknek nem diagnosztizált egészségügyi problémáik vannak, és elküldik őket – valószínűleg Oroszországba – „kezelésre”. Putyin korábban éves újévi beszédében megköszönte az oroszok erőfeszítéseit, hogy a megszállt ukrán területekről Oroszországba küldtek gyerekeket „nyaralni”. Az ISW korábban már beszámolt olyan esetekről, amikor orosz tisztviselők a „nyaralás” és a vakációs programok álcáját használták arra, hogy igazolják az ukrán gyerekek Oroszországba és az oroszok által megszállt Krímbe való átszállítását. Az ISW fenntartja, hogy az ukrán gyerekek erőszakos deportálása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény lehetséges megsértését jelenti.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz védelmi minisztérium január 13-án bejelentette, hogy az orosz erők január 12-én este elfoglalták Szoledart.
      • A Védelmi Minisztérium első bejelentése (amely nem említette a Wagner-csoportot) jelentős visszhangot váltott ki az orosz információs térben, ami arra kényszerítette a Védelmi Minisztériumot, hogy kiadjon egy második bejelentést, amelyben elismerte a Wagner-csoportot.
      • Prigozsin valószínűleg arra törekszik, hogy a Szoledarban aratott győzelmet alkudozási eszközként használja fel, hogy növelje tekintélyét Oroszországban.
      • Lehet, hogy Putyin intézkedéseket tesz a Putyinhoz és az orosz Védelmi Minisztériumhoz hű militarista bloggerek csoportjának kinevelésére, hogy aláássa Prigozsin felemelkedési törekvéseit.
      • Magas rangú ukrán tisztviselők továbbra is az ukrán és az orosz hadműveletek 2023 tavaszán történő fokozódását prognosztizálják, és azt, hogy egy orosz offenzíva Fehéroroszországból továbbra is valószínűtlen.
      • Az orosz tisztviselők külföldre menekült oroszokkal kapcsolatos válaszai azzal a kockázattal járnak, hogy még jobban megosztják a Kremlt és az ultranacionalista háborúpárti közösséget.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag utasította az orosz megszálló tisztviselőket, hogy az ukrán gyerekeket orvosi áttelepítési programok keretében toloncolják Oroszországba.
      • Az orosz hadsereg korlátozott ellentámadásokat hajtott végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén, míg az ukrán csapatok a jelentések szerint folytatták az ellentámadást Kreminna közelében.
      • Az orosz haderő folytatta a támadó hadműveleteket Szoledar, Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg egy meg nem határozott időpontig kétmillió főre kívánja emelni a személyi állomány létszámát.
      • Az ukrán partizántámadások továbbra is a frontvonalról a megszállt területek hátsó területeire terelik az orosz erőforrásokat.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott ellentámadásokat, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit a Szvatove-Kreminna vonal mentén, és az ukrán alakulatok a jelentések szerint január 13-án folytatták az ellentámadásokat Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Sztelmahivka ( Szvatovétól 16 km-re nyugatra) és Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők támadó műveleteket hajtottak végre Ploscsanka (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északra) közelében, és hogy az ukrán csapatok megpróbálták megtámadni az orosz állásokat Kreminna közelében. Az orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek jelentős erőket összpontosítottak a térségben egy Kreminna elleni offenzíva céljából, bár az ISW nem prognosztizál konkrét jövőbeli ukrán hadműveleteket. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a 76. gárdista légitámadó hadosztály (VDV) tüzérségi elemei Hrihorivka (Kreminnától 11 km-re délre) és Szerebrjanka (Kreminnától 11 km-re délnyugatra) közelében legyőzték az ukrán támadó dandárokat. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) közelében is visszavertek egy orosz támadást.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz erők január 13-án folytatták a Szoledar körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Szoledartól északra 19 km-en belül Spirne, Rozdolivka és Szil közelében, valamint Szoledartól délnyugatra 6 km-en belül Kraszna Hora és Pidhorodne közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Bilohorivka (Szoledartól 12 km-re északkeletre) és Beresztove (Szoledartól 15 km-re északkeletre) közelében. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők elfoglalták a vasútállomást Szilben (Szoledartól 5 km-re északnyugatra), és három oldalról elzárták a települést, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az ukrán alakulatok továbbra is védik Szoledart, és a január 13-án közzétett ukrán drónfelvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők valószínűleg állásokat tartanak a település közelében, bár az ISW nem tudja megerősíteni az ukrán csapatok jelenlétét magán a településen belül. A CNN január 13-án közzétett egy videóriportot egy Szoledartól nagyjából három kilométerre lévő ukrán árokból, amely szerint az ukrán erők a jelek szerint szervezett visszavonulást hajtanak végre a településről. Orosz források azt állították, hogy az orosz erők január 13-án még mindig tisztogatási műveleteket folytatnak Szoledarban. Ezek a jelentések azt jelzik, hogy az ukrán erők fenntartják szervezett védelmüket Szoledartól nyugatra, és hogy az orosz erők valószínűleg prioritásként kezelik Szoledar ellenőrzésének stabilizálását, mielőtt további előrenyomulást kísérelnének meg. Egy orosz blogger azt állította, hogy az orosz egységek sikeresen elvágták az ukrán erőket Dvoricsjában (4 km-re nyugatra Szoledartól) a Bakhmut és Sziverszk felől érkező utánpótlási útvonalaktól. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok támadó műveleteket hajtanak végre Paraszkoviivka (5 km-re nyugatra Szoledartól) és Kraszna Hora (5 km-re délnyugatra Szoledartól) külterületén. A január 12-én és 13-án közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán egységek Kraszna Hora településen tevékenykednek, annak ellenére, hogy orosz bloggerek azt állítják, hogy az oroszok elfoglalták a települést.


Az orosz erők január 13-án folytatták a Bakhmut körüli offenzív műveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében és Bakhmuttól 16 km-en belül délnyugatra, Kliscsivka, Predtecsinye és Kurdjumivka közelében. Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNK) főtanácsadója kezdetben azt jelentette be, hogy az orosz alakulatok megkezdték Bakhmut operatív bekerítését, de ezt a kijelentést visszavonta, miután orosz források kritizálták, mert állítása pontatlan volt. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai folytatták az előrenyomulási kísérleteket Bakhmut keleti peremén. Orosz források továbbra is azt állították, hogy az oroszok elfoglalták Opitnyét (Bakhmuttól 4 km-re délre), bár az ISW továbbra sem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Egy orosz milblogger azt állította, hogy Opitnye elfoglalása lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy Bakhmut déli peremén nyomuljanak előre és megtámadják az ukrán megerősített állásokat Kliscsiivka közelében (Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra). A január 12-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők valószínűleg marginális előrenyomulást hajtottak végre Ozarjanivkától délre (16km délnyugatra Bakhmuttól). A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev azt állította, hogy az orosz erők támadásra készülnek a Predtecsinye-Bila Hora-Diliivka vonal mentén.

Az orosz hadsereg január 13-án folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Avdiivkától 27 km-re délnyugatra Vodyane, Nevelszke, Krasznohorivka és Marinka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek Pjervomajszke (Avdiivkától 12 km-re délnyugatra) közelében is támadó műveleteket hajtottak végre, és hogy az Avdiivkától délnyugatra zajló orosz támadó műveletek célja az ukrán ellentámadások megakadályozása volt. Egy BARS–13-hoz (az ország orosz harci tartalékosai) kapcsolódó forrás azt állította, hogy az ukrán csapatok Marinka közelében lévő állásokból menekülnek, bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az állítást. A január 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek valószínűleg Marinkától délre haladtak előre.

Az orosz hadsereg január 13-án korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Velika Novoszilka közelében (Donyeck várostól 55 km-re délnyugatra) Donyeck nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az oroszok folytatták a rutinszerű közvetett tüzelést az érintkezési vonal mentén Donyeck és Zaporizzsja keleti részén.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz hadsereg január 13-án folytatta a védelmi előkészületeket a déli tengely mentén. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője január 13-án közzétett egy fényképet a Krím nyugati részén lévő orosz erődítmények egy szakaszáról, amely állítólag Zaozerne és Molocsne között található. Natalja Humenyjuk, az Ukrán Operatív Parancsnokság déli részének szóvivője január 13-án kijelentette, hogy a Kinburn-nyárs körüli rossz időjárási körülmények megnehezítették mind az ukrán felderítési erőfeszítéseket, mind az orosz átkelési kísérleteket. Az oroszok január 13-án folytatták a rutinszerű tüzérségi csapásokat a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) január 13-án jelentette, hogy az orosz fegyveres erők a létszámukat egy meg nem határozott időpontig kétmillióra igyekeznek emelni. Ez a cél félmillióval magasabb, mint az orosz haderőgenerálási célok, amelyekről az ukrán vezérkar fő műveleti igazgatóságának helyettes vezetője, Olekszij Hromov dandártábornok január 12-én számolt be, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig december 21-én tett javaslatot. A GUR kijelentette, hogy az orosz hatóságok „az elkövetkező napokban” további 500 000 katona mozgósítására irányuló mozgósítási erőfeszítést indíthatnak. Az ISW fenntartja, hogy az orosz mozgósítás második hulláma nem lenne különálló erőfeszítés a folyamatban lévő mozgósítási erőfeszítésektől, és nem is javítaná lényegesen Oroszország képességét arra, hogy háborút folytasson Ukrajnában, tekintettel arra, hogy Oroszországnak tartósan hiányoznak a kiképzők, az ellátmány és a bürokratikus képességek a nagyszabású mozgósítás irányítására és a csapatok harcra való felkészítésére.


Az orosz hatóságok valószínűleg arra készülnek, hogy kibővítsék az orosz társadalom mozgósításra alkalmas szegmenseit. A GUR arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők készülnek a mozgósítási törvények módosítására, katonai kiképzőközpontok előkészítésére, és aktívan megteremtik a feltételeket a mozgósítás második hullámához. A Siber Realii és egy ellenzéki orosz forrás arról számolt be, hogy az orosz katonai sorozóhivatalok és közműszolgáltatók, a moszkvai állami költségvetési intézmény és az Omszki Állami Egyetem lépéseket tesznek a megbízólevelek ellenőrzésére, a dolgozók utazásának korlátozására, illetve a mozgósítási értesítők kiosztásának előkészítésére a mozgósítás második hulláma előtt. A Kreml folytatja kriptomobilizációs kampányát, javasolva az orosz állampolgársággal rendelkező migránsok mozgósítását, a szerbiai önkéntesek jelenlétének növelését, valamint a megszállt Luhanszk és Herszon megyékben a személyzet mozgósítását.

A Kreml tisztviselői ellentmondásos nyilatkozatokat adtak ki a mozgósítási jogosultság kiterjesztésével kapcsolatban, ami jelentős riadalmat és zavart okozott a hazai orosz közönség körében. Irina Kirkora, az Emberi Jogi Tanács orosz tagja megerősítette Nina Osztanyina orosz Állami Duma-képviselőnek és egy neves orosz hírügynökségnek, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök 2022 decemberében megszüntette a három vagy több gyermeket nevelő férfiak mozgósítási mentességét. Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára január 13-án elítélte Osztanyina állításait, és felszólította az oroszokat, hogy kerüljék a feltételezéseket a halasztási jogosultsági változások témájában.

A Kreml tisztségviselői azzal is vitát váltottak ki, hogy azt sugallták, hogy Oroszország a mozgósítási tartalék részeként a sorkötelezettségi jogosultság kiterjesztése után a tartalékosokat és a civil férfiakat kötelező behívóval fogja kötelezni katonai kiképzésre. Az orosz Állami Duma képviselője és a védelmi bizottság tagja, Viktor Szoboljev altábornagy bejelentette, hogy a 30 év feletti, tartalékos és korábbi katonai szolgálati tapasztalattal nem rendelkező férfiakat katonai kiképzésre kötelezik a törvényes sorkötelezettségi korhatár kiterjesztéséről szóló törvény elfogadását követően. Szoboljev megjegyezte, hogy Oroszországnak ki kell alakítania egy kiképzett és harcképes mozgósítási tartalékot, és ezt a célt az orosz védelmi minisztérium 2021 őszén, Ukrajna lerohanása előtt igyekezett megvalósítani. Szobolev január 11-én azt is javasolta, hogy minden orosz fiatal is kapjon katonai kiképzést. Több orosz milblogger kritizálta Szobolev bejelentését, azt állítva, hogy felhatalmazás nélkül beszél, és megkérdőjelezte a mozgósítási tartalékosok képzési programjainak elméleti hatékonyságát. A milbloggerek megjegyezték, hogy a mozgósítási tartalék valószínűleg nem fogja megfelelően felkészíteni a behívott férfiakat a modern kori harcokra, és nem rendelkezik elegendő erőforrással a megfelelő kiképzésükhöz.


Egy orosz információbiztonsági csoport január 12-én arról számolt be, hogy csalók a közelgő mozgósítással kapcsolatos általános orosz félelmeket használták fel egy nagyszabású adathalász átverés végrehajtásához. A csoport azt ígérte, hogy információt szolgáltatnak a hamarosan mozgósítottak listájáról.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma január 13-án arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők tervezik a rabmunkások alkalmazását a megnövekedett háborús termelési igények és a munkaerőhiány kezelésére. Az alacsony technológiai szintű fegyvergyártóknak valószínűleg a legnagyobb igényük lesz a rabmunkásokra, különösen mivel az orosz hatóságok fokozzák a megnövekedett katonai termelés iránti igényeket. Oroszország legnagyobb harckocsigyártója, az Uralvagonzavod 2022 novemberében állítólag azt mondta a helyi médiának, hogy 250 foglyot fog alkalmazni. Oroszországnak sokkal nagyobb a potenciális elítélt munkaerő kínálata, mivel az orosz Szövetségi Büntetőszolgálat állítólag több mint 400 000 elítéltet felügyel. Az ISW korábban már beszámolt mind a katonai termelési igények kielégítésének orosz kudarcáról, mind a mozgósítás miatti munkaerőhiányról.

A rendkívül alacsony morál továbbra is korlátozza az orosz alakulatok hatékonyságát és az orosz források figyelmét. A Meduza független orosz hírportál közzétett két videót, amelyekben novoszibirszki mozgósított katonák arról panaszkodtak, hogy az orosz vezetés úgy küldte őket a frontvonalra, hogy csak akkor távoznak, ha megsebesültek vagy meghaltak. Egy ismert orosz milblogger január 13-án arról írt, hogy egy dandárparancsnok megkérdezte katonáit, és csak egy katona mondta, hogy harcolni akar. A milblogger az orosz erők átszervezését követelte az alacsony morál problémájának megoldására, és felszólította az orosz tisztviselőket, hogy motivált újoncokat léptessenek elő katonai vezetői pozíciókba.


A megszállt területek hírei:

Az orosz hatóságok örökbefogadás ürügyén továbbra is ukrán gyermekeket toloncolnak Oroszországba. Marija Lvova Belova, a gyermekek jogaiért felelős orosz biztos január 13-án felerősítette a TV Zvezda televízió riportját, amely egy 16 éves ukrán lány „örökbefogadási történetét” ünnepelte, aki a donyecki városi árvaházból került egy oroszországi családba. Az ISW fenntartja, hogy az ukrán gyermekek orosz családokba való erőszakos örökbefogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősülhet.

Az ukrán partizántámadások továbbra is elvonják az orosz erőforrásokat a frontvonaltól, hogy segítsenek a hátországok biztosításában. Orosz és ukrán források január 13-án robbanásról számoltak be a Zaporizzsjai terület Berdjanszk külterületén, és egy kigyulladt autóról mutattak képeket. Ukrán partizánok hajthatták végre a támadást, mivel a megszállt Zaporizzsjai Területen gyakoriak az autók elleni ukrán rögtönzött robbanószerkezetes támadások. Az orosz védelmi minisztérium január 13-án arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok a Zaporizzsjai Területen járműellenőrzési rendszert vezettek be a be- és kilépésre Berdjanszkban, hogy ott „azonosítani tudják a gyanús autókat”. Ukrán kormányzati tisztviselők január 13-án arról számoltak be, hogy az orosz megszálló hatóságok fokozták a megszállt területeken a házkutatási és szűrési intézkedéseket, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot a helyi lakosság és az ukrán alakulatok közötti együttműködés. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz megszálló hatóságok az elektronikus eszközökre összpontosítják a házkutatást, beleértve a lakosok IMEI- és SIM-kártyaszámának rögzítését.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is folytatják az ukránok erőszakos áttelepítését a megszállt területeken. Egy orosz blogger január 13-án azt állította, hogy az orosz hatóságok 250 ukrán lakost „evakuáltak” a Donyecki területhez tartozó Szoledarból az elmúlt napokban, és jelenleg a Donyecki területhez tartozó Shakhtarskban, az orosz vonalak mögötti távolabbi területen szállásolják el őket.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is folytatják a „ruszifikációs” politikát a megszállt ukrán területeken. Egy neves orosz milblogger január 13-án megerősített egy jelentést, miszerint az orosz megszálló tisztviselők elkezdték megkövetelni minden ukrán kérelmezőtől, aki orosz útlevelet igényel, hogy ukrán okmányaikat lefordítsák orosz nyelvre. Az ISW úgy értékeli, hogy ez az intézkedés a Kreml nagyobb erőfeszítéseit támogatja, amelyek célja az ukrán identitás felszámolása és az orosz közigazgatási normák elterjesztése a megszállt területeken.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is lefoglalják és újrahasznosítják a civil kórházakat az orosz hadsereg támogatására. Ukrán források arról számoltak be, hogy a Luhanszki Területen lévő kórházak teljesen megteltek sebesült orosz katonákkal, hogy az orosz erők az egészségügyi személyzet elégtelen száma miatt több orvost helyeztek át a megszállt Herszoni Területen lévő katonai kórházba, és hogy az orosz erők több kórházat is felszerelnek katonai használatra a Zaporizzsjai Területen.

Az orosz megszálló tisztviselők elismerték, hogy több mint egy évtizedre lehet szükségük ahhoz, hogy a megszállt településeken keletkezett háborús károkat teljesen helyreállítsák. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 13-án bejelentette, hogy találkozott Irek Fajszulin orosz építésügyi és lakás- és közműügyi miniszterrel, hogy tervet dolgozzanak ki a megszállt települések újjáépítésére. Pasecsnik úgy értékelte, hogy Fajszulin korábbi, Mariupol újjáépítésén dolgozó tapasztalatai alapján úgy ítélték meg, hogy a szeverodonyecki újjáépítés 2035-ig fog tartani. Egy január 12-én közzétett Kreml-dokumentum szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök december 7-én utasította az orosz Emberi Jogi Tanácsot, hogy nyújtson be kártérítési kérelmeket a megszállt területeken megrongált lakások helyreállítására.

Az ISW továbbra is naponta jelenteni fogja a jelenleg legveszélyesebbnek ítélt cselekvési iránynak (MDCOA) megfelelő megfigyelt mutatókat Észak-Ukrajna esetleges újbóli inváziója kapcsán, amely valószínűleg Kijev ellen irányul.

Az ISW december 15-i MDCOA figyelmeztető előrejelzése egy 2023 telén Észak-Ukrajna ellen irányuló lehetséges orosz offenzíváról továbbra is a legrosszabb forgatókönyv marad az előrejelzési lehetőségeken belül. Az ISW jelenleg alacsonynak, de lehetségesnek ítéli az Ukrajna elleni orosz invázió kockázatát Fehéroroszország felől, és nagyon alacsonynak a közvetlen fehérorosz beavatkozás kockázatát. A napi frissítés ezen új szakasza önmagában nem jelent előrejelzést vagy értékelést. A napi megfigyelt mutatókat ismerteti, amelyek alapján finomítjuk értékeléseinket és előrejelzéseinket, amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk. Nem változott az az értékelésünk, hogy az MDCOA továbbra is valószínűtlen.


Az MDCOA megfigyelt mutatói az elmúlt 24 órában:

Semmi jelentőset nem jelentettek.

Az MDCOA megfigyelt kétértelmű mutatói az elmúlt 24 órában:

A fehérorosz egységek folytatták a gyakorlatokat. A fehérorosz védelmi minisztérium jelentése szerint a fehérorosz 11. Különleges Gépesített Gárdadandár tüzérségi elemei január 13-án gyakorlatokat hajtottak végre a közös orosz-belorusz regionális erők csoportosítása (RGV) keretében.

A fehérorosz katonai toborzó hatóságok folytatták a katonai szolgálatra jogosult fehérorosz állampolgárok adatgyűjtését. A TASZSZ orosz állami hírügynökség január 13-án arról számolt be, hogy egy magas rangú breszti területi katonai tisztviselő kijelentette, hogy a katonai szolgálatra jogosult fehérorosz állampolgárok külföldi utazási korlátozásokra számíthatnak, ha nem adták meg személyes adataikat a katonai toborzóközpontoknak. A fehérorosz erők továbbra sem valószínű, hogy csatlakoznak Oroszország ukrajnai háborújához.

Az MDCOA megfigyelt ellenjelzői az elmúlt 24 órában:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 13-tól nem észlelte, hogy a fehéroroszországi orosz erők csapásmérő csoportot alakítanának.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a BBC-nek adott január 13-i interjújában kijelentette, hogy az orosz hadseregnek nincsenek erőforrásai ahhoz, hogy Fehéroroszországból támadja Ukrajnát, és egy ilyen offenzíva előkészítése sok időt igényelne.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!