Szele Tamás: Orosz Birodalmi Madárszemek

Ebben a mai második részben azon fogunk merengeni, hogy az Orosz Birodalmi Mozgalom nevű terrorszervezet próbálgatta-e képességeit december elején vagy figyelmeztetni akarta Európát, hogy sok gonosz dologra képes. Ha még emlékszenek, december elején levélbomba-roham öntötte el az európai ukrán nagykövetségeket és egyéb intézményeket.

Spanyolországban hat robbanószerkezet érkezett postán különböző címekre, tehát nem csak az ukrán követségre küldtek ilyent, hanem az Egyesült Államok madridi nagykövetségének, egy légibázisnak, valamint az Ukrajnának fegyvereket szállító Instalaza fegyvergyár címére is. Ellenben másféle, madarak kivájt szemeit tartalmazó pakkok is érkeztek az ukrán külképviseletekre akkor: Magyarország mellett Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Horvátországban, Ausztriában és Spanyolországban postáztak állatszemeket az ukrán követségeknek. Azon kívül, hogy undorító, zaklató, talán azt akarhatták üzenni valakik, hogy „látunk” – de kik?

Nos, a New York Times tudomása szerint az Orosz Birodalmi Mozgalomhoz vezetnek a szálak. Mint írják:

A nyomozók az elmúlt hetekben az Orosz Birodalmi Mozgalomra összpontosítottak, egy radikális csoportra, amelynek Európa-szerte vannak tagjai és támogatói, valamint katonai jellegű kiképzőközpontjai is Szentpéterváron – mondták az illetékesek. Hozzátették, hogy a csoport, amelyet az amerikai külügyminisztérium globális terrorista szervezetként tart nyilván, vélhetően kapcsolatban áll az orosz hírszerző ügynökségekkel. A csoport meghatározó tagjai Spanyolországban tartózkodtak, és az ottani rendőrség nyomon követte a szélsőjobboldali spanyol szervezetekkel való kapcsolataikat.”

Hát, az nagyon valószínű, hogy nem a GRU tudta nélkül játszadoznak, sőt, az a leghihetőbb, hogy pont az orosz szolgálattól kapták az utasítást az akcióra. Az amerikai illetékesek szerint a kampányt irányító orosz tiszteknek a jelek szerint az a szándékuk, hogy meglepjék az európai kormányokat, és esetleg proxy terrorcsoportokat teszteltek arra az esetre, ha Moszkva úgy dönt, hogy eszkalálja a konfliktust.

Az akció nyilvánvaló célja az volt, hogy jelezzék: Oroszország és ügynökei terrorista támadásokat hajthatnak végre Európa-szerte, beleértve a NATO tagállamainak fővárosait is, amely szervezet segít megvédeni Ukrajnát az orosz invázióval szemben – mondták az amerikai tisztviselők, akik a vizsgálat érzékenységére való tekintettel névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak. Spanyolország tagja a szövetségnek, és katonai és humanitárius segítséget, valamint diplomáciai támogatást nyújtott Ukrajnának.

Az amerikai és szövetséges szakértők szerint semmi jel nem utal arra, hogy Moszkva készen állna széles körű álcázott terrortámadásokra vagy szabotázsakciókra Európában, ami orosz tisztviselők szerint a NATO válaszlépését és potenciálisan egy költséges, szélesebb körű konfliktust idézhetne elő. Putyin elnök és tábornokai ugyanezen okból kifolyólag még nem adtak parancsot hagyományos támadásra egy NATO-ország ellen.

Putyin számításai a terrortámadásokkal kapcsolatban akkor változhatnak meg, ha Oroszország továbbra is jelentős kudarcokat szenved Ukrajnában. Putyin ugyanis már most széles mozgásteret adott katonai hírszerző ügynökségének, a GRU-nak az európai titkos műveletek kidolgozására és végrehajtására, de hogy a Kreml milyen mértékben vett részt a levélbomba-akcióban, nem világos. Tehát lehetett „terepgyakorlat” is.

Ez figyelmeztetésnek tűnik” – mondta Nathan Sales, a külügyminisztérium valamikori terrorizmusellenes koordinátora a Trump-kormányzat idején, amikor az Orosz Birodalmi Mozgalmat terrorszervezetnek minősítették. „Oroszország ezzel jelzi, hogy kész terrorista ügynökök segítségével támadni a Nyugat hátországában.”

A GRU egy konkrét részlege, a 29155-ös egység az amerikai és európai biztonsági tisztviselők szerint puccskísérletekkel és merényletekkel próbálta destabilizálni Európát. Ügynökei között orosz háborús veteránok is vannak, és annyira titkos volt, hogy a legtöbb G.R.U. ügynök valószínűleg nem is tudott a létezéséről. Amerikai és szövetséges tisztviselők csak az elmúlt években szereztek tudomást az egységről.

Gyanús, hogy a spanyolországi akcióban részt vevő orosz hivatásosak a 161. Különleges Célú Különleges Kiképző Központhoz tartoznak, amelynek kelet-moszkvai központja más csoportok mellett a 29155-ös egységnek is otthont ad. Igen, de ők csak utasították az Orosz Birodalmi Mozgalmat, velük mi a helyzet?

Az, hogy amerikai és brit hírszerzők a spanyol nemzeti rendőrséggel és a kémelhárítás tisztviselőivel együtt dolgoznak a nyomozáson. Gyanújuk az Orosz Birodalmi Mozgalommal és a G.R.U.-val kapcsolatban tavaly év végén, nem sokkal a bombák felfedezése után erősödött meg – mondják az amerikai illetékesek. A radikális csoport csak részben áll kapcsolatban az orosz kormánnyal. A mozgalom vezetése bírálta az orosz vezetés alkalmatlanságát az ukrajnai háborúban, és korrupcióval vádolta Putyint. Mivel azonban a csoport osztja Moszkva céljait, hogy aláássa a nyugati kormányokat és káoszt szítson Európában, az orosz hírszerzés amerikai tisztviselők szerint képes volt befolyásolni a működését.

Egyébként az amerikai külügyminisztérium már 2020 áprilisában globális terroristának minősítette a csoportot, ez volt az első alkalom, hogy ilyen megjelölést alkalmaztak egy fehér fajvédő csoportra. „Az Orosz Birodalmi Mozgalom félkatonai jellegű kiképzést nyújtott a fehér fajgyűlölők és neonácik számára Európában, és aktívan dolgozik azon, hogy az ilyen típusú csoportokat közös frontba tömörítse a vélt ellenségeikkel szemben” – írta a tárca a minősítésről szóló közleményében.

A csoportnak két kiképzőközpontja van Szentpéterváron, amelyeken az ügyfeleiket „valószínűleg erdei és városi támadásokra, taktikai fegyverek használatára és közelharcra képzik ki.”

Annyit még tudunk róluk, hogy vezetőik: Sztanyiszlav Anatoljevics Vorobjev, aki 2002-ben megalapította a csoportot Szentpéterváron; Denisz Valiullovics Garijev, a félkatonai szárny, az Orosz Birodalmi Légió vezetője; és Nyikolaj Nyikolajevics Truscsalov, a csoport külföldi tevékenységének egyik szervezője. Politikai szempontból a csoport jellemzően fehér felsőbbrendűséget hirdető, monarchista, ultranacionalista, oroszbarát ortodox és antiszemita. Szóval az a társaság, akikkel nem iszunk meg egy sört. A csoport a cári uralom visszaállítását szorgalmazza Oroszországban, és kapcsolatokat ápol neonáci és fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokkal az Egyesült Államokban és Európában.


Kincset ér egy ilyen csoport avatott kezekben, ugyanis a fanatizált tagság a világon mindenre hajlandó, és a terrorakciók valódi szervezői, vagyis a GRU tisztjei kívül maradnak a gyanú árnyékán is. A nyomozás most körülbelül itt tart. Gondoljuk végig, mit tudunk.

Tudjuk, hogy valószínűleg az Orosz Birodalmi Mozgalom cselekedett, valószínűleg a GRU utasítására.

Azt nem tudjuk, hogy csak fenyegetőzni próbáltak, vagy esetleg a képességeiket és lehetőségeiket tesztelték: például kipróbálták mennyire ellenőrzik Európában a leveleket, csomagokat, hogyan a legcélravezetőbb levélbombát küldeni.

Mármost ha esetleg letartóztatják őket, akkor sincs vége a veszélynek, hiszen ahol akadt egy ilyen szervezet, akadni fog még több is, amit – a fentiekből tudjuk – ők képeztek ki. Szóval nem lehet hátradőlni a fotelban.


Akkor mi a teendő? Nos, ha én amerikai elhárító lennék, kiszivárogtatnék pár adatot, természetesen névtelenül a világsajtónak, ondjuk a New York Timesnak, és így „megüzenném” a GRU-nak, hogy látjuk őket.

Tehát ők látnak minket, mi tudjuk ezt és mi is látjuk őket, jó, ha tudják, hogy tudunk róluk.

Olyan régi módszer ez, mint a hírszerzés és elhárítás maga.

Ennyi jutott a mai második részbe, holnap folytatom a munkát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!