Szele Tamás: Áttevődő hangsúlyok

Mozdulnak a frontvonalak, enyhül a nyomás Bakhmuton és környékén, valahogy kezd már nem annyira fontos lenni, és átkerül a hangsúly a tervezett luhanszki-donyecki offenzívára… miáltal a Wagner-csoport fontossága is mérséklődik, sőt, a kiscsoportos támadó taktikájukat kezdi átvenni a reguláris hadsereg, Prigozsinnak meg már ki sem kell esni semmiféle ablakon, mert megpukkad magától.

Közben Moszkvában határozott az ügyészség: betiltották ennek a háborúnak az egyik legfontosabb, független hírforrását, a Meduzát, ami ugyan nem orosz területen működik, hiszen Rigában van a szerkesztősége, de a munkájuk nagyon meg fog nehezedni: ugyanis mindenki büntethető és büntetendő, aki egyáltalán szóba áll velük, megosztja az írásaikat vagy bármilyen módon kapcsolatot tart fenn a lappal. Igen, olvasni is tilos őket, mármint elvileg, mert Oroszországban már így is elérhetetlenné tették az oldalt.

Ezzel már csak holnap fogok tudni bővebben foglalkozni, de holnap megteszem: ma lássuk viszont az elmúlt nap eseményeit, melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz csapatok az ukrajnai frontvonal nagy részén korlátozott mértékű romboló támadásokat hajthatnak végre annak érdekében, hogy szétszórják és eltereljék az ukrán hadsereg figyelmét, és megteremtsék a feltételeket egy döntő támadó művelet megindításához a Luhanszki Területen. Az orosz haderő az elmúlt napokban ismét támadó műveleteket, nevezetesen korlátozott szárazföldi támadásokat indított a front két fő szektorában – a Zaporizzsjai Terület középső részén, a Kamjanszke-Mali Scserbakij-Mala Tokmacska vonal mentén és a nyugati Donyecki terület Vuhledar térségében –, ukrán tisztviselők megjegyezték, hogy ezeket a támadásokat kis osztag méretű, 10-15 fős támadócsoportok hajtják végre, és az ukrán védelmi vonalak szétszórására irányulnak. E támadások mérete és jellege azt sugallja, hogy ezek inkább olyan akciók, amelyek célja az ukrán erők figyelmének elterelése és a front egyes területein való rögzítése, mintsem összehangolt erőfeszítés a támadó műveletek újraindítására a középső Zaporizzsja és nyugati Donyeck irányában történő térnyerés érdekében.

Ezek a korlátozott támadások feltűnően folyamatosak, mivel a Wagner-csoport által vezetett Bakhmut körüli orosz hadműveletek üteme csökkenni látszik. Szoledar január közepén történt orosz bevételét követően a Bakhmut és a környező települések elleni támadások nyilvánvalóan csökkentek, ami arra utal, hogy a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzív művelet talán kulminál. A Wagner-csoport nem tudta teljesíteni ígéretét Bakhmut elfoglalására vonatkozóan, és nem tudott továbblépni a kisebb taktikai előnyökön Szoledarban és más környező kisebb településeken. Az orosz katonai vezetés ezért úgy dönthetett, hogy csökkenti a Bakhmut körüli műveletek prioritását, miután felismerte, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy Wagner valóban képes lesz bevenni a települést. Amint azt az ISW korábban már felvetette, orosz források talán azért erőltetik a Közép-Zaporizzsja és a nyugati Donyecki Terület állítólagos orosz támadó hadműveleteinek narratíváit, hogy pozitív narratívákkal töltsék fel az orosz információs teret, amelyek kompenzálják a Bakhmut körüli szánalmas kudarcokat. Mind az információs tér hatásai, mind maguk a támadások célja az lehet, hogy eltereljék a figyelmet a Bakhmutban elért eredmények hiányáról, és a kérdéses területekre vonzzák az ukrán erőket.

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg a hagyományos csapatokra helyezi át a hangsúlyt, és eltávolodik a Wagner-csoport nem hagyományos erőszerkezetétől, potenciálisan a Luhanszki Területen végrehajtandó döntő erőfeszítésre való felkészülés jegyében. Stratégiai szinten az orosz parancsnokság bizonyos változásai azt tükrözik, hogy fokozatosan elmozdulnak a Wagnerhez hasonló nem hagyományos erőcsoportosulásokra való támaszkodásról a hagyományos orosz elemek támogatása és megerősítése felé. A vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok nemrégiben történt kinevezése az ukrajnai orosz erők átfogó hadszíntéri parancsnokságára (és a Wagner-csoport kedvencének, Szergej Szurovikin hadseregtábornoknak az ezt követő lefokozása) arra utal, hogy az orosz katonai vezetés egyre inkább azokra a hagyományos és konvencionális katonai létesítményekre tekint, amelyeket Geraszimov képvisel és vezet. Az orosz védelmi minisztérium hasonlóképpen erőfeszítéseket tett a hagyományos hadsereg reformjára és egységesítésére Geraszimov kinevezésével összhangban. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy tűnik, felhatalmazza Geraszimovot, hogy olyan lépéseket tegyen, amelyek aláássák a Wagner-csoport finanszírozóját, Jevgenyij Prigozsint és az általa képviselt nem hagyományos erőstruktúrát. A hagyományos haderő felé való elmozdulás egyre nyilvánvalóbb a műveleti és taktikai szinteken is. Különböző hagyományos elemek (nevezetesen a 3. gépesített lövészhadosztályból és a légideszantos erőkből) a Szvatove-Kreminna vonalon keresztül helyezkedtek el Luhanszk megyében, és feltűnően nem támogatják a Wagner-csoport Bakhmut körüli műveleteit, ami azt jelzi, hogy az orosz katonai vezetés a hagyományos erőket az általuk ígéretesebbnek tartott előrenyomulási tengelyhez rendelheti. Az ukrán hírszerzés ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a nyugati katonai körzet 1. páncélos gárdahadseregének 2. gépesített lövészhadosztálya elemei kivonultak Fehéroroszországból és részben Luhanszk megyébe települtek.

A hagyományos erők felsorakoztatása a Luhanszki Terület frontvonalán azt sugallja, hogy az oroszok döntő erőfeszítésre készülhetnek ebben a szektorban, amelyet korlátozott romboló támadások támogatnak a frontvonal más részein, hogy eltereljék és szétszórják az ukrán csapatokat. Az ISW korábban már tárgyalt a Luhanszki Terület kapcsán egy lehetséges döntő orosz erőfeszítésre utaló jelekről. A különböző hírszerzési nyilatkozatokkal együtt, amelyek szerint Oroszország egy közelgő támadó műveletre készül az elkövetkező hónapokban, valószínű, hogy a Luhanszki Területen egy döntő erőfeszítés támadó jellegű lenne. Egy orosz támadó akció legvalószínűbb iránya a Szvatove-Kreminna vonal mentén indított támadásra épülne, amelyet a Luhanszk város és Sztarobilszk főbb logisztikai csomópontjaiba futó kritikus földi kommunikációs vonalak (GLOC) támogatnának, hogy elérjék a Luhanszki Terület közigazgatási határát, és befejezzék a Luhanszki Terület fennmaradó, még ukrán ellenőrzés alatt álló részének elfoglalását. Az orosz erők remélhetik, hogy Liman körül visszafoglalhatnak kritikus területeket az északi Donyecki Területen, és a Szvatove-Kreminna vonalon további támadásokat indíthatnak a nyugati Harkiv és/vagy az északi Donyecki Terület felé. Az orosz csapatok azonban rendkívül valószínűtlen, hogy ezen a tengelyen jelentős területet tudnának nyerni, még akkor is, ha sikeres támadó műveletet indítanának ebben a szektorban.

A Kreml és az orosz milbloggerek megpróbálták lekicsinyelni a nyugati tankok Ukrajnának történő szállítását, jelezve, hogy valószínűleg fenyegetőnek találják ezeket a rendszereket az orosz kilátásokra nézve. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 25-én kijelentette, hogy az Abrams és Leopard harckocsik Ukrajnának történő nyugati biztosítása „meglehetős kudarc … technológiai szempontból”, és hogy „egyértelműen túlbecsülik azt a potenciált, amelyet ezek a harckocsik az ukrán haderő számára jelentenek”. Néhány orosz milblogger valószínűleg azzal próbálta megnyugtatni hazai közönségét, hogy ezek a rendszerek nem jelentenek jelentős fenyegetést, és hogy a korábbi nyugati rendszerek, mint a HIMARS, sokkal komolyabb fenyegetést képviselnek. A Kreml és az orosz milbloggerek korábban a Patriot rakétarendszerek tisztán védelmi célú nyugati biztosítását komoly eszkalációnak minősítették Oroszország és a Nyugat között. Az a tény, hogy a Kreml és az orosz milbloggerek nem minősítették eszkalációnak a páncélozott járművek biztosítását, amelyek ténylegesen segíthetik a jövőbeli ukrán ellentámadó műveleteket, arra utal, hogy a Kreml és az orosz információs tér továbbra is szelektíven választja ki, mmit tekint eszkalációnak. A Kreml és az orosz militarista bloggerek ebben az esetben úgy tűnik, jobban aggódnak az Ukrajna tankokkal való ellátására vonatkozó nyugati kötelezettségvállalások hatásától való esetleges félelmek lecsillapítása miatt, mint az eszkalációs narratíva nyugati táplálása miatt. A Kreml és szövetségesei joggal aggódnak ezek miatt az új nyugati kötelezettségvállalások miatt, amelyek lehetővé teszik az ukrán parancsnokok számára, hogy tervezzenek a tankveszteségek pótlására, amelyekre az ellentámadó műveletek során számíthatnak, amelyeket még a nyugati tankok megérkezése előtt indíthatnak el.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz erők korlátozott támadásokat folytathatnak az ukrajnai frontvonal nagy részén, hogy szétszórják és eltereljék az ukrán frontokat, és döntő támadó műveletet indíthassanak a Luhanszki Területen.
      • Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg a Luhanszki Területen telepített hagyományos erőkre helyezi át a hangsúlyt, és eltávolodik a Wagner-csoport nem hagyományos erőszerkezetétől és a Bakhmutra való összpontosításától.
      • A Kreml és az orosz milbloggerek megpróbálták lekicsinyelni a harckocsik Ukrajnának történő nyugati biztosítását, jelezve, hogy valószínűleg fenyegetőnek találják ezeket a rendszereket az orosz kilátásokra nézve.
      • Az orosz hadsereg azt állította, hogy az ukrán egységek ellentámadást hajtottak végre Szvatove közelében, miközben az orosz erők Kreminna közelében folytatták a korlátozott szárazföldi támadásokat.
      • Az ukrán csapatok valószínűleg előrenyomulást hajtottak végre Kreminna környékén.
      • Ukrán tisztviselők elismerték, hogy az ukrán alakulatok kivonultak Szoledarból.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében. Az orosz csapatok a jelentések szerint folytatták a Vuhledar melletti helyi offenzív műveleteket.
      • Az orosz haderő folytatta a kisebb szárazföldi támadásokat a Zaporizzsjai Terület frontvonalán, valószínűleg azért, hogy megpróbálják rögzíteni az ukrán erőket a Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz milbloggerek megosztottak a Zaporizzsjai terület megszálló tisztviselője, Vlagyimir Rogov folyamatos, túlzó információs műveletének valóságtartalmát illetően.
      • A Kreml megpróbálja lekicsinyelni az orosz határ átlépésére vonatkozó új korlátozásokat, valószínűleg azért, hogy megfékezze az orosz társadalmon belüli pánikot egy valószínű második mozgósítási hullám miatt.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök talán azért próbál diszkréten egy újabb mozgósítási hullámot végrehajtani, mert félő, hogy ezzel aláássa a támogatottságát az oroszok körében.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – Nyugat-Luhanszk terület):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok január 25-én ellentámadást hajtottak végre Szvatove közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaszorították az ukrán szabotázs- és felderítő csoportokat a Harkivi területen lévő Vilsana (44 km-re északnyugatra Szvatovétól) és Beresztove (44 km-re északnyugatra Szvatovétól), valamint a Luhanszki Területen lévő Novoszelivszke (14 km-re északnyugatra Szvatovétól) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán egységek Kupjanszkban és Dvorcsinában összpontosítják erőiket, hogy további offenzív műveleteket hajtsanak végre Szvatove közelében, bár az ISW nem végez értékeléseket konkrét jövőbeli ukrán műveletekről. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy a harcok Novoszelivszke közelében folytatódnak, és az orosz egységek rendszeresen megsemmisítik a térségben lévő ukrán embertömeget.

Az orosz hadsereg folytatta a korlátozott szárazföldi támadásokat, hogy visszaszerezze az elveszített pozíciókat Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar január 25-én jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Bilohorivka közelében, a Luhanszki Területen (12 km-re délkeletre Kreminnától) Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok kiszorították az ukrán szabotázs- és felderítő csoportokat Kreminnától délre, és megvetették lábukat a Sziverszkij Donyec folyó közelében. Egy másik milblogger január 25-én felvételeket tett közzé a BARS (az ország orosz harci tartalékosai) állományáról, akik harci feladatot hajtottak végre Kreminna térségében, és azt állította, hogy folyamatos ukrán mesterlövész-tűz alatt álltak.

Az ukrán hadsereg január 25-től valószínűleg előrenyomulást hajtott végre Kreminna környékén. A január 23-án közzétett és január 24-én geolokalizált harci felvételek azt mutatják, hogy az ukrán csapatok egy meg nem határozott időpontban rajtaütöttek az orosz légideszant erők (VDV) konvoján Dibrovától keletre. A felvételek azt mutatják, hogy az ukránok valószínűleg előrenyomultak Dibrovától nyugatra. Más, január 23-án és január 24-én közzétett geolokációs harci felvételek azt jelzik, hogy az ukrán egységek valószínűleg Kreminnától délre is előrenyomultak. Az ukránok emellett január 25-én HIMARS csapást mértek a Luhanszki Területen lévő Kreminna és Rubizsnye városára.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Ukrán tisztviselők január 25-én elismerték, hogy az ukrán haderő kivonult Szoledarból, és azt állították, hogy a frontvonal Bakhmut északkeleti részén stabilizálódott. Szerhij Cserevaty, az ukrán Keleti Csoportosulás Erők szóvivője kijelentette, hogy az ukrán egységek egy meg nem határozott időpontban kivonultak Szoledarból, miután sikeresen kimerítették az orosz csapatokat a térségben, és megakadályozták az ukrán hátországba való szisztematikus orosz áttörést. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az oroszok valószínűleg január 11-én foglalták el a települést, az orosz védelmi minisztérium pedig azt állította, hogy az orosz közös erők január 12-én vették birtokba a várost. Az orosz egységek továbbra is támadásokat indítanak Szoledar közelében, az ukrán vezérkar pedig arról számolt be, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Rozdolivka (18 km-re északkeletre Bakhmuttól) és Kraszna Hora (7 km-re északra Bakhmuttól) közelében. Egy orosz milblogger, aki bizonyítottan hamis információkat közölt az orosz hadműveletekről, azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai Pidhorodne (Bakhmut-tól 5 km-re északkeletre) felől támadást hajtottak végre Jahidne (Bakhmut-tól 4 km-re északra) irányába, és hogy az orosz erők támadást kíséreltek meg Spirne (Bakhmuttól 29 km-re északkeletre) közelében.


Az orosz haderő január 25-én folytatta a Bakhmut körüli támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmut közelében. Oleksandr Szirszkij, az ukrán haderő keleti csoportosulásának parancsnoka jelentette, hogy Bakhmut térsége továbbra is a harci műveletek epicentruma, és hogy az orosz csapatok továbbra is naponta támadásokat hajtanak végre a város irányába. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok csak három település ellen hajtottak végre támadást Bakhmut tágabb térségében, ami jelentősen kevesebb, mint a korábbi napokban. A január 24-én közzétett geolokációs felvételek valószínűsítik, hogy az orosz egységek Kliscsivkától nyugatra (Bakhmuttól 7 km-re délnyugatra) nyomultak előre. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai Kliscsivkától északra nyomultak előre, és megpróbáltak a településről Ivanivszke (Bakhmuttól 6 km-re nyugatra) felé előrenyomulni. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok Ivanivszke irányában támadó hadműveleteket folytatnak azzal a szándékkal, hogy elvágják a Bakhmutot és Konsztantyinivkát összekötő T0504-es országutat.

Az orosz hadsereg január 25-én folytatta az offenzív hadműveleteket Donyeck város-Avdiivka térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Novobakhmutivka (14 km Avdiivkától északkeletre), Krasznohorivka (23 km Avdiivkától délnyugatra) és Marinka (32 km Avdiivkától délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger, aki korábban bizonyítottan hamis információkat közölt, azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Pjervomajszke (12 km Avdiivkától délnyugatra) irányában is.

Az orosz hadsereg állítólag január 25-én folytatta a lokalizált támadó műveleteket Vuhledar közelében (Donyeck várostól 28 km-re délnyugatra). Egy ukrán katonatiszt arról számolt be, hogy a Csendes-óceáni Flotta 155. és 40. haditengerészeti gyalogosdandárjának orosz elemei megpróbáltak Pavlivkától északra (Donyeck várostól 32 km-re délnyugatra) és Mikilszkétől nyugatra (Avdiivkától 27 km-re délnyugatra) előrenyomulni. Egyes orosz milbloggerek azt állították, hogy az oroszok kiszorították az ukrán erőket a Vuhledartól délre lévő állásokból, és a település déli pereméig nyomultak előre. Egy másik ismert orosz milblogger azt állította, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár és a Donyecki Népköztársaság (DNK) 7. hadműveleti taktikai alakulatának elemei előrenyomultak Vuhledartól délkeletre, és hogy a település közelében pozícióharcok folynak. Orosz milbloggerek felerősítettek egy orosz állítást is, miszerint meg nem nevezett orosz egységek január 24-ről 25-re virradó éjszaka rajtaütést hajtottak végre Vuhledar közelében. Az ISW továbbra sem tapasztalt semmilyen vizuális megerősítést arra vonatkozóan, hogy az orosz haderő támadó műveleteket folytatna Vuhledar térségében. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz csapatok helyi offenzívákat folytathatnak Donyeck és Zaporizzsja nyugati részén, hogy eltereljék a figyelmet a Bakhmut elfoglalására irányuló orosz offenzíva előrehaladásának hiányáról.] Az oroszok helyi offenzívákat is folytathatnak Vuhledar térségében, egy olyan elrontó támadássorozat részeként, amelynek célja az esetleges jövőbeli ukrán ellentámadások korlátozása.

 

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők január 25-én folytatták a kisebb szárazföldi támadásokat a Zaporizzsjai Terület frontvonalán, valószínűleg azért, hogy megpróbálják szétzilálni az ukrán védelmi állásokat. Natalja Humenyjuk, az ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője január 25-én kijelentette, hogy az oroszok 10-15 fős csoportokkal korlátozott támadásokat hajtanak végre, hogy aláássák az ukrán védelmet és szétszórják az ukrán egységeket a frontvonalon keresztül. Humenyjuk azt is kijelentette, hogy az oroszok további tartalékokat helyeznek át erre a tengelyre a súlyos veszteségek miatt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Csarivnye közelében, Zaporizzsja várostól mintegy 70 km-re délkeletre. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy az orosz alakulatok több, meg nem nevezett települést foglaltak el a Malinyivka-Cservonye és Malinyivka-Csarvine vonalak mentén Huljajpole közelében, de nem szolgált bizonyítékkal állításai alátámasztására. Egy orosz milblogger, aki korábban már bizonyítottan hamis információkat gyártott a frontvonalról, azt állította, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Novodanyilivka közelében, de megjegyezte, hogy alig haladnak előre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz „keleti” erőcsoport nem részletezett elemei Zaporizzsja irányában nem részletezett „előnyösebb” pozíciókat szereztek. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok még mindig nem foglalták el Kamjanszkét (Zaporizzsja várostól mintegy 35 km-re délre), annak ellenére, hogy az ukrán csapatokat a településről való visszavonulásra kényszerítették. Egy orosz milblogger UAV felvételeket tett közzé üres árkokról egy kis településen, amely a milblogger állítása szerint Kamjanszke, de nincsenek olyan geolokációs adatok, amelyek megerősítenék ezt az állítást.


Az orosz milbloggerek megosztottak Rogov valószínűleg eltúlzott területi állításainak valódiságát illetően a zaporizzsjai frontvonal mentén. Rogov január 25-én azt állította, hogy az orosz csapatok „megelőző csapást” indítottak az ukrán haderő ellen, amely arra készült, hogy saját támadó műveleteket indítson Berdjanszk felé. Néhány orosz milblogger felerősítette Rogov állítását, sőt az egyik azt állította, hogy az állítólagos megelőző csapás lehetővé tette az orosz haderő számára, hogy visszaszerezze a harctéri kezdeményezést. Az ISW nem figyelt meg arra utaló jeleket, hogy az orosz egységek olyan nagyszabású támadó műveletet indítottak volna, amely elég sikeres lett volna ahhoz, hogy az orosz fél visszaszerezza a kezdeményezést a frontvonalakon. Az ISW azonban korábban megfigyelt olyan felvételeket, amelyeken orosz kis csoportok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtanak végre egy nyílt mezőn. Más orosz milbloggerek jelezték, hogy az oroszok csak korlátozott támadásokat hajtottak végre, és csak marginális előrenyomulást értek el. Igor Girkin, egy volt orosz harctéri parancsnok, háborús bűnös és az orosz milblogger információs tér kiemelkedő kritikus hangja azt állította, hogy nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek arra utalnak, hogy az orosz csapatok az állítólagos offenzíva első napját követően folytatták volna offenzívájukat a Zaporizzsjai Területen. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy a Zaporizzsjai Terület frontvonala mentén zajló harcok helyzeti jellegűvé váltak. Orosz és ukrán források továbbra is arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség olyan területeket lőtt, amelyekről Rogov korábban azt állította, hogy az orosz erők elfoglaltak, köztük Mala Tokmacska, Novodanyilivka, Novoandriivka, Scserbakij és Kamjanszke.

Az ukrán és az orosz alakulatok továbbra is összecsapnak a Dnyeper folyónál, Herszon területen. Az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) geolokációs felvételei megerősítik, hogy az ukrán csapatok a Herszoni Területen lévő Nova Kakhovka közelében szálltak partra egy január 23-24-én éjszaka végrehajtott rajtaütés során. Ez a rajtaütés azt jelzi, hogy az orosz erők talán nem tartják teljes ellenőrzésük alatt a Dnyeper folyó teljes keleti partvonalát. Az orosz védelmi minisztérium január 25-én elismerte a rajtaütést. Egy orosz milblogger lekicsinyelte az ukrán egységek képességét a Dnyeper folyón való átkelésre, míg egy másik kritizálta az oroszokat, amiért lehetővé tették az ukránoknak, hogy átkeljenek a folyón. Humenyjuk kijelentette, hogy az orosz szabotázs- és felderítő csoportok viszont továbbra is megpróbálnak pozíciókat szerezni a Dnyeper folyó deltájában lévő Potemkin-szigeteken, abban a reményben, hogy megfigyelhetik az ukrán hadsereget a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján. Humenyjuk hozzátette, hogy még ha az orosz csapatok javítják is az ukrán erők megfigyelési képességét, akkor is korlátozott kapacitással rendelkeznek a fontos katonai infrastruktúra elleni precíziós csapások végrehajtására.


Az orosz tüzérség január 25-én is célba vette Herszon város térségét. Az ukrán Herszoni Terület katonai közigazgatásának tanácsadója, Szerhij Hlan arról számolt be, hogy az orosz erők gyújtóbombákkal csapást mértek Herszon városára. Az NTV török csatorna arról számolt be, hogy orosz lövedékek eltalálták a Herszon város kikötőjében lévő Tuzla török hajót január 24-ről 25-re virradó éjszaka, ami tüzet okozott. Az NTV jelentése szerint a tűz idején senki sem tartózkodott a hajó fedélzetén. A Reuters jelentése szerint a Tuzla február 2022 februárja óta Herszon kikötőjében rekedt.

Ukrán források azt állították, hogy az orosz légvédelem aktivizálódott a Krím északi partjainál, a Karkinickij-öbölben január 25-én.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml megpróbálja lekicsinyelni az orosz határ átlépésére vonatkozó új korlátozásokat, valószínűleg azért, hogy megfékezze a pánikot egy esetleges második mozgósítási hullám miatt. Az orosz Állami Duma közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési bizottságának vezetője, Jevgenyij Moszkvicsev január 25-én előkészítette az orosz határátlépésre vonatkozó orosz törvény módosításait a gépjárművezetők számára. Moszkvicsev eredetileg azt nyilatkozta, hogy ezek a módosítások minden gépjárművezető számára előírják, hogy 2023. március 1. és 2024. március 1. között egy kormányzati információs rendszeren keresztül foglaljanak időpontot a határátlépésre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője január 24-én azt állította, hogy a Kreml Moszkvicsev bejelentését követően nem fontolgatja az orosz állampolgárok Oroszországból kifelé történő mozgásának korlátozását, és Moszkvicsev később tisztázta, hogy az ilyen foglalások csak a kereskedelmi járművezetőkre vonatkoznak majd. A Kreml talán a mozgáskorlátozásokkal kapcsolatos orosz aggodalmakra reagálva próbálta visszavonni vagy elhomályosítani a határátkelésre vonatkozó, eredetileg közölt elképzelését. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők a mozgósítás első hulláma során több mobil katonai toborzóközpontot hoztak létre az orosz határokon, és valószínűleg a járműregisztráció előfeltételét fogják felhasználni arra, hogy információkat szerezzenek az országból menekülni próbáló katonakorú férfiakról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök talán megpróbál diszkréten egy újabb mozgósítási hullámot végrehajtani, hogy megőrizze hazai támogatói bázisát. Amerikai és nyugati tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy Putyin akár 200 000 férfi diszkrét mozgósítását tervezi, mert tisztában van azzal, hogy a „részleges mozgósítás” korábbi bejelentése nagyon népszerűtlen volt Oroszországban. A tisztviselők megjegyezték, hogy a Kreml még belföldi közvélemény-kutatást is végzett, hogy felmérje az oroszok megítélését a mozgósításról. A Kreml azonban valószínűleg elpazarolta az ilyen közvélemény-kutatásra fordított pénzeszközöket: a mozgósítás első hulláma során Oroszországból menekülő több mint 700 000 ember elegendő indikátor kellett volna legyen arra, hogy az oroszok mennyire hajlandóak legyenek mozgósítani magukat, mennyire akarnak harcolni ebben a háborúban. A tisztviselők azt is hozzátették, hogy Putyin valószínűleg még nem döntötte el, hogy mikor kezdje meg a „csendes mozgósítást”.


Putyin az orosz információs teret is igyekszik szabályozni az elhúzódó háborúra való felkészülésben, illetve a mozgósítás előtt. Putyin aláírt egy rendeletet, amely módosítja az állami kultúrpolitikáról szóló orosz alapelveket, hogy olyan rendelkezéseket tartalmazzon, amelyek célja a társadalom védelme a „külső ideológiai értékektől és a destruktív és pszichológiai hatások terjedésétől.” A módosítás szerint a Kreml új intézkedéseket vezet be az orosz „történelmi igazságok”, például az orosz nyelv védelmére számos „barátságtalan állammal” és szervezettel szemben, amelyek Oroszország „kulturális szuverenitását” próbálják aláásni. Putyin valószínűleg arra fogja használni ezt a rendeletet, hogy tovább erőltesse a nyugati csatornák cenzúráját, és növelje az orosz háborús erőfeszítések hazai támogatását. Egy prominens orosz nacionalista személyiség megjegyezte, hogy az orosz lakosság azonban még mindig nem látja át az ukrajnai orosz háború céljait.

A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin továbbra is felhasználja az orosz Állami Dumához fűződő kapcsolatait, hogy törvényhozási eszközökkel legitimálja a Wagner zsoldosokat Oroszországban. Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke január 24-én utasította a Duma védelmi bizottságának elnökét, Andrej Kartapolovot és a biztonsági és korrupcióellenes bizottság elnökét, Vaszilij Piszkarevet, hogy sürgősen tanulmányozzák a „harcosok lejáratására” vonatkozó büntetőjogi felelősségre vonást bevezető javaslatot, amelyet Prigozsin a nap folyamán korábban nyújtott be neki. Az ISW korábban beszámolt arról, hogy Prigozsin január 24-én Volodinhoz intézett felhívásában arra szólította fel az orosz kormányt, hogy büntetőjogilag vonja felelősségre azokat a személyeket, akik az ukrajnai orosz „különleges katonai művelet” bármely résztvevőjét lejáratják, konkrétan beleértve a toborzott elítélteket és a Wagner-egységekben tevékenykedő önkénteseket is. Volodin azt is kijelentette, hogy mindenki, aki „megvédi” Oroszországot, beleértve a Wagner-csoport tagjait is, hős. Prigozsin nacionalista érzelmekre való felhívása azonban nem valószínű, hogy Putyint jelenleg meggyőzné a Wagner legalizálásáról, tekintettel arra, hogy Putyin demonstratívan az orosz védelmi minisztérium pártjára állt – egy olyan intézményére, amelyet Prigozsin gyakran kritizál, hogy saját erőit népszerűsítse.


Prigozsin emellett folytatja erőfeszítéseit, hogy erkölcsileg igazolja a foglyok toborzását az orosz társadalomban, és megmagyarázza a Wagner-csoporton belüli szakmaiság hiányát. Prigozsin válaszolt a média megkeresésére Alekszandr Tyutin – egy korábban 23 év börtönbüntetésre ítélt gyilkos, aki kitöltötte szerződését a Wagnerrel és visszatért Oroszországba – szabadon bocsátásával kapcsolatban. Prigozsin kijelentette, hogy a Wagner filozófiája a foglyok toborzásával kapcsolatban arra a megfigyelésre támaszkodik, hogy az oroszok szívesebben látnak egy foglyot meghalni a háborúban, mint a rokonaikat. Azt is állította, hogy ha egy gyilkos túléli a háborút, akkor már nem gyilkos, hanem harcos. Prigozsin megfigyelése implicit kritikája az oroszok önelégültségének a Kreml haderőfejlesztő erőfeszítéseivel szemben, amíg azok nem érintik az emberek családját. Wagner állítólag olyan deportált ukrán állampolgárokat is toboroz, akiket orosz kolóniákon tartanak fogva. Az ukrán vezérkar január 25-én jelentette, hogy Wagner ukrán foglyokat toboroz Krasznodari területen, miközben továbbra is behívja a súlyos bűncselekményekkel rendelkező orosz foglyokat, hogy vegyenek részt Oroszország ukrajnai inváziójában.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják a megszállt területek orosz jogi és gazdasági rendszerbe való integrálására irányuló erőfeszítéseket. Leonyid Pasecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője január 25-én kijelentette, hogy prioritásként kezeli az orosz társadalmi-gazdasági apparátusba való mélyebb integrációt azáltal, hogy minden állampolgár számára biztosítja a szabad hozzáférést mindenféle állami és önkormányzati szolgáltatáshoz, valamint az állami támogatáshoz szükséges dokumentumok hatékony átregisztrálását. Pasecsnyik kijelentette, hogy az állami és önkormányzati szolgáltatásokat nyújtó multifunkcionális központ (MFC) január 25-én a megszállt Luhanszki Terület kilenc településén nyitott fiókokat. Pasecsnyik azt állította, hogy a megszállt Luhanszki Területen minden lakos felkereshet egy MFC telephelyet, hogy adóazonosító számot (TIN) és anyakönyvi kivonatot kérjen, és vállalkozóként regisztráltassa magát. Pasecsnyik azt is állította, hogy az MFC-k 2023. január 30-án kezdik meg a polgárok lakóhelyének nyilvántartásba vételét és az orosz útlevelek, ingatlan-nyilvántartások és biztosítási számok (SNILS) kiadását. 2023. január 30-án Pasecsnyik azt állította, hogy az MFC-k biztosítják a gyermek születéséhez és neveléséhez szükséges havi juttatásokat, valamint az első gyermek születése vagy örökbefogadása esetén járó havi kifizetést biztosító dokumentumokat.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is adminisztratív problémákkal küzdenek a megszállt területeken működő vállalkozások személyzetének megfelelő munkaerő fenntartása terén. Az Energoatom ukrán nukleáris üzemet működtető vállalat január 25-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok 150 fehérorosz mérnököt próbálnak toborozni, hogy segítsenek a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) személyzetének összeállításában, mivel az ukrán munkavállalók továbbra sem hajlandók együttműködni a megszálló tisztviselőkkel a Zaporizzsjai területen található Enerhodarban. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester január 25-én kijelentette, hogy az orosz hatóságok orvosokat importálnak Oroszországból, hogy enyhítsék a kórházakban tapasztalható munkaerőhiányt, mivel az ukrán orvosok és kórházi személyzet továbbra is ellenáll az orosz megszállási erőfeszítéseknek. Az Ukrán Ellenállási Központ január 25-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok három bányát zárnak be a Donyecki Területen a bányászok hiánya, az elavult felszerelés és a veszteséges működés miatt. A központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok több bányát „privatizáltak” a Donyecki Területen, azt állítva, hogy magánbefektetőket találtak a bányák üzemeltetésére.

Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok folytatják a szűrési erőfeszítéseket a megszállt területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ január 25-én közölte, hogy az orosz csapatok a Herszoni Területen található megszállt Nyecsajeve minden lakosát kitelepítették Dél-Ukrajnába, mivel az orosz erők és a megszálló hatóságok az üres házakban helyezték el személyzetüket. Az Ukrán Ellenállási Központ január 25-én arról is beszámolt, hogy az orosz erők és a megszálló hatóságok elkoboznak minden csónakot és vízi járművet a Dnyeper folyó partja mentén élő helyiektől a Herszon területhez tartozó Nova Kakhovkában. Az Ukrán Ellenállási Központ közölte, hogy az orosz csapatok engedélyt kaptak arra, hogy a Zaporizzsjai területhez tartozó Enerhodarban minden olyan civilt lelőjenek, aki megpróbál a partvidék felé közeledni.


Az orosz csapatok és a megszálló hatóságok folytatják a megszállt területeken a passzportálást. Az ukrán vezérkar január 25-én jelentette, hogy a Donyecki Területen található Horlivkában az orosz megszálló hatóságok ki akarják rúgni az úgynevezett Donyecki Népköztársaság (DNK) vállalatainak minden olyan alkalmazottját, aki 2023. március 1-jéig nem szerez orosz útlevelet. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere január 25-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok fokozzák a nyomást Melitopol lakosaira, hogy szerezzenek orosz útlevelet, hangsúlyozva, hogy az útlevélszerzési törekvések biztosítják, hogy a megszállt területeken élő lakosokat mozgósítani lehessen az orosz fegyveres erőkhöz való csatlakozásra. Az Ukrán Ellenállási Központ január 25-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok megígérték, hogy a Herszon területhez tartozó Necsajev deportált lakosainak 10 000 rubelt (~144 dollár) fizetnek, ha orosz útlevelet szereznek.

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az infrastrukturális projekteket a megszállt területek és Oroszország közötti összeköttetés elősegítése érdekében. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási vezetője január 25-én azt állította, hogy a megszállt Herszoni Területen újraindul a rendszeres buszjárat, mivel a Dnyeper keleti (bal) partjáról korábban „kitelepített” ukránok visszatérnek a földjeikre. Szaldo azt is állította, hogy folyamatban vannak a tervezési és szervizelési munkálatok egy új autópálya építéséhez, amely a megszállt területekről az oroszországi Rosztovba vezet majd. Szaldo azt állította, hogy az autópálya-projekt második szakasza a Herszoni Területen található Henicseszktől az Moszkváig fog futni. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Kreml valószínűleg egy új földi kommunikációs vonalat (GLOC) próbál építeni az Azovi-tenger partja mentén polgári infrastruktúra építésének álcája alatt, hogy elkerüljék az ukrán HIMARS csapásokat.


Az orosz hadsereg és a megszálló hatóságok továbbra is folytatják a razziákat és a magántulajdon lefoglalását, hogy megpróbálják azonosítani az ukránbarátokat és a partizánokat a megszállt területeken. Az LNK belügyminisztériuma január 25-én azt állította, hogy a megszálló rendőri erők lefoglaltak egy fegyverraktárat a Luhanszki Területen található Szvatovében, és figyelmeztettek, hogy a lőfegyverek megszerzése, tárolása és tartása akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető. Egy orosz forrás január 25-én valószínűleg megrendezett videofelvételt tett közzé, amelyen orosz biztonsági erők, feltehetően csecsenek, lefoglalnak egy fegyverraktárt, miután rajtaütöttek egy lakóövezeten a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban.

Az orosz tisztviselők valószínűleg egyre bizalmatlanabbak az oroszok által kinevezett megszálló hatóságokkal szemben a megszállt területeken. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője január 25-én kijelentette, hogy orosz tisztviselők egy meg nem nevezett tatárföldi köztársasági miniszterelnök-helyettest – valószínűleg Jevgenyij Varakin miniszterelnök-helyettest, aki Tatárföldről „humanitárius” segélyt vitt Liszicsanszkba – neveztek ki a Luhanszki Területen a liszicsanszki megszállási közigazgatás helyettes vezetőjévé. Hajdaj szintén január 25-én kijelentette, hogy az orosz tisztviselők nem voltak képesek 2022 nyarán a szeverodonyecki megszállási közigazgatást személyzettel ellátni, mivel nem volt megfelelő munkatárs.

Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok január 25-én folytatták a megszállt területek adminisztratív ellenőrzésének megszilárdítását. Leonyid Pasecsnyik, az LNK vezetője bejelentette, hogy a Karacsaj-Cserkesz Terület a Luhanszki Terület Sztarobilszki járásának védnökségét vette át, miután január 25-én találkozott Rasid Temrezovval, a Karacsaj-Cserkesz Terület vezetőjével. Pasecsnyik kiemelte az orosz régiókkal való kapcsolatok biztosításának értékét, hogy biztosítsák a lakás- és kommunális szolgáltatások, az utak, az iskolák, a mezőgazdaság és a termelés biztosítását a megszállt területeken.


Az ISW továbbra is naponta beszámol a Fehéroroszországban megfigyelt orosz és fehérorosz katonai tevékenységről.

Az ISW legveszélyesebb cselekvési irányt jelző figyelmeztető előrejelzése egy esetleges, Fehéroroszországból Észak-Ukrajna ellen induló nagyszabású orosz offenzíváról egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Az ISW jelenleg nagyon alacsonyra értékeli az Ukrajna Fehéroroszország felől történő orosz invázió kockázatát. Az ISW továbbra is jelenteni fogja a megfigyelt mutatókat, amelyeket az értékeléseink és előrejelzéseink finomításához használunk, és amelyeket várhatóan rendszeresen frissíteni fogunk.

Az elmúlt 24 órában megfigyelt jelentős katonai tevékenységek Fehéroroszországban, amelyek arra utalnának, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás egyre valószínűbb:

Nincs fontos jelentenivaló.

Az elmúlt 24 órában Fehéroroszországban olyan jelentős katonai tevékenységet figyeltek meg, amely nem egyértelmű:

A belarusz védelmi minisztérium közölte, hogy a Belarusz Biztonsági Tanács államtitkársága harckészültségi ellenőrzést végzett a regionális erők csoportjához (RGF) tartozó belarusz alakulatoknál, különösen a 6. különálló gépesített dandárnál.


Az orosz és a fehérorosz légi egységek január 25-én folytatták a közös taktikai repülési gyakorlatokat az RGF részeként. A közös légierő gyakorlatokat hajtott végre a légvédelem elfojtásának gyakorlására, az ellenőrző pontok legyőzésére, a koncentrációs területek támadására, a csapásmérő csoportok fedezésére és légi felderítésre. A fehérorosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Viktor Gulevics vezérőrnagy, a fehérorosz vezérkari főnök január 25-én a ruszanyi gyakorlótérre érkezett, hogy figyelemmel kísérje ezeket a gyakorlatokat.

Az elmúlt 24 órában olyan katonai tevékenységet figyeltek meg Fehéroroszországban, ami arra utal, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás továbbra sem valószínű:

Az ukrán vezérkar megismételte, hogy január 25-től nem figyelt meg csapásmérő csoportot alkotó orosz erőket Fehéroroszországban.

Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij kijelentette, hogy január 25-én 5800 orosz katona tartózkodik Fehéroroszország területén. A Fehéroroszországban lévő orosz csapatok december végi független elemzése mintegy 10 000 fős állományt mutatott ki, így Szkibickij kijelentése a fehéroroszországi orosz egységek számának jelentős csökkenését jelenti az elmúlt hónap folyamán. Szkibickij arról is beszámolt, hogy a Nyugati Katonai Körzet 1. Páncélos Gárdahadseregének orosz 2. Motorizált Lövészhadosztálya kivonult Fehéroroszországból Oroszországba, és egyes elemei a Luhanszki Területre vonultak be. Az orosz jelenlét általános csökkenése Fehéroroszországban, beleértve egy elit gépesített erő elemeit is, arra utal, hogy egy Fehéroroszországból indított támadás egyre valószínűtlenebb.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és sajnos most a második rész is elmarad, igaz, az első pont kétszer olyan hosszú lett, mint szokásos – holnap majd bepótolom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!