Szele Tamás: Népszerűségi mutatók

Ha én Khamenei ajatollah volnék, mostanság a világ minden kincséért sem indulnék szépségkirálynő-választáson és kerülném a valóságshow-kat is, mert ahogy a legújabb statisztikai adatokat elnézem, úgy kiszavaznának a villából, hogy turbánom sem érné a földet. Vagy csak az, de a lábam már nem. Valami miatt nem túl népszerű az Iszlám Köztársaság Iránban.

Ebben sok mindennek lehet része, például több évtized rossz kormányzása okozhatja, és az összes, 1979 óta elkövetett hiba, hanyagság és hibás döntés most fejti ki a hatását, egyszerre, mintegy kumulatívan: az imámok és forradalmi gárdisták csak kapkodják a fejüket és azt sem tudják, kinek köszönjék meg a rengeteg pofont, amit a sors kioszt közöttük – első sorban saját maguknak kéne, meg dicső elődeiknek, akik elrontották a dolgokat.

De lássuk inkább az elmúlt nap eseményeit. Az iráni válságról szóló híreket az American Enterprise Institute Critical Threats Project (CTP) szerkeszti az Institute for the Study of War (ISW) támogatásával.

Az iráni rendszer folyamatosan eszkalálódik Moulana Abdol Hamid neves szunnita klerikussal, ami azzal a kockázattal jár, hogy tovább szítja a felekezeti feszültségeket Iránban. Abdol Hamid a rezsim szókimondó kritikusa, aki a Szisztán és Beludzsisztán tartományban található Zahedanban tartott pénteki prédikációit arra használta fel, hogy hetente tüntetésekre buzdítson, amelyeken a rendszer az iráni beludzsokkal szembeni rossz bánásmódját és a tüntetőkkel szembeni rossz bánásmódot bírálta. Abdol Hamid kezdetben a szeptember 30-i zahedani Véres Péntekre válaszul kezdte el szervezni ezeket a tüntetéseket, amikor a biztonsági erők megtámadták a tüntetőket, és mintegy 100 embert megöltek. 2022 novemberében Ali Khamenei legfelsőbb vezető válaszul megpróbálta megszervezni az Abdol Hamid lejáratására irányuló erőfeszítést – a Fars hírügynökség kiszivárgott közleménye szerint –, és személyes küldöttséget küldött, hogy találkozzon vele. 2022 novemberében mindkét erőfeszítés kudarcot vallott.

Az elmúlt hetekben mindkét fél tovább fokozta a feszültséget. A rendszer 2022. január eleje óta biztonsági erősítést küldött Zahedanba, hogy elrettentse és megfélemlítse Abdol Hamidot és támogatóit. Ezek a mozgósítások nagyjából akkor kezdődtek, amikor Khamenei Ahmad Reza Radan dandártábornokot nevezte ki a rendfenntartó erők parancsnokává, bár nem világos, hogy ezek az események összefüggnek-e. A rendszer biztonsági alakulatai állítólag lezárták a Zahedanba vezető utakat, tömeges letartóztatásokat hajtottak végre, és ellenőrzőpontokat állítottak fel a város egész területén. A biztonsági erők letartóztattak egy Abdol Hamidhoz köthető szunnita klerikust Zahedanban és két másik helyi szunnita vezetőt a Kurdisztán tartománybeli Sanandajban január 30-án. Bár a rendszer minimális biztonsági beavatkozással minden héten engedélyezte a pénteki tüntetések folytatását, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a véres pénteki incidens megismétlődését és a rendszerellenes frusztráció további szítását. Abdol Hamid úgy reagált, hogy magát az Irán-szerte jogfosztott szunnita közösségek alulról jövő vezetőjének állította be. Kritizálta a fokozott biztonsági jelenlétet Zahedanban, támogatását fejezte ki a hasonló szunnita vezetésű tüntetések iránt Golesztan és Kurdisztán tartományokban, és közvetlenül a tüntetőkhöz beszélt Zahedan egyik utcáján, amely során a tüntetők rendszerellenes jelszavakat kiabáltak.

Ez a rendszer és Abdol Hamid közötti folyamatos eszkalációs minta tovább szíthatja a feszültséget a hatalom és a szunnita lakosság között. Abdol Hamid továbbra is képes és hajlandó minden pénteken tüntetéseket szervezni, annak ellenére, hogy a tiltakozó mozgalom többi része tetőzött, ahogyan azt a CTP korábban értékelte. A kormány igyekszik elkerülni ezt a folyamatot, de akaratlanul is elősegítette azt az Abdol Hamiddal és támogatóival szembeni kemény és kompromisszummentes fellépésével.*

*Abdol Hamid elveiről később részletesebben is lesz szó.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az iráni vezetés folyamatosan eszkalálódik Moulana Abdol Hamid neves szunnita lelkésszel szemben, ami azzal a kockázattal jár, hogy tovább szítja a felekezeti feszültségeket Iránban.
      • Három tartomány négy városában legalább négy tüntetésre került sor.
      • Egy izraeli nyílt forráskódú Twitter-fiók azt az állítást tweetelte, hogy a közelmúltbeli izraeli kamikaze dróncsapás Iszfahánban egy centrifuga-összeszerelő létesítményt célzott meg.
      • Több tiltakozó csoport, köztük az Iráni Szomszédság Ifjúsági Szövetsége, olyan bejegyzéseket terjesztett, amelyekben felszólították a „törököket”, hogy nyilvánosan ítéljék el az iráni beludzsok rendszer általi elnyomását.
      • Az Irán által támogatott Fatemiyoun hadosztály drónok és rakéták szállítmányát juttatta el a szíriai Homsz tartománybeli al-Karjatájn közelében lévő Mahin katonai raktárba – jelentette a Qasioun News rendszerellenes hírügynökség.

Tiltakozó tevékenység:

Február 3-án három tartomány négy városában legalább négy tüntetés zajlott. A CTP nagy valószínűséggel úgy értékeli, hogy az egyik tüntetés a következő helyszínen történt:

Zahedan, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Közepes vagy nagy

Megjegyzések: A rezsimellenes tüntetők a Makki Nagymecset közelében gyűltek össze a prominens szunnita klerikus, Moulana Abdol Hamid pénteki imaprédikációját követően.

A CTP mérsékelt biztonsággal értékeli úgy, hogy a következő helyszíneken zajlottak tüntetések:

Galikash, Golestan tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A tüntetők azért gyűltek össze, hogy kifejezzék támogatásukat Moulana Gargij szunnita kelrikus iránt.

Sanandaj, Kurdisztán tartomány

Méret: Kicsi

Megjegyzések: A tüntetők két helyi klerikus, Ibrahim Karimi és Luqman Amini letartóztatására reagáltak.

Khash, Szisztán és Beludzsisztán tartomány

Méret: Kicsi

Egy izraeli nyílt forráskódú Twitter-fiók február 2-án azt az állítást tweetelte, hogy a közelmúltbeli izraeli kamikaze dróncsapás Iszfahánban egy centrifuga-összeszerelő üzemet célzott meg. A közösségi médiafiók az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztériumának egy azonosítatlan forrására hivatkozott. A CTP nem tudja ellenőrizni ezeket az állításokat. A nyugati média ezzel szemben arról számolt be, hogy a célpont egy drón- és rakétagyár volt. Ha a célpont egy centrifuga-összeszerelő üzem volt, az megmagyarázná Hoszein Amir Abdollahian külügyminiszter azon kijelentését, hogy a támadás nem érinti Irán nukleáris programját. 2021 júniusában a Moszad korábban kamikaze dróntámadást hajtott végre egy centrifugagyártó üzem ellen Karaj közelében, Alborz tartományban. 2021 júniusában a Moszad egy centrifugagyártó üzem ellen hajtott végre kamikaze dróntámadást.

Az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) igazgatója, Mohammad Eslami február 2-án tagadta, hogy Irán megváltoztatta volna az IR–6-os centrifugák két kaszkádja közötti összeköttetést a Fordow-i üzemanyag-dúsító üzemben. A Reuters február 1-jén megszerezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizalmas jelentését, amely szerint Irán a NAÜ értesítése nélkül végezte el ezeket a módosításokat, megsértve ezzel a biztosítéki megállapodást. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója nyilvános nyilatkozatok sorában ítélte el, hogy Irán figyelmen kívül hagyja biztosítéki kötelezettségeit. Eslami „elavultnak”, „helytelennek” és „sajnálatosnak” minősítette Grossi megjegyzéseit. Behrouz Kamalvandi, az AEOI szóvivője kijelentette, hogy az AEOI és a NAÜ további egyeztetés és párbeszéd után megoldotta a kérdést, bár a NAÜ nem erősítette meg ezt.

Február 3-án több tiltakozó csoport, köztük az Iráni Szomszédság Ifjúsági Szövetsége, posztokat terjesztett, amelyekben felszólították a „törököket”, hogy nyilvánosan ítéljék el az iráni beludzsok rezsim általi elnyomását. Nem világos, hogy ezek a tiltakozó csoportok az összes iráni török népre vagy egy bizonyos alcsoportra utaltak-e.

Az IRGC Baghiyatollah szociokulturális parancsnokságának parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari vezérőrnagy február 3-án a nyugati életmód helyett az „iszlám életmód” népszerűsítéséről beszélt Iránban. Dzsafari a betegségek kezelésére szolgáló hagyományos gyógyszerek használatáról is beszélt. Dzsafari 2007 és 2019 között az IRGC parancsnokaként szolgált, amíg Ali Khamenei legfelsőbb vezető ki nem nevezte őt a Baghiyatollah főhadiszálláson a puha háborúval kapcsolatos erőfeszítések felügyeletére. A puha háború egy iráni doktrinális kifejezés, amely arra utal, hogy az ellenség nem katonai eszközökkel, például gazdasági és pszichológiai nyomással, valamint információs műveletekkel igyekszik aláásni a rendszer legitimitását, kiépíteni a belföldi ellenzéket és propagálni a nyugati értékeket Iránban. Dzsafari 2019 óta ritkán nyilatkozik nyilvánosan. Azért figyelemre méltó a döntése, hogy most ad ki egy kevéssé tartalmas nyilatkozatot, mert egybeesik a rendszeren belüli vitával arról, hogyan kezeljék a folyamatos népi frusztrációkat, amiről a CTP korábban már beszámolt.

Az ellenállás tengelye és a regionális fejlemények:

Az Irán által támogatott Fatemiyoun hadosztály február 2-án drónok és rakéták szállítmányát szállította a szíriai Homsz tartománybeli al Qaryatayn közelében lévő Mahin katonai raktárba a Qasioun News rendszerellenes hírügynökség szerint. A Fatemiyoun hadosztály az IRGC Quds Erők által irányított afgán síita milícia, amely a szíriai polgárháború során kiterjedten harcolt az iráni érdekek előmozdítása és az Aszad-rezsim védelme érdekében. A Fatemiyoun hadosztály a jelentések szerint három, az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi szolgálat logójával ellátott járművet használt a drónok és rakéták szállítására. Az IRGC utasíthatta a Fatemiyoun hadosztályt, hogy ezeket a lőszereket Mahinba szállítsák, majd ott földalatti létesítményekben tárolják, és így próbálják meg biztosítani azokat az izraeli légicsapásoktól.


A Szíriai Arab Hadsereg 4. hadosztálya 2023 januárjában átcsoportosította erőit Daraa tartományba, miután korábban 2021-ben kivonult az ammani székhelyű Syria Direct hírügynökség szerint. A 4. hadosztály állítólag Daraa város és több, a szíriai-jordániai határt körülvevő falu körül összpontosítja erőit. Maher al-Asszad – Bashar al-Asszad testvére – vezeti a 4. hadosztályt, amely a szíriai biztonsági szolgálatok elit elemeként szolgál. Az Aszad-rezsim valószínűleg azért helyezte át a 4. hadosztályt Daraa tartományba, hogy kiterjessze a helyi kábítószer-csempészet feletti ellenőrzését, és valószínűleg terrorizmusellenes műveletek céljából, mivel az ISIS tevékenysége jelentősen megnőtt a térségben az elmúlt hónapokban.

Hossein Amir Abdollahian külügyminiszter január 23-án a nicaraguai Managua melletti „Supreme Dream of Bolivar” projektben tett látogatása során magas rangú nicaraguai gazdasági és energetikai vezetőkkel találkozott. Ez a kezdeményezés állítólag finomítót, óceánközi olajvezetéket, szénhidrogének fogadására, tárolására és elosztására szolgáló létesítményeket, LPG-erőműveket és petrolkémiai üzemet foglal magában. A Raisi-kormányzat tisztviselői korábban kifejezték érdeklődésüket az energetikai projektbe való befektetés iránt.

Ígértem néhány részletet Abdol Hamid tanításaiból, ezeket az Iran International tudósítása nyomán közlöm. Mindenesetre meglehetősen világi gondolkodású az úr, szunnita főklerikus létére…

A szókimondó szunnita vallási vezető, Maulana Abdol Hamid szerint az iráni kormány rosszul bánik a politikai foglyokkal és a vallomások kikényszerítése iszlámellenes.”





Az ország legbefolyásosabb szunnita klerikusa pénteki imaprédikációja során bírálta a foglyokkal szembeni „erőszakos bánásmódot” a rezsim részéről, hangsúlyozva, hogy a foglyokat tisztelni kell, és a verésük, sértegetésük vagy nyomásgyakorlásuk „haram”, amely arab kifejezés az iszlám jogban vagy a saríában „tilos”-t jelent.

A kikényszerített vallomások a foglyok jogainak megsértését jelentik” – mondta, hozzátéve, hogy a foglyoknak nem szabad úgy érezniük, hogy kihallgatóik „támadni” akarják őket, vagy nem szabad úgy érezniük, hogy „ellenségeik” kezében vannak.

Abdol Hamid azt is mondta, hogy az ország tisztviselőit is a világi emberek közül kell kiválasztani, megjegyezve, hogy nem minden iráni „vallásos”, és vannak, akik nem fogadják el a vallást. „Ne engem hibáztassanak ezért a nézetért. Lehet, hogy egyesek nem fogadják el a vallást, de a helyes politika az, hogy ha reális érdemeik vannak és lelkiismeretesek, akkor alkalmazni kell őket” – tette hozzá.

Elítélte továbbá az országban végrehajtott fogolykivégzéseket, köztük a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatti akasztásokat is, mondván: „Úgy vélem, hogy ezek a kivégzések nem előnyösek a társadalom számára, mert a kábítószer továbbra is elérhető, mivel az emberek becsempészik az országba”.

A decemberi országos tüntetések közepette az Iszlám Köztársaság felakasztott négy fiatalembert, akiket a zavargások során tartóztattak le hamis vádak alapján.

Abdol Hamid egyik vezető tanácsadóját a hét elején letartóztatták, ami további feszültségekhez vezetett Zahedanban, Irán délkeleti Szisztán-Beludzsisztán fővárosában.


Még azt sem zárnám ki, hogy humora is van. Nincs viszont humora Khameneinek, aki a titkosszolgálatainak hackereit uszította pár karikatúra miatt a Charlie Hebdo francia szatirikus lapra.

A Microsoft biztonsági kutatói szerint egy iráni rezsim által támogatott hackercsoport nyilvánvalóan ellopta és kiszivárogtatta a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin adatait.

Clint Watts, a Microsoft Digitális Fenyegetéselemző Központjának vezérigazgatója pénteken azt mondta, hogy a magukat „Szent Lelkeknek” nevező hackerek az Emennet Pasargad iráni kiberbiztonsági céghez tartoztak.

Az Emennet Pasargad két iráni, Mohammad Hosein Musa Kazemi és Sajjad Kashian munkáltatója volt, akik ellen 2021 novemberében emelt vádat az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

Állítólag cyberkampányt folytattak „az amerikai választók megfélemlítésére és befolyásolására, valamint a választók bizalmának egyéb módon történő aláásására és a viszály keltésére” a 2020-as amerikai elnökválasztás idején.

Január elején a Szent Lelkek bejelentették, hogy megszerezték a Charlie Hebdo több mint 200 ezer vásárlójának személyes adatait, és bizonyítékként közzétettek egy adatmintát.


Erre azután került sor, hogy a magazin egy karikatúrasorozatot tett közzé, amely negatívan ábrázolta Irán legfőbb vezetőjét, ajatollah Khamenei ajatollahot. A karikatúrák egy médiakampány részét képezték, amely a Charlie Hebdo szerint az iráni kormányellenes tüntetések támogatására irányult, amelyek Mahsa Amini szeptember közepén őrizetben bekövetkezett halálát követően söpörtek végig az országon.

Irán nyilvánosan „hatékony választ” ígért a „sértő” karikatúrákra, és behívatta a teheráni francia követet, valamint megszüntette a Francia Kutatóintézet iráni tevékenységét, és közölte, hogy újraértékeli Franciaország kulturális tevékenységét az országban.

Ez lenne a hatékony válasz? Hogy az olvasók adatait szerzik meg? És utána mit csinálnak velük? Kiküldenek kétszázezer forradalmi gárdistát az ugyanennyi Charlie Hebdo-vásárló ellen, vagy mégis, mire gondoljon az ember? Valószínűleg ennyire még az IRGC sem őrült.

Iránban az élelmiszerárak sokszorosukra nőttek, a hiperinfláció minden megtakarítást elnyelt, a nép éhezik, a kikötők előtt pedig étellel és takarmánnyal teli flották várakoznak, de nem rakhatják ki a terhüket. Újabb példáját láthatjuk a teljesen inkompetens vezetésnek.

Az iráni vámhivatal szerint legalább nyolcmillió tonna alapvető fontosságú áru halmozódott fel az ország déli kikötői előtt horgonyzó hajókon, nyilvánvalóan főként fizetési problémák miatt.

A Forradalmi Gárdához kötődő Tasnim hírügynökség jelentése szerint a vámhivatal helyettes vezetője a közelmúltban azt mondta, hogy a hajók a kikötőkben – főként a Khuzestan tartománybeli Bandar-e Emam Khomeyni (Imam Khomeini kikötő) és a Hormozgan tartománybeli Bandar Abbas kikötőjében – rekedtek, és arra várnak, hogy kirakodják rakományukat.


A tisztviselő elmondta, hogy az árukat, amelyek nagy része élelmiszer és takarmány, azért nem tudják kirakodni, mert nem állnak rendelkezésre a vámkezeléshez szükséges engedélyek. Néhány alapvető árunak három vagy négy engedélyre van szüksége az Egészségügyi Minisztériumtól, a szabványügyi szervezettől és a karanténfolyamatokat felügyelő Növényvédelmi Szervezettől.

Elmondta, hogy naponta körülbelül 1800-2000 teherautót rakodnak fel és rakodnak át az Imam Khomeini kikötőből, de a teherautók száma nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy elkerüljék az elakadást.

Ezen áruk vámkezelésének legfőbb akadálya azonban hosszú ideje a devizahiány. Az importőröknek amerikai dollárt vagy más külföldi valutát kell kapniuk a kormánytól a beszállítók kifizetéséhez, mielőtt a hajók lehorgonyoznának a kikötőkben és kiraknák a rakományt. Irán jelenleg válságban van, mert nincs elegendő devizája, és az amerikai dollár történelmi csúcsot ért el. Egy dollárért 450 000 iráni rialt lehet venni, míg öt évvel ezelőtt az árfolyam 35 000 körül volt.

A hajóknak először be kell jelenteniük az áruikat, majd a vámigazgatásnak hét napon belül el kell hárítania az akadályokat az áruk vámkezelésének útjából, de a folyamat nem működik zökkenőmentesen. Az áruk beszállítói azonban először a fizetést várják meg, mielőtt a hajók kikötésére utasítanák őket.


Amióta a kormány megszüntette az olcsó dollár formájában nyújtott támogatást az alapvető fontosságú árukra, sok importőrnek nehézséget okoz a szükséges deviza biztosítása.

Januárban Gholam Hoszein Mohseni Ejei iráni igazságügyi vezető azt mondta, hogy több tíz hajó érkezett az ország felségvizeire, de az Iszlám Köztársaság nem tudja kirakodni őket, ezért az országnak kötbért kell fizetnie a rakományok kirakodásának késedelme miatt. A fizetési késedelem a fő ok, amely megzavarta az országba irányuló áruforgalmat.

A legtöbb hajónak közvetlenül azelőtt kellene megkapnia a teljes összeget, hogy kikötne egy kikötőben, ahol kirakodná a rakományát. Ha a fizetés nem történik meg, a hajók a partoknál várakoznak. „Néhány ilyen hajónak napi 25 000-65 000 dollárt fizetnek késedelmi díjként” – jegyezte meg Ejei.

Ezen áruk egy része, amelyeket nem rakodnak ki – tette hozzá Ejei – „a hajók hosszú várakozása miatt megsérül, pedig ezek az árucikkek szükségesek az ország számára” – húzta alá.

Az iráni valuta szeptember óta 30 százalékkal esett, és mind a kormány, mind a magánimportőrök pénzügyi nehézségekkel küzdenek.


Az élelmiszerek mentesülnek az Iránnal szemben a nukleáris programja miatt elrendelt amerikai szankciók alól, de a szankcióknak az iráni pénzügyi rendszerre gyakorolt hatása miatt bonyolult fizetési megállapodások jöttek létre a nemzetközi vállalatokkal.

A Reuters december 21-én arról számolt be, hogy több tucat gabonát és cukrot szállító kereskedelmi hajó rekedt az iráni kikötők előtt, miután hetek óta késik a fizetés.

Az Iszlám Köztársaság népszerűségével kezdtem ezt az írást, ami a fentiek ismeretében nem csoda, hogy olyan, amilyen, azzal is fejezem be. Lássunk néhány pontos számot.

Egy 158 ezer iráni ember bevonásával készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka elutasítja az iszlám köztársaságot, és egy demokratikus kormányt részesítene előnyben.

A hollandiai székhelyű Gamaan intézet december 21–31. között végezte a felmérést, amely a diaszpórában élő 42 000 válaszadóból álló mintát is tartalmazott, és nagyon hasonló hozzáállást mutatott ki az országban és a külföldön élők között.


Az „Iszlám Köztársaság: Igen vagy nem?” kérdésre az országon belül a válaszadók 81%-a válaszolt nemmel az Iszlám Köztársaságra, 15% válaszolt igennel, 4% pedig nem volt biztos a válaszban. A külföldön megkérdezett irániak 99%-a válaszolt nemmel, az Iszlám Köztársaság ellenében – jelentette a GAMAAN.

A „Nem” választ adóknak feltett kérdésben a felmérés a preferált demokratikus és szekuláris alternatív politikai rendszerre kérdezett rá. Közülük 28% Iránon belül és 32% Iránon kívül az elnöki köztársaságot, 12% Iránon belül és 29% Iránon kívül a parlamenti köztársaságot, 22% Iránon belül és 25% Iránon kívül pedig az alkotmányos monarchiát részesítené előnyben.

A GAMAAN az Iran International sajtóközleményében nem ad magyarázatot arra, hogy az ország zárt jellegére való tekintettel hogyan készült a felmérés, és hogy a hatalmas minta mennyiben igazolja az iráni lakosság tényleges demográfiai és egyéb jellemzőit. A GAMAAN azonban elmagyarázza, hogy „digitális eszközöket és különböző módszereket használ az irániak (valós) véleményének megismerésére (érzékeny) társadalmi és politikai témákról. A GAMAAN innovatív megközelítését az indokolja, hogy a hagyományos felmérési módszerek a jelenlegi iráni körülmények között nem képesek érvényes eredményekre jutni”. Emellett megbízhatósági összehasonlításokat is végzett a rendelkezésre álló adatokkal és más felmérésekkel.

Ami a szeptember közepe óta tartó kormányellenes tüntetéseket illeti, az országon belüliek 80%-a támogatja a mozgalmat. 67% szerint a tüntetések sikeresek lesznek, míg 14% szerint nem lesznek sikeresek. Az országon belüli lakosság mintegy 15%-a ellenzi a tiltakozásokat. Az országon kívüli válaszadók túlnyomórészt támogatják a tiltakozásokat; közülük 90% gondolja úgy, hogy sikeresek lesznek, és csak 9% gondolja úgy, hogy nem lesznek sikeresek.


A több kérdésre adott válaszok megerősítik azt a sok megfigyelő által osztott általános nézetet, hogy az iráni klerikális rendszer 10-15 százalékos támogatottságot élvez az országban.

Míg az Iránon belüli válaszadók 60 százaléka a rendszerváltás támogatójaként írja le magát, mint minden érdemi változás előfeltételét, addig csak 6 százalék támogatja a fokozatos reformokat és 11 százalék az iszlám köztársaság elveit.

Egy másik eredmény, amely megerősíti az Iran International és mások beszámolóit, az iráni labdarúgó (futball) csapat támogatásának hiánya a 2022-es világbajnokságon. Az iráni és a külföldi válaszadók mintegy fele „azt állítja, hogy örül annak, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság labdarúgócsapata kikapott az Egyesült Államok csapatától. Ezzel szemben az országban élők 23%-a és a külföldön élők 8%-a számolt be arról, hogy szomorúnak érezte magát a mérkőzés kimenetele miatt”.

A felmérésből kiderült, hogy a tüntetéseket támogató iráni válaszadók 85 százaléka egyetért egy úgynevezett szolidaritási tanács, illetve a különböző politikai irányultságú prominens aktivistákból álló ellenzéki tanács megalakításával, amely vezető szerepet vállalna az Iszlám Köztársaság elleni kampányban. Közel 60 százalékuk azt várja, hogy a tanács átmeneti testületet és ideiglenes kormányt alakítson. A válaszadók mintegy 20 iráni és külföldi prominens személyiséget neveznek meg e tanács jelöltjeként.

Reza Pahlavi herceg, Ali Daei, Ali Karimi, Hamed Esmaeilion, Hossein Ronaghi, Nazanin Boniadi, Fatemeh Sepehri, Masih Alinejad, Nasrin Sotoudeh, Toomaj Salehi, Narges Mohammadi, Maulana Abdol Hamid, Golshifteh Farahani a válaszadók által kiválasztott első számú jelöltek.


Figyelemre méltó, hogy az országon belül 73 százalék úgy véli, hogy a nyugati országoknak meg kellene védeniük a tüntetők jogait, komoly nyomást gyakorolva Teheránra. Az országon kívüli iráni válaszadók 96 százaléka támogatja ezt a nézetet. Ezzel szemben az országon belüli válaszadók mintegy 19 százaléka úgy véli, hogy a nyugati hatalmaknak nem kellene beavatkozniuk, mivel a tüntetések belügynek számítanak.

Emellett 70%-os többségük egyetért azzal, hogy a nyugati kormányok minősítsék terrorszervezetnek az Iszlám Forradalmi Gárdát (IRGC), utasítsák ki az Iszlám Köztársaság nagyköveteit, engedélyezzék a nemzetközi külföldi beavatkozást a tüntetők védelmében, szankcionálják a tüntetések elfojtásában szerepet játszó tisztviselőket, és foglalják le Irán tulajdonát és vagyonát, hogy elvágják a kormány hozzáférését hozzájuk – írja a Gamaan.

Mondom én, ki fogják szavazni az ajatollahokat nem csak a villájukból, de tán még ebből a földi siralomvölgyből is, ha nem vigyáznak.

Ennyi iráni hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az ukrajnai és oroszországi események összefoglalója.


Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: