Szele Tamás: Nyelvi és valódi háborúságok

Ma mintha pihent volna a Kreml boszorkánykonyhája, kevés politikai jellegű hír érkezett, és a hadszíntereken sem ért senkit különösebb meglepetés: ha lehetne olyant mondani egy háborúra, hogy „csendes nap volt a mai”, hát mondanám, de nem lehet, mert ma is hullottak a katonák például Bakhmut környékén, mint a legyek.

Így, hogy nincs sok szenzáció, amiről lóhalálában kéne beszámoljak, jelezném, miszerint zajlik egy kisebb háború is a magyar sajtóban, ami az ilyen hírösszefoglalók helységneveiről szól. Én azt értem és akceptálom is, miszerint Ukrajna azt szeretné, ha az összes felmerülő helységnevet ukrános kiejtés szerint írnánk magyarul és latin betűvel, igyekszem is ennek eleget tenni, kevés – két – kivétellel. Ott ugyanis, ahol már teljesen meghonosodott a magyar nyelvben a régi írásmód, az olvasó sem értené, miért írok Kijivet Kijev, vagy Dnyipro folyót Dnyeper helyett. Esetleg fel sem ismerné a földrajzi fogalmat. Minden másban, ahol nincsenek ilyen nagyon meghonosodott formák (csak ez a kettő van), ukrános formát használok, tehát Limant írok és nem Krasznij Lymant, vagy Avdiivkát és nem Avdijevkát, Zaporizzsját és nem Zaporozsjét. De nem csak az ukránok kényesek a nyelvhasználatra: az orosz oldal is elvárná, ma például a Pesti Srácokon láttam a következő, csodálatos mondatot:

A Wagner katonai magáncég alapítója, Jevgenyij Prigozsin a TASZSZ kérdésére megerősítette, hogy Bahmut (bár az oroszok szívesebben nevezik Artyomovszknak) északi negyedében szó szerint „minden utcáért” heves harcok folynak.”

Elsőre azt mondtam magamban, hogy ha az oroszok dönthetnék el, hogy kell hívni azt a várost, akkor nem lennének ott heves harcok. De azért eddig nem volt divat ennyire megfelelni, nyelvtanilag is az orosz követelményeknek: különben is, Bakhmutot vagy Bahmutot csak 1924 után hívták Artyomovszknak, előtte, az alapításától, 1571-től 1924-ig az volt a neve, ami most is. Szóval: azt megértem, ha egy nyelvész vagy egy műfordító kiigazít, el is fogadom: de azt nem, ha egy propagandista teszi.

No, elég a dohogásból, lássuk az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz döntő offenzív műveletek valószínűleg nem fogják Zaporizzsja városát megcélozni a nyugati Donyeck-Zaporizzsja frontvonalról, mivel az orosz hadsereg továbbra is készül a nyugati Luhanszki területen indítandó offenzívára. Mariupol száműzött ukrán polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko kijelentette, hogy Mariupolban az orosz katonák azt mondják a lakosoknak, hogy az orosz hadsereg támadó műveleteket rendelt el Vuhledar, a Bakhmutól délnyugatra fekvő területek, Zaporizzsja város és Zaporizzsja terület ellen. Andrjuscsenko hozzátette, hogy Oroszország a frontállásokhoz vezető utakon lévő laktanyákban és településeken is erőket összpontosít, és hogy Oroszország további 10.000-15.000 katonát vezényelt Mariupolba és annak külterületére. Állítólag 30.000 katonával rendelkeznek az orosz erők Mariupol vonzáskörzetében – jegyezte meg Andrjuscsenko. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Oroszország csapatokat és katonai felszerelést összpontosít, hogy döntő offenzívát indítson a nyugati Luhanszki Terület és Bakhmut területén.

Nyugati és ukrán katonai tisztviselők többször megjegyezték, hogy az orosz erők valószínűleg megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy elérjék a luhanszki és donyecki terület határait – ezt a célt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, hadseregtábornok is felvázolta december 22-én. Az ISW továbbra is megfigyeli a katonai felszerelések és elit egységek orosz átcsoportosítását, valamint a logisztikai előkészületeket a megszállt Luhanszki Területen, amelyek támogatják a nyugati Luhanszki Terület-Bakhmut offenzívára vonatkozó nyugati, ukrán és orosz előrejelzéseket. Az orosz csapatok a Bakhmut elleni támadásokat is fokozzák, miközben elhanyagolják a Donyeck város körüli frontvonalakat. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az orosz hadsereg nem gyűjtött össze elég erős csapásmérő csoportot egy Zaporizzsja irányú offenzíva végrehajtásához.

Orosz források azt állítják, hogy az orosz csapatok Zaporizzsjai területen január végén területi előnyökre tettek szert, de ezek az állítások az ISW értékelése szerint valószínűleg egy dezinformációs művelet részei voltak, amelynek célja az ukrán alakulatok szétszórása volt a döntő keleti offenzíva előtt. Andrjuscsenko korábban kijelentette, hogy orosz tisztviselők korlátozzák Mariupol lakóit a nem orosz információkhoz való hozzáférésben, és hamisan mutatják be a frontvonalakon kialakult helyzetet, így az orosz erők Zaporizzsja város elleni támadásról szóló híresztelések az ilyen információs műveletek folytatása lehet. Andrjuscsenko továbbá következetesen beszámolt az orosz egységek Mariupolban való megszaporodásáról a háború különböző szakaszaiban, és megjegyezte, hogy az oroszok katonai bázisként használják a várost Oroszországhoz való közelsége miatt.

Oroszország nem bizonyította, hogy képes lenne fenntartani a többszörös nagyszabású támadó hadműveleteket, amelyek szükségesek lennének a Donyecki Terület közigazgatási határainak egyidejű eléréséhez és Zaporizzsja városának elfoglalásához. Az Andrjuscsenko által közölt 30 000 fős orosz csapatkoncentráció Mariupol térségében nem elegendő ahhoz, hogy megtámadják Zaporizzsját, egy nagyjából háromnegyed milliós várost, miközben folytatják a támadó műveleteket Bakhmut bekerítésére, és újabb nagyszabású támadást indítanak a Luhanszki Területen. Az orosz hagyományos csapatok, tartalékosok és Wagner-erők már több tízezer katonát vetettek be a Bakhmut elfoglalására irányuló erőfeszítésekbe, és a jelentések szerint sok ezer áldozatot vesztettek ebben az erőfeszítésben. Bakhmut lakossága a háború előtt valamivel több mint 70 000 fő volt.

Az orosz védelmi minisztérium egy sor erőfeszítést indított az Oroszország ukrajnai háborúját támogató irreguláris alakulatok össze nem illő keverékének átszervezésére és Oroszország hagyományos katonai erőibe való beolvasztására. Egy február 3-án közzétett orosz védelmi minisztériumi térkép a megszállt Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területeket a Déli Katonai Körzet (SMD) felelősségi területéhez sorolta. Az SMD sajtószolgálata azt is bejelentette, hogy a Donyecki és Luhanszki Népi Milíciák integrálódnak az orosz fegyveres erőkbe. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma február 4-én úgy értékelte, hogy a megszállt ukrán területek SMD-zónába való integrálása valószínűleg Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter január 17-i reformbejelentését követi, amely „önellátó haderőcsoportosulások” kialakításáról szól Ukrajnában. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma továbbá úgy értékelte, hogy ezek az integrációs erőfeszítések célja a megszállt területek integrálása Oroszország hosszú távú stratégiai álláspontjába, de nem valószínű, hogy rövid távon hatást gyakorolnak a harci műveletekre. Az ISW korábban azt is értékelte, hogy a Kremlnek az orosz fegyveres erők újjáalakítására irányuló erőfeszítései hosszú távú elkötelezettséget jelentenek mind egy elhúzódó háborúra való felkészülésben, mind pedig Oroszország hagyományos katonai erejének általános újjáépítésében.

Az orosz védelmi minisztérium talán tesz bizonyos lépéseket az önkéntes zászlóaljak integrálására saját keretrendszerébe. Egy neves orosz milblogger február 4-én azt állította, hogy a Donbássz katonai egységeinek önkéntes-szövetsége úgy döntött, hogy az Orosz Fegyveres Erők önkéntes alakulataiból létrehoz egy egységes Orosz Fegyveres Erők Önkéntes Hadtestet. A DNK egyik Telegram-csatornája február 2-án azt állította, hogy orosz tisztviselők arra kényszerítették a mozgósított bányászokat, hogy hónapokkal korábbi szolgálatuk teljesítése után katonai esküt tegyenek Oroszországnak. A TASZSZ orosz hírügynökség február 4-én arról is beszámolt, hogy az orosz kormány kiterjesztette a katonai egészségügyi bizottságok mandátumát, hogy az önkéntes alakulatokat is ellássák.

Az orosz Védelmi Minisztérium talán siet az irreguláris erők hagyományos struktúrába való integrálásával és professzionalizálásával, miközben Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök hadseregtábornok Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeit élvezi. Az Ukrajnában lévő orosz irreguláris erők között szerződéses katonák, mozgósított katonák, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) erői, önkéntes zászlóaljak, az orosz harcászati hadsereg tartalékosai (BARS), kozák és csecsen egységek, valamint a Wagner-csoport zsoldosai szerepelnek. Ezek az alakulatokat különböző célok, korlátozások, előfeltételek, hierarchiák és jogi státuszok jellemzik. Az orosz Védelmi Minisztérium számos professzionalizálási erőfeszítést kezdeményezett azóta, hogy Geraszimovot január 11-én kinevezték az ukrajnai közös erőcsoportosítás parancsnokává, és logikus, hogy az orosz Védelmi Minisztérium arra törekszik, hogy a jelenlegi furcsa erőegyüttest egy hagyományosabb struktúrába foglalja össze. Ezek az integrációs erőfeszítések azonban egybeesnek a döntő támadó műveletek megindításával, és valószínűleg rövid távú zavarokat és visszaszorulásokat fognak okozni az e műveletekhez szükséges egységek körében. Az összetett strukturális és adminisztratív változások végrehajtása a nagyszabású támadó műveletek megindítása mellett szokatlan lépés, bármennyire is megfelelőek a változtatások. Geraszimov valószínűleg úgy érzi, hogy korlátozott idő áll rendelkezésére, hogy változtatásokat hajtson végre az orosz haderőn, mielőtt a nyilvánvalóan kitűzött grandiózus célok elérésének lehetetlensége miatt ismét elveszítené Putyin kegyeit.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg túlkompenzálja csökkenő befolyását azzal, hogy továbbra is egyedüli győztesként tünteti fel magát Bakhmut területén, és megpróbálja kihasználni maradék befolyását az interneten. Prigozsin február 4-én egy új orosz offenzíváról szóló pletykákra vonatkozó kérdésre válaszolva a Wagner-csoport erőinek harci stratégiáját egy sakkjátszmához hasonlította, amelyben a játékosoknak „sakktáblával kell ütni az ellenfelek fejét.” Prigozsin felszólította az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják ki az amerikai székhelyű orosz nyelvű nemzetközi médiát, az RTVI-t „rágalmazó információk” terjesztése miatt, ami egyike azon számos felhívásnak, amelyet az orosz tisztviselőknek az utóbbi időben kizárólag az ő követelései alapján kellett volna tenniük. A válogatott orosz milíciabloggerek azonban már nem állnak ki Prigozsin védelmében. Egy orosz milblogger például „zseniális trollként” jellemezte Prigozhint, és azt állította, hogy a DNK és az LNK mozgósított erői jelentős veszteségeket szenvednek az egész donbásszi frontvonalon, elegendő támogatás nélkül, miközben a Wagner-csoport erői Bakhmut körül összpontosítják erőfeszítéseiket.

Oroszország és Ukrajna február 4-én hadifogolycserét hajtott végre, 63 orosz hadifoglyot cserélt 116 ukrán hadifogolyra. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz hadifoglyok között egy meg nem határozott „érzékeny kategóriába” tartozó személy is volt, és a védelmi minisztérium az Egyesült Arab Emírségek vezetésének tulajdonította a csere közvetítését. Egy orosz milblogger továbbra is csalódottságának adott hangot az egyenlőtlen orosz–ukrán hadifogolycserék miatt.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz döntő támadó hadművelet nem valószínű, hogy a nyugati Donyeck-Zaporizzsja frontvonalról Zaporizzsja várost célozná meg.
      • Az orosz hadsereg nem mutatta meg, hogy képes lenne fenntartani a több egyidejű, nagyszabású támadó műveletet, amely szükséges lenne ahhoz, hogy elérje a Donyecki Terület közigazgatási határait és elfoglalja Zaporizzsja várost.
      • Az orosz védelmi minisztérium egy sor erőfeszítést indított az Oroszország ukrajnai háborúját támogató irreguláris csapatok össze nem illő keverékének átstrukturálására és Oroszország hagyományos katonai erőibe való beolvasztására.
      • Az orosz Védelmi Minisztérium döntése, hogy jelentős strukturális reformokat hajt végre, miközben egy kelet-ukrajnai nagyszabású offenzívára készül, valószínűleg Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov hadseregtábornok azon törekvését jelzi, hogy a reformokat addig fejezze be, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök gyakorta múló kegyeit élvezi.
      • Jevgenyij Prigozsin Wagner pénzember túlkompenzálja csökkenő befolyását azzal, hogy továbbra is egyedüli győztesként állítja be magát a bakhmuti térségben.
      • Orosz és ukrán tisztviselők 63 orosz hadifoglyot cseréltek 116 ukrán hadifogolyra.
      • Az orosz csapatok korlátozott támadó műveleteket hajtottak végre Szvatovétól északnyugatra, és folytatták a Kreminna körüli támadó műveleteket.
      • Az orosz haderő folytatta a Bakhmut és Vuhledar környéki támadó hadműveleteket, de lassította offenzíváinak ütemét Donyeck város nyugati peremén.
      • Az ukrán hadsereg továbbra is célba vette az orosz katonai eszközöket a keleti (bal parti) Herszon területen.
      • Az orosz hatóságok megpróbálják újra felélénkíteni az erőfejlesztő erőfeszítéseket, szélesebb körű emberi erőforrás-állományból merítve.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület – nyugati Luhanszki terület):

Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg február 4-én Szvatovétól északnyugatra korlátozott offenzívát hajtott végre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok sikeres támadást intéztek a Harkivi területhez tartozó Dvoricsne közelében ( Szvatovétól 53 km-re északnyugatra), és kiszorították az ukrán egységeket a település nyugati pereméről. Más orosz források megerősítették az állítást, bár az ISW nem tapasztalt semmilyen vizuális megerősítést arról, hogy az orosz alakulatok előrenyomultak volna a térségben. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az oroszok Sztelmahivka irányában (Szvatovétól 15 km-re nyugatra) is támadást hajtottak végre.

Az orosz hadsereg február 4-én folytatta a Kreminna térségében a támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Kreminna közelében, valamint Hrekivka (27 km-re északnyugatra Kreminnától), Nyevszke (18 km-re északnyugatra Kreminnától) és Dibrova (5 km-re délnyugatra Kreminnától) közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Nyugati Katonai Körzet 20. Összhderőnemi Gárdahadsereg 144. Motorizált Lövészhadosztályának elemei néhány nappal ezelőtt offenzívát indítottak a Cservonopopivka-Kreminna vonal mentén, és a Donyecki Terület Jampolivka (Kreminnától 16 km-re nyugatra) közelében nyomultak előre, ahol a jelentések szerint jelenleg is folynak a harcok. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok kiszorították az ukrán alakulatokat a Dibrovától délre és délnyugatra lévő állásokból, és közelebb nyomultak Hrihorivka (Kreminnától 11 km-re délre) felé. Az orosz milbloggerek továbbra is ellentmondásos állításokat tesznek Bilohorivkáról (Kreminnától 12 km-re délre), az egyik milblogger azt állítja, hogy az oroszok elfoglalták a települést, és jelenleg tisztogatás folyik, egy másik pedig azt állítja, hogy még mindig harcolnak Bilohorivka elfoglalásáért.


Az ukrán tüzérség a jelentések szerint továbbra is támadja az orosz logisztikát a Luhanszki Területen. Orosz források azt állították, hogy az ukránok február 4-én HIMARS rakétákkal csapást mértek egy szvatovei ipari létesítményre.

A Belgorodi területen egy ipari létesítményben keletkezett tűz tovább zavarhatja az ukrajnai orosz logisztikát. Orosz, ukrán és közösségi médiaforrások február 4-én olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken egy olajraktár ég a Belgorodi terület Borsivkában található létesítményben, amely állítólag fémszerkezeteket gyárt a Krímben lévő Kercsi-szoros híd javításához. Vjacseszlav Vlagyimirovics Belgorodi terület kormányzója azt állította, hogy az ukrán tüzérség csapást mért egy ipari létesítményre a Belgorodi terület Borsivka körzetében. A tűz megrongálhatta az ipari létesítményt, és megzavarhatta a Kercsi-szoros hídjának – amely a dél-ukrajnai orosz erők számára kritikus fontosságú földi kommunikációs vonal (GLOC) – folyamatban lévő orosz javítási erőfeszítéseit.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Az orosz haderő február 4-én folytatta a támadó hadműveleteket Bakhmut térségében. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az orosz csapatok az elmúlt héten erőik jelentős részét Bakhmut irányában támadó műveletekre fordították azzal a szándékkal, hogy áttörjék az ukrán védelmet, de nem jártak sikerrel. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat magának Bakhmutnak a közelében, Bakhmuttól 31 km-re északkeletre Verkhokamjanszke, Kraszna Hora és Paraszkovijivka közelében; és Bakhmuttól 6 km-re nyugatra Ivanivszke közelében. A február 4-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz erők valószínűleg Sziltől nyugatra (Bakhmuttól 13 km-re északra) nyomultak előre. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai folytatták a támadásokat Rozdolivka (17 km-re északkeletre Bakhmut-tól) és Vaszjukivka (15 km-re északra Bakhmut-tól) közelében, és hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Spirne (28 km-re északkeletre Bakhmut-tól) irányába. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek folytatják a támadó műveleteket Bakhmuttól délnyugatra, megpróbálva elérni a T0504-es országutat Csasziv Jar és Bakhmut között. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) volt minisztere, Vitalij Kiszeljov azt állította, hogy az orosz erők Ivanivszke és Sztupocski között (12 km-re délnyugatra Bakhmuttól) egy kilométerre az autópályától előrenyomultak, bár más orosz milbloggerek azt állították, hogy még mindig több kilométerre vannak az autópályától. Az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést arról, hogy az orosz erők 2,5 km-nél közelebb lennének a T0504-es autópályához.

Az orosz milbloggerek úgy próbálják beállítani az orosz offenzívákat Bakhmuttól északkeletre és Kreminnától délre, mintha azok a Sziverszk bekerítésére irányuló kiegészítő erőfeszítések lennének. Egy neves milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport egyidejű előrenyomulása Szoledar irányából és az orosz források állítása szerint a Luhanszki területen fekvő Liman irányából és Bilohorivka környékén történő előrenyomulása megteremti a Sziverszk délről, északról és keletről történő bekerítésének előfeltételeit. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy a Kreminnától délre megújult orosz támadó hadműveletek arra utalnak, hogy az orosz alakulatok Sziverszk bekerítését tervezik. Ezek az orosz milbloggerek úgy gondolhatják, hogy az orosz csapatoknak csak a T0513-as országút Sziversztől északra és délre eső szakaszait kell elvágniuk ahhoz, hogy a települést operatívan bekerítsék, de az ukrán egységek továbbra is képesek lennének ellátni a településen lévő erőket a nyugatra vezető országutakról. Az orosz csapatoknak több mint 15 km-t kellene előrenyomulniuk ahhoz, hogy megközelítőleg is elvágják az összes földi kommunikációs vonalat (GLOC), amely Sziverszk bekerítéséhez valószínűleg szükséges. Ez a mértékű előrenyomulás lényegesen összehangoltabb orosz támadási erőfeszítést igényelne Sziverszk irányába észak, kelet és dél felől, mint amit az ISW eddig megfigyelt.


Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban lelassultak az orosz támadó műveletek Donyeck város nyugati külterületén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok az elmúlt három napban nem hajtottak végre támadásokat a Donyeck város-Avdiivka térségében lévő meghatározott települések ellen. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre Paraszkovijivka közelében (34 km-re délnyugatra Avdijivkától), és megerősítették azokat a felvételeket, amelyeken állítólag a Déli Katonai Körzet 8. Összhaderőnemi Gárdahadserege 150. Motorizált Lövészhadosztályának elemei láthatóak, amint egy elfoglalt ukrán erődítményt tisztogatnak Marinka nyugati részén (27 km-re délnyugatra Avdiivkától). Az orosz támadások lelassult üteme Avdijivka-Donyeck város térségében alátámaszthatja az ISW azon értékelését, hogy az orosz hadseregnek valószínűleg nincs elég harci ereje ahhoz, hogy több nagyszabású támadó műveletet folytasson Ukrajnában, és így az orosz alakulatok valószínűleg lelassították a támadások ütemét ezen a területen, hogy prioritást adjanak a Bakhmut elfoglalására irányuló támadásuknak és a Luhanszki Területen valószínűleg küszöbön álló offenzívájuknak.

Az orosz hadsereg a jelentések szerint február 4-én folytatta a támadó műveleteket Vuhledar környékén (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). A február 4-én közzétett geolokációs felvételeken páncélozott járművekkel felszerelt orosz erők láthatóak, amint Mikilszkétől északra (Donyeck várostól 27 km-re délnyugatra) a Vuhledarba északkeletről vezető T0524-es országút felé próbálnak előrenyomulni. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az oroszok folytatták az offenzív műveleteket a Vuhledartól délre és nyugatra fekvő dácsák közelében, és sikertelenül próbálták megkerülni a települést egy meg nem határozott irányban. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok megtagadták az oroszokat abban, hogy megvethessék a lábukat a település külterületén. Orosz milbloggerek megerősítették azokat a felvételeket, amelyek állítólag a Csendes-óceáni Flotta 40. és 155. haditengerészeti gyalogsági dandárjának egységeit mutatják, amint támadást hajtanak végre Vuhledar közelében. Egy ukrán katonatiszt arról számolt be, hogy az orosz hadsereg továbbra is tüzérségi és gyalogsági személyzetet szállít Vuhledar térségébe, és valószínűleg a lassú, felőrlő támadásokra készülnek, amelyek jellemzőek az orosz offenzívákra Kelet-Ukrajna többi részén. Orosz források azt állították, hogy az ukrán személyzeti áthelyezések és az orosz védelem szondázása a térségben arra utalhat, hogy az ukrán csapatok helyi ellentámadást kívánnak indítani Vuhledar környékén, bár az ISW nem készít értékelést konkrét jövőbeli ukrán hadműveletekről.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi az orosz katonai eszközöket a keleti (bal parti) Herszoni Területen. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők február 3-án, két napon belül másodszor csapást mértek egy orosz Tor M2DT légvédelmi rendszerre a Herszon területen lévő Nova Kakhovkától 12 km-re délnyugatra, 8 km-re a Dnyeper folyó keleti (bal) partjától. Ezeknek a sarkvidéki hadviselésre optimalizált rövid hatótávolságú légvédelmi rendszereknek a folyópart közelében való jelenléte arra utal, hogy az Északi Flotta orosz 80. Különleges Sarkvidéki Motorizált Lövészdandárja a folyópart közelében tevékenykedik, és saját légvédelmi rendszereket hozott magával. A Tor M2DT nyilvánvalóan nem volt képes megvédeni magát bármilyen rendszerrel szemben, amely ukrán részről egyetlen lövéssel megsemmisítette.

Az oroszok február 4-én folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpoletól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Egy ukrán forrás azt állította, hogy az orosz tüzérség gyújtólövedékekkel lőtte Herszon városát.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok szélesebb körű személyi állományból való merítéssel igyekeznek új lendületet adni a haderőfejlesztésre irányuló erőfeszítéseknek. Az ukrán vezérkar február 4-én közölte, hogy az orosz hadsereg kiterjesztette az elítéltek toborzását a nőkre, és állítólag egy hét alatt mintegy 50 nőt toboroztak a Donyecki területen található, megszállt Sznyizsnye női büntetőtelepéről. Dmitrij Guszev, az orosz Állami Duma parlamenti képviselője (és az orosz mozgósítási munkacsoport tagja) február 2-án egy állami csatornának adott interjúban azt javasolta, hogy az orosz hatóságok mozgósítsanak tudósokat, mérnököket és informatikai szakembereket. Guszev azt támogatta, hogy az orosz tisztviselők ezeket a szakembereket szakosodott egységeken belül telepítsék, de elismerte, hogy egy ilyen keret fokozott finomságot igényelne az orosz „mozgósítási gépezeten belül.” Makszim Ivanov orosz Állami Duma parlamenti képviselő február 3-án kijelentette, hogy támogatja a munkanélküli oroszok mozgósítását az értékes szakemberek és mérnökök helyett. A Kremlhez közel álló csatorna arról számolt be, hogy az Elnöki Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács bírálta Ivanov javaslatát, és hogy a tanács egyik tagja azt állította, hogy minden orosz értékes.


Az ukrajnai háború valószínűleg belföldi hiányt okozott az orosz egészségügyi szakemberekből, ami korlátozott tiltakozásokat szított. Egy orosz forrás február 3-án azt állította, hogy az Altaj-vidéki Volcsikában az orosz lakosok a főorvos lemondását követelték, és gyűlést tartottak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a helyi egészségügyi ellátással szemben, miután egy helyi gyermek meghalt egy olyan kórházban, ahol nem volt orvos a helyszínen. Egy másik forrás arról számolt be, hogy a regionális egészségügyi miniszter meghallgatta a helyi lakosok panaszait, és egy vizsgálóbizottság bűnügyi hanyagság miatt indított vizsgálatot egy gyermek halálát követően a Bajkál-menti Gornyban. A gyermeket egy kórházból bocsátották el, és a mentőre várva halt meg, miután az állapota romlott. A mindkét esetről beszámoló források a személyzet hiányát, a haláleseteket és a nyilvánosságra hozott elégedetlenséget az egészségügyi szakemberek nagymértékű orosz katonai toborzásának tulajdonították.

Az orosz hatóságok továbbra is terrorizmusnak állítják be a katonai infrastruktúra szabotálására irányuló korlátozott orosz erőfeszítéseket, hogy így próbálják felszámolni az ellenállás forrásait. Egy orosz hírforrás a Bajkál-menti Csitából február 2-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a terrorizmus nyilvános igazolásának tilalmáról szóló törvények alapján büntetőeljárást indítottak egy be nem jegyzett regionális ifjúsági szervezet vezetői ellen. A szervezet állítólag orosz vasutak szabotázsát és katonai nyilvántartási és sorozási irodák felgyújtását szorgalmazta. Egy orosz ellenzéki hírforrás február 3-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok egy Moszkvai Területről származó blogger ellen nyomoznak egy orosz vasút elleni szabotázstámadás előkészítése miatt, mert a férfi mikroblogot vezetett az Instagramon (Oroszországban illegális platform), és „egészségtelen érdeklődést” tanúsított a vasúti szállítmányok, köztük a katonai rakományok iránt. Egy független orosz hírportál február 3-án arról számolt be, hogy a Moszkvai Területen található Podolszkban egy bíróság pszichiátriai kezelésre kötelezte azt a 70 éves nyugdíjast, aki gyújtogatást követett el egy katonai sorozási iroda ellen.

Az orosz fegyveres erők továbbra is küzdenek a katonák dezertálásával és rendbontással. Több orosz forrás február 3-án és 4-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok elfogtak egy dezertőrt, aki a Donyecki Területen található Volnovakha közelében elmenekült az egységéből, valamint két katonát, akik megfelelő engedély nélkül hagyták el oroszországi állomáshelyüket. Egy Uljanovszk Területi hírforrás február 3-án arról számolt be, hogy egy uljanovszki bíróság 5,5 és 5 év javítótelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélt két mozgósított katonát, mert „erőszakos cselekményeket” követtek el parancsnokaik ellen.

Dmitrij Szaveljev novoszibirszki orosz állami duma-képviselő titokban Moszkvába utazott, miután nyilvánosságra hozta döntését, hogy elhagyja Novoszibirszket, hogy csatlakozzon a Vega zászlóaljhoz Ukrajnában. Szaveljev azzal a trükkel, hogy a frontvonalon fog szolgálni Ukrajnában, valószínűleg azt a kritikát akarta elhárítani, hogy az orosz tisztviselők kerülik a mozgósítást, figyelmen kívül hagyják az egyszerű oroszok kihívásait, és nem járulnak hozzá a háborús erőfeszítésekhez.


A megszállt területek hírei:

Az ukrán vezérkar február 4-én jelentette, hogy a megszálló hatóságok és családtagjaik készülnek elhagyni az északnyugati Luhanszki területen található Troickij körzetet.

Az orosz hatóságok továbbra is erőszakkal deportálják az ukrán gyermekeket a megszállt Ukrajnából Oroszországba. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) és a Karéliai Köztársaság tisztviselői megbeszélést folytattak egy olyan tervről, hogy a megszállt Luhanszki területről ukrán gyerekeket küldjenek Karéliába a „pihenés és rehabilitáció” keretében. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz regionális hatóságok célja, hogy a pihenés és rehabilitáció keretében ukrán gyerekek bizonyos kvótáit importálják, hogy költségvetési forrásokat helytelenül írjanak le. Az Ellenállási Központ azt is megjegyezte, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy egyes orosz tisztviselők ezeket az erőfeszítéseket emberkereskedelemre használják fel.

Az ukrán Mariupol polgármesterének száműzetésben élő tanácsadója, Petro Andrjuscsenko arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők megtiltották az összes protestáns és nem ortodox egyház működését Mariupolban, és elkezdték államosítani ezen egyházak vagyonát. Az orosz tisztviselők konkrétan egy dezinformációs műveletet folytatnak, amelyben hamisan azt állítják, hogy az ukrán tisztviselők diszkriminálnak bizonyos vallásokat, beleértve a Kremlhez kötődő Moszkvai Patriarchátus orosz ortodox egyházát. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen az orosz megszálló tisztviselők állítólag államosították és bezárták az ukrán evangélikus baptista keresztény közösségekhez tartozó imahelyeket. A mariupoli megszálló tisztviselők valószínűleg egy nagyobb orosz erőfeszítés részeként tiltották be és államosították ezeket a felekezeteket, hogy a Kremlhez kötődő Moszkvai Patriarchátus ortodox egyházát a megszállt területeken uralkodó hitvallássá tegyék.

Egy meg nem nevezett szereplő február 4-én a megszállt Kadiivka, Luhanszki terület egyik ellenőrzőpontjánál közelről tarkón lőtte Igor „Bereg” Mangusev orosz katonát. Az orosz hatóságok elutasították, hogy további információkat közöljenek a támadásról, de orosz milbloggerek elítélték a támadást, és azt feltételezték, hogy Mangusev térdelhetett, és hátulról lőtték le. Mangusev korábban az ukrán lakosság megsemmisítésére szólított fel, miközben egy koponyát tartott a kezében, amely állítása szerint a mariupoli Azovstal üzem egyik ukrán védőjéhez tartozott. Egy nyugati szakértő megjegyezte, hogy Mangusevnek kapcsolatai vannak a Wagner-csoporttal, és a Mangusev elleni támadás közvetve a Wagner-csoport és annak finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin ellen irányulhatott.


Jelentős tevékenység Belaruszban (Az ISW úgy értékeli, hogy egy 2023 elején Észak-Ukrajnába irányuló orosz vagy belarusz támadás rendkívül valószínűtlen, ezért átstrukturálta az aktualizálás ezen szakaszát).

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Belaruszban megfigyelt orosz és belarusz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és belarusz erők Belaruszból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek. Az ISW felülvizsgálja ezt a szöveget és értékelését, ha olyan egyértelmű jeleket észlel, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország vagy Belarusz támadásra készül Észak-Ukrajnában).

Semmi jelentősről nem számolhatunk be.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és sajnos ma időhiány miatt elmarad a második rész (pedig kész a dokumentációja, tehát nem lesz nehéz bepótolni).

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: