Szele Tamás: Elesők és keresők

Ukrajnában folyik a háború a maga útján, ahogyan eddig, vagyis tombol, Moszkvában viszont több szó folyik, mint vér.

A Wagner csoport kétharmada Bakhmut alatt elesett, Prigozsin a halálukon szép, nagy vagyont keresett– mondja az új orosz népi rigmus, és igaza van: a legfrissebb hírek szerint Putyin séfje ugyan kiesni látszik a Legfelsőbb Kegyekből, de azért az elmúlt évben 91,5 milliárd rubel ütötte a markát állami szerződésekből.

Ha már Wagner: egy új törvényjavaslat szerint rövidesen büntetendő lesz leírni róluk, hogy bűnözők, akkor is, ha apagyilkosságért voltak elítélve, mikor aláírták a toborzótiszttel a szerződést. De nem csak róluk, az ukrajnai harcok minden orosz oldalon szolgáló szereplőjéről is tilos lesz csúnyát írni vagy mondani, ahogy aláírták a papírt, teljes lett a bűnbocsánatuk, szót sem szabad ejteni a korábbi vétkeikről. Így ismerte meg a pravoszláv egyház a búcsúcédula fogalmát, ha kicsit különös is ez a válfaja.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter február 7-én sajtótájékoztatót tartott a háború helyzetéről, valószínűleg azért, hogy az orosz védelmi minisztériumot hatékony és elkötelezett vezetői apparátusnak állítsa be, miközben az orosz hadsereg egy újabb nagyszabású ukrajnai offenzívára készül. Shoigu azt állította, hogy az orosz erők sikeresen alakítják ki a hadműveleteket Bakhmut és Vuhledar közelében, és azt állította, hogy az orosz csapatok nemrégiben ellenőrzésük alá vonták Szoledart, Kliscsijivkát, Pidhorodnét, Krasznopolivkát, Blahodatnét és Mikolajivkát Bakhmut térségében, valamint Lobkovét a Zaporizzsjai Területen. Sojgu valószínűleg azért tartotta ezt a sajtótájékoztatót, hogy megteremtse a formalitás és a legitimitás látszatát az orosz védelmi minisztérium számára, miközben folytatja az orosz hadsereg reformjára irányuló erőfeszítéseket, felkészül egy megújított offenzívára, és megteremti a feltételeket az Ukrajnában folytatódó műveletek meghosszabbításához. Az ISW már korábban megjegyezte, hogy az orosz vezetés a következő hónapokban egy közelgő ukrajnai orosz offenzívára készül, és hogy ezek az előkészületek stratégiai szinten is zajlanak az orosz parancsnoki struktúrákkal.

Az orosz katonai vezetés valószínűleg egy nagyszabású offenzív művelet elindítását sürgetheti a Donyecki Terület meghódítására irreális időkeretben és valószínűleg elegendő harci erő nélkül. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma február 7-én úgy értékelte, hogy Oroszország nagy valószínűséggel 2023. január eleje óta próbál nagyszabású támadó műveletet indítani a Donyecki Terület közigazgatási határainak elérése érdekében, de hetente csak néhány száz méternyi területet tudott megnyerni. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma az ilyen lassú ütemet az orosz lőszerhiánynak és a sikeres és gyors offenzívához szükséges manőverező egységek hiányának tulajdonította. A brit védelmi minisztérium megjegyezte, hogy Oroszország valószínűleg nem fogja megteremteni a háború kimenetelének érdemi befolyásolásához szükséges harci erőt, miközben az orosz katonai vezetés továbbra is irreális és nagyszabású előretöréseket követel. Az ISW január 28-án hasonlóképpen úgy értékelte, hogy az orosz vezetés ismét egy döntő offenzívát tervezhet, amely az orosz katonai képességekkel kapcsolatos téves feltételezéseken alapul, és valószínűleg nem rendelkezik az egynél több nagyszabású offenzív művelet fenntartásához szükséges harci erővel. Az ISW azt is megfigyelte, hogy a Kreml decemberben jelezte egy 2023 eleji offenzíva előkészületeit, de úgy értékelte, hogy az idő- és térbeli viszonyok akadályozhatják az orosz gyors és nagyszabású előretörési törekvéseket, mivel Ukrajna a manőverező hadviselésre alkalmatlan, sáros tavaszi évszak felé tart.

Az orosz nacionalista információs tér továbbra is aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország képtelen egy gyors és sokoldalú, határozott támadó hadművelet határidőre történő fenntartására. Egy neves milblogger arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadseregnek nem lenne szabad abba a csapdába esnie, hogy számos támadó hadműveletet próbáljon indítani, mint 2022 tavaszán, hanem inkább a fokozatos előrenyomulásra kellene összpontosítania, amely magas veszteségeket okozna az ukrán erők körében. A milblogger hozzátette, hogy az orosz hadvezetésnek az ukrán erők kifárasztását és logisztikájuk megzavarását kellene előtérbe helyeznie a frontális támadás végrehajtása helyett. Egy másik milblogger szerint Oroszországnak még mindig egy áttörő erőt kell létrehoznia, és el kell utasítania a jelenlegi taktikáját, miszerint kis, lokalizált offenzívákat indít, amelyek az orosz haderőt „mezők elfoglalására” pazarolják. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erőfeszítések a romboló támadások végrehajtására és az ukrán csapatok rögzítésére irányuló erőfeszítések tovább rontják egy nagyobb offenzíva fenntarthatóságát.

A Gazprom orosz állami energetikai vállalat talán saját magán biztonsági erőket hoz létre, valószínűleg az államhoz kötődő félkatonai csoportok normalizálására és a katonai magáncégek (PMC-k) aláásására irányuló törekvésként. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) február 7-én jelentette, hogy Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök magánúton felhatalmazta a Gazprom leányvállalatát, a Gazprom Nafta-t, hogy az üzemanyag- és energiakomplexum eszközeinek biztonságáról szóló törvény alapján 70 százalékos részesedést hozzon létre saját magánbiztonsági cégében. Bár önmagában nem szokatlan, hogy az állami és magán energetikai vállalatok saját vagyonuk védelmére privát biztonsági erőket hoznak létre, a GUR megjegyezte, hogy ennek a PMC-nek a létrehozása összhangban van a Kreml és a Wagner Group PMC finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin között fennálló feszültségekkel. Oroszország ezeket a Gazprom biztonsági erőket más célokra is felhasználhatja, mint az orosz energetikai eszközök védelmére.

A Kreml fontolóra veheti a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin által korábban hangoztatott követelések végrehajtását, hogy kapcsolatot építsen ki más nacionalista személyiségekkel, akik hasonló politikát szorgalmaztak. Az orosz Állami Duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának vezetője, Vaszilij Piszkarev állítólag az orosz büntető törvénykönyv módosítását készíti elő, hogy az ukrajnai háborúban az orosz fegyveres erőket segítő harci műveletekben és önkéntes különítményben részt vevő személyek diszkreditálása elleni rendelkezéseket tartalmazzon. Az orosz állami média Prigozsint nevezte meg a módosítás kezdeményezőjeként, és a rendelkezés valószínűleg a Wagner zsoldosokra is kiterjed majd, akiket az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) többször is „önkénteseknek” nevezett. A legnagyobb oroszországi médiaholding, a Gazprom Media állítólag azt tervezi, hogy megtiltja a médiumainak (amelyek közé tartoznak az orosz szövetségi televíziós csatornák), hogy tartalmakat tegyenek közzé a YouTube-on. Orosz lapok azt is feltételezték, hogy a Gazprom Media tiltásai összefüggésben lehetnek a YouTube oroszországi blokkolására irányuló erőfeszítésekkel – egy másik kezdeményezés, amelyet Prigozsin 2022 vége óta támogatott. Egyik rendelkezés, ha engedélyezik, sem legalizálja a Wagnert, és nem emeli Prigozsin áhított politikai tekintélyét Oroszországban. Ezek a rendelkezések azonban vonzóak a szélesebb nacionalista és milblogger közösségeknek, akik a nyugati média szigorúbb korlátozását követelték Oroszországban, valamint az önkéntesek – köztük a fegyveres proxy-alakulatok, az önkéntes zászlóaljak és az orosz harci tartalékosok (BARS) – Kreml általi elismerését.

Az orosz Állami Duma tovább formalizálta a szociális juttatási rendszerek intézményét Ukrajna megszállt területein, hogy tovább szilárdítsa a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzést. Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke február 7-én kijelentette, hogy a Duma elfogadta a megszállt Donyecki, Luhanszki, Herszon és Zaporizzsjai Terület lakosai szociális jogainak törvényi integrációjáról szóló négy törvényjavaslat első olvasatát. A törvényjavaslatok meghatározzák a jövedelmek minimális szintjét, a nyugdíjkifizetéseket, a betegszabadságot, a terhességi és gyermekgondozási segélyt, valamint a veteránok és a fogyatékkal élők szociális támogatását, és mindenekelőtt lehetővé teszik a lakosok számára, hogy a szociális juttatások igényléséhez szükséges dokumentumokat ukrán nyelven, közjegyzői fordítás nélkül nyújtsák be. A dumai törvényjavaslatok a szociális juttatási rendszerek eddigi legmagasabb szintű jogszabályi integrációját jelentik, mivel korábban az egyes megszállási tisztviselők helyi formákban határozták meg és hirdették meg őket. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az ilyen szociális juttatási intézkedések a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdításának módszere, mivel a megszállt területek lakosai kénytelenek kapcsolatba lépni az orosz ellenőrzés alatt álló adminisztratív szervekkel, hogy megkapják a szükséges kifizetéseket. A törvénytervezetek kodifikálják és formalizálják ezeket a gyakorlatokat, amelyek az orosz törvénykönyv részét képezik.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter valószínűleg arra törekszik, hogy az orosz védelmi minisztériumot hatékony és bevont vezetői apparátusnak állítsa be, miközben az orosz hadsereg egy újabb nagyszabású ukrajnai offenzívára készül.
      • Az orosz katonai vezetés valószínűleg irreális időkeretben és valószínűleg elegendő harci erő nélkül igyekszik nagyszabású támadó műveletet indítani a Donyecki Terület meghódítására.
      • Az orosz nacionalista információs tér továbbra is aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország képtelen egy gyors és több szálon futó, határozott támadó hadműveletet határidőre fenntartani.
      • A Gazprom orosz állami energetikai vállalat valószínűleg saját biztonsági magánhadsereget hoz létre, valószínűleg az államhoz kapcsolódó félkatonai csoportok normalizálására és a nem állami katonai magáncégek (PMC-k) aláásására tett erőfeszítéseként.
      • A Kreml talán végrehajtja a Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin által korábban hangoztatott követeléseket, hogy kapcsolatot építsen más nacionalista személyiségekkel, akik hasonló politikát szorgalmaztak.
      • Az orosz Állami Duma tovább formalizálta a szociális juttatási rendszerek intézményét Ukrajna megszállt területein, hogy tovább szilárdítsa a megszállt területek feletti adminisztratív ellenőrzést.
      • Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove és Kreminna közelében.
      • Az orosz csapatok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén.
      • Az orosz haderő nem ért el megerősített területi nyereséget a déli tengelyen.
      • Úgy tűnik, hogy az orosz tisztviselők a katonai logisztika hatékonyságának növelése érdekében beruháznak a vasúti infrastruktúrába.
      • Az orosz védelmi minisztérium állítólag törvényjavaslatot terjeszt elő, amely lehetővé tenné, hogy a katonák, beleértve a sorkatonákat is, önkéntesen részt vehessenek az orosz békefenntartó missziókban.

Ukrán ellentámadások (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Kelet-Harkiv terület-Nyugat-Luhanszk terület):

Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove és Kreminna közelében február 7-én. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Novoszelivszke közelében, Szvatovétól 13 km-re északnyugatra. A Kreml által támogatott RIA Novosztyi hírügynökség felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag az orosz egységek visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást Novoszelivszkénél egy meg nem határozott, de valószínűleg nemrégiben történt támadás során. A február 6-án közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy orosz T-90-es harckocsik tüzelnek az ukrán egységekre Novoszelivszkénél. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok Kreminna és Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) közelében visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek több kilométert haladtak előre Bilohorivka közelében, ahonnan a milblogger szerint az ukrán alakulatok korábban visszavonultak. Az ukrán erők még mindig jelen vannak Bilohorivkában, amint arról az ISW nemrégiben beszámolt.


Orosz források egyre inkább úgy állítják be a Sziverszk (Kreminnától 17 km-re délnyugatra) körüli orosz támadó hadműveleteket, mint amelyek inkább egy szélesebb körű, Liman (Kreminnától 23 km-re nyugatra) elleni erőfeszítést támogatnak, mint Bakhmutot. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin azt állította, hogy az orosz haderő nem részletezett sikereket ért el Sziverszknél, és azt állította, hogy az orosz csapatoknak el kell foglalniuk Sziverszket, hogy később elfoglalhassák Limant. Néhány orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők északkeletről Bilohorivka közelében, keletről Zolotarivka közelében, délkeletről pedig Spirne közelében nyomulnak Sziverszk felé.

Orosz fő erőkifejtés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz hadsereg február 7-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Verkhokamjanszkénál (30 km északkeletre) és Veszelénél (17 km északkeletre); Bakhmuttól északra Zaliznyanszkénál (6 km északra), Krasznahoránál (4 km északra) és Paraszkovijivkánál (5 km északra); és Bakhmuttól nyugatra Ivanivszkénél (5 km nyugatra). A február 6-án közzétett geolokációs felvételek megerősítik az orosz taktikai előrenyomulást Bakhmuttól északra, Blahodatne (7km-re északra Bakhmuttól) és Kraszna Hora közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport erői folytatják a Kraszna Hora és Paraszkovijivka elfoglalására irányuló erőfeszítéseket, de az ukrán csapatok még mindig tartják ezt a két települést. Az ukrán csapatok még mindig tartják ezt a két települést. Egy milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport Kraszna Hora 50 százalékát megtisztította. Több orosz forrás is azt állította, hogy a Wagner-csoport erői elérték a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országutat, de nem közöltek konkrétumokat arról, hogy ez hol történhetett. Orosz milbloggerek továbbra is arról számolnak be, hogy ukrán csapatok tartják ellenőrzésük alatt Ivanivszkét, a T0504-es út mentén fekvő kritikus települést. Függetlenül attól, hogy a Wagner elérte-e a T0504-es utat, már elég közel vannak az autópályához ahhoz, hogy jelentősen veszélyeztessék az ukrán utánpótlási lehetőségeket az útvonal mentén. Az a tény, hogy Bakhmut ukrán védelme a T0504-es út kézzelfogható fenyegetése ellenére is folytatódik, arra utal, hogy a T0504-es út elzárása nem lesz olyan hadműveleti jelentőségű győzelem, mint amilyennek orosz források bemutatják.


Az orosz hadsereg február 7-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást Avdiivka-Donyeck város térségében vagy Donyeck megye nyugati részén. Egy orosz milblogger arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) „Szomáli” és „Szpartak” zászlóaljainak és a „Szláv” brigádnak az elemei felelősek az Avdiivka térségében folytatott műveletekért. Az RT orosz médiaorgánum Marinkából (Donyeck város délnyugati peremén) tett közzé egy jelentést, és azt állította, hogy az ukrán egységek harcolnak a település nyugati részéért, de a magas veszteségek miatt nehezebben tudják tartani az erődített területeket. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok korlátozott ellentámadásokat hajtottak végre Vuhledar közelében (Donyeck városától 30 km-re délnyugatra) február 6-án este. A közösségi médiában közzétett felvételek és képek a Vuhledar közelében lévő orosz állásokat ért ukrán csapások utóhatását mutatják, és egy ukrán tartalékos tiszt azt állította, hogy az orosz erők akár 30 páncélozott járművet is elvesztettek az ellentámadások és a kapcsolódó csapások során.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz haderő február 7-én nem ért el megerősített területi nyereséget a déli tengelyen. A Zaporizzsjai Területi Megszállási Adminisztráció tagja, Vlagyimir Rogov február 7-én azt állította, hogy az orosz erők biztosították frontvonalbeli állásaikat a Zaporizzsjai Területen, és megerősítik a januárban elfoglalt új állásaikat. Az ukrán Herszoni Területi Katonai Adminisztráció tanácsadója, Szerhij Hlan február 6-án kijelentette, hogy az orosz tüzérség továbbra is lövi a Dnyeper folyó keleti (bal) partját, hogy az ott élő ukrán civileket arra ösztönözzék, hogy mélyebbre költözzenek a megszállt területekre. Az ukrán tüzérség emellett február 7-én továbbra is célba vette az orosz koncentrációs területeket Herszon területén. Hlan hozzátette, hogy az ukránok megsemmisítettek egy orosz vízi járművet és csapást mértek egy orosz támaszpontra a Dnyeper folyó keleti partján. A február 7-én közzétett geolokációs felvételeken látható volt az Ukrán Állami Határőrszolgálat drónja és tüzérségi csapás orosz állások ellen a Herszon területen lévő Kardasinkában (Herszon városától 13 km-re délre, a Dnyeper keleti partján). Az oroszok február 7-én folytatták a rutinszerű ágyúzást Herszon, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken.


Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az erőfeszítéseket a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) feletti ellenőrzés megszilárdítására. Renat Karchaa, a Rosznyergoatom vezetőjének tanácsadója február 7-én azt állította, hogy orosz szerelők befejezik a nukleáris hulladéktárolót a lövedékektől védő szerkezetek építését. Karchaa azt állította, hogy a ZNPP-ben nem dolgozhatnak azok az ukrán munkások, akik megtagadták a Rosznyergoatommal való szerződéskötést.

Az orosz mozgósítás hírei:

Úgy tűnik, hogy az orosz illetékesek a katonai logisztika hatékonyságának növelése érdekében vasúti infrastruktúrába fektetnek be. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy február 7-i telekonferencián azt állította, hogy Oroszország 2021 áprilisa óta dolgozik a Bajkál-Amur fővonalú vasútvonal Ulak-Fevralsk szakaszának (339 km) megépítésén. Sojgu azt állította, hogy az orosz munkások befejezték a projekt legintenzívebb részét, és időben teljesíteni fogják a rekonstrukciós feladatot. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 6-án találkozott az Orosz Vasutak vezérigazgatójával, Oleg Belozjorovval is.

Az orosz hatóságok továbbra is igyekeznek célba venni az Oroszországot elhagyó ellenzéki hangadókat. Az orosz Állami Duma Kulturális Bizottságának elnöke, Elena Jampolszkaja február 6-án kijelentette, hogy a Duma munkacsoportot hoz létre, hogy megállapítsa az Oroszországot elhagyó, az orosz fegyveres erőket lejárató és Ukrajnát támogató személyek elleni lehetséges büntetőintézkedéseket. A Duma munkacsoportja állítólag meghallgatja a személyes vagyon elkobzására, az állami kitüntetések visszavonására és az internetes tartalmak betiltására vonatkozó javaslatokat, és jelentést fog tenni Vjacseszlav Volodin dumaelnöknek, aki januárban először javasolta a vagyonelkobzást. Az orosz Állami Duma Állami Építésügyi és Törvényalkotási Bizottságának elnöke, Pavel Kraszenyinnikov azonban ellenezte az orosz nyelvet elhagyók vagyonának büntető jellegű elkobzására irányuló törekvéseket, és hangsúlyozta, hogy a hatályos törvények módosítására van szükség, mielőtt egy ilyen indítványt elfogadnának. A Kraszenyinnikov és a Volodin-tábor közötti eltérés arra utal, hogy az orosz politikai szférán belül bizonyos törésvonalak vannak abban a kérdésben, hogy hogyan kezeljék azokat, akik a háború miatt elmenekültek az országból, ahogyan azt az ISW korábban már értékelte. Andrej Kolesznyik, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője azt követelte, hogy az Oroszországot elhagyókat, akik kritizálják az orosz fegyveres erőket, halálbüntetéssel sújtsák, ami arra utal, hogy még a keményvonalasabb frakciók is tovább képviselik az álláspontjukat.


Az orosz védelmi minisztérium állítólag törvényjavaslatot terjeszt elő, amely lehetővé tenné, hogy minden katonai személy, beleértve a sorkatonákat is, önkéntesen részt vehessen az orosz békefenntartó missziókban. Az RBK orosz hírügynökség február 7-én azt állította, hogy megkapta a törvényjavaslattal kapcsolatos dokumentumot, amely állítólag javasolja a békefenntartó missziókban való részvételre jogosult személyi állomány kategóriáinak kibővítését, hogy „önkéntes alapon toborozzák az előzetes speciális képzésen átesett katonai személyzetet”, amely a hatályos orosz törvények szerint a sorkatonákat is magában foglalja. A dokumentumhoz fűzött magyarázó jegyzet szerint az orosz védelmi minisztérium azért javasolja ezt a törvényt, hogy „javítsa az eljárást” és „bővítse a békefenntartó tevékenységekhez való toborzás lehetőségeit”. Nem világos, hogy az orosz védelmi minisztérium miért követi ezt a javaslatot, miközben folytatja az ukrajnai orosz műveletek hivatalossá tételére irányuló erőfeszítéseket, de lehet, hogy ez egy olyan törekvés, amellyel a külföldi békefenntartó missziókhoz szükséges képességek biztosításának feltételeit próbálják megteremteni.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is célkeresztben tartják a Kreml támogatását nélkülöző vallási szervezeteket. Az Ukrán Ellenállási Központ február 7-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok templomokat kutatnak át és több felekezet, köztük az ukrán ortodox egyház, az ukrán görög katolikus egyház és Jehova tanúi vallási vezetőit tartóztatják le, hogy csökkentsék a helyi versenyt az államilag támogatott orosz ortodox egyházzal a befolyásért.


Az orosz hatóságok egyszerűsítették az ukrán állampolgárok állampolgárságuktól való megfosztásának folyamatát. Az orosz Állami Duma február 7-én elfogadta annak a törvényjavaslatnak az első olvasatát, amely automatikusan megfosztja az ukrán állampolgárokat az ukrán állampolgárságuktól, ha benyújtják az állampolgárságukról való lemondásukat. Az ukrán vezérkar február 7-én jelentette, hogy a Zaporizzsjai Területen található Melitopolban a megszálló hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy elbocsátják az orosz állampolgársággal nem rendelkező állami alkalmazottakat, és minden orosz állampolgárságú alkalmazottat köteleznek arra, hogy írásban mondjon le ukrán állampolgárságáról. A Luhanszki Területi Katonai Adminisztráció február 7-én közölte, hogy a Luhanszki Területen a megszálló hatóságok az ukrán állampolgárságról való lemondástól és az orosz útlevél birtoklásától teszik függővé a nyugdíjakat és a tanári állásokat. A Luhanszki Területi Katonai Adminisztráció azt is közölte, hogy a Kremmina melletti megszálló hatóságok lehetővé teszik, hogy azok a tanárok, akik nem mondtak le az ukrán állampolgárságról és elfogadták az orosz állampolgárságot, tovább dolgozzanak, de 30 százalékkal csökkentik a fizetésüket.

Az ukrán partizánok továbbra is támadják az orosz katonai infrastruktúrát a megszállt Ukrajna hátsó területein. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője február 7-én kijelentette, hogy ukrán partizánok gyújtogatást követtek el a Luhanszki Területen, Jasenivszkij közelében lévő Rovenkij-Antratszij vasúti összeköttetést ellenőrző állomás ellen.


Az orosz hatóságok továbbra is terrorista tevékenységnek állítják be a partizántevékenységet és az ellenállás más formáit a megszállt Ukrajnában, hogy igazolják az ukránbarát aktivisták elleni fellépést. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területi Védelmi Parancsnoksága február 7-én bejelentette, hogy a DNK terrorizmusellenes bizottságot hoz létre a bűnüldözési erőfeszítések és az állítólagos „terrorista és szélsőséges megnyilvánulások” megelőzésére szolgáló hivatalos eszközök megszervezésére. Egy ismert orosz hírforrás azt állította, hogy a Donyecki Terület vuhledari frontvonalának közelében lévő egyes ukrán lakosok, akik nem hajlandók a hátországba evakuálni, információkat továbbíthatnak az orosz csapatok mozgásáról az ukrán erőknek. A forrás azt állította, hogy az orosz hatóságok a civilek hátországi területekre való „evakuálását” tekintik a legjobb megoldásnak erre a problémára, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok fokozhatják a civilek evakuálásra és a megszálló kormánnyal való együttműködésre kényszerítésére irányuló intézkedéseket.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

Az ISW továbbra is napi szinten beszámol majd a Belaruszban megfigyelt orosz és belarusz katonai tevékenységről, de ezek nem jelentenek olyan indikátorokat, amelyek arra utalnak, hogy az orosz és belarusz alakulatok Belaruszból Ukrajna elleni közelgő támadásra készülnek.

A magas rangú belarusz vezetés, köztük az elnöki adminisztráció, a biztonsági tanács és a tárcavezetők meg nem nevezett tagjai február 7-én nagyszabású nemzetbiztonsági válaszlépések szimulációját tartották a Belarusz Katonai Akadémián. A belarusz védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy február 6-án a Belarusz Katonai Akadémia gyorsított katonai készültségi ellenőrzést tart, amint arról az ISW beszámolt.

A belarusz manőverező elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A 38. légideszant támadó dandár két, meg nem nevezett légideszant támadó századának két nem részletezett alakulat február 7-én éleslövészetet és felderítő gyakorlatot hajtott végre a fehéroroszországi Bresztben lévő gyakorlótéren.

Ennyi harctéri és katonai hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!