Gaál Péter: Egy a jelszónk, a béke

Magyarország a béketáborhoz tartozik”, mondta Orbán Viktor. (Origo)

Ezt hiányoltam még. A béketábort. (Apropó, kik is tartoznának oda? Mármint rajtunk kívül. Hát akikkel most barátkozunk, értelemszerűen. Oroszország über alles, aztán Kína, Azerbajdzsán, Törökország, Szerbia, az összes közel- s távolkeleti despota országa, még talán Észak-Korea is belefér alkalomadtán. Csupa filantróp pacifista, Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, Lukasenkával és Erdogannal az élen.) Fegyverkezés már van („fegyverrel is megvédjük a békét”), jó, körülbelül olyan, mint a lélegeztetőgépek beszerzése volt, újabb fedősztori a lopásra, de mégis van (hogy mennyit érne pár Leopárd és egy-két Gripen egy valódi háborúban, jól mutatja az ukrajnai, ahol egy év alatt ezresével semmisültek meg a páncélosok és több százasával a harci gépek), rendeleti kormányzás is van, oroszbarátság is van. Hanyatló Nyugat is van, meg amerikai imperializmus, marmonkannákba tankoló, nyomorgó és fázó britek, németek, széteső Franciaország, akik már csak íjjal és nyilakkal tudnának harcolni a Dicsőséges ellen, mert mindenüket odaadták a fasisztáknak. A hanyatló Nyugat ópiuma se változott, a fülledt erotika, legfeljebb a spektrum szélesedett. Békepapságunk is van, szigorú cölibátusban, az a pár kisfiú nem számít, az egyneműek házassága pedig nálunk nem engedélyezett. Az apa férfi, az anya nő, a gyerek meg gyerek.

Pártsajtó is van, személyi kultusz is van, politikai elkötelezettséghez kötött tisztségek is vannak, kiváltságos politikai elit is van, párthadsereg is van, a Hazafias Népfontnak megfelelő CÖF, illetve NER is van, a templomokban az államért és vezetőiért imádkoznak, csakúgy, mint azelőtt, állami ideológiára nevelnek az iskolákban, kirúgják, aki kilóg a sorból, az oktatás pártirányítás alatt van, a választási rendszer és a választások manipuláltak, az állami média pártirányítású és pártpropagandát közvetít, lehallgatás és megfigyelés is van. Az alkotmány a nép által soha meg nem szavazott pártalkotmány, a bírák és ügyészek pártemberek, mert ha nem, kirúgják vagy ellehetetlenítik öket. Az állami hivatalok a Párt öklei.

Még Gorenje-turizmus is van, csak nem hűtőkért, hanem élelemért, és nem Bécsbe, hanem az egyre kevésbé baráti Révkomáromba.

Azért valami mégis változott. Többen utálnak minket. Békeszeretetünk már nem diktátum ugyanis. Ez most a szívünkből jön, legalábbis hivatalosan. A többi meg a kutyát nem érdekli. Ti akartátok őket, gondolják, s valljuk be, van némi igazságuk.

Oszd meg másokkal is!