Szele Tamás: Offenzívában

Akkor tehát megkezdődött, legalábbis az ISW szerint az a bizonyos nagy, meghatározó, de minimum egész estét betöltő orosz offenzíva, aminek én annyiban örvendek, hogy nem fogja minden ismerősöm megkérdezni tőlem: „Mikor indulnak?” A jelek szerint elindultak, még akkor is, ha nagyon messzire nem jutottak. Meglehet, kissé elhamarkodták a rajtot.

Mivel laptársaink kevésbé figyelik a háború eseményeit, ami azonban nem zavarja őket abban, hogy markáns véleményük legyen minden hadmozdulatról, akár megtörtént az, akár nem, azt megjósolom, hogy holnap „hatalmas orosz győzelmekről” fog beszámolni az Origo, amire majd rákontráz a Pesti Srácok azzal, hogy „átszakadt a front”, esetleg még beleszól a Mandiner is egy olyan címmel, hogy „mindenfelé menekülnek az ukránok”. Aztán láss csodát, nagy változás mégsem lesz, ha a front átszakadt, Maruszja néni megstoppolja, az ukránok nem menekülnek, a hatalmas orosz győzelmek meg már most is abból állnak, hogy sikeresen elfoglaltak egy gumiabroncs-javító műhelyt, bár Konasenkov és a magyar meg orosz kormánymédia bármikor csinál belőle repülőgépgyárat, földalatti támaszponttal, csicseri pacsirtával és láncos lobogóval. Urak, urak, sosem tanuljátok meg, hogy konkrét dolgokat – munkát, étkezést, harcot – nem lehet dumával pótolni? Különben Geraszimovot sem értem, én az ő helyében már rég kivontam volna a csapataimat Ukrajnából, költség- és állománykímélés céljából, a háborút a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Origo címlapján is meg lehet nyerni. Jobban mondva: ott képtelenség elveszíteni.

No mindegy, az offenzíva megindult csak nem halad gyorsabban, mint amikor még nem offenzívának hívták, mi inkább tekintsük az elmúlt nap konkrét híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg visszaszerezte a kezdeményezést Ukrajnában, és megkezdte következő nagy offenzíváját Luhanszk területén. Az orosz hadműveletek üteme a Szvatove-Kreminna vonal mentén a Luhanszki Terület nyugati részén az elmúlt héten jelentősen felgyorsult, és orosz források széles körben jelentik, hogy a hagyományos orosz csapatok támadják az ukrán védelmi vonalakat és csekély előretörést hajtanak végre a Harkiv-Luhanszki Terület határa mentén, különösen Szvatovétól északnyugatra Kupjanszk közelében és Kreminnától nyugatra. A geolokációs harci felvételek megerősítették az orosz előretörést a Szvatovétól északnyugatra fekvő Dvoricsne térségében. Az orosz katonai parancsnokság emellett úgy tűnik, hogy több hagyományos hadosztály elemeit teljes mértékben lekötötte a Szvatove-Kreminna vonal mentén végrehajtott döntő támadó műveletekhez, ahogyan arról az ISW korábban már beszámolt. A 144. és a 3. gépesített lövészhadosztály több ezredének elemei (20. Összhaderőnemi Hadsereg, Nyugati Katonai Körzet) és a 90. harckocsihadosztály egy ezrede (Központi Katonai Körzet), a 76. légideszant hadosztály elemei és a Déli Katonai Körzet meg nem nevezett elemei által támogatva, támadó hadműveleteket hajtanak végre a Szvatove-Kreminna vonal teljes hosszában, és a jelentések szerint előrenyomulnak az ukrán védelemmel szemben.

Legalább három nagyobb orosz hadosztály jelentős elemeinek lekötése a támadó műveletekhez ebben a szektorban azt jelzi, hogy az orosz offenzíva megkezdődött, még akkor is, ha az ukrán csapatok egyelőre megakadályozzák, hogy az orosz egységek jelentős előnyöket érjenek el. Az orosz offenzíva valószínűleg még nem érte el teljes ütemét; az orosz hadvezetés még nem kötötte le a 2. motorizált lövészhadosztály (1. Páncélos Gárdahadsereg, Nyugati Katonai Körzet) elemeit, amelyek januárban a Belaruszban történt bevetés után Luhanszk területére települtek. Az orosz csapatok fokozatosan megkezdik az offenzívát, de annak sikere nem eredendő vagy előre eldöntött. Míg a Luhanszki Területen az orosz hadsereg most kezdeményező pozícióban van (abban az értelemben, hogy az orosz egységek határozzák meg a harc feltételeit, véget vetve az ukrán kezdeményezés 2022 augusztusától tartó időszakának), ezen csapatok teljes bevetése a Szvatove-Kreminna vonal mentén történő végső kulminációjukhoz vezethet anélkül, hogy elérnék a Luhanszki és Donyecki Terület egészének elfoglalására vonatkozó célkitűzéseiket. Ez a kulmináció valószínűleg lehetőséget biztosítana az ukrán haderő számára, amelyet saját ellentámadásukkal ki tudnának használni.

A Donyecki Népköztársaság (DNK) Népi Milícia parancsnoksága a jelentések szerint átvette az ellenőrzést egy orosz tüzérségi zászlóalj felett, valószínűleg annak az erőfeszítésnek a támogatására, hogy megerősítse a leromlott DNK-haderőt egy közelgő orosz offenzíva előtt. Egy orosz forrás február 8-án közzétett egy videofelhívást a Szaratov Terület 640. számú tarackzászlóaljának mozgósított személyi állományától, amelyben azt állították, hogy orosz katonai tisztviselők küldték őket, hogy csatlakozzanak a DNK egységeihez, és hogy a DNK parancsnokai most megpróbálják őket gyalogsági támadóegységekhez áthelyezni. Az ISW korábban nem figyelt meg orosz személyi állományt DNK-alakulatnak alárendelve, és ez az állítás, ha igaz, arra utalna, hogy az orosz erők a leépült DNK-alakulatokat magából Oroszországból mozgósított személyi állománnyal erősítik, mivel a DNK-alakulatok nem képesek maguk pótolni a veszteségeket. Az orosz katonai személyzet DNK-alakulatokhoz történő alárendeléséről szóló jelentések azt jelzik, hogy az oroszok arra törekszenek, hogy a DNK-alakulatokat felkészítsék a Donyeck város nyugati külterületén lévő felelősségi övezetükben betöltött szerepük kiterjesztésére, és hogy a megmaradt hagyományos orosz alakulatokat erről a területről Bakhmut térségébe és a Luhanszki Területre helyezik át, ahol az orosz csapatok fokozott ütemű offenzív műveleteket hajtanak végre.

Az orosz mozgósított személyzet DNK-alakulatokhoz való alárendeléséről szóló jelentések arra is utalhatnak, hogy az orosz katonai vezetés folytathatja az erőfeszítéseket a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) ad hoc alakulatainak az Orosz Fegyveres Erőkbe való integrálására, de valószínűleg jelentős nehézségekkel kell szembenézniük. Az orosz Déli Katonai Körzet formálisan az 1., illetve a 2. hadtest révén ellenőrzi a DNK és az LNK fegyveres erőit. Számos DNK és LNK alakulat azonban továbbra is ad hoc egység marad, és nincs teljesen integrálva az orosz védelmi minisztérium struktúráiba. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz védelmi minisztérium úgy tűnik, hogy siet a szabálytalan hagyományos erők hagyományosabb struktúrába való integrálásával, és lehet, hogy új alakulatokat hoz létre a DNK/LNK egységeiből Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter új manőverező hadosztályok létrehozására vonatkozó javaslatainak támogatására. Az orosz hadseregnek valószínűleg ideiglenesen el kellene távolítania ezeket a szabálytalan erőket a frontvonalbeli állásokból, hogy integrálja őket az új orosz alakzatokba, ami nem lenne operatív szempontból ésszerű az ukrajnai fokozott orosz offenzív műveletek előtt. Az orosz tisztviselők ezért megpróbálhatják fokozatosan integrálni ezeket a szabálytalan alakulatokat azáltal, hogy mozgósított személyzetet rendelnek alájuk anélkül, hogy megzavarnák a parancsnoki struktúrákat és a frontvonalbeli pozíciókban működő meglévő személyzetet. A 640. tarackzászlóalj mozgósított személyzete azt állította, hogy a DNK parancsnoksága átképzi a rohamegységeket tüzérségi célokra, mégis továbbra is gyalogsági feladatokra rendelik a tüzérségi zászlóaljukat, ami a parancsnokság és a személyzet megfelelő felhasználásának megszakadását jelzi a DNK-alakulatok között. Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg küzdeni fog azért, hogy a DNK/LNK erők gyenge hatékonyságát az orosz személyzet gyors integrálásával korrigálja.

Az orosz vezetők továbbra is olyan intézkedéseket javasolnak, amelyekkel az orosz hadiipart felkészítik egy elhúzódó ukrajnai háborúra, miközben valószínűleg további feltételeket teremtenek a szankciók megkerülésére. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök február 8-án kijelentette, hogy az orosz kormány támogatni fogja az orosz hadsereg érdekében működő vállalatok modernizációját célzó beruházási projekteket, és jelentős összegeket fog elkülöníteni új katonai felszerelések gyártására. Misusztyin azt is kijelentette, hogy az orosz kormány kiterjeszti a kedvezményeket az orosz hadsereget támogató orosz vállalkozókra, beleértve a bérelt szövetségi ingatlanok után járó meghosszabbított fizetési határidőket. A Kreml valószínűleg azzal a szándékkal hozza ezeket az intézkedéseket, hogy kiegészítse átfogó erőfeszítéseit, hogy fokozatosan felkészítse az orosz hadiipart egy elhúzódó ukrajnai háborúra, miközben elkerüli a szélesebb körű gazdasági mozgósítást, amely további belföldi gazdasági zavarokat és ennek megfelelő elégedetlenséget okozna.

Az orosz vezetők ezeket az intézkedéseket valószínűleg a közelmúltban kiadott, az orosz tisztviselőket a jövedelemnyilatkozatok listázásának kötelezettsége alól felmentő rendelettel és a szövetségi közbeszerzési eljárások hatályon kívül helyezésére irányuló javaslatokkal összehangolva javasolták. A Kreml a támogatások és juttatások olyan rendszerét hozhatja létre, amelyet úgy terveztek, hogy kevés felügyelet vagy elszámolás legyen. A felügyelet és az elszámolás hiánya valószínűleg lehetővé tenné az orosz cégek számára, hogy jobban kikerüljék az orosz hadiipart célzó nemzetközi szankciós rendszereket. Az Egyesült Királyság február 8-án bejelentette a szankcionált szervezetek új listáját, amely az orosz hadiiparra összpontosít. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az Ukrajnában lezuhant, iráni gyártmányú drónok 82%-a az Egyesült Államokból származó chipeket, félvezetőket és egyéb alkatrészeket tartalmazott, ami arra utal, hogy Oroszország és Irán valószínűleg kihasználja a kiskapukat, hogy nyugati gyártású fegyveralkatrészeket juttasson el Oroszországba a proxy szereplőkön keresztül. A Kreml azon törekvése, hogy felkészítse az orosz hadiipart egy elhúzódó ukrajnai háborúra, részben az orosz hadiipar azon képességén alapul, hogy folyamatosan hozzáférjen a kulcsfontosságú külföldi alkatrészek több biztonságos ellátási láncához, amelyeket egyébként nem tud előállítani.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg visszaszerezte a kezdeményezést Ukrajnában, és megkezdte következő nagy offenzíváját Luhanszk megyében.
      • Legalább három nagy orosz hadosztály jelentős elemeinek lekötése a támadó műveletekhez ebben az övezetben azt jelzi, hogy az orosz offenzíva megkezdődött, még akkor is, ha az ukrán egységek egyelőre megakadályozzák, hogy az orosz csapatok jelentős előnyöket érjenek el.
      • A Donyecki Népköztársaság (DNK) népi milícia parancsnoksága a jelentések szerint átvette az ellenőrzést egy orosz tüzérségi zászlóalj felett, valószínűleg a DNK leépült erőinek megerősítésére irányuló erőfeszítés támogatására egy közelgő orosz offenzíva előtt.
      • Az orosz mozgósított személyzet DNK-alakulatok alá rendeléséről szóló jelentések azt is sugallhatják, hogy az orosz katonai vezetés folytathatja az erőfeszítéseket a DNK és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) ad hoc alakulatainak az Orosz Fegyveres Erőkbe való integrálására, de valószínűleg jelentős nehézségekkel kell szembenézniük.
      • Orosz tisztviselők továbbra is olyan intézkedéseket javasolnak, amelyekkel az orosz hadiipart felkészítik egy elhúzódó ukrajnai háborúra, miközben valószínűleg további feltételeket teremtenek a szankciók kijátszásához.
      • Az orosz hadsereg szárazföldi támadásokat hajtott végre Bakhmut körül, és folytatta a taktikai előrenyomulást.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó akciókat Szvatovétól északnyugatra, és fokozták a támadó műveleteket Kreminna közelében.
      • Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Avdiivka-Donyeck város térségében és Donyeck megye nyugati részén.
      • Az orosz és ukrán egységek a jelentések szerint folytatják a kisebb összecsapásokat és a felderítő tevékenységet a Dnyeper folyó deltájában és a Kinburn-nyárson.
      • A jelentések szerint a Wagner-csoport a börtönökben folytatott toborzási kampánya során a kényszerítő taktikákhoz folyamodik, valószínűleg válaszul a kampány csökkenő hatékonyságára.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Orosz alárendelt főerő – Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a jelenlegi legvalószínűbb orosz hadműveleti irány (MLCOA) egy közelgő támadó akció a luhanszki területen, és ezért kiigazítja a napi kampányértékelések szerkezetét. A továbbiakban a Kelet-Harkiv és a nyugati Luhanszki területet nem fogjuk az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki Területnek az orosz fő erőfeszítések részeként történő értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor jelentést fog tenni.

Az orosz hadsereg február 8-án folytatta az offenzívát Szvatovétól északnyugatra. Oleh Synegubov, a Harkivi Terület vezetője február 8-án jelentette, hogy az orosz erők fokozzák jelenlétüket Szvatovétól északnyugatra, Kupjanszk és Dvoricsna térségében. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) egy volt képviselője azt állította, hogy heves harcok folynak 7 km-re Kupjanszk térségétől, valószínűleg a Szinkivka melletti területekre utalva, amelyet orosz források szerint az orosz egységek február 6-án foglaltak el. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre Novoszelivszke közelében, mintegy 15 km-re északnyugatra Szvatovétól. Igor Girkin volt orosz katonai parancsnok és nacionalista milblogger február 8-án tagadta, hogy az orosz katonaság jelentős területi nyereséget ért volna el a Harkivi Területen, különösen Kupjanszk irányában.


Az orosz hadsereg állítólag a Kreminna térségében is fokozta az offenzív műveleteket. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője február 8-án kijelentette, hogy Kreminna irányában „maximális eszkaláció” történt, és hogy az orosz csapatok megpróbálják áttörni az ukrán védelmet ezen a területen. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők támadást intéztek Cservonopopivka közelében (Kreminnától 5 km-re északra). Több orosz milblogger meg nem erősített felvételeket terjesztett arról, hogy a Központi és Nyugati Katonai Körzet meg nem határozott elemei február 6-a körül átkeltek a Luhanszki terület nyugati részén észak-déli irányban futó Zserebec folyón (nagyjából a Szvatove-Kreminna vonallal párhuzamosan), és egy meg nem határozott helyen ukrán állásokat foglaltak el. Orosz források arról is beszámoltak, hogy a 3. motorizált lövészhadosztály (20. Összhaderőnemi Hadsereg, Nyugati Katonai Körzet) elemei közelednek a Zserebec folyóhoz és fenyegetik a térségben lévő ukrán állásokat. Egy neves orosz milblogger felvételeket tett közzé a 144. motorizált lövészhadosztály (20. Összhaderőnemi Hadsereg, Nyugati Katonai Körzet) 59. páncélos ezredének Torszke (Kreminnától 13 km-re nyugatra) felé irányuló támadásáról, és azt állította, hogy az egység visszaszorította az ukrán erőket a másodlagos védelmi vonalakra.

Az orosz csapatok február 8-án Kreminnától délre folytatták a támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint orosz alakulatok támadtak Sepilove (Kreminnától 7 km-re délre) és Bilohorivka (Kreminnától 10 km-re délre) közelében. Ramzan Kadirov csecsen vezető azt állította, hogy a csecsen „Akhmat” különleges erők és a Luhanszki Népköztársaság 2. hadtestének 2. brigádja elemei ukrán állásokat foglaltak el Beresztove közelében, Kreminnától 30 km-re délre. Úgy tűnik, hogy az orosz egységek Bakhmut térségétől északkeletre, Sziverszk (Kreminnától 17 km-re délnyugatra) felé nyomulnak, hogy támogató előrenyomulást biztosítsanak a valószínűsíthető fő orosz előrenyomuláshoz, amely közvetlenül Kreminna felé irányul.

Orosz alárendelt főerő 2 – Donyecki terület (orosz célkitűzés: A donyecki terület egészének elfoglalása):

Az orosz hadsereg szárazföldi támadásokat hajtott végre Bakhmut környékén, és február 8-án folytatta a taktikai előrenyomulást. A február 4. és 8. között közzétett geolokációs felvételek megerősítik, hogy az orosz csapatok marginális előrenyomulást hajtottak végre Bakhmuttól északra Kraszna Hora és Zaliznyanszke közelében (10 km-re északra Bakhmuttól), Bakhmut északi részén, Sztupkij térségében, valamint Bakhmuttól délnyugatra Ivanivszke közelében. Az orosz erők vizuálisan megerősítve 2,5 km-en belül vannak az E40-es Bakhmut-Szlovjanszk autópályától. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Bakhmutban; Bakhmuttól északkeletre Verkhnokamjanszke (30 km északkeletre), Fedorivka (15 km északkeletre), Spirne (27 km északkeletre) és Vjimika (20 km északkeletre) közelében; Bakhmuttól északra Paraszkoviivka (5 km északra) és Kraszna Hora (4 km északra) közelében; Bakhmuttól északnyugatra Orikhovo-Vaszilivka (12 km északnyugatra) és Dubovo-Vaszilivka (7 km északnyugatra) közelében; és Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) és Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar jelentése, miszerint az orosz erők Orikhovo-Vaszilivka és Dubovo-Vaszilivka felé támadnak, összhangban van a geolokációs harci felvételekkel, és arra utal, hogy az orosz alakulatok Bakhmut bekerítésére törekszenek azáltal, hogy elvágják az ukrán csapatok hozzáférését az E40-hez. Hasonlóképpen, a Csasziv Jar elleni orosz támadásról szóló jelentés azt jelzi, hogy az orosz egységek valószínűleg közelebb nyomultak a T0504 Konsztantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut autópályához Bakhmuttól délnyugatra. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport harcosai átvették az ellenőrzést Kraszna Hora felett, és Bakhmuttól északkeletre harcolnak. Orosz milbloggerek azt is állították, hogy a Wagner-csoport erői tűzfölényt szereztek a T0504-es autópálya Sztupocska és Ivanivszke közötti szakasza felett.


Az orosz haderő február 8-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka közelében, Avdiivkától északra, Kamjanka közelében, valamint Donyeck város nyugati peremén, Vodyane, Pjervomajszke és Krasznohorivka közelében. Igor Girkin volt orosz tiszt és ismert milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok nem nyomultak előre Avdiivka közelében és súlyos veszteségeket szenvedtek. Egy másik milblogger azt állította, hogy Marinka nyugati részén (Donyeck város délnyugati peremén) folynak a harcok, és hogy a Déli Katonai Körzet (SMD) meg nem nevezett elemei február 8-án Marinka városi területein keresztül nyomultak előre. A milblogger azt is állította, hogy az orosz egységeknek sikerült megvetniük a lábukat egy marinkai gumiabroncsjavító üzem közelében lévő állásokban. A milbloggerek által február 8-án közzétett videókon állítólag az SMD harckocsizó egységei támadnak egy ukrán állást Marinkában, és orosz harckocsik tevékenykednek Marinka nyugati részén. Vitalij Kiszelev, az LNK volt belügyminiszter-helyettese február 8-án közzétett egy videót, amelyen állítólag a 150. motorizált lövészhadosztály (8. kombinált fegyveres hadsereg, SMD) orosz elemei támadják Marinkát, és azt állította, hogy az orosz alakulatok megtisztították az összes ottani ukrán erődítményt. Az értékes orosz hagyományos katonai egységek (szemben a DNK proxy erőivel) telepítése a térségben figyelemre méltó, ha megerősítik. Girkin azonban azt állította, hogy a helyzet Marinkában nem változott, és továbbra is lassú ütemben halad.

Az orosz hadsereg február 8-án korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Bohojavlenka közelében (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra). Orosz források ellentmondásos állításokat tettek az e területen folyó műveletek állásáról. Egy milblogger azt állította, hogy heves harcok folynak Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra), míg más milbloggerek szerint nincsenek aktív harcok a térségben. Girkin azt állította, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat Vuhledar közelében és súlyos veszteségeket szenvedtek. Szerhij Bratcsuk, az Odesszai Katonai Adminisztráció szóvivője február 8-án megosztott egy videót, amelyen az ukrán egységek megtámadtak és megállítottak egy szervezetlen orosz gépesített oszlopot Vuhledar közelében.

Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz és ukrán csapatok a jelentések szerint február 8-án folytatták a kisebb összecsapásokat és a felderítő tevékenységet a Dnyeper folyó deltájában és a Kinburn-nyárson. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma jelentette, hogy az orosz erők kis hajókkal próbálják fenntartani jelenlétüket a Dnyeper folyó deltájában lévő szigeteken, Herszon várostól délre, és hogy az ukrán egységek nagy hatótávolságú tüzérséget vetettek be, hogy csapást mérjenek több orosz előőrsre a szigeteken. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma jelentette, hogy az orosz és ukrán haderő valószínűleg kisebb csoportokat telepített a Mikolajivi Területen lévő Kinburn-nyársra, a Dnyeper-öböl ellenőrzésének céljával. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalia Humenyjuk korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz erők növelik a felderítési és szabotázskísérletek számát a Dnyeper folyó torkolatának térségében egy információs művelet részeként, hogy vélt fenyegetést keltsenek Herszon város ellen.


Az orosz alakulatok folytatják a védelmi erődítmények építését a Zaporizzsjai Területen. A január 26. és február 7. között gyűjtött műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek árkokat és mezei erődítményeket bővítenek a Zaporizzsjai Területen fekvő Taraszivka közelében. Az oroszok valószínűleg azért építették ezeket az erődítményeket, hogy tovább erősítsék az orosz állásokat a Polohi és Tokmak közötti T0401-es országút mentén. Valószínűleg hosszú védelmi vonalakat építenek ki a Zaporizzsjai Területen a kritikus összeköttetési vonalak (GLOC) mentén, hogy felkészüljenek a zaporizzsjai frontvonal mentén zajló esetleges jövőbeli ukrán ellentámadások elleni védekezésre. Az ISW azonban nem figyelte meg, hogy az oroszok olyan védelmet építenének ki, amelynek célja egy széles fronton történő, az országot átszelő ukrán támadás megállítása lenne, és a védelmi pozíciók továbbra is a főutakra korlátozódnak.

Az orosz tüzérség február 8-án folytatta a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség csapást mérte Herszon városára és a Mikolajivi Területre Ocsakiv környékén.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz tisztviselők folytatták a kísérleteket arra, hogy a rendes orosz katonák szociális juttatásait kiterjesszék az Ukrajnában szolgáló önkéntes alakulatokra is. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök február 8-án kijelentette, hogy az orosz kormány új intézkedéseket készített elő az önkéntesek támogatására, beleértve a nyugdíjak és a sérülésekkel és fogyatékosságokkal kapcsolatos szociális segélyek kifizetésének növelését. Az orosz Állami Duma állítólag törvényjavaslatot készít, amely rendelkezéseket tartalmaz az Ukrajnában az orosz hadsereget segítő önkéntes alakulatok lejáratása ellen, ahogyan azt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport pénzügyi vezetője korábban követelte. A Kreml valószínűleg azért törekszik az önkéntes alakulatok hivatalosabb elismerésére, hogy enyhítse az orosz védelmi minisztérium folyamatos bírálatát az önkéntes alakulatok tisztázatlan státusza miatt.


A Wagner-csoport a jelentések szerint kényszerítőbb taktikákhoz folyamodik a foglyok toborzására irányuló kampányában, valószínűleg válaszul a 2022 ősze óta csökkenő toborzói létszámra. A független orosz Agentstvo február 8-án arról számolt be, hogy orosz ügyvédek és emberi jogi aktivisták szerint a Wagner-csoport képviselői, valamint az orosz belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztviselői újabb büntetőügyekkel fenyegetik a Szamara és Rosztov megyében, a Krasznodari Területen és az Észak-Kaukázusban élő foglyokat, ha nem hajlandók önkéntesnek jelentkezni a Wagner-csoporthoz Ukrajnában. Az egyik ügyvéd állítólag azt nyilatkozta, hogy az utóbbi időben egy meg nem határozott időszakban kevesebb elítélt volt hajlandó önkéntesnek jelentkezni a Wagner-csoporthoz, a csoport magas áldozatairól szóló információk miatt, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz elítéltek ellenállása okozhatta a Wagner-csoport börtöntoborzási kampányának visszaesését. A Wagner-csoport valószínűleg folytatni fogja ezt a kényszerítő gyakorlatot, mivel a kelet-ukrajnai, rendkívül kimerítő emberhullámmal járó támadások hónapjai után újabb elítélt-toborzókkal próbálja feltölteni az ukrajnai erőit.

Az orosz illetékesek továbbra is támogatják a mozgósítással kapcsolatos, régóta fennálló személyzeti problémák megoldására irányuló fokozatos erőfeszítéseket. A Föderációs Tanács orosz elnökhelyettese (és a mozgósítási munkacsoport vezetője) Andrej Turcsak azt állította, hogy a mozgósítási munkacsoport 22 000 orosz katonától és családtagjaiktól kapott fellebbezést azóta, hogy 2022. december 29-én megtartotta első ülését, olyan kérdésekkel foglalkozva, mint a kifizetések helytelen elhatárolása és a sokgyermekes apák jogtalan mozgósítása, akiknek mentesülniük kellene. Turcsak kijelentette, hogy a munkacsoport nagymértékben összpontosított a nyilvántartási problémák megoldására a katonai toborzóirodák katonai nyilvántartási adatainak digitalizálására irányuló erőfeszítések révén. Turcsak azt állította, hogy a munkacsoport jelentést küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben ajánlásokat tett átfogó rehabilitációs központok létrehozására, a családtagok támogatását szolgáló minimális intézkedéscsomagra, az orosz katona eltűntként való elismerésének csökkentett időtartamára és a nyugdíjhoz való hozzájutás garanciájára. Ezek a javaslatok és erőfeszítések valószínűleg elsősorban a mozgósítással kapcsolatos számos problémát bíráló ultranacionalista figurák megnyugtatására és a további belföldi elégedetlenség elleni fedezetre szolgálnak a mozgósítás valószínű második hulláma előtt.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatják az Oroszország és Dél-Ukrajna közötti összeköttetés növelésére irányuló erőfeszítéseket. Vlagyimir Szaldo herszoni megszállási vezető február 8-án azt állította, hogy az orosz megszálló hatóságok jóváhagyták egy új autópálya tervezési és kutatási munkálatait, amely az Azovi-tengertől északra fekvő Krímből az oroszországi Rosztov-na-Donuba vezet majd. Szaldo azt is állította, hogy megkezdődött egy új város építése a Krím északkeleti részén lévő Arabat-nyúlványon. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz megszálló hatóságok valószínűleg arra törekszenek, hogy növeljék a lakosságot a megszállt területek mélyén, a termelési képességek megerősítése és az Ukrajna orosz megszállásával kapcsolatos logisztika támogatása érdekében.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is az orosz szövetségi alanyokkal való mecenatúra-szerű partnerségre támaszkodnak a megszállt területek infrastruktúrájának helyreállítása érdekében. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin február 8-án azt állította, hogy találkozót folytatott Valerij Limarenkoval, Szahalin Terület kormányzójával, amelyen megvitatták a Szahalin Terület terveit, hogy segítsenek az óvodák, stadionok, iskolák és játszóterek javításában a megszállt Sakhtarszkban, a Donyecki Területen. Leonyid Pasecsnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője február 8-án találkozót folytatott Alekszandr Guszevvel, Voronyezs Terület kormányzójával, amelynek során Guszev azt állította, hogy Voronyezs Terület reméli, hogy a megszállt Luhanszki Területet nemcsak a nyersanyagok kitermelése, hanem a feldolgozóipar fejlesztése érdekében is fejleszteni fogja. Guszev azt állította, hogy Voronyezsi Terület 2022-ben megduplázza a korábban a megszállt Luhanszki Területnek nyújtott támogatás összegét, hogy a megszállt Luhanszki Terület életszínvonalát az orosz „nemzeti” szintre hozza.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

A belarusz légierő taktikai gyakorlatokat tarthatnak az orosz légierővel Belaruszban. A belarusz védelmi minisztérium február 8-án bejelentette, hogy nem meghatározott légideszant gyalogos századok – valószínűleg a belarusz 38. légideszant dandár tagjai – a breszti gyakorlótéren taktikai századgyakorlatot hajtottak végre, amely a pilóta nélküli légi járművek használatára, a városi hadviselésre, a kis egységek taktikájára és a taktikai orvoslásra helyezte a hangsúlyt. Nem világos, hogy az orosz légideszant erők részt vettek-e ezen a gyakorlaton. A belarusz 38. légidandár közös gyakorlatokat hajtott végre az orosz 76. légidandár, a 106. légidandár és a 31. légidandár elemeivel – mind olyan egységek, amelyek Ukrajnában veszteségeket szenvedtek és regenerálódásra szorulnak.

A belarusz manőverező elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A belarusz 19. Különleges Gépesített Gárdadandár meg nem határozott elemei február 8-án taktikai felkészültségi gyakorlatot hajtottak végre a belarusz Vityebszki területen lévő Lepelszkij gyakorlótéren.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és rendszeres olvasóim számára jelezném: sajnos ma nem lesz második rész. Idő hiányában: akármilyen korán kelek is, és akármennyire igyekszem csak a munkával foglalkozni, nem kizárólag a Zónának dolgozom, van még négy másik munkahelyem is, így az olyan napokon, amikor elviszi az időt egy-két-sok másik munka, nincs alkalmam második részt írni. Mindenkitől elnézést kérek tehát, de a mai második részt bepótoljuk legközelebb.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!