Szele Tamás: A rakétadiplomácia csődje

A lassan araszoló offenzíva nem gyorsult fel tegnap óta, de azzal senki sem vádolhatja, hogy ne lenne nagyon véres és kegyetlen. Csak így még sokáig is fog tartani. Talán támogatásnak szánhatták a tegnapi, teljesen felesleges újabb tömeges rakéta- és dróntámadást, de nem változtak meg a frontvonalak, csak újabb civilek haltak meg ebben a furcsa, kettős háborúban.

A rakétatámadás különben különös módon egybeesett a moldovai kormány lemondásával, sőt, egyes rakéták meg is sértették a román és a moldovai légteret (minek következtében a Magyar Honvédség kiadott fél nappal később, jó késő este egy közleményt, hogy de a miénket nem és a béketáborba tartozunk, aminek végképp nem volt semmi értelme), de aki azt hiszi, hogy a moldovai kormány lemondása után oroszbarát vezetés érkezik, az nagyot téved: az új miniszterelnök erős kezű, elkötelezett atlantista, amiből láthatjuk, hogy a rakéta útján elkövetett légtérsértés nem mindig a leghatékonyabb módja a diplomáciai befolyás gyakorlásának.

De lássuk inkább az elmúlt nap konkrét híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az orosz hadsereg február 10-én újabb nagyszabású rakéta- és dróncsapás-sorozatot indított Ukrajna-szerte. Ukrán katonai források arról számoltak be, hogy az orosz haderők több mint 100 rakétát indítottak Ukrajna-szerte kritikus és polgári infrastruktúrák ellen, köztük S–300-as föld-levegő rakétákat földi támadó üzemmódban, valamint légi és tengeri H–101/H–55 és Kalibr–28 cirkálórakétákat. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az oroszok hét Shahed típusú drónt is kilőttek, és hogy az ukrán légvédelem 61 cirkálórakétát fogott el. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője megjegyezte, hogy az orosz hadsereg a Belgorodi Terület és a Zaporizzsjai Területen található Tokmak irányából S–300-as rakétákkal csapást mért Harkiv területére. Orosz milbloggerek széles körben dicsérték a csapáshullámot, és azt állították, hogy Kijev, Hmelnyickij, Dnyipropetrovszk, Pavlohrad, Vinnyica, Zaporizzsja, Zaporizzsja, Odessza, Mikolajiv, Poltava, Zsitomir, Kirovohrad és Harkiv területeken energetikai infrastruktúrát találtak el. A csapások mértékére és hatékonyságára vonatkozó orosz állítások a hivatalos ukrán nyilatkozatokhoz képest túlzóak, és az orosz haderő továbbra is az amúgy is korlátozott precíziós lőszerkészleteket használja fel az ilyen csapásokra.

A NATO területe feletti orosz rakétaátrepülések nagy valószínűséggel nem vezetnek eszkalációhoz, és az ISW továbbra is nagy bizonyossággal úgy értékeli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hajlandó megkockáztatni egy közvetlen konfliktust a NATO-val. Az orosz hadsereg két cirkálórakétát lőtt ki a Fekete-tengerről, amelyek a jelentések szerint áthaladtak a román és a moldovai légtéren, mielőtt beléptek volna az ukrán légtérbe. Oroszországnak az Ukrajna elleni illegális invázióját támogató, folyamatban lévő rakétacsapások kampánya továbbra is periférikus kockázatokat fog generálni Ukrajnán kívül, mint például ezek az átrepülések vagy a légvédelmi incidensek kockázata (mint Lengyelországban 2022. november 15-én). Az ISW azonban úgy értékeli, hogy a NATO (és az egyes tagállamok) teljes mértékben ura a válaszlépéseknek és annak, hogy a véletlen vagy szándékos orosz átrepülésekre vagy egyéb provokációkra adott válaszként milyen fokú eszkalációt választ. Az ISW továbbá továbbra is nagyfokú bizonyossággal értékeli úgy, hogy Putyin nem törekszik háborúra a NATO-val, és nem valószínű, hogy közvetlenül megkockáztatná az eszkalációt.

A Donyecki területen található Vuhledar közelében történt sikertelen orosz támadásról készült közelmúltbeli felvételek az orosz információs tér legújabb neuralgikus pontjává váltak. Az orosz milbloggerek azt állították, hogy ugyanazok az orosz parancsnokok felelősek a Vuhledar elfoglalására irányuló erőfeszítésekért, akik 2022 novemberében felügyelték a 155. haditengerészeti gyalogosdandár Pavlivka (Vuhledar közelében) elleni, rendkívül veszteséges támadását, és azzal érveltek, hogy a videó azt mutatja, hogy ezek a parancsnokok továbbra is ugyanazokat a súlyos hibákat követik el. Egy orosz milblogger konkrétan azt állította, hogy Rusztam Muradov altábornagy, az erők keleti csoportosításának parancsnoka felelős a Vuhledar körüli orosz taktikai kudarcokért. Egy másik orosz milblogger nyilvános tárgyalásokat követelt a harctéren ismételten kudarcot valló magas rangú tisztek megbüntetésére, és azzal érvelt, hogy az orosz csapatok továbbra is ugyanazokat a hibákat fogják ismételni, ha ezek a parancsnokok a pozíciójukban maradnak. A felvételek azt mutatják, hogy ezek az orosz egységek rendkívül diszfunkcionális taktikát folytatnak, ami sokkal inkább utal arra, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandár valószínűleg rosszul kiképzett mozgósított személyzetből áll, mintsem a parancsnoksága rossz. Az orosz milbloggerek valószínűleg az orosz parancsnokokat hibáztatták, hogy lekicsinyeljék azt a tényt, hogy az orosz mozgósított személyzet rendszerszintű rossz kiképzése valószínűleg továbbra is hasonló taktikai kudarcokat fog eredményezni Ukrajna-szerte. Az orosz milbloggerek rendszeresen vádolták az orosz parancsnokokat azzal, hogy ők felelősek a taktikai kudarcokért a háború során, valószínűleg azért, hogy az általános ukrajnai orosz katonai kudarcot az orosz hadseregről mint intézményről az egyénekre hárítsák.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg újabb nagyszabású rakéta- és dróncsapás-sorozatot indított Ukrajna-szerte.
      • A NATO területe felett végrehajtott orosz rakétaátrepülések nagy valószínűséggel nem vezetnek eszkalációhoz, és az ISW továbbra is nagy biztonsággal állapítja meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hajlandó megkockáztatni egy közvetlen konfliktust a NATO-val.
      • A Donyecki területen található Vuhledar közelében végrehajtott sikertelen orosz támadásról készült közelmúltbeli felvételek az orosz információs térben a következő neuralgikus pontként jelentek meg, és az orosz mozgósított személyzet rendszerszintű rossz kiképzését mutatták be.
      • Az orosz hadsereg folytatta az offenzív műveleteket Szvatovától északnyugatra és Kreminna környékén.
      • Az orosz csapatok folytatták a támadó műveleteket Bakhmut és Avdiivka-Donyeck város térségében, valamint a Donyecki terület nyugati részén.
      • Az orosz haderő a jelentések szerint korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre a Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz hatóságok valószínűleg korlátozzák az Oroszországba való be- és kiutazást, hogy támogassák a kriptomobilizációs erőfeszítéseket.
      • Az orosz tisztviselők és a megszálló hatóságok fokozzák a megszállt területeken élő gyermekek integrálására irányuló intézkedéseket, a kormány által finanszírozott civil szervezetek segítségével.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna:

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: a Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az ISW továbbra is úgy értékeli a jelenlegi legvalószínűbb orosz hadműveleti irányt (MLCOA), mint a Luhanszki Területre irányuló közelgő támadó erőfeszítést, ezért módosította a napi hadműveleti értékelések szerkezetét. A továbbiakban a kelet-harkivi és a nyugati luhanszki területet nem fogjuk az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki területnek az orosz fő erőfeszítések részeként való értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor fog jelentést tenni.

Az orosz hadsereg február 10-én folytatta a Szvatovétól északnyugatra folytatott támadó hadműveleteket. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Harkivi Területen található Hrianykivka ( Szvatovétól 54 km-re északnyugatra) és Maszjutivka (Szvatovétól 51 km-re északnyugatra), valamint a Luhanszki Területen található Sztelmahivka (Szvatovétól 15 km-re nyugatra) közelében. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok teljesen elfoglalták a Harkivi Területen található Dvoricsnét ( Szvatovétól 53 km-re északnyugatra), bár az ISW nem észlelte ennek az állításnak a vizuális megerősítését. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok marginális előrenyomulást értek el Dvoricsne és Szinkivka közelében (47km északnyugatra Szvatovétól), és hogy az ukrán egységek növelik harci és logisztikai képességeiket Kupjanszk térségében. Úgy tűnik, hogy az orosz alakulatok a Szvatovétól északnyugatra fekvő, Dvoricsne (55km északnyugatra Szvatovétól) körül összpontosítják megújított támadó műveleteiket, és valószínűleg az elkövetkező hetekben Dvoricsne elfoglalását tervezik. Dvoricsne a Kupjanszkba délnyugatra vezető R79-es autópálya és a Velikij Burlukba északnyugatra vezető T2114-es autópálya kereszteződésénél található, és az orosz haderő valószínűleg meg akarja szakítani az ukrán ellenőrzést ezen autópálya kereszteződés felett, hogy megteremtsék a feltételeket a további támadó műveletekhez Harkiv megye keleti részén.

Az orosz csapatok február 10-én folytatták a Kreminna körüli offenzív műveleteket. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok Kreminna környékén támadásokat hajtanak végre és nehézfegyverekkel támadják az ukrán állásokat a térségben. Egy orosz milblogger február 10-én olyan felvételeket tett közzé, amelyek állítólag orosz konvojokat mutatnak Kreminna közelében, és azt állította, hogy az orosz hadsereg gyalogságot, BMP-ket és harckocsikat szállít a térségbe. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok Dibrova közelében (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) visszaverték az orosz támadásokat. Egy orosz milblogger azt állította, hogy Liman (Kreminnától 25 km-re nyugatra) irányában folytatódtak a pozícióharcok az orosz és az ukrán katonaság között, és hogy az ukrán hadsereg valószínűleg erőket halmoz fel a térségben, akár az orosz offenzívák előkészítéseként, akár az ukrán ellentámadásokat megelőzően. Az orosz milblogger azt is állította, hogy az orosz csapatok folytatják a pozíciós támadó műveleteket Bilohorivka közelében (Kreminnától 12 km-re délre), és hogy az orosz egységek ellenőrzik a település felét, miután az ukrán alakulatok visszavonultak Bilohorivka nyugati peremére. Az ISW azonban nem észlelt vizuális megerősítést arról, hogy oroszok lennének Bilohorivkában.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg február 10-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Fedorivka közelében (15 km északkeletre); Bakhmuttól északra Kraszna Hora közelében (4 km északra); és Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke közelében (5 km nyugatra). Orosz források széles körben azt állították, hogy az orosz tüzérség február 10-től biztosította a tűzfölényt mind a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut, mind az E40 Bakhmut-Szlovjanszk autópálya felett. Több milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport erői áttörték az ukrán védelmi vonalakat Sztupockij felé (Bakhmut-tól mintegy 12 km-re nyugatra, a T0504 autópályától délre). Orosz források szintén súlyos harcokról beszéltek Bakhmuttól északra, az E40-es autópálya közelében, különösen Orikhovo-Vasziljivka (Bakhmuttól 10 km-re északra) és Paraszkovijivka-Kraszna Hora térségében. Egy neves milblogger különbséget tett a Wagner-csoport Bakhmuttól délnyugatra, a T0504-es autópálya mentén zajló műveletei és a Bakhmuttól északra és északkeletre lévő területen lévő más orosz egységek között, alátámasztva az ISW azon megfigyelését, hogy a hagyományos orosz egységek egyre inkább kiszorítják a Wagner-műveleteket Bakhmut térségében.

Az orosz haderő február 10-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat Avdiivka, Krasznohorivka (Donyeck város északnyugati peremén) és Paraszkovijivka (Donyeck várostól délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok folytatják a támadásokat Avdiivka, Pjervomajszke, Veszele és Marinka felé, és megpróbálják ellenőrzésük alá vonni az N20-as út azon szakaszát, amely a Donyeck város északnyugati peremén található Donyeck város-Szlovjanszk autópálya felett, amely Avdiivkától keletre halad. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Donyecki Népköztársaság 1. hadtestének alakulatai jelentős ember- és felszerelésveszteségeket szenvedtek, nyolc gyalogsági harcjárművet, három harckocsit és 25 főt veszítettek egy február 6–7. között Avdiivkától délnyugatra végrehajtott sikertelen támadás során.

Az orosz hadsereg február 10-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Donyeck megye nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszavertek egy orosz támadást Precsisztivka közelében (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra). Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Precsisztivka felé, és megpróbálják áttörni az ukrán vonalakat Bohojavlenka közelében (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra), hogy bekerítsék Vuhledart (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra). A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin ezen felül azt állította, hogy az orosz csapatok nem részletezett pozíciókban sáncolták el magukat Vuhledar déli peremén, és hogy az ukránok válaszul tartalékosokat telepítenek a térségbe. Egy ukrán tartalékos tiszt arról számolt be, hogy az orosz Keleti Katonai Körzet (különösen a 36. és 37. motorizált lövészdandár változatos egységei), a Déli Katonai Körzet (elsősorban a 136. Különleges Gárda motorizált lövészdandár elemei), a 155. és 40. haditengerészeti gyalogos dandár, a „Kaszkad” és „Vosztok” DNK-alakulatok, a BARS (harci tartalék) és a „Patriot” magán katonai társaság elemei vannak jelen Vuhledar térségében.

Támogató erők – déli tengely:

Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok február 10-én korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen. A forrás azt állította, hogy az orosz egységek szárazföldi támadást hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen lévő Novodanyilivka településen. Egy orosz forrás arról panaszkodott, hogy az orosz hadsereg leállított egy offenzívát Zaporizzsja irányában, miután olyan sikereket tapasztaltak, amelyekre az orosz katonai vezetés nem volt felkészülve. Az orosz alakulatok valószínűleg csak marginális nyereséget értek el a 2023. január végén megnövekedett offenzív tevékenység során, ahogyan arról az ISW korábban már beszámolt.


Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció február 10-én jelentette, hogy a Wagner-csoport erői fogoly újoncokat telepítettek a Zaporizzsjai Területen lévő Mirnébe, hogy pótolják a harci veszteségeket. Az ISW még nem figyelt meg megerősítést arról, hogy a Wagner-csoport egységei megérkeztek volna a Zaporizzsjai Területre. Ha ez a jelentés igaz, akkor alátámasztja az ISW azon folyamatos értékelését, hogy az orosz hadsereg megpróbálja a Wagner-erőket Bakhmut térségében hagyományos csapatokkal helyettesíteni azáltal, hogy a frontvonalon lévő, deprimált területekre telepítik, és hagyományos elemekkel helyettesítik őket.

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé a Dnyeper keleti (bal) partján működő orosz légideszant (VDV) erőkről, ami arra utal, hogy a Dnyeperen átvezető ukrán támadások a frontvonal mentén rögzíthették az orosz VDV elemeket.

Az orosz tüzérség február 10-én folytatta a Huljajpolétól nyugatra, valamint Herszon, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben a rutinszerű közvetett lövöldözést. Egy orosz forrás felvételeket tett közzé arról, hogy az oroszok az éjszaka folyamán gyújtólövedékeket lőttek ki Herszon városára.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok korlátozzák a nemzetközi mozgást Oroszországban és Oroszországból kifelé, valószínűleg a folyamatban lévő kriptomobilizációs intézkedések támogatása érdekében. Az orosz Állami Duma február 9-én törvényt fogadott el, amely előírja, hogy minden Oroszország és más államok között közlekedő teherautónak és teherszállító járműnek 2023. szeptember 1-től kezdődően egy bizonyos időkeretet kell kérelmeznie a határátlépéshez. 2023. szeptember 1-től kezdődően a törvénytervezet egy korábbi változata előírta, hogy minden határátlépésre törekvő járműnek előre kell kérelmeznie egy időkeretet, de az Állami Duma a közvélemény ellenkezését követően állítólag módosította a törvénytervezetet. A Szabad Európa/Rádió Szabadság Szibéria szolgálata jelentette, hogy az orosz hatóságok arcfelismerő szoftvert fognak bevezetni kilenc, Kínával, Kazahsztánnal, Lengyelországgal és Litvániával közös határátkelőhelyen, hogy a határt átlépőket összehasonlítsák a meglévő biometrikus adatbázisokkal. A kazah belügyminisztérium február 8-án bejelentette, hogy a tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges dokumentációs követelményeket szigorítja a külföldiekkel szemben, ami arra kényszerítheti a megfelelő okmányokkal nem rendelkező, Kazahsztánban tartózkodó oroszokat, hogy visszatérjenek Oroszországba. A kazah belügyminisztérium azt állította, hogy ezt az intézkedést a hamis lakcímeken regisztráló migránsok visszaszorítása érdekében hajtotta végre, de Kazahsztán valószínűleg az orosz hatóságok utasítására hajtotta végre ezt az intézkedést. Január 17-én Kazahsztán megszüntette a jogszabályban azt a kiskaput, amely lehetővé tette az oroszok számára, hogy korlátlan ideig Kazahsztánban maradjanak. Ezek az intézkedések nem valószínű, hogy támogatnák a mozgósítás második hullámát, tekintettel az orosz tavaszi sorozási hullám időbeli közelségére, amelyre 2023. április 1-jén kerül sor.


Az orosz hatóságok továbbra is keményen fellépnek a mozgósítás ellenzői ellen. A Mediazona független orosz ellenzéki portál február 10-én jelentette, hogy az orosz belügyminisztérium a Szabad Burjátia mozgalom vezetőjét, Alekszandra Garmazsapovát az orosz szövetségi megfigyelési listára helyezte nem részletezett vádak miatt, amelyek Garmazsapova állítása szerint valószínűleg az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztésével kapcsolatosak. 2022 őszén az orosz hatóságok külföldi ügynöknek minősítették Garmazsapovát, és nyáron blokkolták a hozzáférést a Szabad Burjátia weboldalához. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Szabad Burjátföld és más hasonló, etnikai kisebbségi enklávékban alakult disszidens szervezetek továbbra is nyomást gyakorolnak (bár korlátozott mértékben) a Kremlre az etnikai kisebbségi közösségekkel való bánásmód miatt.

A megszállt területek hírei:

Az orosz hivatalnokok és a megszálló hatóságok fokozzák a gyermekek integrálására irányuló intézkedéseket Ukrajna Oroszország által megszállt területein a kormány által finanszírozott civil társadalmi szervezetek segítségével. Az Ukrán Ellenállási Központ február 10-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők utasították a megszálló hatóságokat, hogy növeljék az ukrán gyerekek számát az oroszbarát ifjúsági csoportokban. A központ szerint a Zaporizzsjai Terület megszálló ifjúságpolitikai minisztere, Anton Tickij személyesen felelős a gyerekek toborzásáért, hogy csatlakozzanak a szervezetekhez, megjegyezve, hogy Tickij követeli, hogy a megszállt területeken lévő iskolák igazgatói kampányoljanak a gyerekek körében, hogy jelentkezzenek az ál-ifjúsági mozgalmak helyi szervezeteibe, beleértve a „Dél Ifjúsága”, „Együtt vagyunk”, „A győzelem önkéntesei” és az „Első Mozgalom”. A központ kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok megkövetelik a helyi oktatási intézményektől a programok végrehajtását, és arra kényszerítik a diákokat, hogy vegyenek részt az oroszbarát ifjúsági mozgalmakban, azzal fenyegetőzve, hogy nem részletezett büntetést kapnak, ha megtagadják. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője február 10-én kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok mostantól engedélyezik az LNK-kormánypárti kampányok működését az iskolákban. Hajdaj bejelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok bemutatták az „Új iskola projektet” Luhanszk város iskoláiban, hangsúlyozva, hogy a szervezet orosz katonai propagandának teszi ki a diákokat. Hajdaj azt is közölte, hogy az orosz megszálló hatóságok szemináriumot tartottak Luhanszk városban, hogy megtanítsák a diákokat a pilóta nélküli légi járművek (UAV) használatára.


Jelentős tevékenység Belaruszban:

A belarusz manőverelemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Belaruszban. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy a 103. Különleges Légideszant Gárdadandár századai február 10-én taktikai század-erőgyakorlatot hajtottak végre a Vityebszki Területen található Losivido gyakorlótéren. A belarusz védelmi minisztérium korábban február 7-én és 8-án jelentette, hogy a 103. Különleges Gárdista Légideszant Brigád századai pontosan ugyanilyen leírású gyakorlatot hajtottak végre a Breszti Területen. Nem világos, hogy a 103. Különleges Gárdista Légideszant Brigád több százada több gyakorlatot hajtott-e végre mind Breszt, mind Vitebszk Területeken hasonló időkeretben, vagy a belarusz védelmi minisztérium tévesen jelentette a tevékenységet. Lehetséges, hogy orosz légideszant elemek is részt vettek ezekben a gyakorlatokban. A belarusz Különleges Gépesített Gárdadandár meg nem határozott elemei február 10-én egy meg nem határozott helyen harckészültségi feladatokat hajtottak végre. A belarusz 51. Gárdista Tüzérdandár elemei február 10-én éleslövészetet hajtottak végre a Mogilevben található Oszipovicsszkij gyakorlótéren.

Ennyi harctéri hír jutott mára, és ma sajnos megint nem lesz második rész, ugyanis elkaptam a most terjedő influenzát, felment a lázam és egyéb kellemes tüneteim vannak: bepótoljuk legközelebb.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!