Szele Tamás: A vuhledari húsdaráló

Az orosz offenzíva folytatódik, bár mérsékelt közönségsikerrel, a Vuhledarnál elszenvedett veszteségek még a legelvakultabb militaristákat és nacionalistákat is megijesztették. Azért el nem gondolkodtatták: a milbloggerek háborús uszítása, mivel jól fizető foglalkozás, zavartalanul folytatódik, legfeljebb kevésbé lelkes hangon, és rövidesen számíthatnak az online cenzúra átkára is, mert azt meg automatizálták az illetékesek.

Prigozsinnak utóbbi időben tényleg nincs szerencséje, akárhogyan is támasztja fel az emberei által pöröllyel kivégzett szerencsétleneket – azt a Szu–24-est, aminek a pilótafülkéjéből pár napja légipárbajra hívta Zelenszkijt Bakhmut fölött, tegnap este kilőtték, tisztázatlan körülmények között (az ukrán légierő azt állítja, légiharcban győzték le, Prigozsin szerint légvédelmi tűzbe került, de a pilóta még le tudta vinni), mindenesetre nem úgy néz ki, hogy a Szakács nyerő szériában volna. Sebaj, Jevgenyij, lesz ez még így se!

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket, mint mindig, most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Moszkva továbbra is kihasználja az Iránnal való kapcsolatát, hogy katonai támogatást biztosítson az ukrajnai háborúhoz. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) február 10-én elfogott egy hangfelvételt, amelyen állítólag két Shahed drónkezelő koordinálja a célpontokat, a GUR állítása szerint „kurd dialektusban, fárszi szavakkal átszőve.” Az ISW nem tudja nagy biztonsággal azonosítani a dialektust a hangfelvételen, de az a tény, hogy a hangfelvételen szereplő személyek Shahed-kezelők, azt jelzi, hogy iráni kurd operátorok lehetnek, akik valószínűleg az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) kötelékében állnak. Sokkal kevésbé valószínű, hogy Oroszország képes volt azonosítani vagy importálni olyan egyéni kurd fegyvereseket, akiknek van tapasztalatuk drónok üzemeltetésében, hogy Shahed-csapásokat hajtsanak végre Ukrajnában. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy az IRGC-hez kötődő elemek valószínűleg támogatják Oroszországot a Shahed drónok használatában azzal, hogy kezelőként és kiképzőként tevékenykednek, és a GUR elfogásában szereplő kezelők valószínűleg ugyanennek az erőfeszítésnek a részei. A The Guardian című brit lap február 13-án ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Irán legalább 18 nagy hatótávolságú drónt csempészett Oroszországba hajók és iráni állami tulajdonú repülőgépek segítségével. A Guardian megállapította, hogy ezek a szállítmányok között hat Mohajer-6 drónt és 12 Shahed–121 és 129 drónt tartalmaznak, amelyek levegő-föld csapásmérő képességgel rendelkeznek, és arra tervezték őket, hogy hasznos terhet juttassanak el a célponthoz és visszatérjenek a bázisra, ellentétben a Shahed–131 és 136 típusú kamikaze-drónokkal, amelyeket az orosz hadsereg eddig széles körben használt Ukrajnában. Orosz milbloggerek február 13-án megjegyezték, hogy az IRGC-hez kapcsolódó Il–76-os teherszállító repülőgépek rendszeresen repülnek Oroszországba, ami arra utal, hogy Teherán következetesen különböző anyagokat szállít Moszkvának az IRGC-hez kapcsolódó repülőgépek segítségével. Ezek az adatok együttesen azt sugallják, hogy Oroszország továbbra is számít Iránra katonai és technológiai támogatás terén Ukrajnában, és hogy néhány iráni személy valószínűleg Ukrajnában van, akik közvetlenül segítik az ukrán polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokat, ahogy arról az ISW korábban már beszámolt.

Az, hogy a Wagner-csoport továbbra is szándékosan brutális, bírósági eljárás nélküli kivégzéseket bemutató videókat és általában grafikus tartalmakat terjeszt, normalizálja a brutalitás és a gengszterizmus egyre magasabb szintjét a hazai orosz információs térben. A Wagner-csoporthoz tartozó Telegram-csatorna február 12-én közzétett egy videót, amelyen Dmitrij Jakuscsenko, a Wagner egykori harcosának brutális kivégzése látható egy kalapáccsal. Jakuscsenkót állítólag rablásért és gyilkosságért ítélték el a Krímben, és 19 éves büntetését töltötte, amikor csatlakozott a Wagnerhez. A Wagner-csoporthoz tartozó Telegram-csatorna azzal vádolta Jakuscsenkót, hogy átállt Ukrajnához, és közzétett egy videót, amelyen Jakuscsenko állítólag ukránbarát érzelmeket fejez ki ukrán fogságban. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin később közzétett egy videót, amelyen látszólag Jakuscsenko élve és sértetlenül látható, és megköszöni a megbocsátást a Wagnernek. Az, hogy a Jakuscsenko kivégzéséről vagy állítólagos életre keltéséről készült videók valódiak-e – vagy milyen sorrendben rögzíthették őket –, kevésbé fontos, mint az a szélesebb kérdés, amelyre az ilyen videók készítése és terjesztése rávilágít. Több prominens milblogger pozitívan reagált a kivégzési videóra, azt állítva, hogy az ilyen kegyetlen és embertelen gyilkosság megfelelő módja a Wagner számára, hogy kezelje a soraiban lévő árulást. A Wagnerhez kötődő csatorna, amely eredetileg terjesztette a videót, azt állította, hogy a háború alatti brutalitással vádolni olyan, mintha megbüntetnének gyorshajtásért egy autóversenyen, ami ugyanaz a megjegyzés, amelyet a csatorna Jevgenyij Nuzsin volt Wagner-harcos 2022 novemberében végrehajtott gyorsított kivégzését követően tett. Az ilyen brutális taktikák folyamatos igazolása és dicsőítése annak a szélesebb körű patológiának a tünete, amelyet a Wagner képvisel – egy olyan patológiáé, amelyben a túlzott és performatív erőszakot a katonai gyakorlat szükséges taktikájának tekintik. Számos katonai igazságszolgáltatási rendszer, köztük az amerikai is, halálbüntetést ír elő különböző bűncselekményekért, különösen harcban elkövetett bűncselekményekért. Az egészséges társadalmakért harcoló katonák, amelyek maguk is professzionálisak és fegyelmezettek, azonban nem hajtanak végre kivégzéseket kalapáccsal, és nem dicsekednek az általuk végrehajtott halálbüntetések kegyetlen brutalitásával. A Kremlnek valószínűleg egyensúlyt kell teremtenie az ukrajnai hadműveletek folytatása során a Wagner ideiglenes intézkedésként további felhasználására irányuló törekvése és az orosz társadalomnak a Wagner által intézményesített, egyre nyilvánvalóbbá váló kaotikus brutalitás által okozott károk között.

Az orosz hatóságok egyre több intézkedést tesznek az oroszországi öncenzúra előmozdítására az ukrajnai invázióból eredő megnövekedett információs fenyegetésekkel szembeni fellépés ürügyén. Az orosz állami médiacenzor, a Roszkomnazdor orosz állami médiacenzor leányvállalatának, az Orosz Rádiófrekvenciás Főközpontnak egy képviselője bejelentette az „Oculus” automatikus keresőrendszer elindítását, amely automatizáltan pásztázza a szövegeket, képeket és videofelvételeket, hogy felismerje az államilag cenzúrázott tartalmakat, a szélsőséges témákat, a tömeges illegális tevékenységre, öngyilkosságra való felhívásokat, valamint a drog- és LMBTQ-párti tartalmakat (amelyeket Moszkva nyilvánvalóan nemzetbiztonsági fenyegetést jelentőnek tekint). A főközpont állítólag 2025-ig teljesen ki fogja fejleszteni az Oculust. Az orosz Oculusnak nincs köze a nyugati cégek hasonló nevű technológiai ajánlataihoz. A főközpont azt állította, hogy az ukrajnai invázió kezdetét követően soha nem látott mennyiségű, nagy sebességgel terjesztett hamis információ árasztotta el az orosz információs teret, és az Oculus napi 200 000 képet képes elemezni (ami a napi 106 kép és 101 videó kézi feldolgozásához képest növekedés), hogy ezt az információnövekedést kezelni tudja. Egy fehérorosz hackercsoport, amely állítólag betört az Oculusba, azt állította, hogy a főközpont úgy programozta az Oculust, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökre irányuló személyes sértéseket találjon, beleértve a nem túl hízelgő személyiségekkel való összehasonlításokat. Az Oculus, valamint a Kreml más, az orosz társadalom digitalizálására irányuló közelmúltbeli erőfeszítései, amelyek egyidejűleg kiterjesztik a digitális Oroszország feletti ellenőrzést, valószínűleg arra irányuló erőfeszítések, hogy az oroszokat további öncenzúrára sarkallják. Az sem világos, hogy a Kreml milyen mértékben védi meg a kritikus milbloggereket az ilyen rendszerektől.

A független orosz nyelvű ellenzéki Meduza arról számolt be, hogy a Roszkomnazdor hamarosan betilthatja a YouTube-ot, és hogy az orosz állam által támogatott VK közösségi médiaszolgáltató kiterjeszti közösségi média-monopóliumát, hogy híres orosz nyelvű tartalomkészítőket toborozzon a YouTube videószolgáltatásába. A VK megpróbálja kiterjeszteni zenei streaming szolgáltatását is, valószínűleg azért, hogy megszüntesse az oroszok interakcióit a nem kívánt tartalmakkal. Az orosz hatóságok szintén igyekeznek kiterjeszteni a cenzúrázható retorika körét. Az Egységes Oroszország Állami Duma egyik képviselője február 12-én bejelentette, hogy törvényjavaslatot tervez benyújtani az „Oroszország hőse” és a „Szovjetunió hőse” címmel ellátott orosz katonai személyiségek megsértésének büntetőjogi felelősségre vonására.” A Kreml kollektív bőre úgy tűnik, hogy a háború elhúzódásával olyan ütemben vékonyodik, amely az oroszok számára tiltott kifejezések és szavak számában mérhető.

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyilvánosan kiáll az orosz védelmi minisztérium mellett, miközben az orosz erők továbbra is katasztrofális veszteségeket szenvednek a Donyecki területen található Vuhledar környékén. Putyin egy február 9-én felvett és február 12-én sugárzott orosz állami televíziós műsorban úgy nyilatkozott, hogy az orosz „haditengerészeti gyalogság most úgy működik, ahogyan kell”, és hogy a csendes-óceáni és az északi flotta „hősiesen harcol.” Putyin valószínűleg szándékosan dicsérte a csendes-óceáni és az északi flottáját annak fényében, hogy a csendes-óceáni flotta 155. haditengerészeti gyalogsági dandárjának gépesített elemeinek jelentős veszteségei Vuhledar elleni támadásuk során nagy nyilvánosságot kaptak. Az orosz védelmi minisztérium hallgatott a Vuhledarban elszenvedett orosz veszteségekről, és Putyin megjegyzése Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter február 7-i nyilatkozatát követi, miszerint az orosz haderő sikeresen fejleszti az offenzívát Vuhledarban. Putyin valószínűleg szándékosan megduplázza az orosz védelmi minisztérium rendkívül eltúlzottan optimista leírását a vuhledari frontvonalról, hogy fenntartsa a Donyecki Területen egy küszöbön álló és átfogó nagy orosz offenzíváról szóló narratívát. Putyin valószínűleg tartózkodik attól is, hogy a kritikus milbloggerek oldalára álljon, akik egyre inkább azzal vádolták az orosz Védelmi Minisztériumot és a katonai vezetést, hogy nem tanultak a korábbi hibáikból a gépesített hadjáratok végrehajtása során.

Putyin megjegyzése azonban azt a szándékot is jelezheti, hogy a Vuhledar elleni támadást további mozgósított erőkkel vagy az Északi Flotta megmaradt elemeinek a térségbe való visszarendelésével kívánja megerősíteni. Az ISW nemrégiben megfigyelte, hogy az ukrán erők orosz föld-levegő rakétarendszereket semmisítettek meg – állítólag az Északi Flotta 80. Különálló Sarkvidéki Motorizált Lövészdandárjához tartoztak – a megszállt Herszoni Területen. Ukrán illetékesek korábban arról is beszámoltak, hogy az orosz hadsereg bizonyos erőket halmozott fel Mariupolban, mindössze 75 km-re délkeletre Vuhledartól. Ezek a jelek arra utalnak, hogy az orosz erők, beleértve az Északi Flotta elemeit is, felkészülhetnek a Vuhledarban való bevetésre. Lehet, hogy Putyin ezzel jelezte, hogy továbbra is támogatja az ottani orosz csapatokat, hogy ellensúlyozza a front kritikus szakaszain a hagyományos orosz egységek jelentős vereségéről szóló híreket.

Az orosz hadsereg mozgósított személyi állományának a harcban megsérült egységek pótlására történő felhasználása nem valószínű, hogy elegendő támadó képességet generál egy nagyszabású és gyors gépesített előrenyomuláshoz. Az ukrán Tavriisk hadműveleti irányítás képviselője, Olekszij Dmytraszkivszkij kijelentette, hogy az orosz hadseregnek harmadszorra is fel kell töltenie a 155. haditengerészeti gyalogosdandár állományát a Vuhledarban elszenvedett veszteségek és a Kijevi Terület és a Donyecki Terület Pavlivka környéki korábbi katonai kudarcok miatt. Dmytraszkivszkij megjegyezte, hogy a 155. haditengerészeti gyalogosdandárnak 5000 katonája volt a Vuhledarban elszenvedett vereség előtt. A 155. haditengerészeti gyalogsági dandár egyik orosz katonája, aki részt vett a Vuhledar elleni támadásban, azt mondta egy orosz ellenzéki orgánumnak, hogy a dandár 80-90%-ban mozgósított katonákkal volt feltöltve, mivel az orosz katonai vezetés következetesen mozgósított katonákkal erősíti az orosz egységeket. Oroszország folyamatos támaszkodása a mozgósított katonákra, akik nem voltak képesek olyan katonai feladatok elvégzésére, mint az aknamezők azonosítása és felderítése, vagy hogy tudják, mit kell tenni, miután a támadás során beléjük botlottak, azt jelzi, hogy ezek a mozgósított elemek nem rendelkeznek a sikeres gépesített offenzívához szükséges harci tapasztalattal. Ezek a mozgósított férfiak valószínűleg korlátozott egyéni kiképzésben részesültek, és hiányzik az egység összetartása, valamint a nagyszabású gépesített offenzívákhoz szükséges szakmai képzés vagy tapasztalat. Oroszország további mozgósított elemeket telepíthet a vuhledari frontvonalra, amelyek képesek lehetnek szilárd védelmi műveletek vagy kimerítésen alapuló támadó műveletek végrehajtására, de ezek a mozgósított katonák valószínűleg nem válnak olyan hatékony gépesített elemmé, amelyek rövid hónapok alatt képesek lennének sikeres támadó műveleteket végrehajtani.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Moszkva továbbra is kihasználja az Iránnal való kapcsolatát, hogy katonai támogatást biztosítson az ukrajnai háborúhoz.
      • A Wagner-csoport által szándékosan brutális, bírósági eljárás nélküli kivégzésről szóló videók és általában grafikus tartalmak folyamatos terjesztése normalizálja a brutalitás és a gengszterizmus növekvő szintjét a hazai orosz információs térben.
      • Az orosz katonai vezetésnek kihívásokkal kell szembenéznie az irreguláris fegyveres alakulatokat a hagyományos erőkkel integráló feladatokkal.
      • Az orosz hatóságok egyre több intézkedést tesznek az oroszországi öncenzúra előmozdítására az ukrajnai invázióból eredő megnövekedett információs fenyegetésekkel szembeni fellépés ürügyén.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is nyilvánosan kiáll az orosz védelmi minisztérium mellett, miközben a haditengerészeti gyalogság továbbra is katasztrofális veszteségeket szenved a Donyecki területen található Vuhledar környékén.
      • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Szvatovétól északnyugatra és Kreminna közelében.
      • Az orosz csapatok csekély területi nyereséget értek el Bakhmut közelében, és folytatták a szárazföldi támadásokat a Donyecki terület frontvonalán.
      • Az orosz haderő sikertelenül támadta az ukrán állásokat a Zaporizzsjai terület nyugati részén, miközben tovább erősítette állásait a régióban.
      • Orosz tisztviselők és a rendszerhez kötődő szereplők továbbra is gazdasági és katonai haszonszerzés céljából hasznosítják az elfoglalt ukrán városok eszközeit.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a jelenlegi legvalószínűbb orosz hadműveleti irány (MLCOA) egy közelgő támadó erőfeszítés a Luhanszki területen, és ezért kiigazította a napi kampányértékelések szerkezetét. A továbbiakban a kelet-harkivi és a nyugati luhanszki területet nem fogjuk az ukrán ellentámadások részeként figyelembe venni, és ezt a területet a kelet-ukrajnai orosz fő erőfeszítés alárendelt részeként fogjuk értékelni. A Luhanszki Területnek az orosz fő erőfeszítések részeként történő értékelése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben itt vagy a hadszíntéren bárhol máshol folytatódjanak az ukrán ellentámadások. Az ISW az ukrán ellentámadási erőfeszítésekről azok bekövetkeztekor jelentést fog tenni.

Az orosz hadsereg február 12-én és 13-án folytatta a Szvatovétól északnyugatra végrehajtott szárazföldi támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők február 13-án visszavertek egy orosz szárazföldi támadást Hrianikivka közelében (Szvatovétól 55 km-re északnyugatra). Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok akár öt kilométert is előrenyomultak meg nem határozott területeken Kupjanszk irányában (Szvatovétól kb. 50 km-re északnyugatra), és csekély területi nyereséget értek el Hrianikivka, Dvoricsne, Szinkivka és Liman Persij közelében, amelyek mind Kupjanszktól 16 km-re északkeletre vannak. Egy orosz milblogger február 12-én azt állította, hogy az orosz és ukrán egységek összecsaptak Kotljarivka és Kiszlivka közelében, Szvatovétól 26 km-re északnyugatra. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán erők felderítést végeztek Dvoricsna és Novomlinszk térségében, Kupjanszktól 20 km-re északkeletre.


Az orosz csapatok február 12-én és 13-án folytatták a szárazföldi támadásokat Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat magának Kreminnának a közelében; Kreminnától 10 km-re délre Bilohorivka és a Luhanszki Területen lévő Hrihorivka erdőség közelében; valamint Kreminnától 13 km-re nyugatra a Donyecki Területen lévő Torszke közelében február 12-én és 13-án. Az ukrán haderő keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes február 12-én kijelentette, hogy az orosz csapatok Kreminnától nyugatra, Liman irányába összpontosítják erőfeszítéseiket, és fokozzák a tüzérség alkalmazását a Luhanszki Területen. Orosz források azt állították, hogy az orosz egységek 1 km-re visszaszorították az ukrán erőket egy meg nem nevezett erdőterületen Kreminna közelében. Egy orosz milblogger február 12-én azt állította, hogy az orosz alakulatok megtámadták Bilohorivkát, és megpróbáltak előrenyomulni Zaricsne felé a Dibrovában lévő állásokból, mindkettő Kreminnától délnyugatra fekszik. Egy másik orosz milblogger olyan felvételeket tett közzé, amelyeken az orosz személyzet azt állítja, hogy az orosz Szpecnaz erők korrigálják az ukrán állások elleni orosz tüzet a Kreminnától nyugatra fekvő Torszke térségében, és hogy a hivatásos erők és a mozgósított személyzet hatékonyan együttműködik, ami arra utal, hogy az orosz források olyan narratívát akarnak létrehozni, hogy az orosz hadsereg hatékony személyzetet vet be a Kreminna melletti támadó műveletekben.

Az orosz milbloggerek egyre gyakrabban állítják, hogy az ukrán erők orosz offenzívára készülnek a teljes Luhanszki Terület frontvonalán. A milbloggerek február 12-én és 13-án azt állították, hogy az ukrán alakulatok arra számítanak, hogy az orosz egységek hatalmas területi nyereséget érnek el, és bővítik az erődítményeket, valamint tartalékokat szállítanak a Luhanszki Terület frontvonalához közeli területekre. Néhány milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok visszavonulnak a frontvonal bizonyos aktív területeiről.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg folytatta a taktikai térnyerést, és február 12-én és 13-án szárazföldi támadásokat hajtott végre Bakhmut környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok február 12-én és 13-án visszaverték az orosz támadásokat magánál Bakhmutnál; Bakhmuttól északkeletre Fedorivka (15 km északkeletre) és Vjimka (22 km északkeletre) közelében; Bakhmuttól északra Vaszjukivka (12 km északra) közelében; Bakhmuttól délnyugatra Kliscsiivka (7 km délnyugatra) közelében; és Bakhmuttól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) és Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében. Az Ukrán Erők Keleti Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes február 12-én kijelentette, hogy az orosz és ukrán alakulatok 19 harci összecsapást vívtak a nap folyamán, és hogy a harcok Fedorivka, Csasziv Jar és Ivanivszke közelében zajlottak. A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy a Wagner-csoport erői február 12-én elfoglalták Kraszna Horát (Bakhmutól 4 km-re északra), amit a Wagner-csoport harcosairól Kraszna Horában készült felvételek és képek is megerősítenek. Az orosz védelmi minisztérium február 13-án megerősítette Kraszna Hora elfoglalását, és kijelentette, hogy „rohamosztagok önkéntesei” foglalták el a települést, folytatva az orosz védelmi minisztérium kampányát, hogy aláássa a Wagner szerepét a Bakhmut körüli műveletekben. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport erői most Paraszkoviivkáért (Kraszna Horától északra és Bakhmuttól mintegy 5 km-re északra) harcolnak, de az ukrán alakulatok továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a települést. Orosz források emellett február 12-én és 13-án azt állították, hogy a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén és az E40 Bakhmut-Szlovjanszk országút közelében folytatódtak a harcok. Orosz források megismételték, hogy az orosz egységek február 13-án még nem fejezték be Bakhmut operatív bekerítését.


Az orosz hadsereg február 12-én szárazföldi támadásokat hajtott végre Donyeck város nyugati külterületén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok február 12-én visszaverték az orosz támadásokat Donyeck város északnyugati külterületén Pjervomajszke közelében és a délnyugati külterületeken Pobjeda és Marinka közelében, és február 13-án nem erősítette meg, hogy ezen a területen földi támadásokat hajtottak volna végre. Egy orosz milblogger február 12-én azt állította, hogy az orosz csapatok folytatták támadásaikat Nevelszke felé (Donyeck város északnyugati külterületén) és harcoltak Marinkában. Egy orosz milblogger február 13-án felvételeket tett közzé az 1. hadtest 132. motorizált lövészhadosztályáról (a Donyecki Népköztársaság erői), amely Avdiivkától északra ukrán lövészárkokra csapott le, és konkrétan az 1. hadtestet az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) részének nevezte, ami összhangban van a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (DNK és LNK) milícia február 3-i hivatalos integrációjával az SMD-be. Más milbloggerek felvételeket tettek közzé a 150. motorizált lövészhadosztály (8. összfegyvernemi fegyveres hadsereg, SMD) Marinkában működő rohamcsoportjairól. Az SMD-be beolvasztott DNK-csapatok valószínűleg logisztikai problémákkal küzdenek, amelyek az irreguláris alakulatok hagyományos egységekbe való integrálásával kapcsolatosak. Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a Donyeck város térségébe vonuló további SMD (vagy más) reguláris egységekről szóló jelentéseket, ami azt jelezheti, hogy az oroszok jelentős offenzívát indítanak ezen a tengelyen. Mivel Donyeck város tengelyén nem indult jelentős új orosz offenzíva, a Vuhledar és Bakhmut körüli orosz hadműveletek nem támogatják egymást. Az ISW egyelőre nem figyelt meg ilyen jeleket.

Az orosz hadsereg február 12-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok február 12-én visszavertek egy orosz támadást Vuhledar közelében (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra), és február 13-án nem erősített meg semmilyen szárazföldi támadást ebben a térségben. A február 12-én közzétett geolokációs felvételeken orosz tankok futnak aknákra Vuhledartól keletre, ami arra utal, hogy az orosz csapatok korábban kisebb előretörést hajtottak végre ezen a területen. Alekszandr Hodakovszkij, a DNK „Vosztok” zászlóaljának parancsnoka február 13-án azt állította, hogy a Vosztok parancsnokságra mért ukrán HIMARS csapás megölte a parancsnokság vezetőjét, de a duplikált kommunikációs csatornák miatt a Vuhledar térségében lévő orosz parancsnokságot és irányítást nem fogja érinteni a csapás. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a 29. Összhaderőnemi Hadsereg (SMD), a 155. haditengerészeti gyalogosdandár, a DNK alakulatai és a 3. hadtest elemei új területet foglaltak el Vuhledar közelében, és eszkalálják a támadó műveleteket ezen a területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátországok biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg február 13-án sikertelenül támadta meg az ukrán állásokat Zaporizzsja Terület nyugati részén, miközben továbbra is erősítik állásaikat a térségben. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Zaliznyicnénél (Zaporizzsja várostól mintegy 78 km-re délkeletre). Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy nyílt forrásból származó képek azt mutatják, miszerint február 7-től az orosz csapatok tovább erősítették a védelmi erődítményeket a Zaporizzsjai Terület középső részén – különösen Taraszivkában (Zaliznyicnétől mintegy 26 km-re délnyugatra). Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hozzátette, hogy az orosz egységek az Orikhiv-Vasziljevka vonalon lévő erődítmények egy szakaszát is kiterjesztették Zaporizzsja várostól délre. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy az orosz haderő az ukrán ellentámadásoktól való félelem miatt bővíti a védelmi vonalak kiépítését és személyzetet telepít a Zaporizzsjai és Luhanszki Területekre, annak ellenére, hogy továbbra is a donbásszi offenzívákra összpontosítja operatív tevékenységét. Egy prominens Kreml-közeli milblogger is aggodalmát fejezte ki egy ukrán ellentámadás lehetőségével kapcsolatban Dél-Ukrajnában a nyugati Zaporizzsjai Területen keresztül a késő tavasz és a nyár eleje között. Az ISW azonban nem törekszik az ukrán tevékenység előrejelzésére.


Az orosz erők február 12. és február 13. között nem hajtottak végre támadó hadműveleteket Herszon és Mikolajiv Területeken. Az Ukrán Déli Védelmi Erők szóvivője, Natalija Humenyjuk február 12-én kijelentette, hogy az orosz hadsereg nem telepít katonai felszerelést vagy személyzetet Herszon területére, amely fenyegetné az ukrán állásokat a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján. Humenyjuk hozzátette, hogy az orosz hadsereg a közelmúltban csapatváltást hajtott végre a Kinburn-nyárson, Mikolajiv területén, és megjegyezte, hogy az orosz egyégek a földszoros tövében koncentrálódnak, hogy elkerüljék az ukrán tüzérségi tüzet a keskenyebb területekre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy Oroszország 200 Roszgvargyija katonát telepített Lazurnéba (kb. 65 km-re délnyugatra Herszon városától), hogy megerősítse a felforgatóellenes intézkedéseket a keleti (bal parti) Herszon területen. Az orosz tüzérség továbbra is lőtte Herszon várost és a környékén lévő településeket, és a jelentések szerint megrongáltak egy fontos vasúti pályát a város közelében. Orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán tüzérség továbbra is célba vette a Dnyeper folyó keleti (bal) partján lévő orosz állásokat, és a geolokációs felvételeken állítólag egy ukrán találat látható, amely megsemmisített egy orosz autonóm megfigyelőállást a Nova Kakhovka gáton.

Egy Kreml-közeli milblogger cáfolta azokat a nyugati jelentéseket, amelyek arról szóltak, hogy Oroszország szándékos erőfeszítéseket tett a Kakhovka víztározó vízszintjének csökkentésére annak érdekében, hogy ökológiai katasztrófát idézzen elő, amely leállítaná a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) hűtőrendszerét. A milblogger a víztározó vízszintjének csökkentését a hóolvadásra és a tavaszi árvizekre való felkészülésként bagatellizálta le.

Orosz források azt állították, hogy az orosz erők február 11. és február 12. között lelőttek egy ukrán drónt az Azovi-tenger felett és 12 drónt a krími Dzsankoj közelében. A február 12-én közzétett geolokációs felvételek az orosz légvédelem aktiválását mutatták a krími Kirovszki légibázison.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatóságának (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij február 12-én kijelentette, hogy Oroszország elhalasztja a mozgósítás második hullámát, mivel Oroszországnak még mindig nehézségei vannak az első mozgósítási hullámmal kapcsolatban. Az orosz hatóságok azonban továbbra is folytatják a kriptomobilizációs erőfeszítéseket, hogy enyhítsék a bejelentett második mozgósítási hullám negatív következményeit, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. Putyin korábban megbízta az orosz Védelmi Minisztériumot, hogy rövid határidőn belül oldja meg a mozgósítási rendszereken belüli szisztematikus hibákat, és lehet, hogy a fejlesztések hiányát használja fel arra, hogy késleltesse a népszerűtlen, de valószínűleg szükséges második mozgósítási hullámot. A január végén és február elején rögzített geolokációs műholdképek azt is mutatják, hogy az oroszok egy új tábort építenek a Voronyezsi Területen található Pogonovo gyakorlótér közelében, ami támogathatja a jövőbeli mozgósítási erőfeszítéseket.


A Wagner-csoport zsoldosai továbbra is nagy veszteségeket szenvednek a kelet-ukrajnai költséges műveletek következtében. Két Wagner-harcos és volt elítélt a CNN-nek elmondta, hogy egységeik súlyos veszteségeket szenvedtek el az „első hullám” stílusú támadásokban. Egy katona azt állította, hogy az egységének 90 fős személyzetéből 60 fő meghalt a Luhanszki Területen található Bilohorivka közelében végrehajtott támadásban, és megjegyezte, hogy a Wagner-parancsnokság a súlyos veszteségek ellenére egy másik egységet is bevetne a támadás fenntartására. Egy másik Wagner-katona azt is állította, hogy a Wagner-parancsnokok a visszavonuló katonák megölésével fenyegetőztek, és nem evakuálták a sebesülteket a csatatérről. Ezek az állítások összhangban vannak az ISW korábbi jelentéseivel, amelyek arról szóltak, hogy a Wagner a tapasztalatlan elítélteket ágyútöltelékként kezelte.

Az orosz hadvezetésnek kihívásokkal kell szembenéznie az irreguláris fegyveres alakulatokat a hagyományos haderőstruktúrákba integrálva. Az ukrán vezérkar február 13-án jelentette, hogy a volt Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének (ma az orosz Déli Katonai Körzet része) egységeibe integrált orosz mozgósítottak egyre inkább megtagadják az offenzívában való részvételt. A DNK parancsnokai és katonái valószínűleg a saját embereik rotációjának hiánya miatti frusztráció miatt, vagy a proxy erőkkel való korábbi egyenlőtlen bánásmódért való megtorlásként próbálják a tapasztalatlan orosz mozgósítottakat a frontvonalra küldeni. Igor Girkin, egy neves milblogger és háborús bűnös volt orosz tiszt, aki 2014-ben harcosokat irányított Donbásszban, arra panaszkodott, hogy az orosz tisztviselők a helyi kormányzókhoz intézett felhívásukat követően több mozgósított orosz egységet eltávolítottak a frontvonalakról, de az illegálisan elcsatolt területekről származó egységeknek nem biztosították ugyanezt a bánásmódot. Egy orosz milblogger azt is állította, hogy az orosz 51. légideszant gárdaezred (a 106. légideszant gárdahadosztály) tagjai szándékosan megsebesítik magukat, hogy ne a Wagner-egységekkel együtt harcoljanak. A poszt azt is állítja, hogy a Wagner-erők megfenyegették az 51. légideszant ezred tagjainak tagjait, hogy lelövik őket, ha nem mentik meg a sebesült Wagner-harcosokat.


A megszállt területek hírei:

Orosz tisztviselők és a rendszerhez kötődő szereplők továbbra is hasznosítják az elfoglalt ukrán városok eszközeit gazdasági és katonai haszonszerzés céljából. A BBC Russia február 13-án arról számolt be, hogy Valid Korcsagin csecsen üzletember és Ramzan Kadirov csecsen vezető közeli barátja társtulajdonosa lett a mariupoli kohászati kombinátnak (a mariupoli Iljics Vas- és Acélművek) és egy mariupoli orosz étterem- és kávézóláncnak. A BBC Russia jelentése szerint Korcsagin valószínűleg rokonságban áll Szulejman Geremejev csecsen szenátorral és Vakhit Geremejevvel, a csecsen építésügyi minisztérium helyettes vezetőjével, akik állítólag mindketten közeli rokonai Kadirov szövetségesének és az Állami Duma parlamenti képviselőjének, Adam Delimhanovnak. A Transparency International-Oroszország vezetője, Ilja Sumanov azt sugallta, hogy a Kreml jutalmazza a Geremejev család azon tagjait, akik Ukrajnában harcoltak. Az orosz tisztviselők valószínűleg továbbra is kihasználják a megszállt területeken lévő gazdasági vagyont, hogy személyes haszonszerzés céljából korrupt mecénási hálózatokat építsenek ki.

A megszállt Mariupol polgármestere, Oleg Morgun február 12-én hasonlóképpen azt állította, hogy az orosz erők a megszállt Mariupolban lévő Azov hajógyárban létrehozhatják a Fekete-tengeri Flotta bázisát, ami tovább jelzi, hogy az orosz erők Mariupolt nagy katonai bázissá kívánják alakítani ahelyett, hogy a várost a lakosai számára újjáépítenék. A mariupoli megszálló közigazgatás megpróbálhatja kihasználni Mariupol kikötői erőforrásait és folytatni a megszállt területek militarizálását, de nem világos, hogyan tudná ésszerű időn belül kiépíteni a nagy haditengerészeti bázishoz szükséges infrastruktúrát.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is importálnak személyzetet Oroszországból, hogy ellensúlyozzák a megszálló közigazgatásban dolgozó, készséges kollaboránsok hiányát. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester február 13-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok az oroszországi Cseljabinszki és Krasznojarszki területről importáltak hivatalnokokat a megszállt Zaporizzsjai területre, mivel az ukrán civilek továbbra sem hajlandóak együttműködni az orosz megszálló közigazgatással. Fedorov február 12-én azt is kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok 800 rendőrt importáltak Oroszországból a megszállt Zaporizzsjai Területre, hogy megerősítsék a megszálló rendfenntartást és tovább nyomják el az ukránellenes hangulatot a megszállt területeken.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!