Szele Tamás: Ádáz maszatolás

Hogy tömör legyek, ha ez orosz offenzíva, én éneklő kanonok vagyok. Márpedig hivatalosan ez a métereket ide-oda araszoló, bár rengeteg emberéletbe kerülő maszatolás állítólag dicső támadások sorozata, aki nem hiszi, olvasson RIA Novosztyit. Hinni akkor sem fogja, de legalább látja majd, hogyan kell eladni franciakrémesnek a lócitromot. Mert erről van szó.

Putyin legújabban ugyanezzel próbálkozik: puszta szájjal kívánja megnyerni a háborút, ködösítések, hazudozások, fenyegetőzések útján, csak a világ már épp eleget tapasztalta ezeket a klasszikusan orosz „diplomáciai” módszereket ahhoz, hogy ne higgyen már neki. Ilyenkor emeli a tétet, mond nagyobbat, még nagyobbat, míg rá nem szakad a födém. Lassan már a szakítószilárdság határán jár, főleg, mikor arról beszél vagy ő, vagy a szóvivője, Peszkov, hogy az Oroszországi Föderáció „kész a tárgyalásokra”, amennyiben Ukrajna „elfogadja az új realitásokat”, vagyis lemond a megszállt területeiről. Arról szó sem lehet: ha nyáron elfogadták volna, most Harkiv területének nagy része és Herszon városa orosz kézen lenne. Minden jel arra mutat, hogy megéri szembeszállni azokkal az „új realitásokkal”.

De lássuk inkább az elmúlt nap híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Úgy tűnik, hogy az orosz hatóságok fokozzák a hamis zászlós információs műveletek támogatását, hogy eltereljék a figyelmet a kézzelfogható harctéri előnyök hiányáról, és lassítsák a nyugati tankok és más segélyek biztosítását a várható ukrán ellentámadások előtt. Az orosz védelmi minisztérium február 28-án azzal vádolta meg az „Egyesült Államokat és cinkosait”, hogy mérgező vegyi anyagok felhasználásával provokációt terveznek Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium február 19-én ezzel kapcsolatban azt állította, hogy ukrán tisztviselők hamis zászlós támadásokat terveznek ukrajnai veszélyes sugárzó létesítmények ellen, hogy az orosz erőket azzal vádolják, hogy válogatás nélkül csapást mérnek az ilyen létesítményekre. A téves biokémiai és nukleáris hamis zászlós figyelmeztetések nyilvánvaló fellendülése egy összehangolt orosz hamis zászlós információs műveletet kísér, amely Ukrajnát azzal vádolja, hogy az oroszok által megszállt Dnyeszteren túli terület és Moldova inváziójára készül. Vlagyimir Putyin orosz elnök is feltűnően újra bevezette a nukleáris retorikát az orosz információs térbe az orosz szövetségi gyűléshez február 21-én intézett beszéde során, amikor bejelentette Oroszország szándékát, hogy felfüggeszti a START-szerződésben való részvételét. A közelmúltban újraéledt számos szokásos orosz információs művelet hamis zászlós figyelmeztetések és elcsépelt nukleáris fenyegetések formájában arra utal, hogy az orosz tisztviselők egyre inkább megpróbálják enyhíteni az orosz harctéri sikerek folyamatos hiányának információs hatásait, valamint lassítani a nyugati tankok és más felszerelések szállítását a várható ukrán ellentámadások előtt. Az ISW korábban már beszámolt az orosz információs műveletek és a harctéri realitások közötti összefüggésekről, különösen akkor, amikor az orosz erők nem tudnak jelentős területeket elfoglalni az ukrajnai offenzív műveletekben. Az orosz védelmi minisztérium és a vezető orosz tisztviselők valószínűleg fokozni fogják az ilyen információs műveletekkel kapcsolatos elkötelezettségüket, ahogy a Luhanszki Területen zajló orosz offenzíva közeledik a csúcspontjához, és az ukrán ellentámadások lehetőségei nőnek.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő támogatta az ISW azon folyamatos értékelését, miszerint Oroszország rendkívül valószínűtlen, hogy nukleáris fegyvereket vetne be Ukrajnában. Colin Kahl politikai védelmi államtitkár-helyettes kijelentette, hogy az USA nem valószínűsíti, hogy Oroszország atomfegyvereket fog bevetni a képviselőház hadügyi bizottságának február 28-i meghallgatásán az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatásról. Az ISW értékelése szerint a nukleáris fenyegetésekre és a nukleáris doktrínára való orosz hivatkozás egy információs művelet része, amelynek célja Ukrajna és a Nyugat elrettentése, de nem jelentenek semmilyen érdemi orosz szándékot arra, hogy atomfegyvereket alkalmazzanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 28-án beszédet intézett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatótanácsához, és hangsúlyozta az FSZB szerepét az ukrajnai háború támogatásában bűnüldözési és terrorizmusellenes szempontból. Putyin dicsérte az FSZB-t a háborúban való közvetlen részvételéért a „nem szabványos terepfeladatokban”, mint például az orosz határ védelme és a terrorista tevékenységek, a szervezett bűnözés, a korrupció és a szélsőségek elleni fellépés. Putyin azt is hangsúlyozta, hogy az FSZB elsődleges célja az orosz fegyveres erők és a Roszgvargyija támogatása a „különleges katonai művelet” céljainak elérésében, és megjegyezte az FSZB szerepét az ukrán szabotázscsoportok orosz területre való behatolásának megakadályozásában. Putyin gyakran hivatkozott a belbiztonság, a bűnüldözés és a terrorizmus elleni erőfeszítések említésére, amikor az ukrajnai háborúról beszélt, hogy a háborút az orosz belbiztonságot fenyegető veszélyként állítsa be, és hogy a háborút közelebb hozza a belföldi választóihoz, ahogy arról az ISW korábban beszámolt. Putyin az FSZB-hez intézett beszédében hasonlóan az FSZB-t és annak hagyományos belföldi bűnüldözési és terrorizmus elleni szerepét az ukrajnai orosz katonai erőfeszítésekhez igazítja, hogy a háborúban aratott orosz győzelmet Oroszország belbiztonsága szempontjából szükségesnek állítsa be.

A Kreml valószínűleg egy olyan orosz információs műveletet próbál újra bevezetni, amelynek célja, hogy hamisan úgy állítsa be Oroszországot, mint aki nyitott a tárgyalásokra, miközben a kollektív Nyugat elutasítja a megegyezést. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov február 28-án kijelentette, hogy az orosz tisztviselők nyitottak a tárgyalásokra az ukrajnai háború befejezése érdekében, de Ukrajnának és a Nyugatnak el kell ismernie az új „területi realitásokat”, amelyek az Ukrajnában elfoglalt területek Oroszország általi illegális annektálásával kapcsolatosak. Peszkov hozzátette, hogy Ukrajnának figyelembe kell vennie Oroszország konkrét céljait is az ukrajnai háborúban, hogy tárgyalási megállapodásra jusson. Ezek a célok közé tartozik az ukrán kormány leváltása a „denácifikáció” címszó alatt, valamint Ukrajna azon képességének megszüntetése, hogy megvédje magát a jövőbeni orosz támadásokkal szemben a „demilitarizáció” címszó alatt. Peszkov azt is kijelentette, hogy Oroszország komoly előkészületeket tett biztonsági tárgyalásokra az ukrajnai invázió megindítása előtt, de azzal vádolta a Nyugatot, hogy nem fogékony az ilyen tárgyalásokra. Az Oroszország által javasolt, az invázió előtti „biztonsági” tárgyalások a Nyugatot egy „biztonsági garanciák” listájának elismerésére szólították fel, amely a NATO bővítésének moratóriumát, a nyugati csapásmérő fegyverek Oroszország közelében történő telepítésének tilalmát és a NATO-erők tényleges visszavonását az 1997-es állásba követelte.

Úgy tűnik, hogy a Kreml Alekszandr Lukasenka belarusz elnököt használja fel csatornaként, hogy újra bekapcsolódjon ebbe az információs műveletbe, valószínűleg az Oroszország számára kedvező feltételekről szóló tárgyalások és a Nyugat által Ukrajnának nyújtott kritikus fontosságú fegyverrendszerek szállításának további késleltetése érdekében. Lukasenka hivatalos kínai útja során kijelentette, hogy Oroszország kész lépéseket tenni a békés rendezés felé, és hogy egyedülálló lehetőség van az ukrajnai háború befejezésére, mielőtt Oroszország erősebb háborús alapokra helyezi gazdaságát. Lukasenka a Nyugatot és az Egyesült Államokat is hibáztatta azért, hogy ukrán tisztviselőket kényszerítettek az Oroszországgal folytatott tárgyalások elutasítására. A Kreml és Lukasenka valószínűleg kihasználja, hogy Kína nyilvánosságra hozta a 12 pontos béketervet, hogy újra beindítson egy meglévő orosz információs műveletet, amelyet a Kreml 2022 decemberében használt. Az Oroszország tárgyalásokra való nyitottságát középpontba állító információs kampány célja az volt, hogy a nyugati tisztviselőket megelőző engedmények felajánlására késztesse, és arra kényszerítse Ukrajnát, hogy az orosz feltételek szerint tárgyaljon, és valószínűleg hozzájárult a nyugati harckocsik és más, az ukrán gépesített ellentámadások folytatásához nélkülözhetetlen felszerelések késedelmes biztosításához. A Kreml valószínűleg azért vezeti be újra a tárgyalási dezinformációs műveletet, hogy a jövőbeni ukrán ellentámadások hatékonyságát csökkentse az alapvető nyugati segítség biztosításának késleltetésével, és hogy megpróbáljon engedményeket elérni az esetleges további ukrajnai kudarcok előtt.

Alekszandr Lukasenka belarusz elnök február 28. és március 2. között Pekingbe (Kína) tett hivatalos útja során elősegítheti az Oroszország és Kína közötti szankciók kijátszását. A Deutsche Welle jelentése szerint Lukasenka háromnapos látogatása során nagyszabású megállapodáscsomagot fog aláírni Kínával közös projektek fejlesztéséről, kereskedelmi, gazdasági, befektetési, humanitárius együttműködésről és politikai együttműködésről. Lukasenka korábban kijelentette, hogy a belarusz védelmi ipar képes fegyvereket gyártani, mivel Belarusz hozzáfér a mikroelektronikához, optikához és más államokból importált alkatrészekhez. Ukrán hírszerzési tisztviselők azt állították, hogy Belarusz tüzérségi lőszereket szállított Oroszországnak belarusz raktárakból az ukrajnai műveletek támogatására. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns február 25-én kijelentette, hogy a CIA biztos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó fegyverek Oroszországnak történő szállítását. Kína titokban felszereléseket szállíthat Oroszországnak Belaruszon keresztül.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Úgy tűnik, hogy az orosz hatóságok fokozzák a hamis zászlós információs műveletek támogatását, hogy eltereljék a figyelmet a kézzelfogható harctéri előnyök hiányáról, és lelassítsák a nyugati tankok és más segélyek biztosítását a várható ukrán ellentámadások előtt.
      • Colin Kahl, az Egyesült Államok politikai védelmi miniszterhelyettese kijelentette, hogy semmi jele nincs annak, hogy az orosz erők nukleáris fegyvereket akarnának bevetni Ukrajnában.
      • Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerepét hangsúlyozta az ukrajnai háború támogatásában az FSZB igazgatótanácsához intézett beszédében.
      • A Kreml és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök valószínűleg megpróbálja fokozni az erőfeszítéseket, hogy hamisan úgy állítsák be Oroszországot, mint aki nyitott a tárgyalásokra az ukrajnai háború befejezéséről.
      • Lukasenka a február 28. és március 2. között Pekingben (Kína) tett hivatalos útja során megkönnyítheti a kínai–orosz szankciók kijátszását célzó terveket.
      • Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove és Kreminna közelében, és valószínűleg korlátozott előrenyomulást hajtott végre Kreminnától északra.
      • Az orosz csapatok taktikai előnyöket értek el Bakhmut északi részén, és folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut környékén és Avdiivka-Donyeck város térségében.
      • Ukrán tisztviselők továbbra is arról számolnak be, hogy az orosz haderő esetlegesen újabb támadó hadműveletekre készül Zaporizzsja és Herszon területén, bár az ISW nem észlelt arra utaló jeleket, hogy az orosz alakulatok terveznék a támadó hadműveletek felújítását ezekben az irányokban.
      • Az örmény hatóságok Jerevánban őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt az ukrajnai háború elleni, 2022 júliusában Moszkvában elkövetett tiltakozó akció miatt.
      • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát, amely 109 orosz állampolgár szankcionálásáról rendelkezik, akik részt vettek ukrán gyermekek erőszakos deportálásában.

Orosz főerőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Orosz források szerint az orosz hadsereg február 28-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Szvatove közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek heves harcokat folytatnak Novoszelivszke közelében ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra). Egy másik milblogger azt állította, hogy a 3. motorizált lövészhadosztály (20. vegyes gárdahadsereg, nyugati katonai körzet) rohamosztagának elemei kiszorították az ukrán alakulatokat a Szvatove-Kreminna vonalon lévő, meg nem határozott magaslati állásokból.


Az orosz hadsereg február 28-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Kreminna közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen támadó akciókat hajtottak végre magának Kreminnának, Makiivkának (Kreminnától 22 km-re északnyugatra), Nyevszkének (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Ploscsankának (Kreminnától 17 km-re északnyugatra), Dibrovának (Kreminnától 6 km-re délnyugatra) és Bilohorivkának (Kreminnától 10 km-re délre) a közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy bár a Luhanszki Területen még mindig az orosz csapatoké a kezdeményezés, az orosz offenzívák sikertelenek, ami alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz hadsereg Luhanszki Területen folytatott offenzívájának nincs elegendő tartaléka az offenzíva mértékének vagy intenzitásának növeléséhez. A február 27-én közzétett geolokációs felvételek két orosz harckocsit mutattak, amelyek Cservonopopivkától nyugatra (Kreminnától 5 km-re északra) ukrán állásokat lőttek, ami korlátozott orosz előrenyomulásra utal. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a 254. motorizált lövészezred (144. motorizált lövészhadosztály, 20. összfegyvernemi hadsereg, nyugati katonai körzet) elemei Kreminna közelében harcoltak.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi a Luhanszki Terület hátországában lévő orosz koncentrációs övezeteket. A február 28-án közzétett geolokációs felvételek állítólag egy Kadiivkában lévő orosz lőszerraktárra mért ukrán HIMARS csapás utóhatását mutatják.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut közelében, és taktikai előnyöket értek el Bakhmutban február 28-án. A Wagner-csoporthoz tartozó RIAFAN médiaszolgáltató február 27-én és 28-án olyan felvételeket tett közzé, amelyeken Wagner-harcosok sétálnak Észak-Bakhmutban, a Sztupkij vasútállomás és a „Szadi Bakhmuta” kertészeti áruház közelében, ami azt jelzi, hogy a Wagner előretört Észak-Bakhmutban. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magára Bakhmutra; Bakhmuttól északra Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra), Orikhovo-Vaszilivka (10 km északnyugatra), Berkhivka (4 km északra), Jahidne (1 km északnyugatra), Vaszjukivka (13 km északnyugatra) és Bohdanivka (8 km északnyugatra); Bakhmuttól nyugatra Csasziv Jar (10 km nyugatra) közelében; és Bakhmuttól délnyugatra Bila Hora (15 km délnyugatra) közelében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a helyzet Bakhmutban egyre bonyolultabbá válik, és az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes megjegyezte, hogy a Wagner egyre inkább a legfelkészültebb rohamegységeit küldi a térségben zajló offenzívákhoz. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-erők északról, a Sztupkij állomás mellől és Bakhmut keleti peremén lévő állásokból próbálnak előrenyomulni Bakhmut központi része felé. Egy orosz milblogger megjegyezte, hogy az orosz csapatok Bohdanivka felé támadnak, hogy veszélyeztessék a Hromove-Bakhmut útvonalat. A február 27-én közzétett geolokációs felvételeken ukrán csapatok csapást mérnek Wagner-állásokra Ivanivszke közelében (5 km-re nyugatra Bakhmut-tól), és egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok folytatják a támadásokat maga Ivanivszke felé is. Egy ukrán katona által Csasziv Jarban készített felvételeken heves, a településre irányuló tűz látható, ami arra utal, hogy az orosz erők folytatják a T0504 Kosztyantinivka-Csasziv Jar-Bakhmut országút mentén lévő területek támadását.


Az orosz hadsereg február 28-án folytatta a szárazföldi támadásokat Avdiivka-Donyeck város térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Avdiivka térségében Kamjanka közelében; Donyeck város északnyugati peremén Pjervomajszke, Krasznohorivka és Nevelszke közelében; valamint Donyeck város délnyugati peremén Marinka és Pjervomajszke közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek áttörték az ukrán védelmi vonalakat Pobjedánál, és Marinkán belül új támaszpontokat szereztek. Az ukrán vezérkar részletezte, hogy február 27-én sikeres csapást mértek egy orosz csoportosulás ellen Marinkában, amely öt harckocsit és hét BMP gyalogsági harcjárművet semmisített meg.

Az orosz haderő február 28-án nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a nyugati Donyecki Területen. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok folytatták a nem részletezett támadó akciókat a Donyecki Terület nyugati irányában. Egy orosz milblogger azt állította, hogy orosz haditengerészeti gyalogsági elemek harcolnak Vuhledar felé Mikilszke dácsaterületéről és magán Vuhledaron belül, bár az ISW nem figyelt meg vizuális megerősítést orosz csapatokról Vuhledaron belül.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok támadó hadműveletekre készülhetnek Zaporizzsja és Herszon területén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz egységek védekeznek Zaporizzsja és Herszon területén, de megpróbálják megteremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik az orosz alakulatok számára, hogy támadásokat hajtsanak végre a front ezen részének egyes, meg nem határozott területein. Petro Andrjuscsenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó arról számolt be, hogy az orosz hadsereg 20 000-25 000 fős személyzetet helyezett át a Donyecki Terület Mariupol körzetéből a front meg nem határozott területeire, bár az orosz haderő valószínűleg e személyzet nagy részét a Donyecki Terület máshol található aktív támadó műveletek helyszíneire helyezte át. Az orosz csapatok az elmúlt hónapokban ritkán lokalizált támadásokat hajtottak végre a Zaporizzsjai Területen, de a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partjáról való 2022. novemberi visszavonulásuk óta nem végeztek érdemi támadó tevékenységet a Herszoni Területen. Az ISW nem figyelt meg olyan jeleket, amelyek arra utalnának, hogy az orosz erők arra készülnének, hogy a Zaporizzsjai Területen ismét hosszabb ideig tartó támadó tevékenységet folytassanak, illetve hogy Herszon területen bármilyen támadó tevékenységet folytassanak.


Egy ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy az orosz erők sebezhetőek az ukrán csapásokkal szemben a Mikolajivi Területen lévő Kinburn-nyárson, és lehet, hogy visszavonulásra készülnek a Dnyeper keleti (bal) partján lévő, a Dnyeperhez közelebbi pozíciókból Herszon területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője, Natalja Humenyjuk kijelentette, hogy a Mikolajivi Terület orosz ágyúzása mérsékeltebbé vált, mivel az orosz erők vonakodnak a Kinburn-nyárs végére menni, hogy Ocsakivot, a Mikolajivi Területet és a környező területeket lőjék. Humenyjuk kijelentette, hogy az ukrán erők azonnal bemérik a Kinburn-nyárson lévő orosz tüzérségi egységeket, amint azok tüzelnek, és ezeknek az orosz egységeknek nincs elég idejük a terület kiürítésére, mielőtt az ukrán erők ellentüzet vezetnének. Humenyjuk azt is állította, hogy az oroszok az oroszok által megszállt településeket lövik a keleti (bal) parton Herszon területen, hogy ürügyet adjanak az orosz megszálló tisztviselőknek és erőknek arra, hogy evakuálást hajtsanak végre Oleskiből, Szkadovszkból és Nova Kakhovkából, és közelebb húzódjanak a Krím felé.

Az ukrán és orosz alakulatok továbbra is felderítő tevékenységet és csetepatékat folytatnak a Dnyeper folyó deltájában. A február 27-én közzétett geolokációs felvételek azt állítják, hogy az ukrán különleges erők rajtaütést hajtottak végre az orosz csapatok ellen a Krukhlik-szigeten (4 km-re délre Herszon városától), és valószínűleg arra utalnak, hogy az ukrán erők legalább a szomszédos Velikij Potemkin-sziget északi részén tartanak állásokat. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága arról számolt be, hogy orosz szabotázs- és felderítő egységek alkalmanként megpróbálnak átépített polgári hajókon a Dnyeper folyó szigetei között közlekedni, és az ukrán egységek február 28-án két ilyen vízi járművet megsemmisítettek..

Az ukrán tüzérség továbbra is csapásokat mér az orosz erők koncentrációjára és logisztikájára Dél-Ukrajnában. Jurij Konovalenko ukrán polohi polgármester arról számolt be, hogy az ukránok február 27-én csapást mértek egy orosz erőkoncentrációs területre a Zaporizzsjai területen fekvő Poloh déli részén. Humenyjuk arról számolt be, hogy az ukrán tüzérség nem lövi a lakóövezeteket vagy a kritikus infrastruktúrát Dél-Ukrajnában, és úgy csapnak le az orosz egységekre, hogy a helyi lakosokat ez nem érinti.

Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra, valamint Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv területeken. Ukrán források arról számoltak be, hogy az oroszok csapást mértek Herszon városára, Ocsakivra (Mikolajiv terület) és Nikopolra (Dnyipropetrovszk terület).

Az orosz mozgósítás hírei:

Több orosz ellenzéki hírforrás február 28-án arról számolt be, hogy az örmény rendőrség vandalizmus miatt őrizetbe vette Nyikita Kamenszkij orosz állampolgárt az örményországi Jerevánban, állítólag azért, mert az orosz hatóságok decemberben felvették a körözött személyek adatbázisába, mivel állítólag júliusban háborúellenes jelszavakat festett a moszkvai Timirjasevszkaja metróállomásra. Ez a letartóztatás azt mutatja, hogy az orosz hatóságok hajlandóak és képesek arra, hogy külföldön, oroszbarát országokban élő orosz állampolgárokat célba vegyenek korábban Oroszországon belül elkövetett tiltakozó cselekmények miatt. Az orosz büntetőeljárási erőfeszítések kiterjesztése és az örmény együttműködés egyaránt jelentős esemény, bár megjegyzendő, hogy Oroszország és Örményország között létezik kiadatási szerződés. Örmény illetékesek még nem nyilatkoztak nyilvánosan Kamenszkij Oroszországnak való esetleges kiadatásáról.

Az orosz hadseregnek továbbra is komoly nehézségekkel kell szembenéznie a haditechnikai eszközök és lőszerek pótlása terén. Az ukrán vezérkar február 28-án nyilvánosságra hozta az ukrán hadizsákmány-kutató központ vezetőjének, Alekszandr Zaruba ezredesnek a jelentését, aki úgy értékelte, hogy az Észak-Koreától és Irántól vásárolt felszerelések és az elavult H–22-es rakéták telepítése azt jelzi, hogy Oroszország maga sem tudja kielégíteni a háborús termelési igényeket. A Business Insider február 28-án idézett egy meg nem nevezett nyugati tisztviselőt, aki szerint az orosz tankok iránti igény tízszeresen meghaladja a kínálatot és a termelést. Oroszország állítólag havonta 150 harckocsit veszít Ukrajnában, miközben Oroszország egyetlen harckocsigyártó üzeme, az UralVagonZavod havonta 20 harckocsit gyárt. A Business Insider és a The Economist megjegyezte, hogy 18 orosz gyár felújítja a régi harckocsikat, és hamarosan további két javítóüzem csatlakozik az erőfeszítésekhez. A Business Insider azonban arra a következtetésre jutott, hogy az orosz termelés továbbra sem valószínű, hogy megfelel a kereslet szintjének. Egy neves orosz milblogger február 28-án megosztotta egy orosz katona december 9-i jelentését, miszerint Oroszország a dróngyártás és a drónkezelők képzése terén is lemaradt az ukrán erők mögött.


Az orosz hatóságok fokozzák a külföldieket célzó toborzási erőfeszítéseket. A Meduza orosz ellenzéki forrás február 27-én arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá, amely lehetővé teszi, hogy a külföldiek a hagyományos ötéves szerződésekkel szemben egyéves katonai szerződést kössenek közlegényként és őrmesterként. Ennek a változtatásnak azonban nem biztos, hogy valódi hatása lesz, mivel a jelenlegi mozgósítási törvény tiltja a szerződéses katonák kilépését a szerződésük lejárta után is.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg a Wagner PMC-hez csatlakozni kívánó mozgósított katonák potenciálisan megrendezett felhívását használja fel annak reményében, hogy javítsa a Wagner PMC hírnevét és vonzerejét a potenciális újoncok számára. A közösségi médiában február 27-én közzétett videofelvételen látható, amint a feloszlatott 352. motorizált lövészezredből mozgósított orosz katonák egy csoportja azt kéri Prigozsintól, hogy segítsen nekik a Wagner-csoportban szolgálni ahelyett, hogy a hagyományos mozgósított egységekben szolgálnának. Prigozsin dicsérte a katonákat, és kijelentette, hogy már kérte az orosz katonai hatóságokat, hogy helyezzék át őket egy Wagner-alcsoportba.

Egyes oroszok továbbra is korlátozott ellenállást tanúsítanak az ukrajnai háborúval szemben. Egy szentpétervári helyi hírforrás arról számolt be, hogy egy végzős egyetemistának büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie, amiért február 26-án betörte a Viborg Rajon, Szentpétervár katonai nyilvántartási és sorozási hivatalának ablakát, és háborúellenes jelszavakat festett fel az irodában. Egy neves orosz milblogger megerősítette a kritikát azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy diákcsoport az ukrán népet képviselte, és így „ideológiai szabotázst” folytatott Oroszország háborús erőfeszítései ellen, egy február 27-i rendezvényen, amelyen különböző nemzeti csoportokat tüntettek ki a moszkvai Orosz Népek Barátsága Egyetemen. A Meduza február 27-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok büntetőeljárást indítanak egy egyedülálló apa ellen a Tulai Területen található Jefremovban, miután lánya egy művészeti órán háborúellenes grafikát rajzolt. Az orosz független médiumok február 27-én arról is beszámoltak, hogy az orosz bíróságok meghosszabbították egy moszkvai lakos büntetését, akit korábban egy katonai parancsnokság elleni gyújtogatás miatt ítéltek el, és négy év börtönre ítéltek egy volgográdi lakost, aki május 15-én felgyújtotta egy katonai nyilvántartó és sorozási iroda hátsó helyiségét.


A megszállt területek hírei:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 28-án hatályba léptette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát az ukrán gyermekek kényszertoloncolásában részt vevő orosz tisztviselőkkel szembeni szankciókról, amely szankciókat vet ki 109 olyan orosz állampolgárral szemben, akik részt vettek ukrán gyermekek deportálásában és kényszerű örökbefogadásában, köztük az orosz gyermekjogi bizottság és az emberi jogi bizottság számos regionális képviselőjével szemben. Az ISW jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök február 16-i, Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztossal folytatott megbeszélésén megerősítette, hogy a Kreml közvetlenül részt vesz az ukrán gyermekek deportálásának és orosz családokba történő örökbefogadásának elősegítésében. A határozat szankciókat is bevezet hét olyan orosz humanitárius és társadalmi mozgalmi szervezet ellen, amelyek részt vesznek a gyermekek deportálását célzó különböző orosz rendszerekben. Az ukrán főügyészség február 28-án jelentette, hogy orosz tisztviselők 16 000 ukrán gyermeket vittek el erőszakkal Ukrajnából Oroszországba és Fehéroroszországba, és hogy az ukrán tisztviselőknek sikerült 307 gyermeket visszaszállítaniuk az ukránok által birtokolt területre. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter február 27-én kijelentette, hogy az ukrán gyermekek Oroszország általi erőszakos deportálása „valószínűleg a modern történelem legnagyobb erőszakos deportálása” és népirtás bűntette. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az ukrán gyermekek erőszakos deportálása és örökbefogadása a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértését jelentheti.

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is arra törekednek, hogy az oktatási intézmények segítségével felszámolják az ukrán identitást a megszállt területeken. Vlagyimir Szaldo, a Herszoni Terület megszállási adminisztrációjának vezetője felszólította az oroszországi tanárokat, hogy tanítsanak a Herszoni Területen, különösen orosz történelmet, és kijelentette, hogy adminisztrációja az oktatási tantervet a hazafiságról és a katonai ügyekről szóló órákkal kívánja módosítani az Orosz Hadtörténeti Társaság irányításával. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Területen található Tokmakban az orosz megszállás tisztviselői arra kényszerítik a diákokat, hogy leveleket írjanak az orosz katonai állománynak és naponta egy órás tájékoztató foglalkozásokon vegyenek részt, amelyek az ukrajnai háború orosz értelmezését mutatják be.


Jelentős tevékenység Belaruszban:

Az Orosz Légierő Beriev A–50-es légi korai előrejelző és irányító repülőgépének kára a belarusziai Minszkben található Macsuliscsi légibázison február 28-án még mindig nem tisztázott. A február 28-án készült műholdfelvételek az első képeket mutatják az A–50-esről azóta, hogy a belarusz partizánok állítólag február 26-án megtámadták azt. A felvételeken nem látható semmilyen nyilvánvaló sérülés a repülőgép törzsén, de látszólag színeltérés látható a repülőgép szárnyain és radarkupoláján, ami újrafestésre utalhat. A jelentés megjelenéséig sem a belarusz, sem az orosz hatóságok nem kommentálták a bejelentett támadást. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz légierőnek valószínűleg csak hat üzemképes A–50-ese állna szolgálatban, ha ez a támadás sikeres lenne.

A belarusz manőverező elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Belaruszban. Meg nem határozott belarusz légideszant elemek – valószínűleg a belarusz 38. légideszant dandár tagjai – február 28-án Il–76-os repülőgépekről ejtőernyős légideszant gyakorlatokat hajtottak végre a breszti gyakorlótéren, a belarusziai Bresztben.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!