Szele Tamás: A kettéosztott város

Bahmut jelenleg félig orosz, félig ukrán kézen van, a város két felét a Bahmutka folyó választja el és a harcok még nagyon sokáig elhúzódhatnak. Ha megérkezik ukrán részről az ígért erősítés, könnyen elképzelhető, hogy Prigozsin mégis ott tölti az egész tavaszt, mert nem fog továbbjutni – és ha elfoglalja a várost, nem fog tudni mit kezdeni vele.

Maximum a kalapja mellé tűzheti trófeának: ugyanis az orosz harci erő már most is a kulmináció közelében van, már most is kezdi elérni képességei csúcspontját, aminél többet nem tud nyújtani, Bahmutot még elfoglalhatják, de további offenzívákra már nem lesz erejük, energiájuk.

Ezt még majd meglátjuk, egyelőre nézzük a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin március 8-án bejelentette, hogy az orosz csapatok elfoglalták Kelet-Bahmut teljes területét, amely állítás összhangban van a rendelkezésre álló vizuális bizonyítékokkal. Az ISW március 7-én úgy értékelte, hogy az ukrán erők ellenőrzött visszavonulást hajtottak végre Kelet-Bahmutből a Bahmutka folyón keresztül. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők március 7-én Bahmut 45-52 százalékát ellenőrzik. Ez az adat ésszerű; az ISW értékelése szerint az orosz erők március 8-án Bahmut legalább 50 százalékát elfoglalták. Az orosz erők valószínűleg fokozni fogják támadásaikat Bahmut északnyugati és délnyugati részén ( Opitnyétől északra, illetve Jahidnétől délre), hogy megkerüljék a Bahmutka folyót.

Továbbra is valószínűtlen, hogy az orosz hadsereg gyorsan kihasználja a Bahmuton túli áttörést, ha az orosz csapatok elfoglalják a várost. Prigozsin március 8-án utalt arra, hogy az orosz védelmi minisztérium a Wagner-csoportot arra használta, hogy viselje a nagy intenzitású, harcászati jellegű városi hadviselés súlyát Bahmutban, és lehet, hogy miután elfoglalták Bahmutot, a Wagner-csoportot elvetik, hogy a hagyományos orosz egységek folytathassák a támadást. Prigozsin nem adott értékelést a jövőbeli orosz támadó műveletek sikerének valószínűségéről Bahmuton túl. Az ISW nem figyelt meg olyan jeleket, amelyek arra utalnának, hogy az orosz hadsereg jól felszerelt és felkészült tartalékos erőkkel rendelkezne a Bahmuton túli előrenyomuláshoz. A legtöbb megfigyelt orosz egység Donbásszban már részt vesz támadó műveletekben, beleértve az orosz légideszant (VDV) elemeket, amelyek 2023 januárjában csatlakoztak az orosz offenzívához Bahmutban. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a kelet-ukrajnai orosz offenzíva rövid időn belül kulminálni fog, ha az orosz alakulatok elfoglalják Bahmutot, mivel az orosz hadsereg nem rendelkezik a szükséges harci erővel vagy erősítéssel ahhoz, hogy kihasználjon egy áttörést Bahmut közelében. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár március 8-án kijelentette, hogy Bahmut orosz elfoglalása „nem feltétlenül jelenti majd a háború bármilyen fordulópontját”.

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója március 8-án kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg felismerte az orosz hadsereg jelenlegi korlátozott képességét egy rövid távú offenzíva fenntartására, és egy elhúzódó háborút szorgalmazhat. Március 8-án Haines kijelentette, hogy Putyin valószínűleg csak átmenetileg összpontosít rövid távú katonai célok elérésére Ukrajnában, és úgy gondolhatja, hogy a háború elhúzódása növeli stratégiai céljai elérésének valószínűségét. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy Putyin fenntartja maximalista háborús céljait Ukrajnában annak ellenére, hogy az orosz hadsereg jelenleg korlátozott képességekkel rendelkezik e célok eléréséhez. Haines kijelentette, hogy Oroszországnak egyre nehezebb lesz fenntartania jelenlegi műveleti tempóját Ukrajnában anélkül, hogy teljes mozgósítást hajtana végre és megfelelő lőszert biztosítana a jelenlegi hiány enyhítésére. Haines megjegyezte, hogy az orosz csapatok nagy veszteségekkel veszik be Bakhmutot, amelyet Haines „nem különösebben stratégiai jelentőségűnek” jellemzett, alátámasztva az ISW korábbi értékeléseit, miszerint egy pirruszi taktikai győzelem Bakhmutban nem segítené elő Oroszország operatív vagy stratégiai harctéri céljait. Az ISW korábban január 15-én úgy értékelte, hogy a Kreml egy stratégiai szempontból döntő erőfeszítésre készül 2023-ban, miközben egyidejűleg egy elhúzódó háborúra készül.

A Kreml megpróbálhat egy új, orosz kormány által ellenőrzött, önkéntes egységként beharangozott fegyveres alakulatot létrehozni az orosz állami tulajdonú Gazprom energetikai vállalaton keresztül. Egy neves orosz milblogger azt állította, hogy a Gazprom leányvállalata, a Gazprom Nyeft egy önkéntes alakulatot alakít, amely az orosz harcászati tartalékos (BARS) egységekhez hasonlóan működik. A milblogger eredetileg azt állította, hogy a Gazprom Nyeft egy katonai magáncéget (PMC) alakít, és aktívan telepít nem részletezett elemeket a megszállt Donyecki Területre, mielőtt később helyesbítést adott ki, miszerint a Gazprom Nyeft alakulat egy önkéntes egység, nem pedig egy PMC. A milblogger azt állította, hogy a Gazprom Nyeft toborzási kampánya érdeklődést keltett Donyeck városában, tekintettel arra, hogy a vállalat havi 400 000 rubel (körülbelül 5260 dollár) fizetést és további kompenzációt kínál a teljesítménybónuszokért. A milblogger hozzátette, hogy ez a felajánlott fizetés kétszerese a Wagner-csoport által kínált összegnek, megjegyezve, hogy egy önkéntes a Gazprom Nyeft formációban – a bónuszokkal együtt – akár 600 000 rubelt (körülbelül 7890 dollár) is kereshet havonta. A Gazprom Nyeft talán megpróbál versenyezni a Wagnerrel a Donyecki Területről származó újoncokért, tekintettel arra, hogy a Wagner is saját toborzási kampányt folytat a térségben.

Az orosz kormány korábban február 6-án engedélyezte a Gazprom Nyeftnek, hogy létrehozzon egy magán biztonsági szervezetet (nem PMC) az orosz energetikai infrastruktúra védelmére. Az ukrán hírszerzés korábban megjegyezte, hogy a Gazprom Nyeft magán biztonsági cég létrehozása összhangban van a Kreml azon értékelt törekvésével, hogy a Wagner Csoport finanszírozóját, Jevgenyij Prigozsint háttérbe szorítsa, és enyhítse a Kreml függőségét a Wagner-csoport erőitől. Egy orosz milblogger retorikusan azt is megkérdezte, hogy az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) mikor lesz „féltékeny” az új Gazprom Nyeft-alakulatokra, és mikor fogja elvágni a lőszerhez való hozzáférésüket – valószínűleg az orosz védelmi minisztérium Prigozsinnal való konfliktusára utalva.

Egy amerikai tisztviselő március 8-án cáfolta, hogy az amerikai hírszerzés értékelése szerint egy ukránbarát csoport 2022 szeptemberében szabotálta az Északi Áramlat vezetékeket. Andrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) szóvivője március 8-án kijelentette, hogy az NSC nem tudja megerősíteni a New York Times március 7-i jelentését, miszerint amerikai tisztviselők olyan nem ellenőrzött hírszerzési információkat vizsgáltak meg, amelyek szerint egy ukránbarát csoport hajtotta végre a támadást. Watson kijelentette, hogy a jelentésben szereplő névtelen állítások nem az amerikai kormány által megosztott, leminősített hírszerzési információkból származnak, és a források nem jogosultak az amerikai kormány nevében beszélni.

Német és lengyel tisztviselők bejelentették, hogy Németország és Lengyelország 2023 márciusában 28 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, ami megerősíti Ukrajna képességeit egy ellentámadás végrehajtására a magas orosz harckocsiveszteségek közepette. Boris Pistorius német védelmi miniszter március 8-án bejelentette, hogy Németország március végéig 18 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy Lengyelország a hét végéig további 10 harckocsit szállít. Ezek a harckocsik, bár nem érik el az ukrán hadsereg által igényelt mennyiséget, növelni fogják Ukrajna képességeit az ellentámadások végrehajtására, különösen az orosz páncélos egységek leromlott állapota miatt. Az Oryx holland nyílt forráskódú csoport arról számolt be, hogy március 8-ig több mint 1000 T–72-es harckocsiváltozat orosz veszteségét igazolta Ukrajnában. Az Oryx február 24-ig 1079 megsemmisített orosz harckocsit és 549 elfogott orosz harckocsit ellenőrzött, és február 9-én úgy becsülte, hogy az orosz erők nagyjából 3000 harckocsit köteleztek az ukrajnai háborúban.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin március 8-án bejelentette, hogy az orosz csapatok elfoglalták egész Kelet-Bahmutot, és ez az állítás összhangban van a rendelkezésre álló vizuális bizonyítékokkal.
      • Továbbra is valószínűtlen, hogy az orosz hadsereg a Bahmuton túli áttörést kihasználja, ha az orosz egységek elfoglalják a várost.
      • A Kreml talán egy új, orosz kormány által ellenőrzött, önkéntes egységként beharangozott fegyveres alakulatot próbál létrehozni az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari vállalaton keresztül.
      • Egy amerikai tisztviselő cáfolta, hogy az amerikai hírszerzés értékelése szerint egy ukránbarát csoport 2022 szeptemberében szabotálta az Északi Áramlat vezetékeket.
      • Német és lengyel tisztviselők bejelentették, hogy Németország és Lengyelország 2023 márciusában 28 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, ami erősíti Ukrajna képességeit egy ellentámadás végrehajtására a nagy orosz harckocsiveszteségek közepette.
      • Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon.
      • Az orosz csapatok március 8-án folytatták a támadó hadműveleteket Bahmut körül, de nem sikerült befejezniük a város körüli forduló hadmozdulatot.
      • Az orosz hadsereg folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck város külterületén.
      • Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek a harmadik egymást követő napon szálltak partra a Dnyeper folyó torkolatában lévő szigeteken.
      • A Kreml megduplázza az önkéntesek toborzási kampányainak felélénkítését Oroszország-szerte és a megszállt Ukrajnában.
      • Az orosz kórházak továbbra is új egészségügyi központokat alakítanak Oroszországban, hogy maximalizálják a megszállt területeken lévő kórházak túlzsúfolt kapacitását a sebesült orosz katonák kezelésére.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Az orosz hadsereg március 8-án folytatta a szárazföldi támadásokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonalon. A március 8-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy a Wagner-csoport erői csekély területi előrenyomulást hajtottak végre Spirnétől keletre (Kreminnától 25 km-re délkeletre). Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen hadműveleteket hajtottak végre Szvatovétól északnyugatra, Hrianykivka közelében (54 km-re északnyugatra) és Kreminna környékén Nyevszke (19 km-re északnyugatra), Bilohorivka (12 km-re délre), Spirne, Vjimka (26 km-re délre) és Fedorivka (33 km-re délnyugatra) közelében. Szerhij Hajdaj ukrán Luhanszki területi vezető Sztelmakhivka (15km nyugatra Szvatovétól), Novoszelivszke (15km északnyugatra) és Kuzemivka (13km északnyugatra) közelében zajló harcokról számolt be. Egy orosz forrás azt állította, hogy ukrán taktikai csoportok szondázták az orosz védelmet Hrianykivka közelében. Egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok nem részletezett előrenyomulást hajtottak végre Kirovszk felé (17km Kreminnától nyugatra), és szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kreminna közelében Nyevszke, Makiivka (22km északnyugatra) és Bilohorivka felé.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg március 8-án folytatta a Bahmut körüli offenzív műveleteket, de nem sikerült befejezniük a város körüli fordulatot. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek folytatták az ukrán állások ostromát Bahmutban, és sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Bahmuttól 11 km-re északra Berkhivka, Dubovo-Vaszilivka, Orikhovo-Vaszilivka és Bohdanivka közelében, valamint Bahmuttól 6 km-re délnyugatra Ivanivske és Kliscsiivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a Wagner-csoport harcosai Zaliznyanszke (Bahmuttól 10 km-re északra) és Hrihorivka (Bahmuttól 9 km-re északnyugatra) felé nyomultak előre. A március 8-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok valószínűleg közelebb nyomultak a T0504-es autópálya egy szakaszához Bahmut délnyugati részén.


A Wagner-csoport finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin és több orosz milblogger március 8-án azt állította, hogy az orosz egységek a Bahmutka folyótól keletre fekvő egész Bahmutot ellenőrzik, ahogy azt az ISW március 7-én értékelte. Az orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-harcosok folytatják az előrenyomulási kísérleteket Bakhmut északi és déli részén, és hogy az ukránok folytatják az egyes egységek kivonását a városból. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok félig bekerítették az ukrán csapatokat a Bahmutka folyó nyugati partja mentén Bahmutban, és az ukránok nem lesznek képesek visszavonulni ezekről a területekről súlyos veszteségek elszenvedése nélkül. Orosz milbloggerek március 7-én azt állították, hogy az orosz alakulatok minden megmaradt ukrán szárazföldi kommunikációs vonalat (GLOC) elzárnak Bahmut felé, beleértve a Csasziv Jar (Bahmuttól 11 km-re nyugatra) és Khromove (Bahmuttól 2 km-re nyugatra) közötti országutakat. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok ellentámadást hajtottak végre Ivanivszke közelében (Bahmuttól 6 km-re nyugatra) és Kliscsiivka felé (Bahmuttól 6 km-re délnyugatra) március 7-én. Az ukrán vezérkar jelentése orosz támadó akciókról Kliscsiivka közelében, amely települést az oroszok legalább 2023. január eleje óta ellenőrzik, arra utalhat, hogy az ukrán egységek az oroszokat távolabb szorították a T0504-es autópályától, bár az ISW nem látott semmilyen vizuális megerősítést arra vonatkozóan, hogy az ukrán alakulatok ezt tették volna. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Sztupocskij (11 km-re nyugatra Bahmuttól) felé is előrenyomultak.

Az orosz hadsereg talán fokozza a Bahmuttól északnyugatra folytatott támadó műveletek ütemét. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok több mint 30 támadást hajtottak végre Orikhovo-Vaszilivka közelében (11 km-re északnyugatra Bahmuttól), ami nagyjából harminc százaléka az összes orosz támadó műveletnek, amelyről a vezérkar március 8-án Ukrajnában beszámolt. Az Orikhovo-Vaszilivka körüli orosz támadások jelentett gyors üteme valószínűleg túl messze van Bahmut északnyugati részén ahhoz, hogy hatékonyan segítse a Bahmut körüli orosz hadmotdulat megkísérelt mozgását, mivel Orikhovo-Vaszilivka több mint nyolc kilométerre van a legközelebbi, Hromovén keresztül vezető ukrán utánpótlási útvonaltól. A prominens orosz milbloggerek egyre gyakrabban tárgyalják az ukrán ellentámadások lehetőségét Bahmut térségében, és egyesek Minkivkát (14 km-re északnyugatra Bahmuttól) említik, mint potenciális területet, ahol az ukrán csapatok megkezdhetik ezeket a műveleteket. Az oroszok nagy ütemű műveleteket folytathatnak Bahmuttól jóval északnyugatra, hogy meghiúsítsák a jövőbeli ukrán ellentámadásokat, amelyek enyhíthetik a nyomást az ukrán erőkre Bahmutban.


Az orosz hadsereg március 8-án folytatta az offenzív hadműveleteket Donyeck város külterületén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdiivkától 17 km-re északra Kamjanka és Olekszandropil közelében, valamint 36 km-re délnyugatra Avdiivkától Szieverne, Pjervomajszke, Nevelszke, Vodyane, Marinka és Novomikhailivka közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek több mint 20 támadást hajtottak végre Marinka közelében (27 km-re délnyugatra Avdiivkától), ami nagyjából az ötöde az összes orosz támadó hadműveletnek, amelyről a vezérkar március 8-án Ukrajnában beszámolt. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre Pobjeda ( Avdiivkától 32 km-re délnyugatra) és Krasznohorivka (Avdiivkától 21 km-re délnyugatra) közelében, valamint az Avdiivka melletti ukrán megerősített területek felé Szpartak (Avdiivkától 4 km-re délre) és Opitnye (Avdiivkától 3 km-re délre) felől. Egy másik milblogger azt állította, hogy az orosz egységek Avdiivka közelében pozíciós támadó műveleteket hajtanak végre. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz alakulatok újraindították a támadó műveleteket Krasznohorivka (Avdiivkától 9 km-re északra) irányába, és elfoglalták Veszelét (Avdiivkától 7 km-re északra), bár az ISW nem észlelte ezen állítások vizuális megerősítését. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok az Avdiivkában lévő ukrán csapatokra északról Veszele irányából és délről Vodyane (Avdiivkától 8 km-re délnyugatra) irányából szándékoznak nyomást gyakorolni, ahol a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. Szláv Brigádja állítólag megpróbál előrenyomulni. Az orosz egységek az elmúlt hetekben növelték az Avdiivkától északra folytatott támadó műveletek tempóját, valószínűleg egy taktikai váltás részeként, hasonlóan a Marinka elleni támadások orosz taktikájának megváltoztatásához. Az elmúlt hetekben egyre inkább arra törekedtek, hogy a településtől északra és délre irányuló támadások révén nyomást gyakoroljanak az ukrán erőkre Marinka elhagyására, ahelyett, hogy folytatták volna az erősen védett ukrán állások elleni nagy áldozatokkal járó frontális támadásokat. Az orosz csapatok jelenleg nem rendelkeznek a szükséges harci erővel Avdiivka térségében ahhoz, hogy északról és délről előrenyomuljanak Avdiivka ellen, és nagy valószínűséggel nem is fognak, hacsak nem telepítenek jelentős erősítést a térségbe.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli pozíciók fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek március 8-án már a harmadik egymást követő napon szálltak partra a Dnyeper folyó torkolatában lévő szigeteken. Március 8-án egy orosz forrás azt állította, hogy az orosz csapatok lőtték az ukrán állásokat a Dnyeper folyó torkolatában lévő szigeteken, és hogy a szigeten pozícióharcok folynak. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága március 7-én jelentette, hogy az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz lőszerraktárt a Velikij Potemkin-szigeten, Herszon várostól délnyugatra.


Orosz források március 8-án azt állították, hogy az ukrán erők UAV-csapást mértek a Zaporizzsjai Területen található Enerhodar ellen, amely tüzet okozott egy mezőn. Orosz források szerint a tűz négy hektárnyi területre terjedt ki, veszélyeztetve egy Enerhodart és a helyi infrastruktúrát ellátó távvezetéket. Egy orosz forrás azonban azt állította, hogy a tűz nem fenyegeti a Zaporizzsjai Atomerőművet (ZNPP). Az ukrán Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andrjusenko március 8-án utalt arra, hogy ukránbarát szereplők hajthatták végre a tüzet kiváltó csapásokat. Az ISW kiterjedten beszámolt a ZNPP és környékének orosz erők általi militarizálásáról.

Az orosz tüzérség március 8-án folytatta a rutinszerű csapásokat a Huljajpolétól nyugatra fekvő zóna, valamint Herszon, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyékben lévő területek ellen.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml megduplázza az önkéntesek toborzási kampányainak újjáélesztését Oroszország és a megszállt Ukrajna egész területén. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök március 7-én találkozott Jevgenyij Balickijjal, a Zaporizzsjai Terület megszállási vezetőjével, hogy megvitassák a Szudoplatov önkéntes zászlóalj biztonsági és jogi státuszát, a megszállt régiót érintő egyéb témák mellett. A Szudoplatov önkéntes zászlóalj állítólag a megszállt Zaporizzsjai Területen állomásozik, és szerb, török és skandináv újoncokkal rendelkezik. Balickij március 6-án bejelentette, hogy kifejezetten arra tervezi kérni Putyint, hogy oldja meg azokat a jogi és bürokratikus problémákat, amelyek megnehezítik az önkéntes egységek számára a fegyverek és a katonai felszerelések beszerzését. Balickij hozzátette, hogy arra fogja kérni Putyint, hogy „a saját pozíciójából kapcsolódjon be, mert mindenki megérti, hogy szükség van a zászlóaljakra, és hogy szükség van az önkéntesekre.” A hivatalos közlemény nem hozta nyilvánosságra Putyin válaszát Balickij kérésére, de a Kreml egyre gyakoribb nyilvános interakciói az önkéntesek toborzásának témájával kapcsolatban azt jelzik, hogy Putyin felkarolja ezt az erőfeszítést – valószínűleg azért, hogy elkerülje a mozgósítás kihirdetését. A Kreml 2022 nyarán alig ismert el hasonló önkéntes-toborzási megmozdulásokat, és Putyin közvetlen elismerése az önkéntes-toborzási kampány problémáival kapcsolatban valószínűleg kísérlet arra, hogy több oroszt ösztönözzön a jelentkezésre. Ezek a megjelenések arra utalnak, hogy a Kreml a sorkatonai szolgálatba vetett közbizalom helyreállítását reméli azáltal, hogy úgy tűnik, 2022 nyarán megoldja az eredeti önkéntes-toborzási kampány tartós jogi, pénzügyi és társadalmi problémáit.


Úgy tűnik, hogy az orosz védelmi minisztérium megújítja a Wagner-csoporttal folytatott versenyét a toborzásért. Az orosz kormány jóváhagyta a veteránigazolások önkéntesek számára történő kiadására vonatkozó szabályokat, amelyek lehetővé tennék, hogy a harcban résztvevők állami juttatásokat igényelhessenek. Ezek a szabályok csak azokra az állampolgárokra vonatkoznak, „akik a hatóságok döntése alapján létrehozott önkéntes alakulathoz csatlakoztak, hogy segítsenek az orosz fegyveres erők számára kijelölt feladatok teljesítésében” az ukrajnai háború alatt. A Meduza orosz ellenzéki csatorna megjegyezte, hogy bár az orosz védelmi minisztérium a Wagnert önkéntes erőként jelöli, a Wagner zsoldosaira jogilag nem vonatkoznak az ilyen rendelkezések, mivel őket hivatalosan nem a Kreml hozta létre. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a Wagner kvázi hivatalos fegyveres alakulatként működik, amely ellátást kap a Kremltől, de jogilag nem kötődik a Kremlhez, hogy névlegesen fenntartsa titkos műveleteit. Nem világos, hogy ezek a szabályok hogyan vonatkoznak más irreguláris alakulatra, például az orosz harcoló hadsereg tartalékosai (BARS–2021) kezdeményezésre, amelyet eredetileg az orosz vezérkar hozott létre, de később véletlenszerűen kvázi hivatalos ultranacionalista hálózatoknak adta át.

Oroszország ukrajnai inváziója továbbra is elszívja az orosz szövetségi szubjektumok költségvetését. Oleg Kozsemjako, a Primorszki Terület kormányzója március 7-én kijelentette, hogy adminisztrációja január 10-ig több mint négymilliárd rubelt (körülbelül 52,6 millió dollárt) költött az orosz katonák és családjaik támogatására. Kozsemjako azt állította, hogy a Primorszki Terület 2,2 milliárd rubelt költött katonai felszerelésre és ellátmányra, a többi pedig különböző pénzügyi kompenzációkra ment el. Bár az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni Kozsemjako állításait, nagyon valószínű, hogy a Kreml továbbra is nagymértékben megcsapolja a regionális költségvetéseket a háború finanszírozására. A Primorszki Területen 2022 nyarán az egyik legaktívabb önkéntes-toborzási kampányt is folytatták a 155. haditengerészeti gyalogosdandár megerősítésére. Az ISW korábban úgy becsülte, hogy egy szövetségi szubjektumnak havonta körülbelül 1,2 millió dollárjába kerül egy 400 fős, havi 3000 dolláros fizetést kapó önkéntes egység fizetésének folyósítása, nem is beszélve az egység fenntartásáról.


Az orosz ultranacionalista közösség tagjai arra panaszkodtak, hogy az orosz katonai tisztviselők továbbra sem veszik figyelembe azt a döntő szerepet, amelyet az orosz civil társadalom és az önkéntes crowdfunding erőfeszítések játszanak az orosz háborús erőfeszítésekhez szükséges drónok beszerzésében a korrupciós rendszerek javára. Néhány orosz milblogger azzal érvelt, hogy az orosz védelmi minisztérium nem teljesíti a meghirdetett hazai gyártású drónok megrendelését és/vagy elhanyagolja az új drónok fejlesztését.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is visszatartják a szociális juttatásokat a megszállt területeken az orosz útlevelet megtagadó ukránoktól. Az Ukrán Ellenállási Központ március 8-án jelentette, hogy az orosz hatóságok megszüntetik a szociális juttatások kifizetését a megszállt területeken élő civileknek, ha nem szereznek orosz útlevelet. A Központ megerősítette az oroszok által kinevezett Zaporizzsjai Terület megszálló tisztviselőinek azon állítását, hogy a megszállt Zaporizzsjai Területen élő ukránoknak nemcsak orosz útlevelet kell szerezniük, hanem le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról is, annak ellenére, hogy az orosz törvények lehetővé teszik a kettős állampolgárságot. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület vezetője március 8-án kijelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok nem fizetik ki a megszállt Luhanszki Területen azokat a dolgozókat, akik nem mutatnak be orosz okmányokat. Az Ukrán Ellenállási Központ kijelentette, hogy a Kreml a 2023 szeptemberére tervezett helyhatósági választások előtt a megszállt területeken élők 80 százalékának útlevelet akar kiadni.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület vezetője március 8-án közölte, hogy az orosz megszálló hatóságok nem fizetik ki az Oroszországból a megszállt Luhanszki Területre költözött munkavállalóknak az ígért összegeket. Az ISW folyamatosan arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok magas fizetéseket ígértek, hogy ösztönözzék az orosz állampolgárokat arra, hogy a megszállt területeken dolgozzanak, hogy olyan iparágakat űzzenek, amelyeknek nehézséget okoz a működés fenntartásához szükséges személyzet megtartása.

Az orosz kórházak továbbra is új egészségügyi központokat alakítanak Oroszországban, hogy olyan sebesült orosz katonákat kezeljenek, akiket nem tudnak ellátni a megszállt Ukrajna túlzsúfolt kórházaiban. Egy orosz milblogger március 8-án azt állította, hogy a moszkvai székhelyű Voronovszkoje Orvosi Központ új kórházat fog építeni a Moszkvai Területen a sebesült orosz katonák és ukrán civilek kezelésére Ukrajnában, mivel a megszállt területeken lévő kórházak folyamatosan túlzsúfoltak és létszámhiányosak. Az orosz megszálló tisztviselők azonban felhasználhatják az orvosi kezelési rendszereket arra is, hogy több ukrán civilt toloncoljanak Oroszországba.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!