Szele Tamás: Belviszály és állóháború

Senkit sem áltatnék azzal, hogy ma akár csak kicsit is csendesebbek lettek volna a harcok, legfeljebb sok újat nem lehet róluk mondani. Ott zajlanak, ahol tegnap is, senki sem ért el komoly területi nyereséget, jószerével komolytalant sem, mindkét oldalon hullanak a harcosok, ahogyan eddig is és mintha mindenki kezdene kicsit – vagy nagyon – belefáradni az egészbe.

Mindeközben ritka eset történt, Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szabad szájú vezető szóvivője (abban az értelemben illeti a jelző, hogy sosem restell úgy káromkodni, mint egy halaskofa) egy panelbeszélgetésen elkottyantotta, hogy a Kreml bizony már nem uralja az orosz nyelvű információs teret, és sajnos Putyinnak fogalma sincs arról, hogyan szerezhetné vissza azt. Sőt, a Kermlen belül frakcióharcokat is elkezdte emlegetni, csak észbe kapott és ezeket már nem részletezte: mindenesetre most kezd izgalmas tudomány lenni a kremlinológia.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze (nem lesznek hosszúak).

Az orosz hadsereg március 11-én nem hajtott végre megerősített előrenyomulást Bahmut területén. Ukrán és orosz források továbbra is heves harcokról számolnak be a városban, de a Wagner-csoport harcosai valószínűleg egyre inkább a városi területeken, például az AZOM ipari komplexumban rekednek, és ezért nehezen tudnak jelentős előrenyomulást elérni Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri a bahmuti helyzetet, és annak alakulása szerint beszámol róla.

Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy a Kreml belső köreiben belharcok vannak amiatt, hogy a Kreml átengedte az orosz információs tér feletti központi ellenőrzést, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóan nem tudja ezt könnyen helyrehozni. Kremlbeli újságírók, akadémikusok és a Novorosszija támogatói március 11-én Moszkvában fórumot tartottak az „információs és kognitív hadviselés gyakorlati és technológiai aspektusairól a modern valóságban”. Egy panelbeszélgetés során Zakharova kijelentette, hogy a Kreml nem tudja megismételni a sztálini megközelítést, vagyis a szovjet Információs Hivatal modern megfelelőjének létrehozását az orosz belső információs tér központi ellenőrzésére, a Kreml meg nem nevezett „elitjei” közötti harcok miatt.

Zakharova kijelentése figyelemre méltó, és alátámasztja az ISW több régóta fennálló értékelését a Kreml urai és az információs tér ellenőrzésének romló dinamikájáról. A nyilatkozat több értékelést is alátámaszt: hogy Putyin belső körének kulcsfontosságú tagjai között Kremlen belül harcok folynak; hogy Putyin idővel nagyrészt átengedte az orosz információs teret különböző kvázi független aktoroknak; és hogy Putyin láthatóan képtelen határozott lépéseket tenni az orosz információs tér feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében. Nem világos, hogy Zakharova – egy tapasztalt vezető szóvivő – miért ismerte el nyíltan, nyilvános keretek között ezeket a problémákat. Zakharova talán azért beszélt először közvetlenül ezekről a problémákról, hogy mérsékelje az orosz nacionalista milbloggerek várakozásait a Kreml jelenlegi képességeit illetően, hogy egységes narratíva – vagy esetleg egységes politika – köré tömörüljön.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt mondta, hogy a bahmuti csata után a Wagner-csoportot egy keményvonalas ideológiai elit párhuzamos katonai szervezetté alakítja át. Prigozsin március 11-én kijelentette, hogy a Wagner-csoport új toborzási hullámot indít Bahmut tervezett elfoglalása után, és ideológiai vetületű hadsereggé reformálja magát. A Wagner-csoport a közelmúltban Oroszország-szerte bővítette toborzóközpontjait, beleértve a fiatalok toborzására összpontosító központokat és programokat. Egy orosz regionális hírforrás március 11-én azt állította, hogy a Wagner-csoport hat toborzóközpontot nyitott iskolákban és ifjúsági sportklubokban az altaji, Bakál-menti és krasznojarszki vidékeken és az Irkutszki Területen. Egy orosz ellenzéki hírforrás március 11-én arról számolt be, hogy a Murmanszki Területen található Apatityben az oktatási minisztérium a Wagner munkatársait is bevonta egy pályaorientációs órára, hogy „hőstörténeteket” meséljenek, és népszerűsítsék a krími Wagneryonok („kis Wagner”) ifjúsági csoportot és nyári tábort. A Wagner-csoport célja valószínűleg az, hogy ezekkel az ifjúságra összpontosító kampányokkal még több befolyásolható újoncot toborozzon, és beléjük oltsa az orosz ultranacionalizmust, Prigozsin szélsőséges ideológiáját. Prigozsin talán megpróbálja a Wagner-csoportot egy keményvonalas ideológiai elit párhuzamos katonai szervezetévé átalakítani, hogy speciális szerepet töltsön be az ukrajnai orosz alakulatok között, mivel a Wagner-csoport korábbi, kizárólag taktikai előnyök biztosításában játszott szerepe a csoport valószínűsíthetően Bahmut körüli kulminációjával megszűnik.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg március 11-én nem hajtott végre megerősített előrenyomulást Bahmutban.
      • Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy a Kreml belső köreiben belső harcok vannak azért, mert a Kreml átengedte az orosz információs tér feletti központi ellenőrzést, és hallgatólagosan azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudja ezt helyrehozni.
      • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport finanszírozója azt mondta, hogy a bahmuti csata után a Wagner-csoportot egy keményvonalas ideológiai elit párhuzamos katonai szervezetévé alakítja át.
      • Ukrán források arról számolnak be, hogy az ukrán csapatok Szvatove felé nyomultak előre.
      • Az orosz egységek folytatják az erődítmények kiépítését a Zaporizzsjai Területen.
      • Az orosz mozgósított katonák továbbra is panaszkodnak arra, hogy a parancsnokok rosszul bánnak velük, és feláldozható emberanyagként használják őket a meglévő alakzatok lyukainak befoltozására.
      • Az orosz megszálló tisztviselők a gyermekek egészségügyi ellátását arra használják fel, hogy függőséget generáljanak az orosz egészségügyi rendszertől.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területre és az északi Donyecki területre):

Az orosz hadsereg március 11-én folytatta az offenzív hadműveleteket Kupjanszktól északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Hrianykivka (Kupjanszktól 18 km-re északkeletre) és Maszjutivka (Kupjanszktól 15 km-re északkeletre) közelében. A március 11-én közzétett geolokációs felvételek szerint az orosz egységek valószínűleg Persotravnevet (Kupjanszktól 22 km-re keletre) tartják ellenőrzésük alatt. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg jelentős katonai jelenlétet tart fenn a Harkivi Terület orosz határa mentén fekvő területeken, hogy rögzítsék az ukrán erőket Kupjanszk irányában, így megakadályozzák az ukrán haderő személyi átcsoportosítását Ukrajna más területeire.

Ukrán források arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg Szvatove felé nyomult előre. Egy ukrán médiaforrás március 11-én arról számolt be, hogy az ukrán csapatok egy meg nem határozott időpontban behatoltak Kuzemivkába ( Szvatovétól 14 km-re északnyugatra), és jelenleg Szvatovétól 11 km-re lévő állásokat tartanak.

Az orosz hadsereg március 11-én folytatta az offenzív műveleteket Kreminna térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Kreminna, Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra) közelében, valamint Kreminnától 31 km-re délre Bilohorivka, Spirne és Fedorivka közelében. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz egységek támadásokat hajtottak végre Ternyi (Kreminnától 17 km-re nyugatra) irányában, és hogy a 98. légideszant gárdahadosztály 331. légideszant gárdaezredének elemei a Szvatove-Kreminna vonal mentén tevékenykednek, valószínűleg magának Kreminnának a közelében lévő erdőterületeken. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán csapatok ellentámadást intéztek Cservonopopivka közelében (Kreminnától 6 km-re északra).

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz hadsereg folytatta a szárazföldi támadásokat Bahmutban és környékén, de március 11-én a városon belül nem hajtottak végre megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magánál a városnál; a várostól északkeletre Paraszkovijivka közelében (3 km északkeletre); a várostól északnyugatra Zalizjanszke (10 km északnyugatra), Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra) és Bohdanivka (6 km északnyugatra) közelében; és a várostól nyugatra Ivanivszke (5 km nyugatra) közelében. Az Ukrán Erők Keleti Csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes március 11-én megjegyezte, hogy a harcok Bahmutban ezen a héten intenzívebbek voltak, mint az előző héten, és hogy csak az elmúlt nap folyamán 23 harci összecsapás volt Bakhmutban. Orosz milbloggerek azt állították, hogy a Wagner-csoport erői átkeltek a Bahmutka folyón Bahmut keleti részén, és a városközpont felé tartanak. A Wagner-csoport finanszírozójáról, Jevgenyij Prigozsinról készült geolokációs felvételek azt mutatják, hogy körülbelül 1,5 kilométerre volt Bakhmut közigazgatási központjától. Több orosz milblogger konkrétan azt állította, hogy az ukrán erők ellentámadásra készülnek Bahmutban.

Az orosz hadsereg március 11-én folytatta a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre maga Avdiivka felé; Avdiivka térségében Kamjanka (Avdiivkától 5 km-re északkeletre), Szeverne (Avdiivkától 5 km-re nyugatra) és Tonenke (Avdiivkától 6 km-re nyugatra) közelében; Donyeck város északnyugati külterületén Pjervomajszke, Nevelszke, Vodyane és Krasznohorivka közelében; valamint Donyeck város délnyugati külterületén Marinka és Novomikhailivka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok támadják Szeverne és Kamjanka településeket, előrenyomultak Pervomaiske közelében, és Marinkán belül kemény ukrán védelem ellen harcolnak.

Az orosz csapatok március 11-én nem hajtottak végre megerősített szárazföldi támadást a nyugati Donyecki területen. Orosz milbloggerek megerősítették a 155. haditengerészeti gyalogosdandár személyzetéről készült felvételeket, amelyeken azt állítják, hogy még mindig heves harcokat folytatnak Vuhledar közelében, annak ellenére, hogy a közelmúltban azt állították, hogy a dandár hatalmas veszteségeket szenvedett a Vuhledar elleni támadások során. Egy orosz milblogger olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag az orosz alakulatok gyújtólőszereket használnak ukrán állások célba vételére Vuhledarban.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátsó területek biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg folytatja az erődítmények kiépítését a Zaporizzsjai Területen. A március 9-én közzétett műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz alakulatok 2022 decembere és 2023. március 9. között jelentősen bővítették az erődítményeket a Zaporizzsjai Területen található Csisztopilliától északra. Az oroszok valószínűleg azért erősítik a védműveket ezen a területen, hogy megvédjék az N30 és a T0408 autópályákat, melyek Tokmakba, egy fontos orosz hátországi logisztikai csomópontba veetnek, ami Melitopoltól 15 km-re van a T0401 autópálya mentén. Az orosz erők valószínűleg arra törekednek, hogy egy esetleges jövőbeli ukrán ellentámadás esetén biztosítsák a Melitopolba vezető főbb szárazföldi kommunikációs vonalakat.


Az ukrán hadsereg továbbra is célba veszi az orosz logisztikai és haderő-koncentrációs területeket Dél-Ukrajnában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága március 10-én jelentette, hogy az ukrán tüzérség március 9-én és 10-én három orosz lőszerraktárra, légvédelmi létesítményekre, valamint négy állomány- és eszközkoncentrációs területre mért csapást a Herszoni Terület keleti (bal) partján. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadtak a Mikolaivi Területen lévő Kinburn-nyárson. Ukrán források március 11-én arra utaltak, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadtak a Donyecki Területen lévő Mariupol közelében, de orosz források tagadták, hogy az ukránok csapásokat hajtottak volna végre a térségben.

Az orosz erők március 11-én folytatták a rutinszerű tüzelést Huljajpolétól nyugatra és a Herszoni Területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség polgári infrastruktúrára mért csapást Herszon és Zaporizzsja városokban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Jelentős számú orosz mozgósított katona és hozzátartozóik hozzák továbbra is nyilvánosságra a panaszokat, hogy az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnokai rosszul bánnak velük, és feláldozható emberanyagként használják őket a harci alakzatok lyukainak befoltozására. Csak februárban és márciusban legalább 17 orosz szövetségi szubjektum alakulatai tettek közzé különböző orosz vezetőkhöz folyamodó videós panaszokat. A parancsnokokkal, a felszerelés hiányával és az egységek felépítésével kapcsolatos nyilvános panaszok növekvő aránya – a folyamatos cenzúra és a bűnbakok megbüntetése ellenére – azt jelzi, hogy sok katona úgy érzi, hogy a háború fenyegetése és a jelenlegi körülményei veszélyesebbek, mint a megszólalás következményei.

Az egyik orosz állami hírügynökség uráli regionális kirendeltsége március 10-én azt állította, hogy Oroszország nagyszabású toborzási kampányt készít elő, amely április 1-jén indul, és amelynek célja mintegy 400 000 új szerződéses katona bevonása. A szövetségi alárendelt kormányzók állítólag már megkezdték az előkészületeket a közelgő kampányra. Rendkívül valószínűtlen, hogy az orosz toborzási erőfeszítéseknek sikerülne jelentős számú katonát toborozniuk, nemhogy elérnék a 400 000 katona toborzásának igen ambiciózus célját.


Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek a dezertálás és a katonai szerződések erőszakos meghosszabbításával szembeni ellenállás visszaszorításával. Egy orosz regionális hírforrás március 10-én arról számolt be, hogy egy moszkvai katonai bíróság nyolc kalinyingrádi területről származó mozgósított katonát fog bíróság elé állítani dezertálás miatt, amiért állítólag 15 évig terjedő börtönbüntetés jár. Egy orosz hírügynökség március 10-én azt állította, hogy a lejárt szerződésű tatárföldi önkéntesek megpróbálnak hazatérni, de a dezertálásról szóló cikkelyek alapján büntetőeljárás indul ellenük. Egy orosz ellenzéki leleplező forrás március 10-én megerősítette a jelenleg Rosztovi Területen található 24314-es katonai egység írásbeli panaszát, amelyet Oroszország déli katonai körzetének katonai ügyészéhez címeztek, és amelyben a katonák arról panaszkodtak, hogy parancsnokaik megakadályozzák őket a távozásban, dezertőrnek nevezik, és harci bevetéssel fenyegetik őket, ha megpróbálnak távozni, miután lejárt a szerződésük.

Az orosz hatóságok továbbra is üldözik a mozgósítással és az ukrajnai háborúval szembeni korlátozott hazai ellenállást. Egy orosz ellenzéki leleplező forrás március 10-én azt állította, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vettek és beismerő vallomást szereztek egy 22 éves baskíriai lakostól, akit gyújtogatással gyanúsítanak, amely során felgyújtottak egy váltószekrényt a baskíriai Szibaj és Almukhametovo közötti vasútvonal egy szakaszán. Egy orosz ellenzéki forrás március 10-én azt állította, hogy egy mahacskalai (Dagesztán) kerületi bíróság február 10-én 1 év börtönbüntetésre ítélt egy férfit. 5 év börtönbüntetést, amiért erőszakmentesen tiltakozott a mozgósítás ellen. A Dozsgy orosz ellenzéki hírforrás március 10-én jelentette, hogy egy petrozavodszki (Karéliai Köztársaság) bíróság elítélte „Oroszország Polgári Szövetsége” nevű ifjúsági aktivista szervezet alelnökét, mert állítólag megpróbált szabotálni egy vasútvonalat Petrozavodszkban.


A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is használják a gyermekegészségügyi szolgáltatásokat, hogy függőséget generáljanak az orosz egészségügyi rendszertől. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt állította, hogy március 11-ig 13 brigádnyi orosz orvos közel 70 000 2-17 éves gyermek orvosi vizsgálatát végezte el Ukrajna megszállt területein. Pusilin azt állította, hogy a Kreml több mint 1,4 milliárd rubelt (kb. 18,4 millió dollárt) különített el a megszállt területeken a gyermekek orvosi vizsgálatára. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők az orvosi infrastruktúrát használhatják arra, hogy ukrán gyerekeket azonosítsanak és deportáljanak Oroszországba azzal az ürüggyel, hogy fejlettebb orvosi ellátásra van szükségük.

A Kreml továbbra is megpróbálja az orosz megszállt területek integrációjának pénzügyi terheit az orosz regionális hatóságokra hárítani. Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó Mariupolban találkozott a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetőjével, Denisz Pusilin-nel, ahol azt állították, hogy a szentpétervári hatóságok korszerűsítik az orvosi felszerelést egy mariupoli kórházban, és segítenek a lakóházak, iskolák és a városon belüli tranzitforgalom helyreállításában. Mariupol ukrán polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko azt állította, hogy Beglov március 13-ra ígérte meg a mariupoli építőipari munkásoknak a bérhátralékukat (az előző béridőszakban elvégzett munkáért fizetik ki a dolgozókat a jelenlegi helyett), megjegyezve, hogy a munkások a korábbi béridőszakokra vonatkozó fizetést kapják, de a jelenlegi munkáért nem kapnak fizetést, és hogy a megszálló tisztviselők esetleg elsikkasztják ezt a pénzt a jelenlegi időszakból. A Mari El Köztársaság vezetője, Jurij Zajcev állítólag meglátogatta az orosz megszálló tisztviselőket a megszállt Luhanszki Terület hat városában, és találkozott az orosz katonai személyzettel, aki megígérte, hogy foglalkozik az aggodalmaikkal.


Az orosz megszálló hatóságok megpróbálhatják a megszállt területeken élő civileket a frontvonaltól távolabb kényszeríteni. Az ukrán Luhanszki Terület közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj kijelentette, hogy az orosz erők elvágták a mobilkommunikációt a frontvonalhoz közeli településeken, arra kényszerítve a civileket, hogy mélyebbre költözzenek a megszállt Luhanszki Területre, hogy kommunikálhassanak a családjukkal.

Jelentős tevékenység Fehéroroszországban:

Belarusz elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Belaruszban. Egy meg nem nevezett belarusz légitámadó tüzérségi zászlóalj – valószínűleg a belarusz 38. Különleges Légitámadó Gárdabrigád – tüzérségi ütegei március 11-én éleslövészetet és terepgyakorlatot hajtottak végre a belaruszországi Brestben lévő gyakorlótéren.

Ennyi harctéri hír jutott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!