Szele Tamás: Drónincidens eszkaláció nélkül

Egyre aszimmetrikusabb ez a háború, egyre kevésbé hagyományos, már misztikus elemek is keverednek belé, bár szerencsére csak a propaganda szintjén: pár éve senki sem gondolta volna, hogy a kijev-pecserszki ősi barlangkolostor bérleti joga komoly háborús tényező lehet. Pedig az, és ki is használja a Kreml sajtója alaposan.

Tegnap kissé szívrohamközeli állapotba került a világ, mikor kiderült, hogy az orosz légierő két Szu–27-ese tulajdonképpen leszedett egy amerikai MQ–9 Reaper drónt a Fekete-tenger fölött, nemzetközi légtérben, ráadásul fegyverhasználat nélkül: állítólag az egyik elfogó vadász nekiment az amerikai drón légcsavarjának, amely ettől lezuhant. Szerencsére egyik nagyhatalom vezetése sem tekintette többnek az incidenst balesetnél, bár hogy nem teljesen így történtek a dolgok, az elég valószínű.

De lássuk inkább a konkrét híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Jelentős orosz milbloggerek újra előveszik azt a régóta tartó orosz információs műveletet, amely a vallás fegyverként való felhasználásával igyekszik lejáratni Ukrajnát. Az ukrán kulturális minisztérium március 9-én határozatot adott ki, amely kimondja, hogy a Kijev-Pecserszk Lavra Rezervátum felmondja a Kremlhez kötődő Moszkvai Ukrán Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusával (UOC MP) kötött bérleti szerződését, ami azt jelenti, hogy az UOC MP-nek március 29-ig ki kell ürítenie az alsó Lavra helyiségeit. Az ukrán kormány nem hosszabbította meg az UOC MP lejárt bérleti szerződését a felső Lavrában, és engedélyezte, hogy az Ukrán Ortodox Egyház (OCU) január 7-én karácsonyi istentiszteleteket tartson a Lavrában, amint arról az ISW korábban beszámolt. Két neves milblogger március 14-én reagált a legújabb döntésre, amely szerint az UOC MP-nek március 29-ig el kell hagynia az alsó Lavrát, és a történetet arra használta fel, hogy Kijevet a vallásszabadság ukrajnai elnyomásával vádolja. Igor Girkin volt orosz tiszt és elítélt háborús bűnös bizonyíték nélkül azt állította, hogy Kijev valószínűleg katonai úton fogja elfoglalni a Lavrát, mert az ukrán hatóságok arra törekszenek, hogy „egymás ellen uszítsák az oroszokat a mesterséges határ két oldalán”. Alekszandr Hodakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DNK) parancsnoka és volt DNK-biztonsági miniszter azzal vádolta Ukrajnát, hogy „egyházi őrületet” kelt az UOC MP és az OCU egyházmegyék megosztására, és arra biztatta az ukrán hatóságokat, hogy tekintsenek el az ukrán és orosz megkülönböztetésektől, és gyakoroljanak „önmérsékletet és keresztény türelmet”. Hodakovszkij megjegyzése azért figyelemre méltó, mert Oroszország számára éppen az oroszok és ukránok közötti bármilyen különbségtétel meglátásának elutasítása volt az egyik indok, ami egyáltalán indokolta Ukrajna illegális orosz invázióját.

Mind Girkin, mind Hodakovszkij újbóli felhasználása a Lavra-ügyben az események félreértelmezésén alapul, és Kijevet álságos módon úgy próbálja beállítani, mintha a vallásszabadságot támadná Ukrajnában. Az UOC MP a Kreml által ellenőrzött orosz ortodox egyház alárendelt eleme Ukrajnában, és anyagi támogatást nyújtott Oroszországnak a Krím és Kelet-Ukrajna 2014-es illegális inváziójához, az UOC MP nem egy független vallási szervezet, hanem az orosz állam meghosszabbítása és az orosz hibrid hadviselés eszköze. Azzal, hogy félreértelmezik az ukrán kormány döntését, amely a Kreml által ellenőrzött UOC MP ukrajnai befolyásának csökkentéséről szól, az orosz milbloggerek egy ismert információs műveletet erősítenek fel, amely az ukrán állam delegitimálására és a nemzetközi közvélemény Ukrajna ellen fordítására törekszik.

Az orosz hatóságok folytatják az orosz védelmi ipari bázis (DIB) mobilizálására irányuló intézkedéseket egy elhúzódó háborús erőfeszítésre, beleértve olyan intézkedéseket, amelyek arra kényszerítik a Kremlt, hogy válasszon a DIB szakképzett dolgozói és az Ukrajnában harcoló szakképzett katonai személyzet között. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 14-i, a burjátföldi Ulan-Udéban található repülőgépgyártó üzemben tett látogatása során azt állította, hogy a DIB szenved a megfelelően képzett munkaerő hiányától, és egy sor reformot jelentett be annak érdekében, hogy több szakembert vonzzanak a katonai gyártóüzemekbe, beleértve a szövetségi vagyon átcsoportosítását a lakásépítésre és a fizetések emelését. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta a Taktikai Rakéta Vállalatot a Moszkvai területen, és felszólította az üzemet, hogy duplázza meg a termelést, még azután is, hogy bejelentette, hogy az üzem teljesítette az állami védelmi megrendelés követelményeit. Putyin azt is bejelentette, hogy az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium elkészítette a katonai szolgálat alól felmentendő, nem részletezett szakterületek listáját, ami arra utalhat, hogy a Kreml a szakképzett munkaerőnek az orosz fegyvergyártásban való felhasználását részesíti előnyben azzal szemben, hogy képzett katonák harcoljanak az orosz hadseregben. Az Interfax és az RBK orosz hírügynökségek – utóbbi egy orosz szövetségi tisztviselőre hivatkozva – arról számoltak be, hogy az orosz pénzügyminisztérium is fontolgatja hadikötvények kibocsátását. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy értékelte, hogy Putyin március 3-i elnöki rendelete a DIB kormányzati felügyeletéről feltételeket szab az orosz kereskedelmi és ipari minisztériumnak, hogy megkerülje a DIB vezetőit azoknál a vállalatoknál, amelyek nem felelnek meg az orosz termelési szabványoknak. Az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálat arról számolt be, hogy az orosz védelmi vállalatok jelentősen csökkentették a felvételi követelményeket, és most már tapasztalat nélküli, drogfogyasztó, büntetett előéletú és csődeljárás alatt álló munkavállalókat is elfogadnak. Az ISW korábban már beszámolt Oroszországnak a munkaerőhiány és a nyugati szankciók közepette a DIB megfiatalításáért folytatott küzdelméről és az ebből következő sikertelenségéről ebben a törekvésében.

Két orosz Szu–27-es repülőgép kényszerített leszállásra egy amerikai MQ–9 Reaper drónt a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben. James B. Hecker amerikai tábornok kijelentette, hogy két orosz repülőgép majdnem eltalálta a drónt, ami majdnem mindkét repülőgép lezuhanását és a drón elvesztését eredményezte. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a drón „túl éles manőverezés miatt” zuhant le. Az incidens nem fog Oroszország és az USA közötti közvetlen konfliktusig fokozódni. Az orosz erők évtizedek óta több hadszíntéren is kényszerítő jelzést alkalmaznak amerikai és szövetséges repülőgépek és hadihajók ellen anélkül, hogy konfliktust váltottak volna ki. Az amerikai és az orosz elnöknek teljes szabadsága marad, hogy eldöntse, hogyan reagál az ilyen incidensekre, és az ilyen helyzetekben nincs semmiféle automatikus eszkaláció. Tekintettel Joe Biden elnök ismételt kötelezettségvállalásaira, miszerint elkerüli az amerikai erők Oroszországgal való közvetlen konfliktusba való bevonását, valamint a Kreml egyértelmű és többször bizonyított vonakodására a NATO-val való háborútól, nincs ok arra, hogy az ilyen incidensek veszélyes eszkalációt okozzanak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök március 14-én kijelentette, hogy Lengyelország négy-hat héten belül MiG–29-es többfeladatú vadászgépeket szállíthat Ukrajnának. Morawiecki kijelentette, hogy Lengyelország készen áll arra, hogy egy nemzetközi koalíció részeként a teljes, 28 MiG–29-es vadászgépből álló flottájának egy meg nem határozott részét átadja Ukrajnának. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter korábban, március 9-én jelezte, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna ellátását MiG–29-esekkel. Az ukrán légierő MiG–29-eseket üzemeltet, és képes lenne használni őket ellentámadásos műveletekben, ha Ukrajna kellő időben megkapná őket a következő offenzíva előtt.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A prominens orosz milbloggerek egy régóta fennálló orosz információs műveletet erősítenek fel, amely a vallás fegyverként való felhasználásával igyekszik lejáratni Ukrajnát.
      • Az orosz hatóságok folytatják az orosz védelmi ipari bázis (DIB) mozgósítására irányuló intézkedéseket egy elhúzódó háborús erőfeszítés érdekében.
      • Orosz Szu–27-es vadászgépek nemzetközi légtérben kényszerítettek leszállásra egy amerikai MQ–9 Reaper drónt a Fekete-tenger felett.
      • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök március 14-én kijelentette, hogy Lengyelország négy-hat héten belül MiG–29-es többcélú vadászgépeket szállíthat Ukrajnának.
      • Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok folytatják az orosz–ukrán határ mentén a védművek kiépítését, hogy az ukrán csapatokat az északi határ menti területeken tartsák.
      • Az orosz hadsereg korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Kupjanszktól északkeletre és a Szvatove-Kreminna vonal mentén.
      • Az orosz csapatok előrenyomultak Bahmuton belül, és folytatták a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén és Donyeck megye nyugati részén.
      • Az orosz hadsereg folytatja a hátország megerősítését az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Területen.
      • Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország titkára március 14-én bejelentette, hogy az orosz Állami Duma törvényt fog tárgyalni az eltűnt orosz katonák halottként való jogi elismerésének egyszerűsítéséről.
      • Ukrán partizánok rögtönzött robbanószerkezetes (IED) támadásban megsebesítették a Nova Kakhovka megszállási katonai közigazgatás helyettes vezetőjét.

Orosz főerő – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1- Luhanszki terület (orosz célkitűzés: Luhanszki terület fennmaradó részének elfoglalása és az offenzív műveletek folytatása a keleti Harkivi területen és az északi Donyecki területen):

Ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok folytatják a védművek kiépítését Oroszország és Ukrajna határa mentén, hogy az ukrán csapatokat az északi határ menti területekre szorítsák. Az ukrán vezérkar március 14-én jelentette, hogy az orosz csapatok továbbra is erődítményeket építenek az ukrán határ mentén a Kurszki és a Brjanszki Területen, és csapatokat tartanak a Belgorodi Területen, hogy demonstrációs akciókat hajtsanak végre, ezzel megakadályozva az ukrán erők más irányba történő mozgását. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz hadsereg védelmi erődítményeket építhet egy olyan információs művelet támogatására, amely az ukrán erőket az orosz területre irányuló közvetlen fenyegetésként tünteti fel. Az ISW nem figyelt meg függetlenül orosz csapatokat, amelyek ezeket a védműveket telepítették, és az ezekre a területekre telepített orosz személyzetet vagy felszerelést valószínűleg máshol jobban hasznosítanák.

Az orosz hadsereg március 14-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Kupjanszktól északkeletre és a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Kupjanszktól északkeletre Dvoricsna (17 km-re északkeletre) és Hrianykivka (17 km-re északkeletre Kupjanszktól) közelében. A március 14-én közzétett geolokációs felvételek, amelyek egy megsemmisített ukrán BMP–2-t mutatnak a védekező ukrán katonák közelében, kisebb orosz előrenyomulást jeleznek Novoszelivske (Szvatovétól 14 km-re északnyugatra) felé. Egy orosz hírösszefoglaló március 13-án azt állította, hogy orosz légi és gyalogsági erők harcoltak Jahidne közelében ( Szvatovétól 30 km-re északnyugatra és közvetlenül Kupjanszktól keletre). Az egyik orosz hírügynökség azt állította március 13-án, hogy orosz légi és gyalogsági egységek harcoltak Jahidne közelében (Szvatovétól 30 km-re északnyugatra és közvetlenül Kupjanszktól keletre). Egy orosz milblogger március 14-én olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a 3. motorizált lövészhadosztály (20. Összhaderőnemi Hadsereg, Nyugati Katonai Körzet) Szvatove közelében tevékenykedik. Az orosz alakulatok emellett folytatták a szárazföldi támadásokat a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Nevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra), Cservonopopivka (Kreminnától 6 km-re északnyugatra), Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra), Bilohorivka (Kreminnától 12 km-re délre) és Beresztove (Kreminnától 30 km-re délre) közelében. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi ukrán közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ezen a területen naponta akár egy századot (30-100 fő) is elveszít, de nem csökkentik a Szvatove-Kreminna vonalon végrehajtott támadások számát. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az orosz csapatok Terny és Jampolivka közelében (mindkettő Kreminnától 17 km-re nyugatra) előrenyomultak, és támadtak Nyevszke (Kreminnától 18 km-re északnyugatra) és Makiivka (Kreminnától 22 km-re északnyugatra) felé. A március 12-én közzétett geolokációs harci felvételeken a BARS (harci tartalékos) „Kaszkad” egysége a Kreminnától délnyugatra fekvő Szerebrjanszke erdő területén lévő ukrán állásokat támadja.

Orosz alárendelt főerő #2-Donyecki terület:

Az orosz csapatok március 14-én Bahmuton belül előrenyomultak, és folytatták a szárazföldi támadásokat a városban és környékén. A március 13-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz egységek a Szadova utca mentén haladtak előre Bahmut déli részén. Orosz milbloggerek széles körben azt állították március 14-én, hogy a Wagner-csoport harcosai elfoglalták a „Vosztokmasz” üzemet az AZOM komplexum északnyugati részén, Bahmut északnyugati részén, és képeket tettek közzé, amelyeken állítólag Wagner-csapatok láthatóak a „Vosztokmasz” belsejében. Orosz források emellett azt állították, hogy a Wagner-csoport Bahmuttól északnyugatra, Orikhovo-Vaszilivka (12 km-re északnyugatra Bakhmuttól), Zalizjanszke (9 km-re északnyugatra Bahmuttól) és Minkivka (15 km-re északnyugatra Bahmuttól) irányába nyomul előre. Egy milblogger arról számolt be, hogy a harcok egyre inkább Bahmut nyugati része felé haladnak, és hogy a Wagner-harcosok megpróbálják elérni a Bahmuttól 5 km-re nyugatra fekvő Khromove-Bohdanivka vonalat. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok pozícióharcokat folytatnak Bahmutban és környékén, és hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat magára Bahmutra; Bahmuttól északra, Vaszjukivka közelében (15km északra); Bahmuttól északnyugatra Jahidne (1 km északnyugatra), Orikhovo-Vaszilivka, Dubovo-Vaszilivka (6 km északnyugatra), Minkivka és Hrihorivka (10 km északnyugatra) közelében, valamint Bahmuttól nyugatra Khromove (5 km nyugatra) és Ivanivszke (5 km nyugatra) közelében. Az orosz hadseregnek március 14-ig nem sikerült befejezniük Bahmut bekerítését vagy körülzárását.

Az orosz hadsereg március 14-én folytatta a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén. A március 13-án közzétett geolokációs harci felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok Krasznohorivkától keletre ( Avdiivkától mintegy 9 km-re északra) nyomultak előre, ami összhangban van az orosz állításokkal, miszerint a közelmúltban sikeres helyi offenzívát hajtottak végre ezen a területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre magának Avdiivkának a közelében; Avdiivka térségében Kamjanka (4 km-re északkeletre Avdiivkától), Novokalinove (14 km-re északra Avdiivkától) és Szeverne (5 km-re nyugatra Avdiivkától) közelében; Donyeck város északnyugati külterületén Nevelszke, Pjervomajszke és Neitalove közelében; és Donyeck város délnyugati külterületén Marinka, Novomikhailivka és Pobjeda közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek tovább nyomulnak Krasznohorivkában, és az Opitnye-Vodyane útról északnyugatra nyomulva megpróbálják megkerülni Avdiivkát. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek elérték az N20 Donyeck város-Kosztanyivka-Kramatorszk autópályát Kamjanka közelében. Orosz források továbbra is azt állítják, hogy az orosz egységek Marinkán belül harcolnak.

Az orosz hadsereg március 14-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre a Donyecki Terület nyugati részén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Vuhledar közelében, Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra. A március 13-án közzétett, valószínűleg régebbi harci felvételek megerősítik, hogy az orosz csapatok elfoglalták a Vuhledartól 30 km-re nyugatra fekvő Neskucsnét. Orosz milbloggerek továbbra is azt állítják, hogy az orosz 155. haditengerészeti gyalogosdandár elemei nem részletezett előrenyomulást hajtanak végre a Vuhledartól délkeletre fekvő dácsa-területen.

Támogató erőfeszítések – déli tengely (orosz célkitűzés: A frontvonalbeli állások fenntartása és a hátországok biztosítása az ukrán csapásokkal szemben):

Az orosz hadsereg folytatja az erődítmények építését a megszállt Zaporizzsjai és Herszoni területen. A március 13-án közzétett geolokációs képek orosz ellenőrzőpontokat és védelmi építményeket mutatnak Tokmaktól délre, zaporizzsjai területen. Egy orosz milblogger március 14-én felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag egy baskíriai mozgósított ezredet látogatott meg, és azt állította, hogy az ezred 37 km hosszú árkokat épített zaporizzsjai területen. Az ISW korábban arról számolt be, hogy egyes orosz milbloggerek egy lehetséges ukrán ellentámadásról spekulálnak Dél-Ukrajnában, ami arra utal, hogy az orosz információs térben egyre nagyobb az aggodalom az ukrán harci erő miatt.

Az orosz tüzérség március 14-én Zaporizzsja, Herszon, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területeken rutinszerű ágyúzást hajtott végre.

Az orosz mozgósítás hírei:

Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország titkára március 14-én bejelentette, hogy az orosz Állami Duma törvényt fog tárgyalni az eltűnt orosz katonák halottként való jogi elismerésének egyszerűsítéséről. A törvénytervezet az eltűnt katona parancsnokának írásbeli nyilatkozatát elegendő bizonyítéknak tekintené a katona halottá nyilvánításához. A törvényjavaslat továbbá két évről hat hónapra csökkentené azt az időtartamot, amely alatt egy katonát automatikusan eltűntnek nyilvánítanak, és amely után a katona családja kérvényezheti a bíróságoktól a katona halottá nyilvánítását.

Egy orosz milblogger azt állította, hogy egy orosz szövetségi szubjektum, amely felelősséget vállalt az egységéért, sikeresen javította a morált és a bajtársiasságot az egység személyzete körében. A milblogger azt állította, hogy a Zaporizzsjai Területen működő baskír egység etnikai összetétele kulcsfontosságú tényező az ezred sikerében és boldogságában, mivel ezek a katonák már ismerik egymást és a parancsnokukat. A milblogger azt is állította, hogy a Baskír Köztársaság felügyeli az egységet, és 20 naponként két hét szabadságra rotálja ki a baskír személyzetet, és hogy sok baskír szeretne ebben az egységben szolgálni.


Egy ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy a Wagner-csoport a megszállt Zaporizzsjai Területen toboroz. Ivan Fedorov ukrán melitopoli polgármester kijelentette, hogy a Wagner-erők toborzási kampányt folytatnak a megszállt Melitopolban. Nem világos, hogy a Wagner toborzási kampánya pusztán online zajlik-e, vagy a Wagner-erők jelen vannak-e Melitopolban. Az ISW korábban már beszámolt a Wagner-erők dél-ukrajnai érkezéséről.

A megszállt területek hírei:

Ukrán partizánok március 14-én improvizált robbanószerkezetes támadást hajtottak végre a Nova Kakhovka megszállási katonai közigazgatás helyettes vezetője ellen. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy a támadás Vitalij Gur megszálló helyettes autóját vette célba, és hogy Gur sérülésekkel kórházba került. 2022 augusztusában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dezinformációs műveletet hajtott végre, amelyben hamisan azt állította, hogy ukrán partizánok ölték meg Gurt.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják a megszállt területek társadalmi ellenőrzésének megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket a gyermekek és a fiatalok megcélzásával. A Zaporizzsjai Terület megszállási képviselője, Vlagyimir Rogov március 14-én felvételeket tett közzé a katonai-patrióta „Junarmia” Zaporizzsja Területi ágának megnyitására való előkészületekről. A megszállási tisztviselők valószínűleg ösztönzik a Junarmia programban való részvételt, hogy a szervezetbe való regisztrációkor személyes adatokat gyűjtsenek az ukrán gyerekekről, és ösztönözzék a gyerekeket a militarizált orosz eszmék iránti elkötelezettségre. Az Ukrán Ellenállási Központ március 14-én arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló tisztviselők a Herszoni Területen található Sztrilkovében arra kényszerítik az oktatási intézmények diákjait és alkalmazottait, hogy az iskolaidő alatt énekeljék az orosz himnuszt, tanítási időn kívül tanulmányozzák az orosz alkotmányt, és részt vegyenek egy kötelező ideológiai tanórán kívüli tevékenységen, amelynek címe: „Beszélgetések fontos dolgokról”. Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is fegyverként használják az oktatási rendszert a megszállt területeken, hogy militarista és oroszbarát érzelmeket ébreszthessenek az ukrán fiatalokban.


Az orosz megszálló tisztviselők továbbra is erőfeszítéseket tesznek a megszállt területek pénzügyi és gazdasági integrációjának megkönnyítésére az orosz rendszerbe. A Zaporizzsjai Terület megszállási vezetője, Jevgenyij Balickij március 14-én kijelentette, hogy a nyugdíjasoknak az idevágó orosz jogszabályokkal összhangban a nyugdíjak folyósításáról szóló orosz szociális alaphoz fordulva kell újra nyugellátást igényelniük. A szociális alaphoz való regisztrációval a nyugdíjasok személyes adatokat adnak meg az orosz megszálló hatóságnak, és valószínűleg csak rubelben kapják meg a nyugdíjakat, ami lehetővé teszi az orosz megszálló tisztviselők számára a megszállt területek feletti ellenőrzés kényszerű megszilárdítását a kiszolgáltatott nyugdíjasok kárára. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pushilin ezen felül március 13-án találkozott az orosz miniszterelnök-helyettessel és ipari és kereskedelmi miniszterrel, Denisz Manturovval, hogy megvitassák az ipari szektorban bekövetkezett főbb fejleményeket és a megszállt Donyecki Terület vállalkozásainak az orosz ipari szférába való integrálását.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

A fehérorosz manőverező elemek továbbra is gyakorlatokat tartanak Fehéroroszországban. A belarusz 6. gépesített dandár egy gépesített eleme március 13-án harckészültségi ellenőrzést hajtott végre, és további gyakorlatokra egy meg nem határozott területre települ. Március 14-én a belarusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a belarusz hadsereg folytatja a harckészültségi ellenőrzések végrehajtását a belarusz tartalékosok 2023 márciusára tervezett katonai behívásának részeként.

A Kreml a katonai együttműködés égisze alatt tovább bővíti a belarusz információs tér feletti ellenőrzését. Inna Gorbacseva belarusz védelmi minisztériumi szóvivő és a belarusz védelmi minisztérium Vayar katonai hírügynökségének és a VoenTV televíziós csatornának katonai tudósítói március 14-én Minszkben, a Sputnik News sajtóközpontban találkoztak az RT orosz állami média tudósítóival és Gleb Ervie orosz milbloggerrel. Gorbacseva kijelentette, hogy a belarusz katonai tudósítóknak fejleszteniük kell szakmai képességeiket, tanulva orosz kollégáiktól. A Kreml valószínűleg tovább fogja bővíteni a belarusz információs tér feletti ellenőrzését – ezt a kampányt Moszkva 2020 augusztusában fokozta, amikor az orosz állami média közvetlen ellenőrzést vett át a belarusz állami média felett az Alekszandr Lukasenko belarusz elnök elleni tüntetések csúcspontján.

Ennyi harctéri hírj utott mára, de maradjanak még a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!