Huppa: Kerül, amibe kerül…

Magyarország Európa akkugyártó nagyhatalma akar lenni és Orbán Viktor nem engedi, hogy bármi közbeszóljon, kerül, amibe kerül. Debrecen mellett repülőtér nagyságú területen már épül a CATL-gyár, az iparág ékköve – írja a Bloomberg.

Ám nem csupán közgazdasági szempontokról van szó.

A hatalom nem vet számot a környezetvédelemmel, miközben mindent ellenőrzése alatt tart, mivel a kormányfő igyekszik meghatározni uralma további kereteit. A gondok ott kezdődnek, hogy értékes agrárterületeket áldoznak be, és ott folytatódnak, hogy honnan lesz az ilyen üzemekhez víz, illetve energia. Ráadásul az elhasznált akkukat szét is kell bontani.

Az ellenállás még a fideszes fészeknek számító Debrecenben is tekintélyes. A válasz az lett, hogy immár nem kell lakossági meghallgatásokat tartani az ilyen beruházásokról. De még a kormánypárt polgármestere is azt mondja, hogy az emberek meg vannak ijedve, mert a gyár veszélyes anyagokkal fog dolgozni.

Az ambiciózus elképzelések ellenére az ország sokat veszíthet.

Orbán rengeteget csörtézett az EU-val az eltelt 13 évben a jogállam, a korrupció és az illiberális demokrácia miatt. De továbbra is szoros szövetséges a német autós cégek számára. Aletto Andrea, a Világgazdasági Intézettől úgy látja: a politikus abban bízik, hogy

az ilyen cégek segítenek megőrizni a hatalmát.

Kaderják Péter, az előző Fidesz-kormány tagja nem tagadja: vannak környezeti kockázatok. Ezért csak akkor éri meg belevágni, ha a fejlesztés fenntartható a környezetvédelem szemszögéből és az érintett települések úgy érzik, hogy többet nyernek, mint amennyit veszítenek.

A helyi lakosság képviselője úgy nyilatkozott, hogy tudják: sokat nem tehetnek az állam ellen, ám hallatni akarják a hangjukat, amikor a kormány megszabja a jogi, környezetvédelmi és biztonsági előírásokat.

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: