Szele Tamás: Talpnyalás hitelbe

Kezdjük azzal, hogy aki a cím miatt fölényeskedve-humorkodva-reklamálva elkezd kommentelni, miszerint „nem talp az”, rögvest tiltom, ugyanis legalább a címbe nem írunk segget, hogy a Facebook ne kössön belénk, a szövegbe már lehet. Na, akkor kezdjünk is neki. Mindig is azt gondoltam, hogy a besúgó munkájánál csak a talpnyalóé undorítóbb, mégis, akárhogy nézem a világot ide s tova 56 éve, pont ez a két szakma nem akar kihalni.

Sőt, egyre inkább terjed. Nálunk is űzi boldog-boldogtalan, önként, büszkén repesve, toporzékolva rikkantgatnak a talp- vagy seggnyalás szüneteiben, hogy nekik milyen jó ez, és hogy milyen büszkék arra, miszerint lingvárisan tisztogathatják a hatalmasok valagát, képzelhető, hogy néz ez ki Oroszországban. Ott a seggnyalás lassan már tanítható, külön hivatás, amiből házat, kocsit, ékszert és részvényt vásárolnak a sikeres művelői, főként a háború kezdete óta.

Lévén, hogy orosz földön a szabad sajtó csak illegálisan létezhet, de az illúziójára szüksége van a putyini rezsimnek, feltalálták a milblogger intézményét. A milblogger katonai témákkal foglalkozó blogger, persze nem is mindegyik katonaviselt, inkább amolyan foteltábornokok, a rendszer feltétlen hívei, akik állítólag önként, merő egy hazafiságból blogolnak, de valahogy mindig pont az a véleményük, ami Putyinnak. Mindenről. Arról is, amiről Putyin soha egy szót sem szólt. Akit Putyin szeret, azt ők imádják, akit nem, azt gyűlölik – és mindent beleng a megfelelni vágyás kényszerének izzadságszaga. Volt ugyan pár wagnerista milblogger is, de azok vagy eltűntek Prigozsin halála után, vagy beálltak a kórusba. Valószínűleg az önálló vélemény közzétételét csak a háborús bűnös, nacionalista és betegesen egocentrikus Sztrelkov-Girkin gondolta komolyan ebből a gárdából, de azt meg bezárták, most is ül. Pedig ő volt a milbloggeri karban az egyetlen, akinek volt iróniája.

De mire fel foglalkozom én ezekkel az alja emberekkel egyáltalán? Az, ugye, a helyzet, hogy Vlagyimir Putyin menesztette posztjáról Szergej Sojgu védelmi minisztert. A minisztérium új vezetőjének Andrej Belouszov volt miniszterelnök-helyettest és Putyin gazdaságpolitikai tanácsadóját javasolja kinevezni. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azzal magyarázta a döntést, hogy a hatalmi tömb gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába. Szerinte a védelmi minisztériumnak egy civil tisztségviselő vezetésével nyitottá kell válnia az újításokra és a „fejlett ötletek” bevezetésére. Az orosz milbloggerek, „haditudósítók” és a hurrápatrióta, ultranacionalista Z-csatornák óvatosan reagáltak Putyin döntésére: többségük a gazdasági szférából ismeretlen jelölt kinevezésében próbál előnyöket találni, míg a minisztériumot az elmúlt 12 évben vezető, majd a Biztonsági Tanács titkári posztjára áthelyezett Sojgut alig említik. Lássuk a Meduza nyomán az orosz háborúpárti csatornák és bloggerek főbb reakcióit.

Jurij Kotenok

„haditudósító” (milblogger)

Belouszov a védelmi minisztérium teljes pénzügyi és gazdasági blokkját fogja ellenőrizni. Ő ehhez több mint eléggé ért. A legmagasabb szintű hivatásos közgazdász. Apa Koszigin közgazdászcsoportjából való. Egy államférfi. Belouszov a katonai hierarchiában egy névleges figura. V. Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke szerepét erősíti. De a rendszert a védelmi miniszter új helyettesei fogják kiegyensúlyozni. És akkor minden világos lesz.

Fighterbomber

Az orosz fegyveres erőkhöz közel álló Telegram-csatorna.

A Legfelsőbb azt javasolta, hogy Belouszovot nevezzék ki az orosz védelmi miniszteri posztra. Nekem csak egy kérdésem van. Ki ez?

Mihail Zvincsuk.

Rybar távirati csatorna

A gyakorlatban Belouszov védelmi miniszterré való kinevezése a védelmi intézményeken belüli összes pénzügyi modell nagyszabású ellenőrzésének és átszervezésének kezdetét jelenti, valamint a tények „mesterkélt” szépítésének esetleges elhagyását. A szoros időkorlátok között Belousov minden bizonnyal mellőzni fogja a vetített prezentációkat és sokkal fontosabbnak találja majd az Excel táblázatokat, egy lapon maximum két gazdasági opcióval. Az ilyen táblázatok alapján fog dönteni, mert számolni tud. Belouszov olyan ember, akinek sok mindenben mindig is megvolt a saját, bár népszerűtlen álláspontja. Valószínűleg pontosan erre van szüksége ma az orosz védelmi berendezkedésnek.

Kirill Fedorov

háborúpárti blogger

Andrej Belouszovnak nem az a feladata, hogy harcoljon, nem az, hogy nyilazzon, nem az, hogy a hátországban műveljen valamit, hanem az, hogy gazdaságilag biztosítsa a győzelmet. Pontosan a gazdaság az, ami megnyeri a háborút. Most van bizalmi tőkéje, hitele, és van lehetősége is arra, hogy ezt a bizalmat igazolja. Lehetőség van a védelmi minisztérium kiadásainak racionalizálására. Talán egy olyan ember, aki ért a matematikához, jobban meg tudja csinálni, mint ahogyan eddig tették. Talán az előző főnök alkalmasabb volt békeidőben, amikor szép felvonulásokat kellett tartani, vagy amikor egy korlátozott, de pompás kontingenst kellett bemutatni Szíriában. Most pedig talán olyasvalaki kell, aki el tud vezetni minket abba a hazai totális háborúba, amikor minden a frontért és a győzelemért létezik.

„Katonai informátor”

Háborúpárti Telegram-csatorna

Barátaim, a miniszteri tárca lényegét tekintve inkább adminisztratív pozíció. Az azt elfogadó személy feladata elsősorban az, hogy képes legyen magas rangú embereket hozzáértően irányítani és globálisan rendelkezzen a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Egy különleges művelet körülményei között, amely már régóta egy hosszú, kimerítő háborúba torkollott, igenis van közvetlen, gyakorlati értelme egy gazdasági szakértő kinevezésének. Egy ilyen pozícióban lévő hadseregbeli veterán, aki a laktanyán és a gyakorlótéren kívül semmit sem látott az életben, nem fog segíteni a győzelemben, inkább ellenkezőleg. Most már csak sok sikert kívánhatunk az új honvédelmi miniszternek, és azt kívánhatjuk, hogy a jelenlegi rosszul működő rendszert legalább részben változtassák meg és korszerűsítsék a mostani kihívásoknak megfelelően.

Mivel Szergej Sojgu távozik a védelmi miniszteri posztról, amelyet az elmúlt tizenegy és fél évben hibátlanul betöltött, sok mindent szeretnénk mondani, de mondjuk ki a legfontosabbat: Sojgu megbukott élete legfontosabb próbatételén, az ukrajnai különleges művelet során.

Dmitrij Szeleznyev

A „Két őrnagy” háborúpárti Telegram-csatorna részéről

Belouszov 2023-ban azt javasolta, hogy a nagyvállalatoknak „önkéntes hozzájárulást” kellene fizetniük a nyereségükből. Valóban, milyen nyereségük lehet háború idején?

Ezekből a kijelentésekből ítélve Belouszov az igazságosság pártján áll, ami nem tud nem lenyűgözni. És a legmagasabb politikai körökben befutott nagyívű karrierje során a gazdaság területén ellenőrző feladatokat látott el, magának az elnöknek a hozzájárulásával. Egy más struktúrából származó elnöki bizalmas jelenlegi kinevezése megtöri a védelmi minisztériumban a korrupt kapcsolatok megkövesedett rendszerét, amely Ivanov miniszterhelyettes közelmúltbeli letartóztatásából ítélve nagyon is létezik. És nyilvánvaló, hogy egy ilyen átrendeződés célja a katonai blokk gazdasági hátterének megerősítése.

Szergej Koljasznyikov

háborúpárti blogger, Zergulio Telegram-csatorna

Ami Belouszov jelölését illeti a védelmi minisztérium élére, nem mindenki érti, hogy a védelmi miniszteri poszt leginkább a politikáról és a gazdaságról szól. Valójában így van. Éppen ezért Andrej Removics Belouszovnak, aki erős közgazdász és államférfi, itt is jól kell majd teljesítenie.

Hogy egyenesen fogalmazzak – a kinevezés egy kivégzőosztag. Egy háborúban álló országban több mint 50 000 tiszt még mindig lakhatási gondokkal küzd, még a 2016-os várólistát nem zárták le, és Oroszország nagyvárosaiban egész katonai lakónegyedek rohadnak el. És nem csak Timur Ivanov volt a védelmi minisztériumban, van ott elég sok érdekes és súlyosabb személyiség is. Rossz értelemben véve érdekesek és súlyosak. Szóval biztosak lehetünk benne, hogy Andrej Removicsnak egyszerre sok haja szála őszül majd meg. Ehhez csak sok szerencsét tudok neki kívánni, mert most olyan istállókat fog elkezdeni kitakarítani, hogy még Herkules is összeszarná magát. Én csak pozitívumokat látok ebben a kinevezésben – csakis pozitívumokat.

Dmitrij Sztesin

A „Komszomolszkaja Pravda”, és a „Russzkij tarantasz” Telegram-csatornák „katonai tudósítója”, (milbloggere)

A frontról hívtak, hogy kommentálják a Biztonsági Tanács új titkárának kinevezését. Hallottam egy csomó káromkodást, de aztán a szavakból kicsengtek a túláradó érzelmek – öröm, meglepetés, boldogság. Csak annyit tudtam kivenni, hogy „Putyin meglepett”. Igen, Vlagyimir Vlagyimirovics tudja, hogyan kell ezt csinálni.

Ennyi a mintánk, de ez is több az elégnél. Gondoljunk bele: Belouszov még le sem tette a hivatali esküt, nem hozott egyelőre semmiféle döntést, már úgy nyalják a talpát, mintha az életük függne tőle – mi lesz, ha majd hivatalba lép?

Mijét fogják nyalni, ha már hivatalosan is miniszter lesz? Eltalálták. Azt. Csontig, sőt, tovább. Határ a csillagos ég, de legalábbis a tápcsatorna közepe.

Igaz, Oroszországban ennek van hagyományai, és még csak nem is száz évesek, nem Majakovszkij volt az első, aki rendszeres ódákat írt a hatalomhoz – de azért eddig utólag volt szokás lelkesen, zihálva, toporzékolva és tapsikolva egyetérteni a bármivel.

Most már előlegbe is jár a talp- és seggnyalás.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük