Szele Tamás: Orosz cselek világszerte

Folytatódik a tegnap kezdődött balti krízis, néhány másik válsággal megfejelve, mert Oroszország tényleg nem nyugszik, míg magára nem haragítja az egész planétát – hogy aztán tudjon megtámadni tetszés szerint bármely országot, hiszen egyikkel sem lesz jóban. Csak ezen még sokat kell dolgozni. Ma az ISW jelentését használtam forrásnak, mert ez nyújtja a legátfogóbb képet.

Az orosz védelmi minisztérium május 21-én azt javasolta, hogy az orosz kormány értékelje újra Oroszország tengeri határait a Balti-tengeren, hogy ezek a határok „megfeleljenek a jelenlegi földrajzi helyzetnek”. Az orosz védelmi minisztérium azóta törölte az orosz kormány jogi portálján május 21-én megjelent dokumentumot, amelyben azt javasolta, hogy az orosz kormány értékelje újra az 1985-ös tengeri határokat a Finn-öbölben, mivel ezek a határok a 20. század közepén kidolgozott, elavult „kisméretű tengeri navigációs térképeken” alapultak. Azt javasolták, hogy az 1985-ös határozatot részben nyilvánítsák „elavultnak”. Az irat azt ajánlotta, hogy az orosz kormány igazítsa ki a tengeri határ koordinátáit a Finn-öbölben a Jähi, Sommers, Gogland, Rodsher, Malyy Tyuters és Vigrund szigetek övezetében, valamint a Narva folyó északi deltájának közelében. A dokumentum azt is javasolta az orosz kormánynak, hogy vizsgálja felül a Balti-tengeren a Kurlandi-fok, a Taran-fok, a Taran-foktól délre fekvő fok és a Visztula-fok területét. Sommers, Gogland, Rodsher, Malyy Tyuters és Vigrund szigete orosz ellenőrzés alá kerül ezáltal, míg Jähi szigete felett Oroszország és Finnország megosztozik az ellenőrzésen. A Narva folyó északi deltája Oroszország és Észtország között található, míg a Kurlandi rév az Oroszország és Litvánia közötti nemzetközi határhoz vezet. A Visztula-nyílás (Oroszországban Balti-nyílás néven is ismert) a Kalinyingrádi Terület, Oroszország és Lengyelország között oszlik meg, a Taran-fok pedig Kalinyingrád városától északnyugatra található. A dokumentum szerint ezek a javasolt változtatások a tengeri határok alapvonalrendszerét hoznák létre a Finn-öböl keleti részén lévő orosz szigetek déli részén, valamint a Kalinyingrádi Területen található Baltijszk és Zelenográdszk területén. A dokumentum azt is megjegyezte, hogy ezek a változások lehetővé tehetik Oroszország számára, hogy a megfelelő vízterületeket orosz tengeri felségvizekként használja, és hogy az orosz államhatár vonala a felségvizek külső határának helyzetében bekövetkező változások miatt eltolódna.

Itt közbevetnék egy megjegyzést egy finn elemző nyomán. Ennek az a veszélye, hogy például, amikor egy kereskedelmi hajó belép egy olyan területre, amelyet Oroszország a saját vizeihez tartozónak vall (de ez semmiféle térképen nem így szerepel), az orosz Északi Flotta elfogja majd, és azzal vádolja, hogy megsértette Oroszország határait. Hatalmas provokációs potenciál rejlik ebben.

A Kreml és az orosz védelmi minisztérium tisztviselői május 22-én tagadták, hogy Oroszország az orosz tengeri határ megváltoztatását tervezné, de burkoltan arra utaltak, hogy az orosz kormány bizonyos „biztonsági” intézkedések meghozatalát fontolgatja a Balti-tengeren. A Ria Novosztyi és a TASZSZ orosz állami hírügynökségek meg nem nevezett katonai-diplomáciai forrásoktól származó nyilatkozatokat tettek közzé, amelyek azt állították, hogy „Oroszországnak nem volt és nincs is semmilyen szándéka az államhatárvonal, a gazdasági övezet és a kontinentális talapzat felülvizsgálatára a Balti-tenger térségében.” Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az orosz védelmi minisztérium javaslata nem politikai indíttatású, annak ellenére, hogy a „politikai helyzet jelentősen megváltozott” 1985 óta. Peszkov hozzátette, hogy a feszültségek eszkalálódása és a konfrontáció megnövekedett szintje a balti térségben „megfelelő lépéseket igényel” az illetékes orosz szervek részéről. Az orosz tisztviselők nem adtak magyarázatot arra, hogy miért távolították el a védelmi minisztérium javaslatát a kormány jogi portáljáról.

Nyugati illetékesek ezzel szemben megjegyezték, hogy Oroszország valószínűleg újraértékeli a tengeri határok alapjait, hogy felülvizsgálja a Balti-tengeri övezeteket. Elina Valtonen finn külügyminiszter május 22-én kijelentette, hogy a finn külügyminisztérium felülvizsgálja az Oroszország szándékairól szóló jelentéseket, és Finnország elvárja, hogy Oroszország az ENSZ tengerjogi egyezményének megfelelően járjon el. A finn miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a tengeri határok orosz felülvizsgálata valószínűleg rutinszerű lesz, és Finnország nem aggódik az újraértékelés miatt. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter bejelentette, hogy Litvánia beidézte az orosz ügyvivőt az újraértékeléssel kapcsolatban. A litván külügyminisztérium a Politico című lapnak azt mondta, hogy Litvánia úgy látja, miszerint Oroszország lépései „szándékos, célzott, eszkalációs provokációk, amelyek célja a szomszédos országok és azok társadalmának megfélemlítése.” A litván külügyminisztérium hozzátette, hogy az orosz védelmi minisztérium javaslata „újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország agresszív és revizionista politikája fenyegetést jelent a szomszédos országok és egész Európa biztonságára”. Mikael Byden svéd főparancsnok aggodalmának adott hangot a Balti-tengeri orosz ambíciók miatt, és figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök célja a Balti-tenger ellenőrzése, és hogy Putyin „szemet vetett” Gotland szigetére. Byden nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország már most is olajszállító tartályhajókat használ felderítésre és szabotázsra a Balti-tengeren és Gotland közelében.

Úgy tűnik, hogy a Kreml egy olyan rendszert dolgoz ki, amely legalizálja Oroszország úgynevezett „külföldön élő honfitársainak” státuszát, valószínűleg azon erőfeszítései részeként, hogy megfelelő feltételeket teremtsen, amelyekkel a további agressziót és hibrid műveleteket külföldön az orosz honfitársak „védelmeként” igazolhatja. A Független Államok Közössége (FÁK), a külföldön élő honfitársak és a nemzetközi humanitárius együttműködésért felelős orosz szövetségi ügynökség (Rosszotrudnyicsesztvo) főigazgatója, Jevgenyij Primakov a Kreml hírügynökségének, a TASZSZ-nek adott, május 22-én megjelent interjújában kifejtette, hogy a Rosszotrudnyicsesztvo egy „honfitársak elektronikus kártyája” nevű programot dolgoz ki, amely lehetővé teszi majd a külföldön élő oroszok számára, hogy hozzáférjenek bizonyos, nem részletezett kormányzati szolgáltatásokhoz, Oroszországba látogassanak és ott dolgozzanak, sőt a jövőben orosz állampolgárságért folyamodjanak. Primakov jelezte, hogy Oroszország a program kísérleti változatának elindítására készül több, meg nem nevezett szomszédos országban, és 2024 végén kezdheti meg az első kártyák kiadását. Primakov állítása szerint az orosz „honfitársak” egy online alkalmazáson keresztül adhatják meg személyes azonosító adataikat a kártyáért és a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférésért cserébe, amelyek feltehetően egy meg nem nevezett online platformon keresztül lesznek elérhetőek. Megjegyezte, hogy bár a külföldön élő orosz honfitársak egy része nem rendelkezik orosz állampolgársággal, és „szkeptikusan” viszonyul Oroszország politikájához, mégis „így vagy úgy” honfitársak, és ez a program segíteni fogja a honfitársakat és gyermekeiket abban, hogy fenntartsák az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat. Primakov becslése szerint Oroszországnak 20-40 millió külföldi „honfitársa” van, bár nem világos, hogy Primakov hogyan határozza meg a „külföldi honfitárs” fogalmát. Hangsúlyozta az Örményországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból és más országokból érkező diákokkal folytatott orosz oktatási és kulturális csereprogramok fontosságát is, és megjegyezte, hogy az orosz kormány az elmúlt években növelte az Oroszországban tanuló külföldi diákok számát. Kijelentette, hogy Oroszország célul tűzte ki: 2030-ra évente 500 000 külföldi diák tanuljon Oroszországban. Megjegyezte, hogy a Rosszotrudnicsesztvo az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban (UK), Kanadában és más nyugati országokban a „barátságtalan” nyugati politika miatt problémákkal küzd, és abszurd módon azt állította, hogy az európai Orosz Házak (Russzkij Dom) „nem foglalkoznak politikai propagandával vagy bármi mással”, és csak „kulturális tevékenységet” folytatnak. Moldovai és ukrán tisztviselők korábban figyelmeztettek arra, hogy orosz tisztviselők a Russzkij Domot az orosz propaganda népszerűsítésére és „felforgató munka” végzésére használják külföldön. Ez egyébként Berlinben sem volt másképp.

A Rosszotrudnicsesztvo legalább 2021 óta dolgozik a „honfitársak elektronikus kártyája” projekten, de még nem indította el nyilvánosan a programot. 2023 júniusában Primakov úgy nyilatkozott, hogy a Rosszotrudnicsesztvo „hitelesítési központokat” tervez nyitni a Russkij Dom központokban szerte a világon, ahol a „honfitársak” az igénylési folyamat részeként igazolhatják személyazonosságukat. Az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusa (ROC MP), egy, a Kreml által ellenőrzött szervezet és az orosz hibrid hadviselés eszköztárának egyik ismert eszköze, a március 27-28-i Orosz Népek Világtalálkozója során egy sor ajánlást adott ki, amelyek között szerepelt az a felhívás, hogy Oroszországnak prioritásként kell kezelnie a „honfitársak” tömeges hazatelepítését Oroszországba, és a „Honfitársak elektronikus kártyája” program egy járható út lehet Oroszország számára ennek az ajánlásnak a megvalósításához. Oroszország külföldön élő „honfitársai” – akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban úgy definiált, hogy bárki ilyen, aki történelmi, kulturális vagy nyelvi kötődéssel rendelkezik Oroszországhoz – a Kreml Russzkij Mir (Orosz Világ) narratívájának kulcsfontosságú elemei, amelyet a Kreml arra kíván felhasználni, hogy az orosz honfitársak „védelmének” ürügyén igazolja a jövőbeli orosz agressziót. Az orosz kormány korábban enyhítette az Oroszországba költözni szándékozó honfitársakkal szemben támasztott nyelvi és származási követelményeket, és lehet, hogy megpróbálja tovább szélesíteni a „honfitárs” homályos meghatározását, hogy minél több emberre kiterjedjen.

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere május 22-én kijelentette, hogy az amerikai és brit hírszerzésnek bizonyítékai vannak arra, hogy a Kínai Népköztársaság (KNK) „most vagy hamarosan” halálos fegyvereket szállít Oroszországnak, amit azomban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megkérdőjelezett. Shapps kijelentette, hogy ez a bizonyíték „jelentős fejlemény”, mivel a KNK korábban „a harcokat mérséklő befolyást gyakorlóként” tüntette fel magát, de nem adott további információkat az állítólagos hírszerzési információkról. Sullivan egy sajtótájékoztatón közölte, hogy korábban már figyelmeztetett arra, miszerint a KNK halálos fegyvereket szállíthat Oroszországnak, de az USA „eddig nem látott ilyet.” Azt is kijelentette: beszélni fog brit kollégáival, hogy az USA és az Egyesült Királyság „közös operatív képpel” rendelkezzen, és hogy tisztázza Shapps megjegyzését.

Nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az orosz hírszerző szolgálatok fokozni kívánják a NATO-tagországok elleni szabotázstevékenységeket és egyéb hibrid műveleteket. A norvég rendőrség biztonsági szolgálata (PST) és a norvég hírszerző szolgálat (NIS) május 22-én arra figyelmeztetett, hogy megnövekedett az orosz szabotázsveszély a norvég fegyverszállítmányok és más, az Ukrajnába irányuló hadianyag-szállításokban részt vevő norvég szervezetek ellen. A PST kémelhárítási vezetője, Inger Haugland elmondta, hogy a PST figyelmeztette a norvég fegyverszállítókat: álljanak fokozott készültségben, amint korábban is arra figyelmeztetett, hogy orosz ügynökök szabotázsakciókat terveznek Nyugat-Norvégiában, ahol norvég haditengerészeti bázisok, valamint olaj- és gázipari infrastruktúra található. Donald Tusk lengyel miniszterelnök május 20-án figyelmeztetett, hogy a lengyel hatóságok nemrég letartóztattak és megvádoltak kilenc gyanúsítottat, akik az orosz biztonsági szolgálatok nevében szabotázsakciókat hajtottak végre Lengyelországban. Haugland azt állította, hogy az orosz biztonsági szolgálatok nem orosz állampolgárokat használtak fel szabotázsakciók végrehajtására Lengyelországban, Németországban és az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy tagadható legyen részvételük. Tusk május 21-én arra is figyelmeztetett, hogy az orosz aktorok több ezer migráns illegális csempészését tervezik Afrikából Európába, ráadásul a közelmúltban elfogott, illegálisan Lengyelországba belépők több mint 90 százalékának útlevelében orosz vízum szerepelt. Orosz illetékesek nemrég (2023 végén) megkíséreltek mesterséges migránsválságot teremteni a finn határon, hogy destabilizálják a NATO-t és az Európai Uniót. Az orosz biztonsági szolgálatok valószínűleg fokozzák az európai országokban a szabotázsműveleteket, hogy megzavarják az Ukrajna számára újraindított amerikai biztonsági segítség megérkezését, és valószínűleg folytatják az európai viszály szítását célzó hibrid műveleteket a 2024. június elejére tervezett európai parlamenti választások előtt.

Az amerikai űrparancsnokság május 21-én jelentette, hogy Oroszország a közelmúltban műholdellenes fegyvert állított pályára. Az amerikai űrparancsnokság jelentette, hogy Oroszország május 16-án bocsátotta fel a COSMOS 2576 műholdat, és az amerikai hírszerzés értékelése szerint ez egy olyan űrfegyver, amely feltehetően képes más, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak megtámadására. Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője hozzátette, hogy Oroszország a COSMOS 2576 műholdat ugyanarra a pályára állította, mint amelyen az Egyesült Államok egyik kormányának műholdja kering. Oroszország a jelentések szerint 2022 február elején egy külön műholdat indított el nukleáris műholdellenes fegyver kifejlesztésére irányuló programjának részeként. A jelentések szerint akkor még nem építették be a műholdellenes fegyver nukleáris komponenseit, és a fegyver valószínűleg még nem volt működőképes, bár a legújabb műholdellenes eszköz már igen. Az amerikai műholdak megzavarására irányuló orosz erőfeszítések célja valószínűleg a NATO-val való jövőbeli konfrontáció előkészületeinek támogatása.

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök az örmény-orosz kapcsolatok romlásával összefüggésben közvetve megvádolta Oroszországot és közvetlenül Belaruszt, hogy segítették Azerbajdzsánt a 2020-as hegyi-karabahi háború előkészítésében. Alekszandr Lukasenka belarusz elnök azt nyilatkozta, hogy ő és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök a 2020-as hegyi-karabahi háború előtt, Lukasenka május 16-17-i azerbajdzsáni állami látogatása során beszélgettek, és arra a következtetésre jutottak, hogy Azerbajdzsán győzhet ebben a konfliktusban. Lukasenka meglátogatta Fizulit és Sushát is, két olyan települést, amelyet az azerbajdzsáni erők a 2020-as hegyi-karabahi háborúban ellenőrzésük alá vontak. Pasinjan az Örmény Nemzetgyűlés és az örmény kormány közötti ülésen Lukasenka kijelentésére úgy reagált, hogy a belarusz elnök hangosan kimondta, „amit négy éve metaforikusan Örményországnak próbál üzenni.” Pashinjan hozzátette, hogy legalább két olyan Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (CSTO) tagországról tud, amely „részt vett a 2020-as háború előkészületeiben”, és azt állította, hogy Azerbajdzsán célja a háborúban a független örmény állam elpusztítása. Pasinjan célozgatása, miszerint Oroszország segített Azerbajdzsánnak felkészülni a 2020-as hegyi-karabahi háborúra, és ezáltal támogatta Azerbajdzsán célját Örményország elpusztítására, része Pasinjan folyamatos bírálatainak az orosz-örmény kapcsolatokkal kapcsolatban, valamint azon törekvéseinek, hogy elhatárolja Örményországot az Oroszországgal fennálló politikai és biztonsági relációtól.

Pasinjan május 22-én találkozott Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezetővel és Mohammad Mokhber ideiglenes elnökkel. A találkozó azt jelzi, hogy Irán talán pozitív kapcsolatokat kíván folytatni Örményországgal Örményország Oroszországgal való viszonyának megromlása miatt.

A legfontosabb hírek röviden:

– Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) május 21-én javasolta, miszerint az orosz kormány értékelje újra Oroszország tengeri határait a Balti-tengeren, hogy ezek a határok „megfeleljenek a modern földrajzi helyzetnek”.
– A Kreml és az orosz védelmi minisztérium tisztviselői május 22-én tagadták, hogy Oroszország az orosz tengeri határok megváltoztatását tervezné, de burkoltan arra utaltak, hogy az orosz kormány fontolgatja bizonyos „biztonsági” intézkedések meghozatalát a Balti-tengeren.
– Nyugati illetékesek megjegyezték, hogy Oroszország esetleg újraértékeli a tengeri határok alapjait, hogy felülvizsgálja a Balti-tengeri övezeteket.
– Úgy tűnik, hogy a Kreml egy olyan rendszert dolgoz ki, amely legalizálja Oroszország úgynevezett „külföldön élő honfitársainak” státuszát, valószínűleg azon erőfeszítései részeként, hogy megfelelő feltételeket teremtsen a további agresszió és hibrid műveletek külföldön történő igazolásához.
– Grant Shapps, az Egyesült Királyság (UK) védelmi minisztere május 22-én kijelentette, hogy az amerikai és a brit hírszerzésnek bizonyítékai vannak arra, hogy a Kínai Népköztársaság (KNK) „most vagy rövidesen” halálos fegyvereket szállít Oroszországnak, bár ezt a kijelentést Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megkérdőjelezte.
– Nyugati illetékesek arra figyelmeztettek, hogy az orosz hírszerző szolgálatok fokozni kívánják a NATO-tagországok elleni szabotázstevékenységeket és egyéb hibrid műveleteket.
– Az amerikai űrparancsnokság május 21-én jelentette, hogy Oroszország a közelmúltban műholdellenes fegyvert állított pállyára, tehát zavaró műholdellenes képességeket kíván bevetni.
– Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök az örmény-orosz kapcsolatok megromlásáért közvetve Oroszországot vádolta, Belaruszról pedig közvetlenül álltotta, hogy segítette Azerbajdzsánt a 2020-as hegyi-karabahi háború előkészítésében.
– Az ukrán erők a közelmúltban visszafoglaltak egyes területeket Vovcsanszk és Csasziv Jar közelében, az orosz csapatok pedig nemrég marginálisan előrenyomultak Vovcsanszk, Avdiivka, Donyeck város és Velika Novoszilka közelében.
– Az orosz bíróságok a jelentések szerint megkezdték a politikai bűncselekményekkel – például az orosz hadseregről szóló „hamis” információk terjesztésével – vádolt oroszok erőszakos kórházi elhelyezését a pszichiátriai intézetekben.

Itt tart tehát a világ egyelőre – Oroszország határai lehet, hogy Putyin szerint sehol sem érnek véget, de mit mondjunk az ambícióiról? Azok már verik az egeket, mert a világűrben vannak.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük