Szele Tamás: Mad Max háborúja

Aki úgy érzi, hogy az Ukrajnában zajló teljes körű orosz megszállás képei valamiféle posztapokaliptikus filmre emlékeztetik, nem téved nagyot: ez valóban Mad Max világa, főleg azért, mert mindkét félnek folyamatosan improvizálnia kell a haditechnikai eszközök terén. Sok mindenről, ami új, kiderült, hogy használhatatlan, más, régi dolgok meg máig hasznosak. És ennek az ellenkezőjére is van példa.

Az orosz-ukrán háborúban a fejlett technológiák bizarr módon keverednek az évszázados találmányokkal. A hőkamerával felszerelt, csillagászati irányítású FPV drónok 1950-es lövedékeket dobnak le, vagy más drónokat rohannak le egy rájuk csatlakoztatott bot segítségével. A „kukacbombázó” mezőgazdasági repülőgépek kézifegyverekkel lövik le a drónokat – vagy maguk is pilóta nélküli drónokká alakulnak át. A frontvonalak mögött változatos közlekedési eszközök mozognak, a lovas kocsiktól az elektromos egykerekűekig. Az oroszok motorkerékpárokra ülve indítanak támadásokat, olyan taktikával, amelyet még a második világháborúban sem alkalmaztak, míg az első világháborús Maxim géppuskák modern hőkamerákkal felszerelve pásztázzák az eget. Az Insider leírja, hogy a modern technológiák és az évszázados felszerelések együttes fejlődése hogyan változtatta a csatateret egy „Mad Max”-filmmé.

Hidegháborús örökség

Az orosz-ukrán háború kezdetén mindkét fél hasonló arzenállal rendelkezett, amely elsősorban a hidegháború idejéből származó, különböző mértékben modernizált eszközökből állt. Oroszország előnyben volt az operatív-taktikai felderítő drónok, az elektronikus hadviselési rendszerek és a nagy hatótávolságú csapásmérő képességek terén, amelyek cirkáló- és ballisztikus rakéták készleteit foglalták magukban. Ukrajna viszont jobban fejlett digitális kommunikációval, valamint a Nyugat által szállított modern páncéltörő fegyverekkel rendelkezett. Mindkét hadsereg magja azonban még mindig az 1980-as évek szovjet haderején alapult.

Ez a helyzet azonban nem tarthatott sokáig. Az a technológiai és ipari bázis, amely a régi szovjet hadsereget támogatta, már nem létezett. Mindkét félnek „ki kellett kaparnia a hordó alját”, fel kellett élnie tartalékait, mielőtt a modern megoldások felé fordult volna. Ennek a technológiai visszafejlődésnek a jelei már a teljes körű invázió kezdete előtt megjelentek, mivel az ukrán területvédelmi harcosok Degtyarev géppuskákat kaptak az 1920-as évek végéről. Röviddel az invázió kezdete után a Donbássz orosz ellenőrzésű „népköztársaságaiban” mozgósítottak szovjet SSh-68-as sisakokat – és egyes esetekben a második világháborúból származó SSh-40-es sisakokat – kaptak az 1891-ben rendszerbe állított Moszin-Nagant puskákkal együtt.

Mindkét félnek menet közben kellett improvizálnia. A Kijevért folytatott harc során a helyi lakosok segítettek irányítani az ukrán tüzérséget, köztük a nehéz „Pion” önjáró lövegeket, kereskedelemben kapható drónok segítségével. Az oroszok, akiknek működésképtelen kommunikációs rendszereket kellett használniuk, amelyek jelentős háború előtti beruházásokat emésztettek fel, könnyen lehallgatható kínai Baofeng-rádiók vásárlására fanyalodtak.

A csapásmérő-felderítő drónok fejlesztése a kezdeti orosz „Blitzcringe” és a donbásszi offenzíva kezdete után felgyorsult. Ekkorra mindkét fél tüzérségi lőszerhiányt észlelt – először Ukrajna szovjet korabeli készletei fogytak ki, majd az orosz „lövedékhiány” következett be, miután az ukrán erők amerikai HIMARS MLRS-eket használó haderői több alkalommal is eredményesen támadták az utánpótlási raktáraikat.

Ahelyett, hogy a szovjet korabeli kézikönyveket követve „területi tüzet” alkalmaztak volna, a kis felderítő drónok most minden egyes értékes lövedéket pontosan a célpontra irányítottak. Ezenkívül a drónokról történő gránátdobások lehetővé tették a kis, gyengén páncélozott célpontok megsemmisítését tüzérség igénybevétele nélkül.

Itt váltak nyilvánvalóvá a háború előtti hiányosságok az orosz hadsereg drónellátásában. A 2023 áprilisában Szentpéterváron meggyilkolt néhai Vladlen Tatarszkij orosz „milblogger” külön megemlítette a szabványos Orlan drónok akut hiányát a frontvonalbeli egységekben. Ráadásul a rossz minőségű optikája miatt az Orlan jobban alkalmas volt a tűz irányítására teljes zászlóaljak és ütegek számára, amelyek nagy ellenséges koncentrációkat céloztak meg. A tüzérségi feladatokat az egyes lövegeknek kellett kiosztani, ami azt jelentette, hogy most már szinte minden egységnek szüksége volt egy drónra. Ez arra kényszerítette az oroszokat, hogy az ukránokat követve, gyűjtésből akár, de elkezdjenek kereskedelmi drónokat vásárolni, és speciális tüzérségi programokat telepítsenek okostelefonjaikra.

Biztonságos katonai üzenetküldő rendszer hiányában az oroszok a Telegramhoz fordultak helyettesítő megoldásként, míg az Ukrán Fegyveres Erők továbbmentek, és a parancsnokságokon a játékosok által kedvelt Discord szolgáltatást használták, amely lehetővé tette a csoportos videohívásokat és több drón adásának egyidejű élő megtekintését.

Az orosz tüzérségi arzenál a raktárakból előkerült D-20-as tarackokkal bővült, amelyet 1943-as D-1-es modellek követtek. Ez utóbbiak fő előnye az volt, hogy képesek voltak a 20. század közepe óta raktárakban porosodó elavult tüzérségi lövedékek használatára. Az Ukrán Fegyveres Erők a nyugati tüzérséggel együtt az 1944-ben kifejlesztett szovjet D-44-es lövegeket is szolgálatba állították, amelyek közül néhányat MT-LB járművekre szereltek fel, rögtönzött önjáró löveggé alakítva azokat.

Idővel mindkét fél elkezdte gyártani az úgynevezett „ágyús teherautókat” – teherautó-alvázra durván felszerelt ágyúkat. Később, a tüzérség hiánya miatt egyes orosz katonák olyan elavult rendszerek használatához folyamodtak, mint a puskagránátok, sőt, a gránátvető-lőszerekből készült nyílhegyekkel ellátott íjak-nyilak.

Drónok és pilóta nélküli „kukacbombázók”

A különböző pilóta nélküli rendszerek használata az orosz-ukrán háború egyik jellemzőjévé vált. Bár jelentőségüket néha eltúlozzák – főként az online videók miatt, amelyek csak sikeres támadásokat mutatnak be –, a drónok valóban döntő szerepet játszanak a harctéren. Ez különösen igaz az Ukrán Fegyveres Erőkre (AFU), amelyek 2023-2024 telén súlyos tüzérségi lőszerhiánnyal szembesültek, mivel késlekedett az amerikai katonai segélytörvény elfogadása.

Mint minden fejlett fegyver, a drónok is gyorsan fejlődnek. Ma már gyakran speciális robbanófejekkel, hőkamerákkal és gépi látással vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy önállóan célba vegyék a kijelölt célpontokat. Eredetileg „esküvői (fényképező) drónoknak” gúnyolták őket, azóta azonban Starlink terminálhordozóvá alakultak át, és a csapásmérő drónok feletti ellenőrzést egyre nagyobb távolságokra terjesztették ki. A műholdas kommunikációs terminálokat még meg is hackelték, hogy megkerüljék az Elon Musk cége által előírt területi korlátozásokat.

Az ukrán katonai-ipari komplexum is kifejlesztette a választ az iráni „Shahed” drónokra. Az ukrán drónok gyakran jelentek meg Oroszország nyugati régióiban, és hamarosan egészen Tatárföld központi régiójáig képesek voltak eljutni. Ezt úgy érték el, hogy az ukrán Aeroprakt cég könnyű repülőgépeit alakították át drónokká. A világ első pilóta nélküli rendszereket alkalmazó fegyvernemének létrehozásával az AFU drónjainak jelentősége mára egyenértékű a tüzérséggel vagy a légvédelemmel.

Az ukrán dandárok fokozatosan integrálják a csapásmérő pilóta nélküli repülőgép-komplexum (RUBpAK) századokat, egyesek egész drónzászlóaljakat alkotnak. Ettől az orosz hadsereg szervezetileg elmarad – a csapásmérő drónszázadok csak a csapatösszevonások szintjén alakulnak ki. Az oroszországi szabványos drónrajok a felderítő és csapásmérő drónok üzemeltetőit egyesítik, és így elmaradnak ukrán társaiktól tűzerőben. Ennek ellenére az orosz erők előnyben vannak a merevszárnyú felderítő drónok terén, amelyek a határtól akár 150 kilométeres távolságból is felvételt készítenek az ukrán célpontokra mért csapásokról.

A pilóta nélküli légi járművek mellett a tengeri és szárazföldi pilóta nélküli rendszerek is széles körben elterjedtek. A tengeren az ukrán haditengerészet és a különleges szolgálatok kamikaze pilóta nélküli felszíni hajókkal jelentős veszteségeket okoztak az orosz Fekete-tengeri Flottának, ami a flotta parancsnokának elbocsátásához és a legtöbb hajó evakuálásához vezetett a Krímből a Fekete-tenger keleti partján fekvő Novorosszijszkba.

Az ukrán pilóta nélküli hajókat a Starlink segítségével irányítják, legújabb változataik rakétákat hordoznak a helikopterek elleni harcra és „Grad” rakéta-sorozatvetőket a parti csapásokhoz. A jelentések szerint a pilóta nélküli felszíni hajókat még aknák távoli telepítésére is felkészítették. Válaszul Oroszország a „Fleet-2024” kiállításon bemutatta saját pilóta nélküli hajósorozatát. Mivel azonban Ukrajnának nincsenek nagy felszíni hajói, az ilyen fejlesztések gyakorlati haszna orosz részről nulla.

A földi pilóta nélküli rendszerek fontos űrt töltenek be. Különböző funkciókat látnak el, beleértve a távoli aknázást (néha közvetlenül az ellenséges állások ellen), az aknamentesítést, az ellenséges objektumok megsemmisítését és az elektronikus hadviselési rendszerek előretolt telepítését. Még egy elfogott ukrán harckocsit is megpróbáltak átalakítani földi drónná, ami inkább a múltbeli technológiák felelevenítésének tűnik, hiszen az első távirányítású harckocsikat a szovjet csapatok használták a szovjet-finn háborúban. (A földi drónokról kiderült, hogy rendkívül fontosak a logisztika szempontjából, amiről később lesz szó.)

Míg a szárazföldi, tengeri és légi területen a drónok vezetik a haditechnikai fejlesztéseket, addig az ellenük irányuló védekezési módszerek a különböző technológiák furcsa keverékét alkotják. Az ukrán városok elleni kezdeti „Shahed” támadásokat követően a közösségi médiában a szovjet gyalogsági kézikönyvekre emlékeztető útmutatót terjesztettek a drónok kézifegyverekkel történő lelövéséről.

A páncélozott járművek kamikaze drónok elleni passzív védelme a „cár-mangálok”, más néven „teknőstankok” bevezetésével tetőzött az orosz erőknél. Ezeket a harckocsikat egyfajta fém- vagy gumiburokba burkolják, amelyet gyakran kiegészítő védelmet nyújtó, drónok elleni rácsokkal ellátott további rétegekkel egészítenek ki.

Katonai elemzők megjegyzik, hogy ez a tendencia azt eredményezi, hogy a tankok egyre inkább hasonlítanak az első világháborús elődjeikre, amelyek közül soknak nem volt forgatható lőtornya, és elsősorban megerősített ellenséges állások megrohamozására tervezték őket.

A drónok elleni védekezésre néha úgynevezett „EW-szörnyeket”, más néven „cár-EW”-t alkalmaznak. Ezek különböző elektronikai hadviselési rendszerek kombinációját kínálják, amelyek hatékony védelmet nyújtanak az ellenséges FPV drónok ellen. Ezen túlmenően, az orosz olajraktárak és finomítók üzemanyag-tároló tartályaira, melyeket mostanság gyakran támadnak az ukrán drónok, passzív védelmet szerelnek fel.

A drónok elleni védekezés egyes módszerei rendkívül szokatlannak tűnnek. Ukrajnában a radarok mellett a nagy hatótávolságú orosz drónokat egy olyan hangfelderítő rendszerrel észlelik, amely 8000 toronyra szerelt mobiltelefont foglal magában. Eközben az egyik leghatékonyabb „Shahed” elleni intézkedés a 20. század eleji Maxim gépfegyverek alkalmazása, amelyek vízhűtésessel vannak felszerelve a tartós, hosszan elhúzódó tüzeléshez.

Az oroszok még nem fejlesztettek ki az AFU-éhoz hasonló, teljesen működőképes mobil drónelhárító csoportokat. Következésképpen az oroszok még mindig helikopterekre és vadászgépekre támaszkodnak az ukrán drónok vadászatában. Az ukránok viszont a szovjet korabeli Jak–52-es dugattyús motoros repülőgépekből tüzelve támadják az orosz felderítő drónokat. Még az első világháborúra emlékeztető taktikát is alkalmaznak, amelynek során a fegyvertelen repülőgépek személyzetének tagjai személyes fegyverekkel tüzelnek. Ez a megközelítés hatékonynak tűnik, amit az egyik Jak által megsemmisített drónok száma is bizonyít.

Más típusú drónok egyre inkább előtérbe kerülnek a küzdelemben. Mind az orosz, mind az ukrán FPV kamikaze drónok sikeresen veszik célba a földi és tengeri drónokat. Az ukrán drónegységek „aktív védelmi taktikát” alkalmaznak, elektronikus felderítést használnak az ellenséges robotrepülőgépek észlelésére, és saját drónokat küldenek az ellenséges robotrepülőgépek elfogására.

Az orosz „drónkezelők” a „Baba Yaga-módszer” ellen légiriadót alkalmaznak, de ez a taktika nem mindig működik.

Az elfogásra biztonságosabb alternatívának tűnik az orosz „hálóvető” rendszer, amely a szó szoros értelmében egy hálót dob az ellenséges drónra, amely beakasztja annak propellereit és zuhanásra készteti. Válaszul az ukránok az „innovatív” „Stick” rendszert használják, amely egyszerűsége ellenére hatékonyan hozza le az ellenséges drónokat. (Ez áll abból, hogy felszerelnek egy szigonyfélét a saját drónra, amivel aztán felökleli az ellenségest).

Az említett egyszerű módszerek megjelenésével párhuzamosan jelentős előrelépések történtek az elektronikus hadviselés és az elektronikus felderítés terén is. Az ukrán városi területeken az orosz betörések során egyre gyakrabban alkalmaznak GPS-spoofert, amely a lakosok járműveinek mutatott helyét váratlan helyekre – például Törökországba – tereli. Úgy tűnik, hogy hasonló, a drónok navigációjának megzavarására irányuló rendszereket telepítettek orosz településeken is.

A híres ukrán „drónkezelő” Robert Brovdi, akit „Magyar” hívójelen ismernek, olyan stratégiát dolgoz ki, amelynek célja, hogy a teljes frontvonalat lefedjék olyan rendszerekkel, amelyek képesek az ellenséges drónok észlelésére és azonnali visszaszorítására. Eközben ukrán és orosz önkéntesek személyes drónérzékelőket küldenek a frontvonalra. Ezek képesek figyelmeztetni a katonákat a drónok közeledésére, sőt, még a típusukat is azonosítani tudják. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium milliókat fektet be irányított zavaró állomásokba és elfogóállomásokba az ipari létesítmények védelmére. Az orosz „katonai tudósítók” (milbloggerek, vojenkorok) viszont ember által hordozható elektronikus hadviselési rendszereket mutatnak be. Ezekről ugyanakkor megjegyzik, hogy bizonyos egészségügyi kockázatokkal járnak a kezelőjükre nézve.

„Támadó” járművek és logisztika

Az Insider elemzése az orosz hadsereg „fejlődéséről” a konfliktus két éve alatt a páncélozott járművek jelentős veszteségeit mutatja, amelyek a frontharcos egységek gépesítési szintjét az 1940-es évekre emlékeztető állapotba degradálták, amit néhány Z-blogger is kiemelt. Az AFU hasonló problémával néz szembe. A közelmúltban az ukrán nemzeti rendőrség bejelentette három egyesített lövészdandár felállítását. A „lövész” megjelölés, ellentétben a motorizált lövész vagy gépesített egységekkel, azt jelzi, hogy nincs elegendő tank és páncélozott jármű a teljes állomány számára. Az AFU-nál szolgálatban lévő megmaradt harckocsik védelmére törekedve a járművek modernizálása folyamatban van, amely magában foglalja a reaktív páncélzat (ERA) felszerelését.

A páncélozott járművek ERA-alkatrészeinek hiányára válaszul az oroszok olyan rögtönzött megoldásokhoz folyamodnak, mint például az aknamentesítő töltetű robbanóanyagok használata. A csapatszállítási képességek javítása érdekében módosításokat hajtanak végre az MT-LB páncélozott járműveken és a BMP-1 gyalogsági harcjárműveken, bővítik a csapatszállító tereket és eltávolítják a lövegtornyokat. Azokban az esetekben, amikor a páncélozott járművek teljesen elérhetetlenek, és továbbra is szükség van a „húsdaráló-támadásra”, az orosz erők most „rohammotorkerékpárokat” alkalmaznak, a hírhedt kínai „golfkocsikkal” együtt.

A második világháború alatt a Wehrmacht és a Vörös Hadsereg soraiban léteztek ugyan motorokerékpáros egységek, de ezek a felderítés és a könnyűlovasság szerepét töltötték be, és nem használták felszerelésüket az ellenséges állások ostromakor. Jelenleg úgy vélik, hogy a motorkerékpárok lehetővé teszik a gyors áthaladást az ukrán tüzérség és a drónok által sebezhető zónákon. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban ez a stratégia nem mindig sikeres. Egyes motorkerékpárokat speciális „motor-ketrecekkel” szereltek fel, azonban még a Z-körökön belül is kételyek merülnek fel ezeknek a szerkezeteknek a hatékonyságát illetően, amelyek mintha a poszt-apokaliptikus „Mad Max” című filmből léptek volna elő.

A motorkerékpárok frontvonalbeli logisztikai célokra való felhasználása életképesebbnek tűnik, és állítólag már folynak tárgyalások arról, hogy az orosz ezredeken és dandárokon belül motoros szakaszokat alakítsanak ki. Az orosz védelmi minisztérium bemutatta a motorkerékpárokon alapuló könnyű üzemanyagszállítókat, a buggy-k és UAZ terepjárók mellett. Az állások szétszórásának szükségessége, valamint a hagyományos teherautók terjedelme és láthatósága (és esetleges szűkössége) egzotikus szállítóeszközök, többek között quadok, motoros kultivátorok, sőt esetenként lovas kocsik bevetéséhez vezetett a frontzónákban. A személyzet egy része olyan modern személyi közlekedési eszközöket használ, mint az elektromos egykerekűek, az e-scooterek és az e-biciklik.

A fejlett „mikro-logisztikai” módszerek ma már villamosított kocsikat és robotplatformokat tartalmaznak, amelyek létfontosságúak az ellátmányok frontvonalra való eljuttatásához és az evakuálások megkönnyítéséhez. A drónok is gyakran látják el az előretolt állásokat, mivel az orosz és az ukrán erők egyaránt kifejlesztettek nehéz, multikopter-drónokat, amelyek képesek ellátmányt, sőt, akár teljesen felszerelt katonákat is szállítani.

A futurisztikus innovációk közepette azonban a pozíciók közötti pilóta nélküli kommunikációnak primitívebb eszközei is léteznek. Például – egy fürdőkádra kábelt kötöttek a lövészárkok között az orosz katonák, azon húzták át az ellátmányt, amíg egy ukrán drón célba nem vette.

Az orosz–ukrán háború során az elavult katonai felszerelések, a modern fegyverek szűkössége és a kereskedelmi elektronika széleskörű elérhetősége a 19. és a 21. századi technológiák igen szokatlan keveredését eredményezte. Bár nem mindegyik találmány talál gyakorlati alkalmazásra a fronton, minden nap új (vagy újra felfedezett) eszközök jelennek meg a „garázslaboratóriumokban” és a harci zónákban, amelyek megragadják a bámészkodók fantáziáját. A háború sajnálatos állandósága és a hadseregekkel szemben támasztott egyre növekvő követelmények miatt a technológiai megoldások sokfélesége minden bizonnyal tovább fog bővülni.

Azért egyik harcoló fél sem mondhatja a másikról, hogy az ne lenne tehetséges. Most már csak azt várom, hogy keresztezzék a fürdőkádat a ketreces motorkerékpárral és a Maxim-géppuskával. Az lesz ám a csodafegyver.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük