Szele Tamás: Trump és a gyíkemberek

Mikor tegnap megtudtam, hogy Donald Trump ellen merényletet kíséreltek meg, de csak a füle sérült, két dologban voltam teljesen biztos. Az egyik az, miszerint most már 90 százalékos az esélye a választási győzelemre, ha nem tesz valami minősíthetetlent, ő a következő amerikai elnök. A másik meg az volt, hogy azonnal el fog szabadulni a konteós pokol, és mindenki halálosan biztosan fog tudni mindent a merényletről.

A legbiztosabban azok, akik még az amerikai kontinensen sem jártak, mikor a támadás lezajlott. Különban magát a „konteó” kifejezést is a J. F. Kennedy-gyilkosság után kitört hisztériának köszönhetjük: akkor még nem volt internet, tehát a szerencsétlen nyomtatott és elektronikus sajtót árasztották el az őrültségeikkel a mindig mindent biztosan tudók. De lássuk, ez alatt a rövid idő alatt mit szedett össze a WIRED a mostani álhírek és összeesküvés-elméletek közül!

Minden irányból érkeznek a Trump-merénylettel kapcsolatos összeesküvések. A republikánus törvényhozóktól kezdve, akik azt állítják, hogy Biden rendelte el a támadást, egészen a baloldalig, akik szerint az egész megrendezett volt, az internetet elárasztják az alaptalan összeesküvés-elméletek.

Azokban a percekben és órákban, amikor egy 20 éves férfi szombaton Pennsylvania államban egy kampányrendezvényen többször is rálőtt Donald Trump volt elnökre, a közösségi médiaplatformok, üzenőfalak és titkosított csevegőcsoportok valósággal felizzottak a lövöldözéssel kapcsolatos összeesküvés-elméletektől.

A konteók a politikai paletta minden oldaláról érkeztek, kezdve a vad állításoktól, miszerint az incidens Joe Biden elnök által irányított „mélyállami összeesküvés” volt, egészen azokig az állításokig, miszerint az egész incidenst azért rendezték meg, hogy Trump esélyeit növeljék a választási győzelemre. Még választott törvényhozók is terjesztették őket.

„Megpróbálták börtönbe juttatni, most pedig megpróbálták megölni” – írta Greg Steube floridai képviselő az X-en.

„Joe Biden adta ki a parancsot” – írta Mike Collins georgiai képviselő az X-en, utalva arra a nemrégiben Biden által adományozókkal folytatott telefonbeszélgetésre, amelyen állítólag azt mondta: „Itt az ideje, hogy Trumpot célkeresztbe állítsuk”. A képviselő bejegyzését a platform saját mérőszámai szerint 5,7 millióan tekintették meg.

Közben Sean Davis, a The Federalist című jobboldali honlap alapítója azt állította, hogy a lövöldözés egy, a demokraták által vezetett összeesküvés része volt, amelynek célja Trump kiiktatása. „Tudták, hogy Biden nem tud nyerni, ezért felbujtották az egyik talpnyalójukat, hogy megpróbálja kiiktatni az ellenfelét”.

Ahogy az a rendkívüli hírek esetében már megszokottá vált, az X-et elárasztották a konteók és dezinformációk. Az X tulajdonosa, Elon Musk, aki a gyűlésen történt lövöldözést követően kijelentette, hogy „teljes mértékben támogatja” Trumpot, aktívan felerősítette az összeesküvés-elméleteket, és egy posztban azt sugallta, hogy „szándékos” lehetett, miszerint a lövöldözőt felengedték a tetőre, ahonnan leadta a lövéseket.

A lövöldözés után a platform két irányadó témája a „megrendezett jelenet” és a „hamis zászlós támadás” volt, mindkettő arra az alaptalan elméletre összpontosított, mely szerint Trump saját kampánycsapata szervezte meg a támadást, hogy a volt elnököt hősként tüntesse fel. Hasonló konteók terjedtek az összes nagy közösségi médiaplatformon, köztük a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon.

„Ez a legalaposabban megrendezett dolog, amit hosszú ideje láttam” – írta egy X-felhasználó egy 1,6 milliószor megtekintett bejegyzésben. „Tudja, hogy el fogja veszíteni a választást, ezért megrendezi ezt a jelenetet, és harcra buzdítja a tömeget”.

Bár az FBI a lövöldözőt a 20 éves Thomas Matthew Crooksként azonosította, a merényletet követő órákban az interneten sokan olyan állításokat terjesztettek, amelyek tévesen más személyeket azonosítottak támadóként. Az X-en számos fiók azt az álhírt terjesztette, hogy egy Mark Violets nevű „antifa szimpatizáns” volt a lövöldöző. Valójában az állítás mellett megosztott fotó egy olasz focirajongóról és YouTuberről készült. Roger Stone, Trump korábbi tanácsadója szintén azt az állítást erőltette, hogy egy Matthew Yearick nevű antifa aktivista volt a lövöldöző, és annak ellenére, hogy ezt cáfolták, Yearick nevét még vasárnap reggel is összekapcsolták az incidenssel a szélsőjobboldali és összeesküvés-elméleteket hirdető fiókok az X-en.

Az egyik X-felhasználó szándékosan posztolt magáról fotókat és videókat, amelyeken azt állította, hogy ő a lövöldöző, a posztokat pedig a platform nagy fiókjai, köztük a Trump-közeli Laura Loomer is megerősítették. Videóiban a férfi azt mondja: „A nevem Thomas Matthew Crooks. Gyűlölöm a republikánusokat. Utálom Trumpot. És képzeljék, rossz embert kaptak el”.

Alex Jones, az iskolai lövöldözéseket tagadó összeesküvés-elméletek királya az X-re feltöltött videóban arról szónokolt, hogy ez a mélyállam sokkal szélesebb körű erőfeszítéseinek kezdete, hogy megöljék Amerika befolyásos személyiségeit, köztük Bident és Muskot.

„Elon, azonnal menj a bunkeredbe, ez egy aktív puccs” – írta Jones az X-en egy posztban, amelyet 6,4 millióan néztek meg.

Mások ugyan tartózkodtak a Biden-kampány közvetlen belekeverésétől, de azt állították, hogy a kampány retorikája inspirálta a lövöldözőt, bár az ezt a narratívát erősítő fiókok egyike sem osztott meg példákat állításuk alátámasztására.

„A mai nap nem csak egy elszigetelt incidens” – írta J. D. Vance ohiói szenátor, aki a Trump elnökhelyettes-jelöltjei között van, az X-en közzétett, közel 9 milliószor megtekintett bejegyzésében. „A Biden-kampány központi feltevése az, hogy Donald Trump elnök egy autoriter fasiszta, akit mindenáron meg kell állítani. Közvetlenül ez a retorika vezetett a Trump elnök elleni merényletkísérlethez”.

A lövöldöző motivációiról egyelőre nem jelentek meg jelentések.

Az online összeesküvés-csatornákon sok Trump-rajongó hivatkozott egy szemtanú interjújára, aki látta a lövöldözőt a tetőre mászni egy puskával, és ezt percekkel a lövöldözés előtt el is mondta a rendőrségnek. A bűnüldöző szervek mulasztása – állították a posztolók – annak a jele, hogy a nyilvánvaló merényletkísérletet a „mélyállam” koordinálta.

„Mélyállam, hogy lehet, hogy 160 méterről nem találnak el egy tetőt? 5 lövést kapott, míg meghalt!” – írta az egyik X-felhasználó.

Más republikánus törvényhozók a médiát okolták a támadásért (ez a magyarországi kormánypárt és jobboldal álláspontja is).

„A demokraták és a média a hibás minden csepp ma kiontott vérért” – írta Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő az X-en. „Évekig démonizálták őt és a támogatóit. Végül ma valaki megpróbálta kiiktatni a mi America First mozgalmunk vezetőjét és minden idők legnagyobb elnökét”.

„A Trumpot démonizáló és Hitlernek nevező, az MSNBC-n és más FAKE NEWS-csatornákon parádézó baloldali LUNATIKUSOK KÖZVETLENÜL FELELELŐSEK ezért a Trump elnök élete elleni erőszakos támadásért!!! VÉR tapad a kezükhöz” – írta az X-en Ronny Jackson texasi képviselő, aki korábban Trump orvosa volt a Fehér Házban. Jackson azt is elmondta, hogy saját unokaöccsét súrolta az egyik golyó, amelyet a gyűlésre lőttek ki.

Az internet konspiratívabb sarkaiban a posztolók Kínától kezdve a Moszadon át a milliárdos filantróp Soros Györgyig, Barack Obama volt elnökig és Hillary Clinton volt külügyminiszterig mindenkit felelőssé tettek a támadásért – ezek mind olyan állítások, amelyeket semmilyen bizonyíték nem támaszt alá.

A lövöldözéssel kapcsolatban terjedő egyik legvadabb összeesküvés-elmélet egy Vincent Fusca nevű férfival kapcsolatos, aki évek óta a QAnon világának egyik főszereplője. Fusca, akiről sok QAnon-hívő azt hiszi, hogy ifjabb John F. Kennedy álruhában, Trump mögött ült a szombati nagygyűlésen, és amikor a lövések eldördültek, meg sem mozdult. Ez a QAnon Telegram-csatornákon uralkodó közvélemény szerint bizonyíték arra, hogy ő rendezte meg az egész incidenst.

Több Trump-párti fiók egy három hónappal ezelőtti videót is megjelölt bizonyítékként arra, hogy ez valamilyen nagyszabású terv része volt. A videóban egy evangelizátor és „próféta” azt állította, hogy álmot látott egy Trump elleni merényletről, ahol a golyó olyan közel ment el a feje mellett, hogy beszakította a dobhártyáját.

A Trump-párti üzenőfalak Trump túlélését ünnepelték, és a képet, amelyen Trump a titkosszolgálat ügynökeivel körülvéve, a tömeg felé emelt ököllel látható, jelképpé tették.

„Ebből egyszer még szobor lesz” – írta a The Donald néven ismert szélsőjobboldali üzenőfal egyik tagja. „Most rendeltem egy pólót, amin ez van. Elég ikonikus ahhoz, hogy megnyerje a választást, ha elég sokan látják” – írta egy társa, utalva arra a pólóra, amelyen Trump felemelt ököllel ábrázolt képe látható, és amelyet 35 dollárért árulnak. Az eladó szerint a teljes bevételt a Trump-kampány kapja.

Nagy az Isten állatkertje, mondaná az olvasó, és mondom én is, mert az Igazságot egyedül én ismerem! Itt összesen két lehetőség van. Vagy a gyíkemberek voltak – ez sok mindent megmagyarázna, ők ugyanis alakváltók, és az, hogy a támadó nem változott vissza holtában gyíkemberré, azt bizonyítja, hogy ennyire jól álcázzák magukat, ilyen kiváló alakváltók, vagy van még egy lehetőség. Kapaszkodjanak meg.

Maga Donald Trump lőtt saját magára. Ez akkor lehetséges, ha valóban ő QAnon, és ily módon természetfeletti képességei vannak. Villámgyorsan átugrott a háztetőre, lőtt egyet a szószék irányába, ugyanolyan gyorsan visszaugrott, elkapta a lövedéket a fülével, és utána harcra hívta népét.

Hogy akkor kit lőttek le a háztetőn? Hillary Clintont. Az nem érv, hogy a merénylő egy húsz éves férfi: hamarjában átoperálták. Ha Trump képes a lövedéknél gyorsabban közlekedni, képes ugyanilyen sebességgel műteni is. És természetesen Bill Gatest fogják megbüntetni ezért a vérlázító tettért. Vagy nem ezért, de meg fogják büntetni, mert csak.

Na, kérem: így születik a konteó. Valaki elengedi egy kicsit az agyát és elkezd marháskodni. Mire abbahagyja, már tízezren hiszik is, amit beszélt – feltéve, hogy elég nagy marhaságot mondott.

Trump-konteók ügyében pedig higgyenek nekem, tapasztalt embernek: ez a sok elmebaj még csak az eleje annak, ami következik.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük