Szele Tamás: Az Ahmat és a bátorság

Kezdjük azzal, hogy csúnya dolog a pletyka, még csúnyább, ha előítélet mozgatja, ha rágalmaz, de jelen esetben nem csak fogalmunk sincs arról, mennyi igaz a Moszkvában terjedő mendemondából, miszerint a csecsen „Ahmat” alakulat lepaktált az ukrán hadsereggel, de ráadásul nem is fontos: akár paktáltak, akár nem, a lényeg az, hogy ne bízzon bennük az orosz hadvezetés. De miről is van szó? A Moscow Times híréről.

Az ukrán támadás visszaverésére az orosz határ menti Kurszk térségébe telepített különleges csecsen katonai egységeket éles kritika éri a háborúpárti orosz milbloggerek részéről, akik Ramzan Kadirov embereit engedetlenséggel, dezertálással és az ukrán hadsereggel való együttműködéssel vádolják.

Kijev merész támadása kedden lépett a második hetébe, és Ukrajna mintegy 1000 négyzetkilométernyi orosz terület ellenőrzését modhatja magáénak.

Eközben Kadirov csecsen vezető és Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Akhmat különleges erők (más néven Kadirovci) parancsnoka is elbüszkélkedett harcosai lenyűgöző kurszki eredményeivel.

Vasárnap Kadirov és Alaudinov azt mondta, hogy az Akhmat harcosai megsemmisítettek egy ukrán katonai oszlopot, amely friss lőszert akart szállítani a Kurszk térségében állomásozó egységeknek.

„Katonáink fegyvereket és különböző, a NATO által használt felszereléseket zsákmányoltak. Nincsenek kétségeim katonai egységeink harci képességeit és hatékonyságát illetően” – írta a csecsen szilovik a Telegramon.

A Kadirov által irányított PR-tevékenység azonban lehet, hogy túl kevés és túl kései, mivel háborúpárti bloggerek máris azzal vádolták az Ahmat-egységeket, hogy lehetővé tették a behatolást azzal, hogy amint észrevették az ellenséget, elhagyták a határ menti területeken lévő állásaikat.

„Csak a Korenovo körzetben legalább 15 Ahmat-harcos sebesült meg… Mindannyian „szétszéledtek” (elszaladtak) az első ukrán csapások nyomán, és az ukrán fegyveres erők ezután még mélyebbre hatoltak a körzetbe” – közölte a VCSK-OGPU, az orosz hírszerző szolgálatokhoz kapcsolódó Telegram-csatorna a támadás első napján.

Jurij Kotenok orosz háborúpárti katonai blogger szerint az orosz sorkatonák viselték a határon átnyúló támadás kezdeti súlyát, míg Kadirov „TikTok zászlóaljai nem kerültek ukrán fogságba, mert elmenekültek”.

Néhány katonai kommentátor nem zárkózott el az iszlamofób megjegyzések elől sem, és azon tűnődött, hogy Kadirov erőinek tagjai azért hagyták el a csatateret, hogy „betont keverjenek az új mecsetet építésénél Moszkvában”.

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap közzétett információi szerint Kadirov csapatainak több tagját is fogságba ejtették az offenzívát követően – ami ellentmond egyes háborúpárti bloggerek állításainak.

„Ezeket a kadirovistákat a határtól távol fogták el. Azt mondták, hogy megpróbáltak elmenekülni, hogy elkerüljék az elfogást, mert Ramzan Kadirov egyszer azt mondta, hogy az Ahmat-harcosok soha nem adják meg magukat” – írta az „Élni akarok”, az orosz dezertőröket segítő ukrán projekt egy videóról, amely állítólag Kurszkban elfogott orosz hadifoglyokat ábrázol. A videón szereplő férfiak közül néhányan azt állították, hogy Csecsenföld fővárosában, Groznijban születtek.

Alaudinov azonban hamisítványnak bélyegezte a videót, és megismételte, hogy „egyetlen” csecsen harcos sem adta meg magát az ellenségnek Kurszkban.

Abubakar Jangulbajev csecsen emberi jogi ügyvéd és aktivista azt mondta, hogy szerinte „objektíve helyes ebben a helyzetben”, hogy az orosz háborúpárti bloggerek élesen bírálják Kadirov erőit.

„A kadirovisták sokat dicsekszenek azzal, hogy milyen erősek, milyen hatékonyak, és hogy állítólag a rájuk bízott terület szinte minden négyzetméterét képesek ellenőrizni. Itt kiderült, hogy egy egész zászlóalj – vagy legalábbis az ukrán hadsereg néhány egysége – úgy lépte át a határt, hogy nem ütközött ellenállásba” – mondta Jangulbajev a The Moscow Timesnak.

Harold Chambers, az Észak-Kaukázusi szakavatott elemzője csatlakozott Jangulbaev álláspontjához.

„Az Ahmat szpecnaz (különleges erők) és annak Aida csoportja természetesen mindig is vita tárgyát képezte, mivel több korábbi csatában nem vettek részt” – mondta Chambers a The Moscow Timesnak.

„A mostani hadműveletről készült videók azt sugallják, hogy mind színleltek, mind pedig valóban részt vettek a harcokban, bár a páncélozott járművek rajtaütéssel történő elfogásáról szóló állításokat nehéz ellenőrizni” – tette hozzá.

Vasárnap egy Alex Parker álnéven író háborúpárti blogger odáig ment, hogy azzal vádolta Kadirov embereit, miszerint „kölcsönös megnemtámadási paktumot” kötöttek az ukrán hadsereggel.

„Az Ahmat-parancsnokok pontosan tudták, hogy mikor és hol fognak az ukránok támadni, és hagyták őket átjutni” – írta Parker, azt állítva, hogy a paktumról Huszein Dzsambetov csecsen katona tárgyalt, aki az orosz invázió kezdetén Kijev oldalán harcolt, de tavaly visszaszállt Kadirov oldalára.

Jangulbajev a The Moscow Timesnak azt mondta, hogy „nem hisz ezeknek az állításoknak”.

„Azt hiszem, ezek az állítások segítenek a háborúpártiaknak abban, hogy azt a képet alkossák, miszerint az ukrán hadsereg nem tudja legyőzni Oroszországot korrupció nélkül… Nem tudják csak úgy elismerni, hogy ez az ukrán hadsereg zseniális teljesítménye volt” – magyarázta.

Mind Jangulbajev, mind Chambers úgy véli, hogy a Kadirov és társai ellen megfogalmazott nyilvános vádak – függetlenül azok mértékétől – kevés kárt fognak okozni a csecsen vezető jó hírnevének a Kremlben.

„Kadirov gyakorlott abban, hogy a maga javára fordítsa a vádakat, így nem valószínű, hogy visszavágás érné” – mondta Chambers. „Alaudinovnak leginkább a digitális propaganda okozna gondot, mivel szakadék alakulhatna ki a kádirovista és a volt wagnerista harcosai között.”

Mi ebből a tanulság? Nem vagyok hivatott eldönteni, bátrak-e a csecsenek vagy gyávák, TikTok-harcosok-e vagy valódiak, de azt tudom, hogy aki nem akarja magát semmiképpen sem megadni a nála erősebb és/vagy bátrabb ellenségnek – az a legjobban azt teszi, ha elszalad, mert hátha nem kapják el.

Bár, mint a fentiek mutatják a helyzetet: elkapják.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük