Szele Tamás: Ramzan és Ilonka

Ha megnézzük a világ hatalmasait, igen sok olyant találunk közöttük, akikre – szeretnék finoman fogalmazni – azt mondaná Artúr király a Gyalog-galoppban, miszerint „gyermeteg lélek”. Viszont mindent alulmúl az a csörte, amit az állítólag vitézlő Ramzan Kadirov vívott az állítólag zseniális Elon Muskkal. Ahol ezeket az embereket félik vagy tisztelik, ott egy kiscsoportos óvodás is vezető lehetne. Sőt: az is kéne legyen, mindenki jobban járna.

Én a Novaja Gazeta alapján közlöm az épületes vitát, azzal az érzéssel, mintha a Mónika-show egyik különösen félresikerült adását mutatnám be a Sorbonne professzori karának diplomamunkaként vagy elrettentő példaként, egyelőre nem tudom eldönteni. Lássuk tehát, mi történet.

Augusztus 17-én Ramzan Kadirov Telegram-csatornáján közzétett egy videót, amelyen a csecsen vezető Groznijban egy Tesla Cybertruck elektromos autóval közlekedik, amelynek tetejére egy géppuskát szereltek. A vezetés után a töltényhevederekkel gazdagon borított Kadirov dicsérte az autót, és köszönetet mondott Elon Musknak, valamint megígérte, hogy az autót a háborús övezetbe küldik. A videót kísérő szövegben kifejezetten ez áll: „Kaptunk egy Tesla Cybertruckot a tiszteletreméltó Elon Musktól”. A videó alatti szövegben Kadirov ismét dicsérte a járművet, és ismét köszönetet mondott Musknak:

„Elon, köszönöm! Gyere el Groznijba, a legkedvesebb vendégemként fogadlak! Nem hiszem, hogy az orosz külügyminisztérium ellenezne egy ilyen utat. És természetesen várjuk az új fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak majd a specoperacija befejezéséhez”.

A milliárdos tulajdonában lévő X közösségi oldal felhasználóinak azonnal kérdései és kétségei támadtak: Elon Musk tényleg adhatott Kadirovnak autót? Ha ez Kadirov tréfája, miért hallgat a vállalkozó? Elsősorban Seth Abramson politikai kommentátor vádolta meg Muskot azzal, hogy „autókat szállít Amerika szankcionált ellenségeinek”. Abramson felháborodott: „Miért nem ez a mai Amerika legjelentősebb sztorija? Miért bébiszitterkedik a West Point (az amerikai katonai akadémia) egy olyan embernél, aki nyíltan az Egyesült Államok ellen dolgozik?”.

Musk az újságíró kirohanására egy éles tweet-tel válaszolt: „Te tényleg annyira retardált vagy, hogy azt hiszed, hogy adtam egy Cybertruckot egy orosz tábornoknak?”. Musk válasza azonban nem tetszett Abramsonnak: szerinte az üzletember nem válaszolt a feltett kérdésre. Elvégre miért nem hatástalanította a Kadirov kezébe került járművet? Elméletben ez valóban lehetséges, és 2022 tavaszán az izgatott Twitter-felhasználók már kérték Muskot, hogy kapcsolja ki az Oroszországban és Fehéroroszországban található Tesla-autókat. A milliárdos azonban mindkét esetben figyelmen kívül hagyta ezeket a kéréseket.

Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték arra, miszerint Kadirov autót kapott volna ajándékba Elon Musk-tól, a két influencer közötti kapcsolat körüli botrány tovább folytatódik. Augusztus 19-én Kadirov a Telegram-csatornáján azt tanácsolta Musknak, hogy „ne figyeljen az elmaradott, beavatatlan emberekre és a korrupt médiára”. És ismét köszönetet mondott neki, ezúttal az Ukrajnában működő Starlink műholdas internetszolgáltatásért:

„Jobb, ha továbbra is alkotsz és új magasságokat érsz el. A fejlesztéseid sokat segítenek nekünk. Mindenesetre jó vagy!
P. S. Egyébként külön köszönet a Starlinkért. A kommunikáció sebessége a specoperacija zónájában kiváló! Külön tisztelet a harcosoktól!”

Ez pedig Musk nyilvánvaló provokációja: a cége, a SpaceX által telepített Starlink globális műholdas rendszer ugyanis továbbra is működik az oroszok által megszállt területeken. Beleértve az orosz hadsereg kommunikációs kiszolgálását is. A Starlinket le is lehetne kapcsolni, de ahogy Kijevben mondják, ez nagyon megnehezíti a harci drónokkal való munkát. Ráadásul köztudott, hogy Musk maga is ügyesen manipulálja a Starlinket, mintegy a Kreml kezére játszva. Így az üzletember életrajzában, amelyet Walter Isaacson újságíró írt, azt láthatjuk, hogy Musk „titokban utasította mérnökeit, hogy hatástalanítsák a Starlink műholdakat a Krím térségében, hogy zavarják meg az ukrán hadsereg dróntámadását az orosz fekete-tengeri flotta ellen”. Ennek eredményeként a robbanóanyaggal megrakott drónok a tengerbe zuhantak, és a támadás kudarcot vallott. Maga Musk az incidenst magyarázva azt mondta, hogy Kijev „túl messzire ment”, és ez Oroszországot nukleáris fegyverek bevetésére provokálhatja.

Kadirov állítása, miszerint a Teslát személyesen Elon Musk adta neki, nyilvánvalóan hazugság. És messze nem ő az első autoriter vezető, aki azzal próbál dicsekedni, hogy Musk személyre szóló ajándékokat adott volna neki. Alekszandr Lukasenka még 2019-ben, iskolásoknak nyilatkozva úgy fogalmazott, mintha Musk adott volna neki egy elektromos autót, de nem részletezte, hogy melyiket és milyen körülmények között.

Valószínűleg a Tesla Model S-ről volt szó, amelyet Lukasenka még 2017-ben tesztelt. Akkor azt is állította, hogy az autót közvetlenül a gyártó cég küldte neki. Musk tagadta, hogy ő adta volna a járművet Lukasenkának.

2022 márciusában Elon Musk a Twitteren (most X) párbajra hívta ki Vlagyimir Putyint, Ukrajnát jelölve meg tétként. Váratlanul Ramzan Kadirov reagált a felhívásra, és a Telegramra azt írta, hogy Musk „ne nyúljon Putyinhoz”.

„Hogy képzeled ezt el? Te a piros sarokban a ringben egy üzletember vagy és egy Twitter-blogger. Putyin a kékben világpolitikus, stratéga, a Nyugat és az USA kihívója. Nem tűnne sportszerűnek, ha Vlagyimir Vlagyimirovics egy gyengébb ellenfelet verne meg.”

A Putyinnal való párbaj helyett Kadirov a maga módján azt javasolta, hogy Musk „pumpálja fel magát”, hogy „szelíd kis Ilonából brutális Elonná váljon”. Például, hogy vegyen részt lőkiképzésen Putyin különleges erőinek gudermeszi egyetemén, látogasson el az Ahmat egységekhez, vagy vállaljon gyakornoki munkát a grozniji tévétársaságnál, hogy megtanulja, hogyan kell működtetni a közösségi médiát. „Teljesen más emberként fogsz visszatérni a Csecsen Köztársaságból, Ilona, mármint Elon” – viccelődött ügyetlenül Kadirov, láthatóan egy gender-témájú szójátékkal próbálva megbántani Muskot.

Musk értékelte Kadyrov primitív trollkodását – és gúnyosan visszatrollkodott: Twitter-becenevét Elona Muskra változtatta, és udvariasan visszautasította Kadirov ajánlatát, ismét kihívva Putyint:

„Köszönöm az ajánlatot, de egy ilyen nagyszerű edzés túl komoly előnyhöz juttatna. Ha Putyin fél a harctól, akkor beleegyezem, hogy csak a bal kezemet használjam, pedig nem is vagyok balkezes.”

Kadirov válaszul kihívással fenyegette meg Muskot:

„Mégis, Ilona, ne próbálj meg versenyezni az elnökömmel. Én vagyok a gyalogos katonája, és kénytelen leszek megvívni veled. És akkor ez nem egy szórakoztató, ártalmatlan levelezés lesz. Kíméld a kezedet, szükséged lesz rá a tweetek írásához”.

Ezután Kadirov a sértegetésről a gúnyos hála hangnemére váltott. Tiszteletét fejezte ki Musknak a karakteréért és azért, hogy nem volt hajlandó blokkolni az orosz propagandamédiát a Starlink hálózaton, amire állítólag külföldi kormányok kérték fel (azt nem részletezte, hogy melyek). Kadirov kifejezetten azt írta, hogy nagyra értékeli a saját elképzelésekkel és rendíthetetlen akarattal bíró embereket, és reméli, hogy Putyin párbajra való kihívása csak vicc volt.

Kiscsoportos szintet mondtam, és igazam volt: az óvodai nagycsoportban engem ennél különb poénokért állítottak sarokba. De hát ennek a „hősnek” és ennek a „zseninek” a főnökei sem sokkal különbek: Trump Taylor Swifttel közös képeket hamisít és ettől várja a megválasztását, Vlagyimir Putyin Musktól eltérően épp most látogatott el Csecsenföldre, ahol találkozott a beszláni mészárlásban elhunyt iskolások szüleivel és képes volt rosszul emlékezni a halottak számára, Kadirov (általa nem sokra becsült) bajtársa, Lapin tábornok pár hónappal az ukrán offenzíva előtt feloszlatta a Kurszki Terület védelmi tanácsát egy gyenge pillanatában, de haja szála sem görbült – kezdem azt hinni, hogy az orosz hadseregből azért nem szuperálnak ki senkit hülyeség miatt, mert ha így tennének, létszámhiány okából megszűnne az egész. A magyar megfelelőiket meg már elő sem veszem.

Mindenesetre Kadirov meghívása jól hangziik, Olyan szép lenne, ha összejönne ez a sok ostoba, éretlen, sértődött kiscsoportos, ezek az agresszív kismalacok Groznijban, de mind egy szálig, nagy lakomát csapnának, és aztán – ott maradnának. Örökre. Nem mennének haza.

Csecsenföld kihalna tőlük, ez tény, de az emberiség többi része nagyobb eséllyel maradna fenn, és új jelszót választana magának:

Semmi hatalmat és semmi pénzt a hülyéknek!”

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük