Szele Tamás: Sarlatánok próféciái

Az orosz propaganda terjesztésének kétségtelenül az egyik legfigyelemreméltóbb módja a „jósok”, „mágusok” és „tisztánlátók” bevetése, ugyanis a lakosság babonásabb része lehet, hogy nem hisz a televíziónak, de nekik vakon fog hinni. És milyen érdekes: ezek a „bűbájosok” valahogy mindig azt mondják, amit Moszkva hallani szeretne. Ezt a jelenséget elemzi a Detector Media tanulmánya. 

A világjárvány és Ukrajna teljes körű megszállása után az oroszországi ezoterikusok piaca jelentősen megnőtt – a pánikba esett emberek „tisztánlátókra” és „médiumokra” költik a pénzüket. Végül is ez eléggé kiszámítható, mert a misztika iránti társadalmi érdeklődés mindig megnő válság és háború idején. Az orosz propaganda azonban a „jóslatokat” használja a dezinformáció terjesztésére.

Vanga, a jósnő

Amikor a propagandisták kifogynak az ötletekből, egy rejtett adu ászt vesznek elő az ingujjukból – a bolgár gyógyító, Vanga jóslatait. Oroszországban szinte személyi kultusz alakult ki körülötte, ami a WebCafe portál bolgár tényellenőrei szerint azzal magyarázható, hogy „jóslatai” általában kifejezetten oroszbarát irányultságúak. A vak bolgár nőről számtalan kiadvány és film készült Oroszországban, köztük a több mint tíz éves „Vangelia” című sorozat, amely Ivail Dichev bolgár professzor szerint az orosz állami Egyes Csatorna egyik legsikeresebb projektje lett. Mivel Vanga „jóslatai”, a többi „látnokhoz” hasonlóan, hihetetlenül homályosak, könnyen értelmezhetőek Moszkva igényei szerint.

Bolgár kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy például az orosz csatorna egyik „dokumentumfilmjében” Vanga „jóslatairól” a következő szavakat tulajdonítják neki: „A cárok Ukrajnában úgy fognak változni, mint az időjárás. A vicces zöld ember romba fogja dönteni Ukrajnát. Az állam el fog tűnni. Nem fognak ezért büntetéseket kiszabni”. A pontos „jóslat” azt állítja, hogy állítólag Oroszországot semmi sem fogja tudni megállítani, és a világ urává válik. Alapos ellenőrzés után azonban a bolgár szakértők kiderítették, hogy Vanga valójában sosem mondta ezt. Ők az 1979-es nyilatkozatára hivatkoznak: „Minden el fog olvadni, mint a jég, de Volodimir dicsősége érintetlen marad”. A film azt állítja, hogy a látnok állítólag Vlagyimir Putyint látta a világ uralkodójának, de lehetett volna például Vlagyimir Lenin is, akinek uralmát Vanga gyerekkorában tanulmányozhatta, vagy akár Nagy Vlagyimir, a Kijevi Rusz fejedelme. Sőt, ha már it tartunk: Zelenszkijt is Volodimirnek hívják…

A WebCafe szerzői azt írják, hogy Az 1970-es és 1980-as évek között, amikor a Kreml néhány tisztviselője meglátogatta Petricset (a falut, ahol Vanga élt), Vangát nemcsak személyes, hanem az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatok elkészítésére is felkérték. Ekkor jelentek meg első oroszbarát „próféciái”. Ráadásul Dichev professzor a Deutsche Welle-nek adott kommentárjában azt állítja, hogy Vanga nem rögzítette vízióit, ami azt jelenti, hogy mondatait legalábbis több ember értelmezte.

„Oroszországra jólét vár”

Oroszország ukránellenes narratívákat terjeszt a „jóslatokról” szóló anyagokban, állítólag más orosz és külföldi jövendőmondókat idézve. Néhányan közülük nyilvánosan kifejezik támogatásukat az orosz rezsim és annak intézkedései, köztük a „Putyin boszorkányai” nevű társaság iránt. Ez a „Legerősebb boszorkányok birodalma” nevű okkult szervezetre utal, amelyet egy Aljona Polyn álnevű jövendőmondó vezet. Ez a szervezet 2019 óta végez rituálékat, amelyekkel személyesen Putyint és az orosz hadsereget támogatja.

A jövendőmondók és médiumok kommentárjait tartalmazó cikkekben és YouTube-videókban, amelyek megtekintése 46 ezertől több mint 8 millióig terjed, ugyanaz az üzenet ismétlődik: Oroszországot nem lehet megállítani, mert a felvirágzás időszaka vár rá. Szerintük Oroszország „pozitív dinamikájú” és létének új szakaszába lépett, így megerősödve fog kilábalni a „válsághelyzetből”. Egy médium még Ilja Muromechez, a népi hőshöz is hasonlította Oroszországot, azt állítva, hogy Oroszország is régóta ül a kemencesutban, elvisel mindenféle gúnyt, de amikor önvédelemre kerül a sor, azt igen ügyesen teszi (vagy nem, mint Kurszknál láthattuk).

Továbbá ezek a „látnokok” Oroszország ipari „fellendüléséről” és a gazdaság „stabil fejlődéséről” beszélnek, amelyet állítólag nem érintenek a szankciók, és amely öt éven belül az országba „jobb életért” költöző külföldiek beáramlásához vezet. Azt is állítják, hogy Oroszország állítólag a „világ legbiztonságosabb országa”, mert megfelelően meg tudja védeni magát. Emellett a közösségi hálózatok oroszbarát szegmensének prófétái „elárulják”, hogy Oroszországnak az a sorsa, hogy győzzön, és Kijevben „hisztéria” lesz a győzelem miatt. Szerintük mindez azért van, mert az Istenanya megvédi Oroszországot.

Ezek ugyanazok a tézisek, amelyeket az orosz propaganda jósok és médiumok bevonása nélkül is hangoztat. Sőt, néhányan közülük nem titkolják téziseik és a propaganda szinkronitását, és „jóslataikat” a rezsimnek nyújtott segítségnek tekintik, mint például a fent említett Aljona Polyn, akit egyébként júniusban letartóztattak az orosz ortodox egyház elleni erőszakra felszólító könyvei miatt.

Emellett a dolgok elfedése valami spirituális és megmagyarázhatatlan valamivel szintén az orosz propagandisták által gyakran alkalmazott taktikák közé tartozik. A vallás segítségével igyekeznek igazolni Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját, azt állítva, hogy Ukrajna a pokol és a szellemi üresség útjára lépett, mert támogatja a „nyugati erkölcstelenséget” és elnyomja a szabad vallásgyakorlás jogát. Így Oroszországnak állítólag az egész világ értékeiért kell harcolnia, ahogy a „látnokok” is hirdetik. Míg a dezinformáció más formái legalább megpróbálják manipulálni a tényeket, ebben az esetben még erre sincs szükség, mivel a tények és bizonyítékok tökéletesen szükségtelenek a próféciákhoz.

„Ukrajna megszűnik létezni”

A „látnokok” szerint Oroszország győzelmének eredménye Ukrajna teljes hanyatlása és felbomlása kell, hogy legyen. Ezen a témán belül a „próféták” propagandisztikus klisék egész sorát ismétlik: az ukránok „örömmel, zászlókkal fogják fogadni az oroszokat”, Ukrajna területének jelentős része Oroszországhoz kerül, míg más „darabjai” állítólag Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Romániához. Állítólag Wolf Messing említette az „orosz határok bővítését” is Ukrajna rovására. Annak ellenőrzése azonban, hogy ez valóban így volt-e, meglehetősen nehézkes, mivel az egyik szövetségi csatornán ezt kijelentő személy hangsúlyozta, hogy ezt állítólag egy személyes, négyszemközti beszélgetésben mondta – halála előtt.

A „látnokok” emellett „testvérgyilkos polgárháborúról” szóló üzeneteket is terjesztenek, elkendőzve Oroszország felelősségét más államok lerohanásáért, amely esetekben ő az elsődleges agresszor. A „látnokok” továbbá azt a feltételezést propagálják, hogy az új területekkel Oroszország „rendkívül agresszívan gondolkodó embereket állít magával szembe”, hamisan kijelentve, hogy az ukrán kormány „náci és oroszgyűlölő” politikát folytat. Következésképpen a „próféták” szerint ezek az emberek valóságos „gerillaháborút” fognak szervezni Oroszországban, számos „szabotázzsal” és „terrortámadással” együtt. Ez az egyik olyan állítás, amelyet az orosz kormány is használ, azzal vádolva Ukrajnát, hogy az elmúlt hónapokban számos terrortámadást követett el oroszországi civilek ellen, annak ellenére, hogy közvetlen bizonyítékok vannak arra, hogy iszlamista csoportok állnak ezek mögött.

Az orosz „médiumok” a propaganda „harmadik személy” taktikáját alkalmazva gúnyolódnak ukrán kollégáikon, akik állítólag egy „új elnök” megjelenését jósolják, aki „mindent helyre fog hozni”. Arra utalnak, hogy mindegy, ki lesz az elnök Ukrajnában, az egész csak „ígérgetés”, míg Oroszország sikere állítólag teljesen reális. A propagandisztikus „látnokok” teljes hanyatlást jósolnak Ukrajnának és a Nyugattal való kapcsolatok totális megromlását – azt állítva, hogy bárki is nyeri az elnökválasztást az USA-ban, az illető állítólag nem fogja támogatni Ukrajnát.

Ezek a „látnokok” leértékelik Ukrajna szerepét is, azt állítva, hogy a valóságban a békét állítólag „közvetlenül az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország fogja megtárgyalni”. Ukrajnát „két szikla között” fekvő országként írják le, amelyet „szét fognak zúzni” a kövek. E jóslatok között néhányan Ukrajna jövőbeli uniós csatlakozását jelzik, de ezt „szuverenitásvesztéssel” magyarázzák, mert állítólag minden uniós tagállam „elveszíti szuverenitását” a belépéskor. Így e „látnokok” szerint bármit is tesz Ukrajna, minden, ami vele történik, rossz lesz.

Ezek a „jósok” nem zárkóznak el attól sem, hogy Volodimir Zelenszkijről beszéljenek, azt állítva, hogy állítólag augusztusban „nagyszabású tüntetések” kezdődnek majd Ukrajna elnöke ellen, mert „ezt akarják az oligarchák” (akkor jó lesz, ha sietnek velük, mert már csak egy hét van augusztusból). Lényegében ezek az orosz propagandát kiszolgáló „látnokok” minden érdemi bizonyíték és konkrétum nélkül állítják mindezeket a többszörösen megcáfolt téziseket.

„Geopolitikai katasztrófa” a Nyugat számára

A propagandisták nem zárkóznak el attól sem, hogy kigúnyolják versenytársaikat és kifejezzék támogatásukat barátaik iránt. A szövetségi csatornák „médiumokat” bemutató műsoraiban azt állítják, hogy Európa elkerülhetetlenül össze fog omlani. Az „angolszászok” állítólag „elveszítik dominanciájukat”, és garantáltan „politikai és gazdasági zavarokkal” kell szembenézniük. A „próféták” démonizálják Ukrajna szövetségeseit, „globális gonosznak” bélyegezve őket, és antiglobalista összeesküvés-elméleteket terjesztenek. Még a tojás árának néhány hónappal ezelőtti oroszországi emelkedését is „a Nyugat csapásának” nevezték. Ezzel szemben szerintük Kína azon az úton van, hogy a világ legerősebb államává váljon (még akkor is, ha végső soron Oroszországnak kellene a világ leghatalmasabb országává válnia e próféciák szerint).

Vannak más anyagok is – ahol sem a háborút, sem annak résztvevőit nem említik közvetlenül, de szerzőik rámutatnak a „Kelet és Nyugat konfrontációjára”, amely szerintük „döntő” a világ számára, és „a leggyorsabb békekötésre” szólítanak fel. A „médiumok” szerint az Egyesült Államok nem is létezik majd. Ily módon próbálják megerősíteni a fenti téziseket és a tágabb értelemben vett propagandanarratívákat.

A balkáni zamat

A propagandisták nagy hangsúlyt fektetnek a balkáni régió képviselőire és azok nyilatkozataira. A bolgár Vanga mellett nagy figyelmet szentelnek a 2019-ben elhunyt szerb „látnok”, Verica Obrenovics jóslatainak, aki állítólag számos jóslatot mondott jóval az azokban említett események bekövetkezte előtt. Hangsúlyozzák előrejelzéseinek geopolitikai témáit, és azt állítják, hogy ez a „látnok” egykor a titkosszolgálatoknál dolgozott. Számos balkáni politikus, aki állítólag „fontos döntéseket hozott a jóslatai alapján”, az ő jövendöléseit kereste.

„Előrejelzései” a balkáni régióra vonatkozó orosz propaganda szinte minden kliséjét tartalmazzák. Például 2012-ben Obrenovics állítólag megjósolta a Krím „békés” annektálását. Később állítólag azt jósolta, hogy Oroszország és a BRICS-országok „fogják meghatározni a világ jövőjét”. Nem hagyott ki más országokat sem – szerinte Észtország, Lettország és Litvánia újra egyesülni akar majd Oroszországgal, látva annak sikereit és szembenézve a problémáikkal, míg az Egyesült Királyság „Angliára és Skóciára” fog szétesni, Franciaországot pedig tüntetések fogják elborítani. Azt is jósolta, hogy az Európai Uniót egy „új egység” fogja felváltani, amelyhez Szerbia és több más, nem uniós ország is csatlakozik majd, de az EU-tagállamok „gazdasági válságuk” miatt nem lesznek részei ennek az „új egységnek”.

A róla „véletlenül” készült videó készítői megemlítették, hogy a balkáni államok közül jelenleg csak Horvátország és Szlovénia tagja az EU-nak, de ott és más uniós országokban hamarosan „hitelalapokból vásárolnak majd élelmiszert”. A NATO állítólag csak az USA-ból fog állni, de még Amerika sem fog sokáig kitartani, mert „kipukkad, mint egy szappanbuborék”, és a dollár „megszűnik világvaluta lenni”. A propagandisták azt állítják, hogy a „látnok” Oroszországot „a világ legerősebb országának” nevezte, és Oroszország Ukrajna elleni háborúja „az egész világ sorsát eldöntő csata”. Céljuk, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy a „látnok” véleménye szerint Ukrajna „Oroszország részévé válik” és „2024-ben elveszíti szuverenitását”.

Az orosz propagandisták olyan „látnoki idézetekkel” kábítják közönségüket. melyek szerint „Isten támogatja Oroszországot”, mert Ukrajnában „sok amerikai biolaboratórium található”. Végül, szerintük Oroszország, Fehéroroszország és Bulgária állítólag testvéri nemzetek unióját fogja alkotni, ahogyan Vanga egyszer mondta. Azt azonban, hogy valóban ezt mondta-e, nem lehet biztosan tudni, mivel – akárcsak a „szerb látnok” esetében – a propagandisták a tartalmat a céljaikhoz igazíthatják, és hamis fordításokat készíthetnek, arra alapozva, hogy a közönségük nem tud szerbül vagy bolgárul.

„Zsirinovszkij jóslata”

Az orosz médiakultúra egy egész rétegét nyugodtan elnevezhetjük ” tisztánlátó folklórnak”, mert még halála után is sugározza az orosz Nemzeti Liberális Demokrata Párt egykori vezetőjének, Vlagyimir Zsirinovszkijnak a „jóslatait” és „előrejelzéseit”. A propagandisták személyi kultuszt próbálnak létrehozni körülötte, és soviniszta-rasszista nézeteit a „nép hangjának” álcázzák, a Kreml álláspontjához igazodva. A propagandamédia évente frissíti a politikus jóslatainak listáját, és megpróbálja őt és másokat, akik ukránellenes nézeteket vallanak, a társadalom „látnokaiként” és „ragyogó embereiként”, az orosz nemzeti eszme „megteremtőiként” bemutatni.

Zsirinovszkij például „megjósolta” a Hamász 2023. október 7-i, Izrael elleni támadását, azt állítva, hogy az beárnyékolja majd Ukrajnát. Az ukrán terület teljes körű orosz invázióját úgy jellemezte, mint egy lehetőséget „Oroszország számára, hogy nagy állammá váljon”, ezen kívül Ukrajna keleti és déli régióinak megszállására szólított fel. Emellett állítólag beszélt a kazahsztáni és örményországi „instabilitásról”, a Grúzia és Oroszország közötti barátságról, és „megjósolta” az USA tíz éven belüli „összeomlását” és az „orosz világ egyesülését”. Azonban még ha csak azokat a „jóslatokat” vesszük is figyelembe, amelyek véletlenül egybevágtak a valósággal, ezek Zsirinovszkij személyes ideológiai nézetein és geopolitikai tendenciákon alapuló feltételezéseknek minősíthetőek.

Hogyan játszanak az ukránok – nem tudatosan – össze az ilyen propagandával?

A propagandagépezet manipulálja a közvélemény vágyát a gyors, egyszerű válaszok iránt az összetett kérdésekre, különösen bizonytalan időkben. Az oroszországi teljes körű cenzúrával összefüggésben a pletykák és összeesküvés-elméletek, amelyeket „jóslatok” erősítenek fel, a megnyugtatás eszközeként szolgálnak. Végső soron kevesebb kérdés merül fel a rezsim számára, ha a lakosság úgy véli, hogy a gazdasági hanyatlás és a katonai akciók átmeneti nehézségek, amelyeket el kell viselni egy jobb jövő érdekében.

A propagandisták manipulálják a „látnokok” történelmi jelentőségét is a Szovjetunió tömegkultúrájában, kihasználva az olyan figurák népszerűségét, mint Vanga és Wolf Messing. Ha például egy „új látnok jósol”, a hitelességük növelése érdekében hangsúlyozzák, hogy „következtetései” egybeesnek az olyan „elismert mesterek” szavaival, mint Vanga és Messing. Ha azonban külföldi „látnokokról” van szó, az orosz csatornák gyakran saját szinkronfordításukat vágják rá az anyagaikra, amelyek nem egyeznek meg az eredeti, anyanyelvi szövegekkel.

A jóslatok száma azonban az ukrán médiatérben is növekszik. Azzal, hogy a sajtótermékek ugyanolyan platformot biztosítanak a médiamágusoknak, mint a politikai és társadalomtudományok szakértőinek, az orosz propagandistákat is valósággal hitelesítik az ukrán jósok mellett. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen be kell tiltani ezt az „iparágat”, de amíg az ukrán média továbbra is elmossa a határt az analitika és a hókuszpókuszok között, addig az orosz propagandagépezetnek továbbra is lesz egy erős eszköze tézisei népszerűsítésére, amelyek öntudatlanul is befészkelhetik magukat az ilyen tartalmak fogyasztóinak fejébe.

Lehet, hogy jövedelmező dolog propagandát vajákolni, nem kétlem, de nem jósolok nagy jövőt ezeknek a politikai kuruzslóknak.

A kártya is, a kristálygömb is rosszakat mutat róluk.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük