Szele Tamás: Putyin katonái

Nincs még egy hetes a Tenet Media-ügye, melyről korábban már beszámoltam, lényegében véve arról szólt, hogy befolyásos amerikai konzervatív influencereket fizetett meg a Russia Today (méghozzá bőkezűen), hogy destabilizálják az Egyesült Államokat politikai szempontból. A terv csődöt mondott, most az orosz propagandacsatorna munkatársait kiutasították az USA-ból, de a vezérigazgatójuk, Margarita Szimonjan csak megtalálta a módját, hogy legalább Moszkvában diadalmenetté változtassa a bukást.

Mellesleg, hiába tesz úgy, mintha személyesen irányította volna az akciót a helyszínen, már nagyon régóta nem teheti de a lábát az Egyesült Államokba, de azért eljátszotta a női Stirlitzet vagy Abel ezredest. Rosszul állt neki: de eljátszotta, annak az egy fős közönségnek, akit Vlagyimir Putyinnak hívnak. De lássuk, mi történt, éspedig a CEPA írása alapján.

A szeptemberi, a Russia Today munkatársai elleni amerikai vádemeléseket megelőző években a prominens orosz propagandista, Margarita Szimonjan gyakran dicsekedett az orosz fedett műveletekkel az Egyesült Államokban, amikor az állami televízióban szerepelt.

Miután a szeptember 4-i vádemelés lerántotta a leplet az RT amerikai üzelmeiről, Szimonjan betoppant Vlagyimir Szolovjov Vasárnap este Vlagyimir Szolovjovval című műsorába, hogy nyomatékosan kijelentse, miszerint semmit sem ismer be – de aztán ismét vidáman beismert mindent.

Szimonjan kifejtette:

Amikor a különleges katonai művelet elkezdődött, mindenki tudja, hogy az Ukrajnát támogató valamennyi országban megszűnt a normális munkavégzésünk lehetősége. Először is, az Egyesült Államokban és Európában leállították a műsorszolgáltatásunkat, visszavonták az engedélyeinket, nem lehetett pénzt utalni, nem lehetett ott dolgozni . . . Úgy döntöttek, hogy így befogjuk a szánkat és elmegyünk haza. Nem tudjuk befogni és nem tudunk elmenni, mert az anyaországunk nem adott parancsot a visszavonulásra”.

A Russia Today főnöke kifejtette, hogy mivel Nyugaton nem tudnak nyíltan dolgozni, Putyin médiacsapatainak titkos műveletekhez kellett folyamodniuk. Azt mondta: „Ezekben az országokban, beleértve az Egyesült Államokat is, földalatti munkába kezdtünk”.

A háborús Oroszországban már-már divatos katonai szóhasználattal élve Szimonjan a Russia Today erőfeszítéseit „partizánháborúnak” nevezte. Azt mondta:

„Számos gerilla-projektet szerveztünk. Nem fogom megmondani, hogy ezek azok a projektek-e, amelyekkel az Egyesült Államok jelenleg vádol minket…. Nem fogok erről beszámolni senkinek, kivéve a legfőbb főparancsnokunkat, és ő nem tette fel ezeket a kérdéseket.”

A műsor során Szolovjov és Szimonjan büszkén hivatkozott magára „Putyin katonáiként” egy átlátszóan önimádó műsorrészben, amelynek célja kétségtelenül az volt, hogy emlékeztesse a nagyfőnöküket a produktivitási és nézettségi mutatóikra.

De miután azt mondta, hogy nem fog beszélni az RT tiltott amerikai projektjeiről, azzal dicsekedett, hogy azok „hihetetlenül sikeresnek bizonyultak”. Sugárzott, amikor azt mondta: „A nézettségünk ugrásszerűen nőtt ahhoz az időhöz képest, amikor még nyíltan sugároztunk… Az angol nyelvű projektjeink csak tavaly közel 14 milliárd megtekintést értek el”.

Más állami televíziós propagandisták ugyanilyen büszkék voltak az RT ellenséges területen elért operatív sikereire. Henry Sardaryan, a MGIMO Egyetem kormányzati és politikai karának dékánja megjegyezte: „Az Egyesült Államokban komolyan beszélnek arról, hogy Oroszországnak óriási befolyása van a választásaikra.

Nem is olyan régen, ahogyan ők érzékelték, Oroszország egy lélegzetét visszafojtó zombi volt, akibe bele lehetett rúgni vagy botokkal bökdösni, senki sem vette komolyan. Kiderült, hogy a helyzet itt közel sem ilyen rossz”.

Szimonjan elpanaszolta, hogy az RT két alkalmazottját is pénzmosással vádolják, és több emberük lakását is átkutatták az amerikai hatóságok. Megköszönte Maria Zaharovának, a külügyminisztérium szóvivőjének, hogy segített sürgősen „evakuálni” őket Amerikából.

Az RT főnöke elmondta, hogy amerikai munkatársainak azt mondták: húsz év börtönbüntetés vár rájuk, ha nem működnek együtt a hatóságokkal, és azt állította, hogy a legfőbb kérdés, amit mindegyiküknek feltettek, az volt, hogy kapnak-e utasításokat a Kremltől.

Erre ő így válaszolt:

Figyeljetek, elvtársak, azt hiszitek, hogy a CIA-tól kapok utasításokat? Honnan máshonnan kapnék parancsokat? Én egy orosz állami média vezetője vagyok, amelyet a kormány finanszíroz. Büszke vagyok arra, hogy a hazámért dolgozom! Írjátok le: az RT összes alkalmazottja és főszerkesztője kizárólag a Kreml utasításait követi. Minden más utasítást vécépapírnak használnak.”

A Kreml ellenőrzésének mértékét az OCCP és a Proekt 2019-ben részletesen bemutatta, részletesen ismertetve, hogy Putyin tanácsadói, Alekszej Gromov és Szergej Novikov hogyan felügyelik a televíziós és nyomtatott médiát, és hogyan diktálják a rezsim módszertanait (metodicskáit) a propagandistáknak a heti találkozókon. Alkalmanként meg is fenyegetik az újságírókat, akik esetleg rosszat mondanak vagy írnak – számolt be a helyzetről a Meduza. Az állam és a média – mint minden diktatúrában – elválaszthatatlan egymástól, bár ezt sokáig mindkét fél tagadta.

Most már nem kell titkolni az állami tevékenységét. Szolovjov például nyíltan aggódik, hogy a rezsim kedvencei kerülnek célkeresztbe. „Várom, hogy Jeffrey Sachsot, Tucker Carlsont vagy Andrew Napolitano bírót vád alá helyezzék” – mondta (ezzel a megszólalással mondjuk elég sokat is tett egy ilyen vádemelés érdekében). Majd hozzátette:

Kollégánkat és barátunkat, Dimitri Simes-t és feleségét elképzelhetetlen bűncselekményekkel vádolják, és mindkettőjüket 60 év börtönnel fenyegetik. El tudják képzelni, mit tennének Margarita Szimonjannal és kollégáival, akik természetesen szörnyen bűnösök? Bűnösök abban, hogy elmondták az igazságot az embereknek szerte a világon.”

Érdekelne, milyen lehet az a bűn, amit Szolovjov nem tud elképzelni. Bár mondjuk az is érdekelne, amit még nem követett el – nem lehet nagyon hosszú a listája ezeknek a cselekményeknek. Talán csak a hirtelen felindulásból, bakkecske ellen, falbontás útján elkövetett nemi erőszak szerepel rajta, de erre sem vennék mérget.

Az RT műveletei valójában a nyugati nemzetek destabilizálására és az orosz propaganda elfogadhatóvá és a közbeszéd részévé tételére irányulnak. Szimonjan ezt már korábban, januárban elismerte, amikor az állami televízióban azt mondta, hogy az RT az Egyesült Államok „destabilizálása érdekében” dolgozik, hogy az „minél hamarabb összeomoljon”. Büszkén jegyezte meg: „Erre törekszünk, és hála Istennek sikerrel járunk”.

Szeptember 8-án Szolovjov újra megerősítette, hogy valóban ez Moszkva célja, amikor felkiáltott:

„Az Egyesült Államokban azt hiszik, hogy minket érdekelnek a választásaik. Idióták! Ami minket érdekelni fog, az az önök polgárháborúja lesz!”

Nos, ha én amerikai vezető lennék, gondoskodnék arról, hogy ezt az öntömjénező majomparádét az Egyesült Államok összes komolyabb tévéadója adja le főműsoridőben, természetesen megfelelő szinkronnal. Ennél jobb oltás a hencegő, fölényeskedő, lenéző, kocsmai szintű orosz propaganda ellen nincs is: aki ezt látta, és amerikai, többet ezeknek egy szavát sem hiszi el.

Aztán legfeljebb ezt a két szinten aluli figurát, mármint Szimonjan tés Szolovjovot kitüntetik és utána ki is végzik.

A kitüntetést a hűségükért kapnák, a kivégzést meg azért, mert egyetlen este alatt sikerült hiteltelenné tegyenek Amerikában mindent, amit az orosz propaganda eddig elért.

Felőlem lehet fordított sorrendben is, előbb kivégzés, aztán poszthumusz plecsni – az a lényeg, hogy mindkettőért megdolgoztak.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük