Szele Tamás: Trump és a milíciák

A Donald Trump elleni sikertelen merénylet online következményei tegnap még komikusak voltak, jót lehetett nevetni a vadul elburjánzó konteókon, ma már komolyabbra fordult a helyzet: megjelentek az illegális, ám fegyveres alakulatok is az esemény alkalmából és vad toborzásba kezdtek. A helyzetet a WIRED magazin alapján mutatom be.

A milíciák és kormányellenes csoportok szerte az Egyesült Államokban kihasználják a Donald Trump volt elnök elleni merényletkísérletet arra, hogy szervezkedjenek, toborozzanak és kiképzéseket tartsanak.

„A Trump elnök elleni merénylet támadás volt ellenünk, a hozzánk hasonló emberek ellen – a magunkfajta amerikai hazafiak ellen” – mondja Scott Seddon, az Amerikai Hazafiak Három Százaléka (APIII) nevű csoport pennsylvaniai alapítója a TikTok-ra vasárnap feltöltött videóban. Az APIII egy decentralizált milícia-hálózat, amelynek az Egyesült Államokban miindenfelé vannak fiókszervezetei. „Eljön az a pont, amikor ebben a csoportban mindenkinek el kell kezdenie felelősséget vállalni azért, amit tesz, hogy segítse a szervezet növekedését és a hasonlóan gondolkodó emberek hálózatának kiépítését a saját területén. Mert eljönnek majd értünk.”

Seddon a videóban azzal folytatja, hogy szeretne egyeztetni egy találkozót más milíciákkal Pennsylvania környékén. „Ez nem fog csak úgy elmúlni. Kurva erősnek kell lennünk, rohadtul erős oroszlánokká kell válnunk” – mondja Seddon. „Kezdjétek el felkeresni az államotokban azokat az egyéneket, akik megbízhatóak, akiknek hasonlóan gondolkodnak a helyi erős közösségekről, hogy tartsák a frontot, arra az esetre, ha háború lenne, vagy ha a szar belekerül a ventilátorba.”

A Trump kampányrendezvényén, a pennsylvaniai Butlerben történt lövöldözés után – amelynek következtében a volt elnök fülén sebesült meg, egy ember viszont meghalt, két másik résztvevő pedig megsebesült – az interneten fellángolt a gyűlölködő retorika és elszaporodtak a megtorló erőszakra való felhívások.

Katie Paul, a Tech Transparency Project igazgatója szerint az ilyen típusú közbeszéd 2020 óta eléggé megszokott az online terekben, különösen január 6-a (a Capitolium ostroma) óta. De különösen aggasztja a retorika felerősödése a milíciacsoportok agresszív toborzási törekvéseivel párhuzamosan, amelyek történelmileg opportunista módon lecsaptak a nemzeti káosz pillanataira, hogy szervezkedésre és kiképzésre ösztönözzenek. Paul szerint a milíciák aktivitásának és a fokozott retorikának az összefonódása „az online befolyásolásra fogékony egyéneket” inspirálhatja, akik „saját maguk is cselekvésre sarkallhatók”. Azt is annak jeleként értékeli, hogy a milíciák a szerveződésre helyezik a hangsúlyt a megtorló erőszakra való rögtönzött felhívásokkal szemben, hogy a mozgalmak hosszú távú célokra és növekedésre összpontosítanak.

Az elmúlt évben az APIII jelentős toborzási tevékenységet folytatott a főbb közösségi médiaplatformokon, például a Facebookon, az X-en, a TikTokon, sőt még a NextDooron is – derül ki a Tech Transparency Project kutatásából, amelyet kizárólag a WIREDdel osztottak meg. Annak ellenére, hogy a nevében szerepel a „Three Percenters” (Három százalékosok) – ami egyértelműen a milicista mozgalmakra utal –, az APIII a weboldalán egy nyilatkozatot tesz közzé, amelyben hangsúlyozza, hogy nem milícia. Ez összhangban van a 2021. január 6. óta megfigyelhető szélesebb körű tendenciával, amikor a paramilitáris aktivisták igyekeztek elhatárolódni a Capitoliumi lázadásban érintett milicista mozgalmaktól.

Az APIII-hoz hasonló csoportok azonban egyre inkább megpróbálják az alapoktól újjáépíteni a milícia-mozgalmakat, és arra buzdítják az embereket, hogy szerveződjenek a közösségeiken belül. Seddon szerint az APIII és a Light Foot Militia, egy másik decentralizált félkatonai csoport, amelynek országszerte vannak sejtjei, szorosan együttműködnek. A múlt hónapban egy videó keringett a TikTok-on és a Facebookon, amely állítólag az APIII és a Light Foot egy meg nem nevezett helyen tartott kiképzési találkozóját mutatta. A felvételen mintegy 100, erősen felfegyverzett, egyenruhába öltözött férfi és nő látható, akik alakzatban állnak. A videó fölött a következő szöveg olvasható: „Itt az idő, hogy egy milíciához csatlakozz, nem pedig egy politikai párthoz”, és „Vérben úszva, ordítva jöttünk erre a világra, és ugyanígy fogunk távozni is. Nincs visszavonulás, nincs megadás.”

A szombati merényletkísérletet követően más milíciák is toborzóakciókat indítottak. Az „Új Konföderációs Amerikai Család” Facebook-oldalának adminja, amely szervezetet Paul konföderációs milíciaként ír le, egy bejegyzésben azt állította, hogy a lövöldözés óta sok tag érdeklődött a vezető pozíciók betöltéséről. „Kiváló” – reagált egy felhasználó a posztra. „Talán ez az a lökés, ami segít feltölteni a sorainkat, amikor eljön az idő”.

Egy Kentucky állambeli milícia vezetője a lövöldözésre reagálva baljóslatú előrejelzéssel reagált a további erőszakos cselekményekre. „Mondtam, hogy júliusban felforrósodnak a dolgok” – írta a Facebookon. „Szeptemberben sokan fognak elesni! Ez még csak most kezdődik.”

„Üljetek le és élvezzétek a műsort” – írta egy másik bejegyzésében. „Vagy csatlakozhatsz hozzá. Eljön majd az idő, amikor nem lesz más választásod!”

A félkatonai mozgalmakhoz kötődő magánszemélyek is megszólaltak a Facebookon, egyesek kifejezetten arra szólítottak fel, hogy a milíciák gondoskodjanak Trump biztonságáról. „Hogy a fenébe bízhatnánk mi a Deep State/Police State-re Trump elnökjelölt életét?” – írta egy magánszemély a Facebookon, aki azt állította, hogy az „amerikai szabadságharcos milícia erőinek” tagja. Egy másik egyén „polgári milícia” megalakítására szólított fel, bár ezt az ötletet néhány követője azonnal lehurrogta.

Ezek a beszélgetések a Facebookon zajlanak, amely elméletileg évek óta tiltja, hogy a platformon milíciákat szervezzenek.

Erica Sackin, a Meta szóvivője a WIRED-nek küldött e-mailben elmondta, hogy az APIII szerepel a Facebook „Veszélyes szervezetek és személyek” listáján. Azt állítja, hogy a Facebook egy ellenséges tér, ahol a csoportok gyakran alkalmaznak új stratégiákat, hogy elkerüljék a felismerést és a tiltást, majd hangsúlyozta a Meta elkötelezettségét a szabályozás és az éber megfigyelés mellett.

„Az olyan csoportokat, mint a Három százalékosok, már kitiltották a platformról, és a politikai erőszakra felhívó csoportok dicsőítése sem megengedett” – mondja Paul. „Az, hogy a nagy platformok, mint a Facebook, nyíltan nem foglalkoznak a folyamatos milíciatoborzással, az ellenőrizetlen félretájékoztatással és az erőszakra való felhívásokkal, már évek óta súlyos probléma. A kérdés ilyenkor a letiltás – és a sikertelen letiltásoknak valós következményeik lehetnek a politikai erőszak terjedése miatt.”

Márpedig – valóban nem foglalkoznak ilyesmivel, maximum olyan szinten, hogy az algoritmus felismeri a nyíltan parancsuralmi rendszerek közkeletű jelképeit, de ha csak kicsit is változtatnak rajtuk, mondjuk több ága van a horogkeresztnek, például nyolc, akárcsak a szláv svasztikának, a Kolowratnak, már nem foglalkozik a dologgal. Gyakorlatilag mióta megszűnt a legtöbb közösségi oldalon az emberi moderáció és tényellenőrzés, márpedig megszűnt, ezek egyre veszélyesebb hellyé válnak.

Ami tegnap még mulatság volt, önmaga paródiája, ma kezd egyre durvábbá válni – semmi szükség nem lenne egy új amerikai polgárháborúra, amit ráadásul nagy valószínűséggel az orosz szolgálatok szítanak és szerveznek, az online felületek ellenőrzésének hiányát kihasználva.

Kezd nem őszinte lenni a mosolyom.

 

Szele Tamás

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük